Mijn moeder zette me nogal onder druk, ik was nog minderjarig, en dan heb je er niet zoveel over te zeggen. Misschien had ik er wel "recht" op zo'n traject te weigeren, maar wilde eigenlijk vooral van haar gezeur af zijn Dat dikgedrukte denk ik inderdaad ook wel
Dat is naar. Ja, ik schreef rationele manier maar bedoelde vooral rechtvaardigheid inderdaad, een duidelijk idee hebben over wat goed en wat fout is, of misschien vooral een wens om niet hypocriet te zijn.
Nou ja, ik begrijp het achteraf wel. Ben al heel vaak een traject ingegaan waar dan of niks uitkwam óf een foute diagnose, dat was vooral erg frustrerend. Het was meer dat ik met die specifieke therapeut totaal niet overweg kon. Maargoed, heeft uiteindelijk wel een diagnose opgeleverd Moet wel zeggen dat ik best wat autisten ken die met groen leven bezig zijn inderdaad. Maar of dat nou komt door een groter gevoel voor rechtvaardigheid weet ik nog niet zo. Ik bedoel, er zijn ook autisten die naar eigen zeggen om hun "rechtvaardigheidsgevoel" op de PVV stemmen. Het kan natuurlijk ook gewoon een speciale interesse zijn. Of combinatie van beide.
Hyperfocus op een beperkt aantal onderwerpen? Dat áls je ergens voor gaat, iets je interesse heeft, dat je dan er ook helemaal voor gaat?
Onze buurman heeft vorig jaar graszoden in de tuin gelegd. We hebben nog nooit zo weinig water hoeven te geven in onze tuin, want hij moest elke nacht sproeien uren lang, en de helft van het water of meer, kwam onze kant op, via de ondergrond. Helaas was het voor de cactussen niet zo fijn en ook onze wijnranken kregen teveel water. Hij heeft het nu opgegeven, want het klimaat is nu eenmaal niet geschikt voor gras hier. Wij hebben vooral beplanting voor schaduw en dingen die we kunnen eten. De rest is gewoon grond. Een beetje stoffig in de zomer maar dat is niet echt een probleem.
https://www.ah.nl/klimaat Wat een goed initiatief! Je kunt voortaan op verpakkingen eigen merk en recepten zien wat de impact op het klimaat is (CO2 uitstoot).
Ik zag het! Wat ik trouwens wel grappig vond: blijkbaar hebben ze vanuit hetzelfde idee nu ook rundergehakt dat gemengd is met kipgehakt. Ten eerste lijkt me dat echt een rare smaakcombinatie, maar 2) zouden mensen er echt niet opkomen om gewoon kipgehakt (of vega...) te gebruiken ipv rund? Ik doe niet anders, áls ik tenminste eens gehakt gebruik. Pas hebben we voor het eerst in 5 jaar weer eens rundergehakt gekocht. Zó duurzaam lijkt het me ook weer niet, maargoed, alle kleine beetjes helpen natuurlijk.
Kipgehakt wordt hier niet zoveel verkocht of gebruikt, ligt ook niet zo duidelijk in de schappen of in dezelfde hoeveelheden als runder/half-om gehakt. Vind dat van de AH wel geinig voor mensen die er al wat mee doen. Maar heb ook het idee dat je het daarmee weer lekker makkelijk afschuift op de consument, 'ja maar je kunt op het doosje kijken en dan de beste kiezen'. 90% kiest gewoon voor de prijs en gaat niet nog een labeltje/keurmerk lopen bekijken.
Wij kochten het regelmatig. Wel bij de Islamitische slager, heb geen idee hoe dat met supermarkten zit. Ging er eigenlijk vanuit dat dat daar ook gewoon werd verkocht.
Het is er wel, maar het verschil is dat er bij de rundspullen 50 pakken gehakt liggen en bij de kipspullen ergens 4 in een hoekje weggestopt tussen de kipfilets. Je ziet het dus ook niet snel. Veel recepten hier in bv Allerhande gebruiken ook rundergehakt.
En vast ook een stuk duurder? Net zoals vleesvervangers duurder zijn dan het vlees, terwijl soja toch veel goedkoper is om te verbouwen/produceren.
Bij mij is het glas halfvoller Ik zie dit echt wel als een goede ontwikkeling. De harde klimaatontkenners krijg je niet mee, maar grote kans dat zij ook geen vaste klant van AH zijn. Maar er is volgens mij nog een heel grote groep die zoekende is. Door meer inzichtelijk te maken wat de klimaatimpact is, krijg je deze mensen wellicht voorzichtig mee. Ik denk ook dat het een misverstand is dat klimaatonvriendelijker voedsel per definitie duurder is. Daar was laatst een onderzoek naar gedaan (stond recent op nu.nl, promotieonderzoek). Natuurlijk blijft een supermarkt een commercieel bedrijf en houden ze rekening met de afzetmarkt. Je kunt wel nobel zijn, maar als je dan niets meer verkoopt, dan bedenk je je ook nog wel een extra keer. Maar het is verder ook onmogelijk om ineens alles te veranderen: de leveranciers moeten het ook aankunnen en er gaat ook tijd in productontwikkeling zitten.
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/historisch-hoge-temperaturen-leiden-tot-grootste-verbleking-ooit-van-australische-great-barrier-reef~be7851ef/ (bij betaalmuur https://archive.ph/GY9rv)
Eens, maar dan kom je waarschijnlijk toch snel uit op onbewerkt voedsel, vergelijk je het met bewerkt voedsel dan is het vaak al een stuk duurder. En uiteindelijk heeft niet iedereen de tijd/zin/kennis om alles zelf te maken, wat ik ook best begrijp. Maar dan kom je met kant en klaar dus wel duurder uit bij de plantaardige opties. Voorbeeldje: de goedkoopste melk bij AH voor €1,85 voor 2 liter, tegenover de goedkoopste havermelk voor €1,45 per liter. Als je dan niet weet dat havermelk heel makkelijk zelf te maken is (voor €0,18 per liter, als je van de goedkoopste havermout uitgaat), dan kan ik me de keuze voor koemelk wel voorstellen. Gewoon even een willekeurig voorbeeld hoor. Sorry, ik ben nogal een nerd op bespaarvlak die alles nauwkeurig uitrekent Of nog zoiets: dat Spaanse aardbeien goedkoper waren dan Nederlandse. En dan heb ik het nu niet over kassen maar echt van het seizoen. Wellicht is dat al wel veranderd hoor, maar dat was vroeger bij de Lidl iig wel. Ik denk dat mensen ook wat creatiever moeten gaan worden op het gebied van koken. Laatst was er ook zo'n discussie hier en toen werd aangehaald dat vegagehakt veel duurder was dan vleesgehakt, dus daarom werd er toch voor vlees gekozen. Dat ging over macaroni, maar dan denk ik, waarom moet je pasta per se op de "Nederlandse" manier bereiden? In veel culturen wordt pasta vegetarisch gegeten, met peulvruchten. Mijn schoonmoeder bv maakte het vaak met kikkererwten. Maar ja, als je alleen Nederlands eten gewend bent, dan kom je daar dus niet op.
He dat wist ik nog niet (van de AH verpakkingen). Voor mij heel fijn, want van de meeste producten heb ik echt geen idee. Wie er niet mee bezig is zal er niet naar kijken lijkt me. Maar die baseren hun keuze er toch niet op. Of misschien zijn er mensen die het zien en er dan toch meer over gaan nadenken en andere keuzes maken. Kan he. 5 jaar geleden was ik er ook maar heel beperkt mee bezig. En nu doen we toch alweer een hoop anders.