Allemaal in een schakellauto. Ik zou dat mijn kinderen ook echt adviseren om te doen. In een automaat rijden kan altijd, maar als je rijles krijgt in een automaat mag je volgens mij geen handgeschakelde auto rijden. Kun je om wat voor reden dan ook niet in een handgeschakelde auto rijden, dan is een automaat een uitkomst, maar als het niet noodzakelijk is zou ik zeker zeggen: doe handgeschakelde autorijlessen.
Ah ja dan snap ik het wel. Hier ons dorp is zo der rijbewijs gewoon geen optie. Ook als student geeft het een flink stuk vrijheid om een rijbewijs te hebben. Onze kinderen pakken de bus voor de rit naar hun school/studie, maar in hun vrije tijd op stap met vrienden is de auto toch wel weer erg fijn.
Dit! Volgens mij krijg je een aantekening op je rijbewijs als je in een automaat hebt afgereden. En dan kan je niet zomaar een schakel auto rijden als je die meekrijgt. Ik had moeite met schakelen in het begin, maar blij dat ik het wel heb geleerd. Want ik heb al in verschillende auto's gereden die ik mee kreeg van ouders/vrienden/collega's.
Haar vrienden wonen of in de buurt of in de binnenstad van steden als Amsterdam en Haarlem etc. Daar komt ze niet ver met een auto. Een van haar vriendinnen hier gaat nu beginnen met rijles maar zelf ziet ze er al tegenop om dan bij haar in de auto te stappen, terwijl het een heel beheerst meisje van 21 is. Hier in de buurt verongelukken xoveel jongeren die met vrienden op stap zijn, ik vind dat een akelig idee.
Dochter hoopt als ze start na een jaar haar rijbewijs te hebben. Zodat als ze 18 is, zelf kan rijden naar haar trainingen en wedstrijden in het weekend. Voor de studie zal ze gewoon met het ov gaan. Maar ze heeft wel een hobby waar ze niet altijd met ov kan komen. En wij willen dan ook niet meer altijd rijden. Wat we wel doen natuurlijk tot ze mag rijden. Dus bijhouden doet ze dan.
Zeker in een schakelauto. Tenzij het écht niet lukt. Maar dan kun je ook nooit meer in een schakelauto rijden, tenzij je weer rijlessen neemt en -ik neem aan- opnieuw examen doet. Een automaat is toch ook duurder in aanschaf en iemand zijn auto lenen - of even bobben ofzo is dan ook niet zo vanzelfsprekend omdat niet iedereen een automaat heeft. Ik vind het heel fijn dat het kan overigens; toch je rijbewijs halen voor diegene bij wie het echt niet lukt. Maar ik zou het bij mijn kinderen nooit adviseren.
Hier inderdaad een neef waarbij het lessen in een schakelauto gewoon niet lukte. Hij is uiteindelijk overgestapt op een automaat en heeft daarmee zijn rijbewijs gehaald. Maar hij mag dus ook niet in een schakelauto rijden. Op zich niet erg, want het lukte hem ook niet tenslotte, dus beter dat hij het nu niet alsnog gaat doen. En zijn ouders rijden automaat, dus hij kan gewoon hun auto lenen. Maar het is wel fijn dat hij zo toch zijn rijbewijs heeft gehaald, anders was het drama geworden. Wij zullen onze kinderen ook aanraden in een schakelauto te gaan lessen. Dan kun je daarna gewoon beide opties rijden.
Maar is het dan jouw angst (jij vindt het een akelig idee) waar zij last van heeft om bij haar vriendin in te stappen?
Jouw kind ziet er nu al tegenop om bij haar vriendin in de auto te stappen als ze haar rijbewijs heeft? Begrijp ik dat goed? Terwijl die vriendin nog moet beginnen met lessen? Dat vind ik best bijzonder. Zou dat dan komen omdat in de vriendengroep van jouw kind maar weinig mensen een rijbewijs hebben? En dat er zoveel jongeren verongelukken, wat bedoel je met zoveel? Elke verkeersdoden is er een te veel hoor en het lijkt me echt afschuwelijk om dichtbij mee te maken, maar wat is veel? Hier in de omgeving is het heel normaal om zo jong mogelijk te starten met lessen en veel jongeren hebben ook al best jong zelf een auto, maar ik heb, gelukkig! nog nooit meegemaakt dat er iemand omkwam in het verkeer. Onze kinderen rijden zelf ook gewoon met grote regelmaat. Naar vrienden, naar sport, naar stage etc. En zodra ze hun opleiding afgerond hebben en gaan werken hebben ze 9 vd 10x toch echt zelf een auto nodig om op hun werk te kunnen komen. Onze oudste dochter woont in een grote stad, heeft haar rijbewijs, maar geen auto. Ze heeft hem voor haar werk niet nodig, haar man evenmin. Zij doen veel met het ov, maar van tijd tot tijd hebben ze toch een auto nodig en die lenen ze dan. Sommige plekken zijn nu eenmaal slecht te bereiken met het ov.
Ik was zelf 18 toen ik begon met lessen, 19 toen ik het haalde. Dat was echt veel te jong. Ik heb daarna bijna 10 jaar niet gereden en toen opnieuw lessen genomen toen we onze kinderwens hoopten te verwezenlijken en we een auto wilden aanschaffen. Met een baby is het wel heel handig. Ik zou mijn kinderen daarom ook aanraden zo lang mogelijk te wachten, tot je zeker weet dat je een auto gaat gebruiken. Ik hoop eigenlijk dat we zelf tegen die tijd geen auto meer hebben, dat het ov dan flink verbeterd is (we wonen in een stad).
Maar dat is iets wat dus wel per persoon en ook per regio verschilt. Ik was ook 18 toen ik begon met lessen en net 19 toen ik geslaagd ben. Eerst reed ik in de auto van mijn ouders, naar school en stage wel met OV. En toen ik op m'n 21e ging werken heb ik een auto gekocht. Daarbij is hier in de regio (lees: noorden van het land) het OV niet afdoende. Maar ook al zou ik met het OV kunnen, zou ik toch wel een rijbewijs willen halen. Ik vind het echt een stukje meerwaarde, biedt overigens ook veel inzicht in het verkeer.
Het is nogal een piekeraar en het lijkt haar niet veilig voelen als iemand nog maar weinig ervaring heeft. En nee, niemand verder met een rijbewijs, in ieder geval niet de vrienden die hier in de buurt wonen, van de vrienden in regio Amsterdam heb ik geen idee maar die reizen allemaal met het ov wat ik hoor. Hier in de omgeving op het platteland gaat het best vaak mis, en dan lees je achteraf altijd dat het eenzijdige ongelukken zijn waarbij het ging om groepjes vrienden.
Ja ik bedoelde hier: te jong voor mij. Ik wilde helemaal niet en toen ik het eindelijk haalde was ik vooral ontzettend opgelucht dat ik nooit meer in een auto hoefde te stappen. Ik snap dat het per regio verschilt trouwens, maar het is natuurlijk wel zo dat het met elkaar samenhangt: als iedereen altijd de auto pakt is er minder animo voor de bus, waardoor bussen minder vaak gaan rijden... Maar wij wonen in een stad, ik zie niet in waar mijn kinderen als ze nog geen kinderen hebben een auto voor nodig zullen hebben. Er zullen ook steeds minder woningen komen met parkeergelegenheid en auto's zijn gewoon niet zo milieuvriendelijk, dus ik ga het niet speciaal aanmoedigen. Mochten ze het wel heel graag willen en mocht ik dan nog een auto hebben, mogen ze mij natuurlijk wel vervoeren
Snap ik! Hier is het OV al ontoereikend zolang ik weet (ben 40+), en dat is ook niet raar, want in de spits zitten de bussen wel vol, maar overdag niet, dan kan het niet uit. Maar ja, heb je een afspraak midden op de dag in bijv. ziekenhuis, dan ben je er wel van afhankelijk. Ook in de late avonduren en vroege ochtend rijden er nagenoeg geen bussen. Dat is hier niet veranderd omdat iedereen ineens de auto pakt. Denk dat er ook wel een groot verschil is tussen OV stad en OV platteland. In de stad zijn de afstanden veel korter en rijden er vaak meerdere bussen/trams etc per uur. Hier zit je soms meer dan een uur in de bus om ergens te komen waar je met de auto maar een half uur over doet (want de bus moet ook langs alle dorpen en gehuchten) en die bus rijdt dan misschien 1x per uur. Heb je pech moet je ook nog ergens overstappen en daar bijv. bijna een half uur open wachten. Met het OV ben je dan echt een halve dag kwijt en met de auto misschien 2 uur (1 uur voor reistijd heen en terug en een uur in het ziekenhuis) Ja, dan is een rijbewijs en auto dus wel praktisch
Ja! Sowieso als je naar een ziekenhuis moet, is een auto ideaal, op die momenten vond ik m echt onmisbaar. En voor vakantie met kleine kinderen ook. Het is niet zo zwart/wit, denk ik. In steden is het gewoonlijk prima, maar in de meeste dorpen ook. Ik ben zelf in een dorp opgegroeid en dan had ik ook wel elk kwartier de mogelijkheid om de bus naar de dichtstbijzijnde stad te pakken. Het wordt pas moeilijk als er überhaupt in de buurt geen stad of groter dorp is en je inderdaad rustig een uur moet wachten op die ene bus...
Hier is wat ons betreft rijles onderdeel van “ opleiding “ . Het is ook geen keus, ze moeten hem halen wat ons betreft ( net als je zwemdiploma) en dus zullen wij het dan uiteraard ook betalen. Dochter gaat wel pas starten ergens tussen 17-18 omdat ze nu met 16 eerst scooter rijbewijs wil en er dus geen noodzaak is eerder te halen omdat ze met 17 toch niet zonder ons mag auto rijden
Ik dacht ook, wat moet ik met een rijbewijs of auto. Niks voor mij, ik fiets wel of ga met het ov. En toen kreeg ik een vriendje in een dorp. Zelfde verhaal als hierboven. Uur met de bus, 1x per uur op zondag, half uur met de auto. Toen was de keus zo gemaakt. Vriend zette me in de auto, leerde me schakelen, dus m’n eerste rijles reed ik zo weg. Ondertussen woon ik in dat dorp en ben ik maar wat blij met m’n rijbewijs. Zou m’n kinderen dan ook zeker aanraden vroeg te gaan halen. Als student ben je ook veel flexibeler qua tijd om tussendoor te lessen. En je zit nog in de leer vibe, dus de theorie zal ook veel makkelijker gaan.
Hier nog niet zo ver maar ze moeten van mij sowieso in schakelauto beginnen. Lukt dat echt niet kunnen ze altijd nog overstappen op automaat (mijn schoonzusje kreeg het schakelen echt niet onder de knie terwijl de rest wel goed ging)