Nee, nog geen studenten-ov. Dat is wel vanaf september, dan gaat hij studeren. Maar tot die tijd gaat hij in de lange zomervakantie nog veel meer werken en dus ook meer reizen. Ik heb het met hem besproken en hij begrijpt het ook wel. Vandaag was hij zijn ov-kaart vergeten, dus moest hij met pinpas in en uitchecken. Kreeg net een appje: 'zo, dat is echt duur zeg, ik snap je probleem hiermee'. Haha, dus nu voelt ie het zelf. Ik heb met hem afgesproken dat we de OV kaart van zijn rekening gaan laten incasseren. Sommige kosten mag hij dan weer bij mij declareren, maar zijn woonwerkverkeer gaat hij zelf betalen. Hij was er niet blij mee, maar begrijpt het wel. Gelijk even voorbereid dat we ook nog eens moeten gaan kijken hoe we het met allerlei kosten gaan doen als hij gaat studeren. Hij krijgt nu bv ook kledinggeld, zakgeld en kappergeld en wij betalen zijn telefoonabonnement. In totaal is dat ca € 100 per maand, denk ik. Wij betalen straks het collegegeld en de boeken, want daar zijn we al vanaf zijn geboorte voor aan het sparen, maar ik denk dat hij verder gewoon zijn studiefinanciering maar moet gaan gebruiken + wat hij bijverdient. En later komt dan weer de zorgverzekering en zorgtoeslag erbij en dan stopt de kinderbijslag... het wordt steeds ingewikkelder.
Kleine kinderen kleine zorgen, grote kinderen grote zorgen Wijzelf geven onze kinderen vanaf een jaar of 16 kleedgeld, daarvoor krijgen ze zakgeld. Hun telefoonabonnement betalen ze zelf. Ik knip de jongens zelf, dus ze hebben geen kapperskosten. Wij hebben voordat ze hun studenten ov kregen ook een nieuwe ov chipkaart aangeschaft. Die is dan weer 5 jaar geldig. Dan hoeven ze niet halverwege hun studie een nieuwe ov chip te kopen en hun studentenreisproduct over te laten zetten op de nieuwe. Ze betalen hun zorgverzekering zelf, daar krijgen ze immers de zorgtoeslag voor. Ze krijgen stufi, daar betalen ze hun studie van, kost het meer dan wat ze aan stufi krijgen? Dan betalen wij dat.
Wij geven vanaf 16 jaar kleedgeld. Geen zakgeld meer. Na hun 18e krijgen ze dat nog steeds. Zolang ze studeren. Als ze eenmaal (voltijds) werken stopt dat ook.
Daar ben ik dus ook over aan het nadenken. Een medemoeder wees mij er namelijk op dat , wanneer je na hun 18de nog standaard elke maand zak/kleed geld geeft dit door de instanties wordt gezien als inkomen. Dus dat is wel iets om even over na te denken want dan kun je het zak en kleed geld beter contant geven na hun 18de.
Door welke instanties dan? De belastingdienst? En wat voor gevolgen zou dat dan hebben? Mijn jongens verdienen per maand heel wat meer dan wat ze aan kleedgeld krijgen per maand.
Dit lijkt me stug hoor. Sowieso mag je als ouder in 2024 ruim 6600 euro belastingvrij schenken aan je kind. Dus als je onder de 550 per maand zit ben je safe.
Sterker nog je hebt zelfs een onderhoudsplicht. Tot je kind 21 is wordt je als ouders geacht de kosten voor levensonderhoud en studie te voorzien (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden/vraag-en-antwoord/onderhoudsplicht)
Wordt lastig uitgeven contant, ze bestelt bijna alles online. Hier 100 euro per maand voor alles. Dat blijft zo, daarnaast de studiefinanciering, ook rond de 100 euro geloof ik. Daarvan mag ze al haar prive uitgaven bekostigen. Ze is zuinig dus dat lukt prima. Met een OV heeft ze dan ook minder kosten dan nu (vrienden en activiteiten aan de andere kant van het land). Studie (collegegeld, excursies en boeken etc) betalen wij. Werken hoeft hier pas na afloop van de studie.
Hier ook de meeste aankopen online. Of shoppen en betalen met pin. Hier hebben ze wel grotere uitgaven. Ze gaan graag elk jaar op vakantie met vrienden. Dat kunnen ze ook prima betalen van hun inkomsten uit hun bijbaan.
Afgelopen jaar Parijs had ze ook zelf bij elkaar gespaard. Dit jaar wil ze graag terug maar door de Olympische Spelen is alles zo duur dat ze dan liever tot volgend jaar wacht.