Dat is bij ons 2x 15 minuten. School is 14:45 uit, drinken etc dus dan is het 15:00 geweest voor ze gaan spelen. En om 17:00 moeten ze naar huis komen, meestal 17:15 aan tafel dus dan redden ze de 3u niet op een lange schooldag...
Je hebt natuurlijk wel kinderen met wat dit onderwerp betreft een leeftijdsverschil om het zo maar even te zeggen. Op papier zou ik zeggen: die van 4 zou ik zéker niet zo lang laten kijken als die van 8 en die van 8 op haar beurt echt niet zo lang als die van 11. Maar de praktijk leert dat dit moeilijk vol te houden is binnen een gezin. Ik weet niet wat de bedtijden zijn van je kinderen? Misschien kun je iets bedenken als: vanaf 17 tot 17.30 mag de jongste kiezen. Na het avondeten, wanneer de jongste naar bed gaat (ga ik vanuit) mag de middelste kiezen. En zodra allebei de jonkies op bed liggen, mag de tiener even een half uurtje kiezen wat ze wil kijken. Of: geef ze alle 3 een eigen I-pad en spreek met ze een tijd af waarop ze mogen kijken (bijv. net als eerder genoemd tussen 5 en half 6; heb je ook even een rustmoment voor jezelf om te koken). 3e optie die in m’n hoofd popt: Laat ze enkel dingen kijken waarvan je eigenlijk wel weet dat ze het alledríe leuk gaan vinden. Bijvoorbeeld: Funniest home video’s, Mister Bean, bakprogramma’s, tekenen met Floor -of hoe dat programma dan ook heet-, Marble Mania, Ik hou van Holland. En dan kan je de oudste heus in de avond nog wel een extra moment ‘eigen kijktijd’ geven als de jonkies op bed liggen natuurlijk Dit is wat er even zo gauw in me op kwam. Die van ons zitten wat korter op elkaar (zit iets meer dan 1,5 jaar tussen), dus dat maakt het over het algemeen iets makkelijker in die zin dat ze nog wel redelijk wat dezelfde dingen leuk vinden. Maar hebben natuurlijk ook zo hun eigen voorkeuren die de ander niks vind Ik heb ze geleerd: ga maar samen overleggen. Dat kan dus ook betekenen dat ze beslissen: het ene kwartier kijken we wat zus wil en het andere kwartier wat broer wil. Of dat ze samen bepalen: vandaag kijken we wat zus wil en morgen wat broer wil. Komt zélfs voor dat wanneer het dan broer z’n dag is, hij heel lief zegt dat zus alsnog mag kiezen die dag (en dat terwijl hij eigenlijk “het baasje” is) En: vind je iets wat de ander zegt niet leuk, praat erover. Dus als ze gaan piepen kom ik even tussenbeide en help de “pieper” kalmeren en herinner ze er weer even aan dat dingen ook gewoon netjes gevraagd kunnen worden. Vaak gaat het dan alsnog goed. Blijft er dan alsnog gepiept worden is het: komen jullie er niet uit, dan kies is. En als er dán nog gepiept wordt is het gewoon klaar. Dan maar geen televisie. Het moet wel leuk blijven..
Op de tablet en telefoon hebben we wel een schermtijd. Na 20 minuten (per apparaat) kunnen ze er niets meer mee. Dus als ze eerder dan de afgesproken tijd op de tablet of telefoon willen is dat prima maar als de tijd op is komt er geen extra tijd bij. In het weekend hebben ze wat langer. Schermtijd op de tv hebben we eigenlijk niet. De ene keer kijken ze langer dan de andere keer. Daar zijn we minder streng op. Maar als wij zeggen dat de tv uit moet dan moet hij ook echt uit. En bij vervelen? Dan hebben we nog genoeg dingen die ze kunnen doen.
Hier geen schermtijd, wel zijn ze uitgeschakeld tussen 19 uur en 7.30 uur. De jongste is van zichzelf erg ondernemend en geeft minder om de schermpjes. De oudste moet ik wel wat meer stimuleren om erachter weg te komen. Maar uiteindelijk spelen ze allebei best veel, skeeleren, voetballen, etcetera. Ik vind het belangrijk dat ze zelf leren hoe een gezonde balans te hanteren.