Groenten / fruit uit de tuin bewaren

Discussie in 'De lounge' gestart door Cin85, 22 mrt 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    De tijd gaat snel zat, dus binnenkort zal de eerste oogst uit onze tuin binnen zijn. Maar om te voorkomen dat we bijvoorbeeld 3 weken lang elke dag sperziebonen eten en daarna 4 weken lang dagelijks courgette, wil ik graag de groenten en het fruit langer bewaren.
    Afgelopen jaar heb ik al regelmatig het een en ander ingevroren en hebben we bijvoorbeeld onze eigen jam gemaakt, zodat we daar nu nog van genieten.
    Maar eerlijk gezegd heb ik weinig zin om komende zomer weer de gehele vriezer op te offeren.
    Nu lees ik online van alles over inmaken, fermenteren, wecken en pressure canning. Wie heeft ergens ervaring mee? Of zijn er nog andere methoden? Want om bijvoorbeeld een lepel azijn bij de wortels die je wilt bewaren te gooien, lijkt mij persoonlijk niet echt lekker? En worden de groenten dan niet heel zacht? Want hier thuis houden we wel van een bite en niet van groenten die je ook zonder kunstgebit kan eten. En welke methode kan je voor fruit gebruiken? Jam en appelmoes maken ken ik wel, maar zijn er nog meer opties?
    Want het zou fijn zijn als we het gehele jaar onze eigen groenten kunnen eten en gedeeltelijk ons eigen fruit.
     
  2. Catou

    Catou Fanatiek lid

    11 okt 2013
    3.683
    1.860
    113
    En het simpelste om het na elkaar te zaaien. Bijvoorbeeld elke maand 2 courgettes zaaien? Dan heb je het ook verder gespreid. Maar op het hoogtepunt nog steeds veel courgettes. Je zou er ook maaltijden voor in de vriezer van kunnen maken. Ik vind sperziebonen uit de vriezer niet lekker, maar met een saus wel.
     
  3. Zuul

    Zuul Fanatiek lid

    19 aug 2020
    2.831
    3.589
    113
    Vrouw
    Met inmaken heb ik geen ervaring maar wel met drogen.
    Ik heb een droogoven gekocht 2 jaar geleden en droog daar vooral fruit en groente in. Je kan ook fruitleer erin maken.
    Echt heel lekker! Een handje gedroogde appeltjes heeft de zoete trek snel gestilt:cool:
     
  4. artie

    artie Fanatiek lid

    27 sep 2021
    3.559
    3.889
    113
    Vrouw
    Ik volg graag mee, want onze vriezer stak ook overvol afgelopen jaar. En nog steeds met spitskool haha, eten we af en toe maar hadden er superveel en gesneden neemt dat nog eens 3 keer zoveel plaats in :roflmao:
    Ik heb een voedseldroger en wou dit jaar vb courgette, wortel en paprika drogen. Die kan je dan in pastasaus of soep gebruiken.
    Mijn oma weckte vroeger heel veel, daar zou ik me ook graag wat beter in verdiepen. Volgens mij had ze daar een speciaal toestel voor of zoiets.
    Rode bieten maakte ze zo lekker in ook, ook iets met azijn en suiker. Volgens mij zoetzuur. Helaas heb ik haar recept hiervan nooit gekregen. Dus als iemand hiervoor een goed recept weet hoor ik het graag.
    Gefermenteerde dingen ben ik zelf iets minder fan van dus dat zie ik ons hier niet meteen doen.
     
  5. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.534
    3.869
    113
    Ervaring heb ik er nog niet mee maar deze week is min pressure canner binnen gekomen en ik kijk er echt naar uit om dat ding te gaan gebruiken.
     
  6. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.534
    3.869
    113

    Wecken kan ook gewoon in een grote kookpan.
    Kijk eens op boerderij in een rijtjeshuis. Dat vrouwtje geeft allerlei tips, ook voor beginners, over het wecken, inmaken en pressure cannen. Echt super handig!
     
  7. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.887
    4.160
    113
    Vrouw
    Ik ben toch team vriezer. Heb een jaar sperziebonen ingemaakt maar die zijn net zo goor als ik ze uit de supermarkt vindt.
    Droogbonen zou je kunnen doen, die kun je dus drogen en in potten bewaren in de voorraadkast.
    Verder groenten al in gerechten verwerken. Dus niet en wortels en courgette en tomaat invriezen maar meteen pastasaus maken, of soep.
    Groenten zaaien die je makkelijk kan bewaren: Pompoenen, aardappels, ui en knoflook overleven het prima als het niet te warm wordt bewaard. Ik eet nog steeds pompoen en aardappels van vorig jaar.
    Van paprika's en peper kun je ook poeder maken, heel lang laten drogen (in de oven op lage temperatuur) en dan fijnmalen.
    Fruit zou je ook kunnen drogen, of siroop/limonade van maken, of gewoon puree en dat in ijsklontjes invriezen en als ze dan bevroren zijn in een zak doen, dan kun je af en toe wat pakken voor bijvoorbeeld door de yoghurt of gebak.
     
  8. artie

    artie Fanatiek lid

    27 sep 2021
    3.559
    3.889
    113
    Vrouw
    Die volg ik inderdaad maar nog niet zo heel aandachtig :D beter opletten vanaf nu
     
  9. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Mijn multicooker kan inderdaad drogen, maar van groentenchips zijn we helaas geen grote fans. Droog inderdaad wel regelmatig wat kruiden.
     
  10. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen! Mag ik vragen waarom je voor een pressure canner hebt gekozen ipv voor bijvoorbeeld een inmaakketel?
    Bedankt voor de tip van die site, ga ik op een rustiger moment even goed bekijken.
     
  11. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Oh bah, sperziebonen uit blik uit de supermarkt vind ik inderdaad ook niet te eten.
    We hebben standaard al pastasaus in de vriezer omdat ik dat in grote hoeveelheden tegelijkertijd maak. Maar voor een heel jaar in de vriezer gaat niet passen.
    Nooit geweten dat je pompoen zo lang kan bewaren. Als ik dat had geweten... op een geven moment zaten we hier behalve tijdens de maaltijden, ook met de tussendoortjes aan de pompoen (cake, taart etc) dat kwam mij echt mijn neus uit. :roflmao:
     
    Merlino vindt dit leuk.
  12. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Ik maak in maar ik weck niet meer dat is me te veel werk. Ik ga even zoeken naar mijn post van een tijd geleden over hoe inmaken in potjes gaat, dat scheelt me weer typen
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  13. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    citroenrasp vindt dit leuk.
  14. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
    Dus basically, alles wat je warm maakt en dan in een warm gesteriliseerd potje.

    Wat mij schoonmoeder ook vaak de was bijvoorbeeld courgette in stukjes met azijn en kruiden gewoon koud inmaken.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  15. Juul75

    Juul75 VIP lid

    8 apr 2010
    12.091
    7.843
    113
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Haha ja, wij kregen laatst een pompoen van schoonvader die blijkbaar al 2 jaar oud was. En het smaakte prima. Zolang je ze niet opensnijdt blijven ze echt heel lang goed.
     
  17. olleke

    olleke Fanatiek lid

    8 mrt 2012
    4.842
    4.103
    113
    Geen tips behalve dat ik van de week iemand sprak die haar vaatwasser gebruikte om te wecken. Vraag me niet hoe, maar schijnt te werken (had ze ooit op tv gezien)

    Edit: het is inmaken ipv wecken
     
  18. Elisje

    Elisje Fanatiek lid

    18 jun 2006
    3.930
    933
    113
    Welke pressure canner heb jij gekocht? Ik was van plan om de presto electric aan te schaffen maar die was toen net niet meer op voorraad en heb toen ook niet meer gekeken. Maar nu met tuinplannen begin ik er weer over te denken.
     
  19. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.534
    3.869
    113
    Omdat er een verschil zit in beide. Bij wecken of inmaken haal je bijna alle schadelijke bacterien weg, op 1 na. De botulisme bacterie. Die sterft pas vanaf 120/121 graden. En dat bereik je gewoon niet met wecken. Dit is het geval bij niet zure voedingsmiddelen. Als je pure tomaten weckt heb je daar geen last van omdat die van nature al een hoog zuurgehalte hebben. (zolang het pure tomaten zijn en niet gemengd met groente, dan raak je dat zure weer kwijt) Nu kun je nog steeds veilig je geweckte eten opeten, zolang je dat eten maar minimaal 10 minuten goed verhit op het vuur of iets.
    Door de hoge druk van het pressure cannen bereik je dat wel. Dus dan dood je ook de botulisme bacterie.
     
  20. Amaranthas

    Amaranthas Fanatiek lid

    29 nov 2013
    3.534
    3.869
    113
    Ik heb de mijne gekocht via pressurecanning.nl Dit is onderdeel van boerderijineentijtjeshuis. Zij hebben zelf een pan ontworpen en uitvoerig getest. Op hun pagina staat ook allerlei informatie over de pan en de ontwikkeling ervan. En de prijs is een stuk goedkoper dan importeren uit Amerika bv.
     

Deel Deze Pagina