Maar dat is nogal wat. Elk land kent zijn gerechten, dat ga je niet zomaar veranderen. Daarom vind ik het veranderen op kleinere schaal (bijv vegagehakt ipv gewone, of vegan kookroom ipv gewone) meer haalbaar. Peulvruchten en pasta vind ik ook niet echt een lekkere combi. Weet niet waarom, omdat ik ze misschien niet 'verwacht' in pasta?
Had ik ook, maar deze is verrassend lekker! https://www.jumbo.com/recepten/pasta-bolognese-met-linzen-504036 (wij doen wel andere groente...). Verder eten wij vooral pasta's met noten.
Ik denk dat dat wel meevalt, keukens zijn al tijd onderhevig aan verandering. Ik kook anders dan mijn moeder en mijn moeder weer anders dan mijn oma. Oma kookte elleboogjesmacaroni met van dat vlees uit blik met tomatenpuree. Dat was toen echt heel exotisch en nieuw Als je op Nederlandse receptensites kijkt staat het ook bol van buitenlandse recepten.
In Italië (bepaalde streken iig) eten ze ook kikkererwtenpuree in de pasta. Hier doen ze vaak hele kikkererwten door de pasta. Of ze koken een grotere hoeveelheid saus met een beetje vlees, de 1e keer wordt het dan met vlees gegeten en de keren erna zonder. In de kustregio's vaak met vis ipv vlees. Je zou het misschien niet verwachten, maar Tunesiërs eten bijna evenveel pasta als Italianen, vaak wel op een andere manier. In het midden-oosten eten ze pasta met yoghurt, dat vind ik dan weer een beetje raar, maar vast lekker als je eraan gewend bent. In Amerika eten ze weer chili met macaroni. Dus eigenlijk is pasta met peulvruchten best een "normale" combinatie wereldwijd gezien.
https://roubashahin.com.au/recipes/macaroni-in-garlic-yogurt-sauce-macaroni-bel-laban/ Smaakt toch wel anders lijkt mij. Het is uiteindelijk allemaal zuivel natuurlijk
Ik hoor in mijn omgeving dat er nog heel veel AVG op het menu staat en als het iets exotisch is dan pasta bolognese, nasi of chili con carne. Omdat wijzelf wel zeer gevarieerd eten, is het voor mij ook wel regelmatig een gespreksonderwerp en dan valt het me echt tegen hoe gevarieerd die omgeving eet. Er wordt ook nog heel veel uit pakjes en zakjes gekookt. Reden is dat mensen in de avond snel een maaltijd op tafel willen en dan of voor pakje/zakje gaan of voor iets bekends.
Ik ken dus echt heel weinig mensen die zo vaak, of überhaupt, avg eten En dan heb ik het niet alleen over "buitenlanders". In mijn familie alleen soms mijn zus, maar dat is ze pas later gaan doen, toen er glutenintoletantie werd vastgesteld en de rijst/quinoa haar intussen de neus uitkwam. Overigens is dit vast niet een populaire mening, maar ik vind al die variatie nogal overrated. Zelf ben ik ook gestopt met steeds zó veel nieuws uitproberen. Op een gegeven moment werd er "geklaagd" dat er gerechten waren die zó lekker waren maar door al het gevarieer nooit meer op tafel verschenen Niet dat we altijd hetzelfde eten, maar ik heb zo'n twintigtal (ruwe schatting) gerechten die ik regelmatig maak. Iets uitproberen doe ik nog héél af en toe. Onze variatie zit meer in de groenten die we gebruiken. Bijvoorbeeld de couscous is 's winters met meiknol, kool en wortel, nu meer met bladgroenten en tuinbonen. Enz. Dan eet je weliswaar hetzelfde gerecht maar toch weer niet echt. Wat ik trouwens ook wel grappig vind: mensen die heel gevarieerd zeggen te eten maar dan wel altijd brinta met het ontbijt en boterhammen met kaas eten als lunch (sorry @Mamafiets ), eigenlijk variëren ze dus alleen maar met het avondeten.
Wij koken altijd alles vers en als ik dan bij iemand anders ga eten en er zakjes, blikjes of diepvries van de supermarkt zijn gebruikt vind ik het echt niet lekker. Liever voor 2 dagen koken dan blikjes. Dat ik vroeger ook allemaal at kan ik me niet meer voorstellen.
Dit doen wij ook, ik voel me niet altijd goed om iedere dag te koken en dan is dubbel koken wel ideaal. Meestal eten we dus om de dag hetzelfde, en zo niet vries ik het in. Ik bedenk me trouwens net dat de enige echte avg-eter die ik ken, de man van een vriendin is. Hij is Marokkaans, en is er niet mee opgevoed. Eigenlijk best grappig dus, een beetje wat veel Nederlanders doen qua buitenlands eten maar dan omgekeerd.
Laatst kwam ik zo'n account tegen op Instagram waarbij de omschrijving iets in de trant was van: cooking on a low income. Ik dacht nog: mooi, kan ik misschien wat inspiratie opdoen voor nieuwe plantaardige recepten. Gebruikt zij dus echt alleen maar gemaksvoedsel en vooral veel (bewerkt) vlees Bij opmerkingen over dat er nooit groenten in de pasta zit, reageerde ze dat ze niet weet wat daarbij lekker is Echt typisch Amerikaans weer. Zogenaamd arm zijn maar wel 3x per dag 7 dagen per week vlees eten...
Ik heb de afkeer van eenzijdig voedsel gekregen door wat er thuis op tafel kwam. Ik heb gezworen nooit meer AVG te eten en dat is me gelukt (in zoverre: nooit gekookte aardappels meer op!). Ook nooit meer saaie gekookte groenten en een stuk vlees zonder enige smaakmakers als kruiden of sausje. Overdag eet ik inderdaad vrij veel hetzelfde, maar koken is een hobby van me en ik hou echt van die variatie. Kan echt genieten van recepten die ik zelf nooit bedacht zou hebben. We koken veel vanuit de Allerhande en daar zie je soms wel recepten die op eerdere recepten leken, maar verder heel gevarieerd. Ik heb ook geen behoefte om lekkere recepten te onthouden, want ik weet dat er in de volgende allerhande weer zulke leuke recepten staan. En ik denk dat ik door dat logootje over CO2 uitstoot nu makkelijker de keuze maak. Dat ik maar max eens in de week of 2 weken een minder duurzaam gerecht eet. Ik zag een recept met garnalen, ben er gek op, maar ja naast duur ook niet duurzaam. 2 goede redenen om het maar af en toe op tafel te zetten.
Met weinig geld zou je juist bijvoorbeeld binnen het seizoen kunnen eten en nog steeds gevarieerd. Met bonen kan je heel veel èn het is gezond, veel variatie etc. Vlees is totaal niet nodig vind ik. Wij hebben niet gek veel te besteden (één inkomen) maar eten altijd weer iets anders. Ik varieer met verschillende groenten en sauzen bij de pasta, rijst met verschillende curry of andere sauzen, tortillas zijn niet elke week hetzelfde etc. Zou ook saai worden.
Ja, hier ook. Rijst eten we alleen niet erg veel meer, omdat het eerst lange tijd niet verkrijgbaar was, daarna in korte tijd ineens 3x zo duur is geworden. Voor 1 kg rijst koop ik 6 kg pasta. Verder naast pasta ook couscous, bulgur en verschillende broodsoorten (brood eten we hier ook bij het warme eten), en natuurlijk variatie met peulvruchten, eiergerechten enz. Voor het ontbijt vaak ook nog havermout of sorghum. Het valt me op dat mensen op/onder de armoedegrens vaak allesbehalve creatief zijn met koken. Omdat ik dit zelf juist wél was in de periode waarin wij "arm" waren, verkijk ik me daar toch steeds weer op.
Gek is dat he? Vooral de Amerikanen vallen heel snel terug op kant en klaar of ultra bewerkt voedsel omdat het goedkoper is. Ik wil niet terugvallen in steeds hetzelfde 'goedkope' voedsel, maar juist afwisseling op tafel zetten en er ook voor zorgen dat mijn kinderen niet doorhebben dat we goedkoper eten omdat het anders te duur wordt. Ik koop daarom verschillende soorten pasta, penne, strikjes, spaghetti etc. Vroeger aten wij vaak macaroni met soepgroenten en een blikje tomatenpuree en blikje spam of zoiets. Zo smaakloos. Dat wens ik mijn kinderen niet toe maar ik weet ook dat het niet anders kon. Al met al ben ik toch nog rond de 120-150 euro kwijt per week hier aan de weekboodschappen. Ik zorg dat er voldoende vers fruit en groente is (40-50 euro al tegenwoordig!!), zuivel voor de kinderen en twee a drie keer per week een zuiveltoetje na het eten. Dat is eigenlijk al de grootste hap uit het budget. Ik koop de goedkopere pasta en rijst in grote zakken als het in de aanbieding is. Ben echt blij met de 1+1 aanbiedingen hier hoor. Aan de ene kant fijn dat jullie dat niet hebben want je betaalt een eerlijkere prijs. Als je ziet dat ze hier 1+1 kunnen aanbieden weet je ook wat de winstmarge is bij ons. Wel enorm balen dat de rijst zo duur is geworden bij jullie. Als ik de lade vol met pompoen van het afgelopen moestuinseizoen in de diepvries gebruik om pompoensoep, curry met zoete aardappel en bloemkool, of door een stoofpot met wat rundvlees en andere groenten te doen in dezelfde week, daar merken ze echt niks van omdat er drie verschillende gerechten op tafel staan. Dolblij zijn ze met de appelmoes die ik elke twee jaar maak (>150 literpotten) want wekelijks gaat er wel een pot (of twee) doorheen. Met 4 grote appelbomen ga ik niks verspillen. Ze staan nu volop in bloei dus ik hoop op weer een goed appeljaar. De peren geven hopelijk dit jaar voor het eerst een goede oogst (als de reeën ze niet allemaal opsnoepen) dus ook daar kan ik hopelijk goed van gaan bewaren of verwerken. Ik heb dit jaar nog niks met de moestuin gedaan. Stond voor eind maart op de planning om te gaan zaaien maar toen lag ik in het ziekenhuis en nu denk ik... laat ook maar. Er staat doorgeschoten kool (helaas, had ze nog willen oogsten) en prei van vorig jaar. De rabarber loopt weer uit. Misschien ga ik nog wel zaaien in de meivakantie, worteltjes en boontjes doen het altijd goed dus wellicht zet ik alleen daar op in. Maar ik heb nog wortelen in de weckpotten van vorig jaar Als ik naar vorig jaar kijk, grondvoorbereiding, biologische zaden etc. Heb zoveel geld uitgegeven dat het misschien voordeliger is om in de supermarkt de seizoensgroenten groot in te gaan kopen en te verwerken. Ik heb totaal nog geen energie om de moestuin onkruidvrij te gaan maken. Met baby erbij ook nog, misschien sla ik een jaar over of laat ik de kinderen wat zaaien en oogsten.
Het is bekend dat mensen in armoede minder creatief zijn en minder out-of-the-box kunnen denken. Iets met hersenen, eigenlijk een soort overlevingsstrategie om niet te veel risico te lopen als je iets nieuws uitprobeert. Dat is iets evolutionair, in de huidige maatschappij niet altijd meer rationeel.
Mijn vrouw heeft een wereldbeker wedstrijd in Turkije en ik ben mee. Dit is het water waar ze in moet zwemmen