Saxenda

Discussie in 'De lounge' gestart door Nonamenononsense, 21 mei 2024.

  1. Child

    Child Fanatiek lid

    6 sep 2011
    2.776
    211
    63
    Als toevoeging: Een GLI zit wel gratis in basisverzekering vanaf bepaalde bmi
     
    Paardenbloem vindt dit leuk.
  2. Annemeis

    Annemeis Fanatiek lid

    11 sep 2011
    2.160
    769
    113
    Hoi,

    Ik heb geen ervaring met diëten, maar wel veel met sporten. Fietsen is een goed begin maar daar gaat je hartslag niet echt van omhoog lijkt me? Doe je met crossfit op maximale hartslag trainen?

    Wat mijn ervaring is met regelmatig sporten (3 a 4x per week intensief), is dat je behoefte voor eten anders wordt. Chips, koek en snoep trekken me gewoon niet meer. Heb veel meer zin in een bak yoghurt of een handje cashewnoten. Het lijkt erop dat je lichaam ook gaat vragen wat het nodig heeft. Vind het ook echt zonde om chocola te pakken als ik gesport heb.
    Daarnaast beter slapen, meer water drinken, dat gaat automatisch door meer te sporten.

    Dus misschien niet bij dieet beginnen, maar beginnen met intensiever sporten en dan komt de rest ook vanzelf?
     
    Asil vindt dit leuk.
  3. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    9.718
    9.243
    113
    Vrouw
    Mijn collega gebruikt Ozempic voor zijn Diabetes, hij was ook veel te zwaar. Is wel veel afgevallen onder begeleiding van zijn huisarts maar de bijwerkingen waren wel heftig. Hoofpijn, misselijk, eerder aangebrand, weinig honger, flauwtes etc.

    Ik heb misschien een harde mening wanneer het gaat over gezondheid, ik kan het mij niet voorstellen dat je niks kwijt raakt, behalve als er een hormoonverstoring is of lipoedeem. Voor de rest ligt het geheim toch echt in voeding en bewegen.

    Daarnaast, zou ik, mijn gezondheid zonder medicatie toch echt belangrijker vinden dan met.

    Maar nogmaals, dat is mijn mening, betekend niet dat je het niet moet doen. Je bent immers baas over je eigen lijf. Pas alleen ajb goed op ♥
     
    Zara75, Bloem2310, RoGiJuLi en 9 anderen vinden dit leuk.
  4. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    9.718
    9.243
    113
    Vrouw
    #24 Asil, 22 mei 2024
    Laatst bewerkt: 22 mei 2024
    Klopt inderdaad, mijn excuses. Ik was al door mijn eigen risico heen.

    Dit waren bij mij de kosten. In totaal 4 afspraken gehad. 1 intake, 1 afspraak van 20 min om mijn rustverbranding te meten, en 2 vervolg consulten van 15 min. Week planning e.d. mee gekregen. Zal uiteraard liggen aan de hulpvraag hoeveel behandelingen je nodig hebt.

    Een andere collega van mij volgt GLI en dat word voor hem inderdaad vergoed ivm overgewicht en hart problemen.

    upload_2024-5-22_8-49-28.png
     
    Child vindt dit leuk.
  5. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    9.718
    9.243
    113
    Vrouw
    Eens, het duurt naar mijn weten minimaal 90 dagen voordat iets een gewoonte word.

    Ik zelf ben ik 2019 15 kg afgevallen. Ik ben wel iets aangekomen daarna maar nooit meer terug naar wat het was. Ook de tip, grijp in bij 2 kg en niet pas bij 25. Als je "bezig" gaat is dat voor altijd/ langer termijn. Op een gegeven moment is het een gewoonte, ben je meer alert.
    Ik ontzeg mezelf niks maar eet wel lekkere dingen in porties. Vroeger een zak chips bijv, nu 25 gram in een schaaltje.
     
  6. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.860
    10.785
    113
    Het komt over alsof je een makkelijke manier zoekt om af te vallen, maar die is er helaas niet. Ik heb mij de laatste weken weer wat meer laten gaan en dat zie ik meteen op de weegschaal, ik weet dan ook precies waar het door komt.

    Als ik het volgende schema aan hou en ik eet niets tussendoor, val ik zeker af en heb ik geen honger:
    - ochtend Skyr of Optimel 0% vet met eetlepel muesli en blauwe bessen
    - tussendoor appel
    - lunch 2 crackers met kipfilet/ Philadelphia light/ 30+ kaas en een beker Optimel of bijv een ceasarsalade met een cracker
    - tussendoor druiven/ meloen/
    - avondeten groente/ gekookte aardappelen/ stukje vlees of kip
    - avond niets

    Dan gaan de kilo’s er vanaf, maar dat vraagt wel discipline wat in een druk leven met jonge kinderen vaak lastig is. Daarnaast blijven bewegen en het lekkere eten voor bepaalde momenten bewaren en alleen voor de 9 of de 10 gaan als het gaat om gebak of andere ongezonde dingen. (Eet ik het omdat ik het heel lekker vind óf omdat ik het niet wil weggooien/ niet wil laten staan/ geen nee wil zeggen etc.)

    Het is echt moeilijk, maar ik zou echt niet naar medicijnen overstappen. Net als dat ik nooit in een gezond lichaam zou snijden t.a.v. operaties om af te vallen. Ik heb om mij heen meerdere voorbeelden waarbij het uiteindelijk toch niet goed blijft gaan. Uiteindelijk zijn het toch vaak de eet en beweeg gewoontes die doorbroken moeten worden (gewichtstoename bij medicijngebruik of bij bepaalde ziektes uitgezonderd).
     
    Mim89, Malbec en merah vinden dit leuk.
  7. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.803
    12.434
    113
    Vrouw
    Dit zinnetje triggert mij. Wat is jouw levensstijl? Wat bedoel je daarmee? De drukte van het gezin, werk alles? Of jouw sport en eetstijl?
    Want als het dus het eten en sporten is dan zul je dat moeten veranderen.
    Ik ben ook te zwaar naar mijn zin en ik weet drommels goed dat dat komt door mijn levensstijl. Ik sport niet (heb daar echt een gruwelijke hekel aan:oops:) en ik snoep echt te veel.
    Ik zal, om af te vallen, echt die knop moeten omzetten en op mijn eten moeten gaan letten. Maar tot nog toe kan ik die knop niet vinden....

    Ik weet hoe lastig het is, want ik ben ook al heel wat jaren te zwaar. Soms zie ik wel eens een reklame voorbijkomen van pillen die je een mooi slank lijf beloven. Dan denk ik wel eens: dat zou toch makkelijk zijn. Maar die rommel wil ik toch echt niet gaan slikken. Want zolang je je eetpatroon niet aanpast kun je geen blijvend effect verwachten.
     
    Jessi79, Mim89, chrystel73 en 4 anderen vinden dit leuk.
  8. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    9.718
    9.243
    113
    Vrouw
    #28 Asil, 22 mei 2024
    Laatst bewerkt: 22 mei 2024
    Weet je, heel eerlijk. Ik vind dat tegewoordig te veel de nadruk ligt op afvallen ipv gezondheid.
    Je kunt in top conditie zijn met overgewicht en in slechte conditie zijn wanneer je slank bent.
    Gewicht zegt niks als je bloedwaarden en conditie goed zijn.

    Je hoeft niet superslank en afgetraind te zijn om in goede gezondheid te verkeren.
    Als de mindset veranderd van "ik moet afvallen" naar "ik wil graag gezond zijn" dan is die druk die je jezelf oplegt een stuk minder hoog en dan zul je zien en merken dat sommige doelen makkelijker behaalbaar zijn.
     
    sidmick, Zoe123, Suzy85 en 6 anderen vinden dit leuk.
  9. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.216
    5.439
    113
    Conditie als ín uithoudingsvermogen kan inderdaad prima zijn als je overgewicht hebt of heel slecht zijn als je een lager gewicht hebt. Maar tussen overgewicht en een afgetraind en super slank lijf, zit wel nog een groot verschil. En hoe je het ook wendt of keert; overgewicht is nooit gezond. Dus als álles verder prima is, behalve het gewicht, zou ik me toch richten op gezond afvallen en dat proberen te behouden. Dat wil niet zeggen dat je streven moet zijn dat je helemaal afgetraind moet zijn.
     
    Zara75, Duma, Dubbelgeluk en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  10. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.216
    5.439
    113
    TS; ik zou op zoek gaan naar zo’n lifestyle interventie programma, dat draait dan om gezonde gewoontes aanleren op alle fronten - dus gezond eten, gezond bewegen, ook mentaal gezonde ondersteuning - dus niet gericht op ‘je moet een afgetraind lijf hebben en 50kg wegen! je mag niks lekkers! je moet jezelf totaal afbeulen!’. Dit soort programma’s richten zich op de lange termijn, dus het is ook geen dieet dat je even moet volgen en dan klaar, het is juist gericht op bv gezond eten de rest van je leven (en daarin is ook gewoon plek voor een stuk taart bijvoorbeeld). Uiteindelijk werken lange termijn trajecten veel beter dan de
    ‘makkelijke’ korte termijn diëten en fitness-programma’s die je bv klaarstomen voor een ‘bikini body’ is 3 maanden (en daarna vliegt alles er weer aan).

    Dit betekent wel dat je je levensstijl om moet gaan gooien, maar dat kun je :) Het is in het begin een kwestie van doen en volhouden, na een aantal weken worden het gewoontes en nog wat later zit het zo in je systeem, dat het vanzelf gaat (en je het misschien nog gewoon echt leuk gaat vinden ook om bv te sporten).
     
    Jessi79 vindt dit leuk.
  11. Malbec

    Malbec VIP lid

    5 apr 2020
    5.709
    7.778
    113
    Vrouw
    Vervelend dat je zoveel stress ervaart! Even op het laatste stukje, je hoeft dus niet minder te eten, je moet andere dingen eten.

    Een schaaltje dropjes staat gelijk aan 2 boterhammen met kipfilet, een klein beetje kwark en een schaaltje aardbeien.
    Na een schaaltje drop heb je nog steeds honger, na de boterhammen ect zit je vol en je eet nog meer, dus niet minder maar anders.

    Het probleem vind ik, dat gezond eten vele malen duurder is dan ongezond. Wat ik echt belachelijk vindt.. daarnaast is ongezond vaak makkelijker, in de haast van de dag is het makkelijker om even iets kant en klaar te pakken i.p.v. zelf iets te maken. En inderdaad stress is echt een killer, slaaptekort ook. Afvallen is in de basis heel simpel. Minder calorieën binnen krijgen dan je verbrand maar de randvoorwaarden zijn minstens net zo belangrijk, als die niet goed zijn kom je minder ver. Dus goed dat je eerst de stress aan pakt, heel veel succes erme!
     
    Nellie4 vindt dit leuk.
  12. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    9.718
    9.243
    113
    Vrouw
    Eens
     
  13. Lousanne

    Lousanne Actief lid

    11 nov 2022
    345
    484
    63
    Vrouw
    Er is laatst een keer een aflevering geweest over Ozempic, van Filemon Wesselink. Heb m nog niet zelf gezien, maar wat ik hoorde wel een goede documentaire die alle kanten wel belichtte. Is wel te vinden via Google
     
    mamameer vindt dit leuk.
  14. luca75

    luca75 Fanatiek lid

    14 aug 2013
    4.840
    3.481
    113
    Ik heb vanmorgen een podcast geluisterd over ozempic en saxenda. Een huisarts vertelde erover. Er is nog vrij weinig bekend wat het middel met je lichaam doet op de lange termijn. Wat ze wel weten is dat je ook veel spieren verliest als je dit middel gebruikt.

    De podcast heet Ozempic, wondermiddel of gevaarlijk goedje.
     
    Nellie4, chrystel73 en mamameer vinden dit leuk.
  15. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    18.225
    15.815
    113
    Dit. Globaal inschatten van kcal is niet voldoende, (tenzij je al even op weg bent) ;)
    Met nog als toevoeging dat het handig kan zijn je BMR te berekenen en daar je voedingsinname op aan te passen - mocht je dat nog niet hebben gedaan.

    Afvallen is in de basis heel simpel: meer verbruiken dan je binnenkrijgt.
    In de praktijk is het natuurlijk veel ingewikkelder dan dat omdat je het (gedurende langere tijd) maar moet kunnen volhouden en er een hoop discipline bij komt kijken, maar als je minder eet dan je lichaam nodig heeft, dan zal je in principe gewoon afvallen (medische uitzonderingen daargelaten).

    Medicatie zou ik proberen te vermijden. Een makkelijke oplossing voor afvallen (zonder bijwerkingen bijv) is er niet.
    Ik zou dan eerder met een diëtist gaan praten. Met 1600-1800kcal per dag hoef je echt geen honger te lijden, maar je moet weten wat je het beste kan eten. Daar kan een diëtist bij helpen.
     
  16. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    47.958
    32.806
    113
    Ik weet natuurlijk niet wat jouw portie groottes zijn, maar dit lijkt mij wel héél weinig. Op de lange termijn (als je meer kilo's kwijt moet dus zoals ts denk ik) is dat niet vol te houden. 1200 calorieën is voor peuters bijvoorbeeld en niet voor volwassenen (misschien heel kleine vrouwen die inactief zijn uitgezonderd. Ik kom zelf zelden onder de 1600 calorieën en val 0.5 tot 1 kilo per week af.

    Als je een paar kilo kwijt moet werkt dat vast wel, maar op de lange termijn is dat geen optie.
     
    Zoe123, liset22, NiVa0230 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  17. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.860
    10.785
    113
    Het zijn 3 maaltijden en tussendoor fruit, je kan natuurlijk ook 2 boterhammen eten ipv crackers. Als ik ‘s ochtends een bak Skyr met bessen en muesli eet heb ik voorlopig geen honger (met 1.80).
     
  18. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    9.718
    9.243
    113
    Vrouw
    #38 Asil, 22 mei 2024
    Laatst bewerkt: 22 mei 2024
    Me too, nu weet ik van mezelf dat mijn rustverbranding al 1750 kcal is. En dat was toen ik niet sportte. Mijn voorgeschreven eetpatroon door de dietiste bij minimaal verhoogd cholesterol was/is 1700/1800 kcal. En dat is best een boel eten. 1.80 en 88 KG, ik heb een hoog spiermassa vs vet en mijn vet rondom organen is gezond vb:

    O: Griekse yoghurt 2% 200 gr + 100 gr roodfruit + 50 gr zaden en pitten mix
    T: 100 gr roodfruit + 25 gr ongezouten noten
    L: gekookt ei + 3 volkoren crackers met 30+ kaas, kipfilet, zuilvelspread met komkommer
    T: 2 x meergranen rijstwafel met kipfilet
    A: Bietjes 300 gr, 1 opscheplepel aardappel, 100 gr stoofvlees, 2 scheutjes olijfolie gebruiken
    T: 4 melba toast met tonijn in olie

    Kan je zeggen dat ik aan het avond tussendoortje niet toe kwam en daarvoor in de plaats of meer avondeten at of een sinasappel na het eten of afwijk van het avond eten en iets anders klaar maak.

    Maargoed, ik wijk te veel van het topic af. Wij kennen TS niet, en als zij denkt baat te hebben bij medicatie en een HA (die zou ik wel raadplegen) keurt het goed dan is dat geheel aan haar zelf.
    Dat ik het niet zou doen of niet verstandig vind staat er los van.
     
    suus1983 vindt dit leuk.
  19. Nellie4

    Nellie4 Fanatiek lid

    25 jan 2017
    4.686
    7.436
    113
    Maar een eetlepel bessen en een eetlepel muesli is natuurlijk niet veel. Bij mij gaat er een stuk meer in en dan haal ik het bijna tot de lunch :D
     
  20. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    11.860
    10.785
    113
    O de bessen zijn meer dan een eetlepel. Ik had het wat overhaast opgeschreven, ik doe ook komkommers, tomaatjes etc op de crackers. Of soms een ei. Ik bedoelde meer te zeggen. Als ik mij aan 3 gezonde maaltijden hou en geen ongezonde tussendoortjes neemt, dan heeft dat bij mij een positief effect op de weegschaal. Ik weet waarom het nu minder goed gaat:rolleyes:
     
    Sado vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina