En in potten? Kokendheet er in, deksel erop en op zn kop zetten zodat het vacuum trekt. Heb ik met tomatensoep paar jaar gedaan (zonder vlees en vermicelli)
Dat zou ik alleen bij een klimcourgette adviseren, die bestaan volgens mij ook. Of je moet akkers aan ruimte hebben , courgette-planten worden mega groot. Ik had ooit met mijn ene plant al een weeshuis aan courgette in m'n rijtjeshuistuin .
Als je niet van potjes groentenconserven uit de winkel houdt, dan zou ik ze ook niet thuis gaan wecken. Het smaakt nl precies hetzelfde. Ik zou eventueel een extra vriezer aanschaffen, groenten uit de vriezer vind ik echt veel lekkerder (en ik ben zo te lezen niet de enige).
Oh en w.b fermenteren. Persoonlijk vind ik dat het lekkerste met wintergroenten, zoals knolraap, kool enz. Maar het kan in principe ook met andere groenten. Ik fermenteer 's zomers vaak watermeloenschil (het witte gedeelte). Wat ik er wel bij moet zeggen: gefermenteerde groenten blijven weliswaar langer houdbaar (in de koelkast), maar ook weer niet maandenlang. Dus als je gaat fermenteren moet je er wel zeker van zijn dat het binnen afzienbare tijd wordt gegeten.
Met fermenteren moet je ook altijd goed in de gaten houden dat alles onder het vloeistof level blijft. Anders krijg je schimmel en dat is ook weer zonde om het dan alsnog te moeten weggooien.
Probleem is dat we een Amerikaanse koelkast hebben met dus een groot vries gedeelte, een grote vrijstaande vriezer en nog eens een hoge losse koelkast met groot vriesgedeelte. Die zitten standaard vol. Om nou nog een extra vriezer te kopen gaat mij wat te ver. Wat betreft het fermenteren, handig om te weten dat dat dus niet eeuwig houdbaar is.
Elke courgette is een klimcourgette. Ik leid alle soorten courgettes en pompoenen naar boven via heel handige stalen constructies mijn zwager heeft gelast. Ik groei eigenlijk alles verticaal als dat enigszins wil, neemt anders veel te veel ruimte in.
Maar een gewone courgette heeft toch korte stelen, die kan je niet omhoog geleiden. Een klim courgette heeft een grote stengel die je wel kan geleiden.
Pastasaus bijvoorbeeld kan je heel goed wecken. Ik heb nu nog potten staan van de tomaten van afgelopen zomer. wecken kan heel makkelijk in lege potten in een grote soeppan. Kijk eens op de facebookpagina ‘wecken is hip’. Hier vind je veel informatie over wat wel en niet geweckt kan worden en hoe.
Ik doe dat ook gewoon hoor, met een "gewone" courgette. Deze blijft doorgroeien en steeds blad geven. Ik haal dan steeds de onderste bladeren eraf en bind de courgette aan een dikke stok. Werkt prima.
Even een vraagje en ik quote jou sorry Ik maak zelf jam uit eigen tuin, die doe ik heet in een potje, op z'n kop zetten. Omkeren. Plop en kan ik een jaar in de kelder bewaren. Dus.. zou dat op dezelfde wijze met pastasaus of soep kunnen?
Maar een courgette plant is toch vanuit het midden van die dikke stugge stengels naar buiten (met zo'n spanwijdte van een meter )? Een klimcourgette heeft meer van die slanke slingerende ranken.
Ik bind alles op, zelfs pompoenplanten. Gewoon alle takken en ranken omhoog, en regelmatig even verder opbinden. Is ook veel fijner voor de vruchten, die liggen niet zo vies half zacht te worden in het vochtige zand.
Sorry voor de late reactie! Je moet een conserverend element hebben. In jam is dat suiker. In pastasaus is dat de tomaat (zuur). Ga je echter dingen toevoegen dan veranderd dit. Zeker ui bijvoorbeeld of courgette en prei hebben een gistende werking en dan gaan je potten klappen. Wil je het lang bewaren moet je het wecken. Dat kan heel eenvoudig in een soeppan. Potten heet erin, heet water erbij tot de potten minimaal 80% onder water staan. Als het in je pan past mag je ze ook stapelen. Even een theedoek ertussen en op de bodem tegen het rammelen. Of zn ikzeren pannenonderzetter bijvoorbeeld. Als het kookt gaat de wecktijd in. Pastasaus 60 min. Alles met vlees 2 uur. Daarna uit de pan hallen en af laten koelen. Tegenwoordig mag je potten niet meer op de kop zetten. De deksels zijn veranderd waardoor het laagje aan kan tasten en dat komt dan in je eten. Heel ongezond. Ikzelf wek jam nooit. Pastasaus dus wel een veel andere dingen ook. Denk aan soep, stoofvlees etc. Etc. Niks zo makkelijk als op drukke dagen een gezonde maaltijd uit je kast te pakken en met 10 min aan tafel te kunnen.
Het niet op de kop zetten hangt er dus maar vanaf welke potten en deksels je gebruikt. Ik heb heel wat potten, canning jars, en daar heb je 2 delige deksels. Als ik die gebruik dan zet ik nog steeds dingen op zijn kop. Maar als ik uitgewassen groenten en mayo potten van de supermarkt gebruik dan doe ik dat niet. Ik heb hier trouwens ook nog een heel arsenaal aan potten die van mijn grootmoeder komen. Weck potten met de rubber band en dan een klem voor tijdens het steriliseren. Eens afgeoeld haal je de klem eraf . Heel wat goedkoper dan wat ze nu aanraden met die ring en deksels. De rubberen ringen doe je echt lang mee.