HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc deel 2

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zonnestralen, 21 feb 2022.

  1. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.590
    8.450
    113
    En een non-verbale IQ-test?
     
  2. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Die lijken hier niet zo vanzelfsprekend te zijn.
    Mijn oudste krijgt hem geloof ik wel ergens in de komende maanden want hij kan geen verbale IQ test doen. (zelfs non-verbaal zal denk ik niet representatief zijn, maar het is nou eenmaal onderdeel van de toelating tot zijn nieuwe school).

    De psych raadde voor onze 2e zoon de WISC-V of de WPPSI-IV aan.

    Ik denk dat ook meespeelt dat ze een breed onderzoek wil doen waar IQ dan onderdeel van is. Het is dan juist interessant om de verschillende indexen te kunnen bekijken. Ik weet niet hoe precies de SON-R of de WNV die onderdelen weergeven, en of die informatie nuttig is in het geval van onze 2e zoon.
     
  3. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Ja ik vind dat wel kort. Hij is al niet zo'n ster in scholier zijn, en om dan ook nog eens zijn kleuterjaren in te korten waardoor hij vroeger striktere regels krijgt is vragen om problemen. denk ik.
    Anderzijds.. tja.. hoe kan je de motivatie vinden om een goede scholier te leren worden als het allemaal niet aansluit. Zou hij de motivatie misschien sneller kunnen vinden als het cognitief aansluit maar er minder ruimte is voor autonomie? Of is andersom beter?
    Vragen waar misschien geen antwoord op is :(
     
  4. HvL

    HvL Bekend lid

    6 mei 2015
    663
    385
    63
    Je zult vooraf nooit weten waar je goed aan doet. Wij hebben ook voor dat dilemma gestaan. Onze zoon is van 27 februari en is wel naar groep 3 gegaan met 5 jaar. Tot op heden gaat her goed. Alles viel voor hem op z'n plek toen hij kon gaan leren hij heeft een half jaar groep 1 en een half jaar groep 2 gedaan. (Ik had school helaas niet mee) Overigens heeft onze zoon ook logopedie gehad voor de uitspraak. En daar werd hij helaas ook door onderschat.
     
  5. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Zeker! De reden waarom ze zo ontzettend met hem bezig zijn. Hij zet de boel op stelten als hij niet krijgt wat hij nodig heeft.

    School wil er zeker voor gaan! Ze doen echt hun best! Gisteren hadden ze een schoolreisje naar de dierentuin. Zijn groepje had 2 begeleiders, eentje voor hem :$

    Ik zal bij het gesprek eens vragen of ze hem hebben getoetst (of dat ze dat gaan doen). Goed idee :)
     
  6. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Wat fijn dat het goed gaat!
    Dat onderschatten is echt een ding ja. Hij praat op niveau 2,5 jaar (gok ik), en soms dan ook is hij zo lomp dat ik denk .. eh.. is dit hetzelfde kind als die van de sommen? :roflmao:
    Hij is een ontdekker, moet ervaren om te leren. Dan bouwt hij bijv een bruggetje met foamtegels van de bank naar de salontafel. Ik zeg: 'niet overheen gaan he? je bent veel te zwaar.' Hij zegt: 'oke!'
    Vervolgens gaat hij eroverheen en knalt met zijn kin op de tafel :rolleyes: ja sukkel.

    Sociaal is hij soms net zo lomp. Ik heb aan het begin van het jaar tegen de juf gezegd dat hij mogelijk sociaal achterloopt. Daar was ze het niet mee eens, maar dat zijn beweegredenen soms moeilijk te volgen en herleiden zijn, dat zei ze wel :roflmao: Misschien is dat het idd, haha
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    22.590
    8.450
    113
    Soms helpt de structuur ed van groep 3 ook juist. En bepaalde dingen gaan nooit over; mijn oudste dochter (15) is nog steeds geen schoolkind en moet nog steeds ervaren om te leren. :roflmao:
     
    KleineLai en owly vinden dit leuk.
  8. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    20.224
    8.944
    113
    Niet voor schamen, je hebt een leergierig en ontdekkend kind. Ze schatten je kind goed in en lijkt gezien te worden. Dat is al super.

    Als ze zelf ook moeilijk in kunnen schatten hoe ver hij is dan kan een toets misschien een beter antwoord geven. Ook voor ons als ouders. Ze kunnen je versteld laten staan:D

    Ik zeg altijd ze kunnen altijd van alles van onze schat zeggen behalve dat hij saai is:roflmao:
     
    Consuminderma vindt dit leuk.
  9. MrsBucket

    MrsBucket Fanatiek lid

    27 mei 2014
    1.171
    596
    113
    Je kunt kijken naar de SON-R. Dat is een non-verbale iq-test die vaak wordt afgenomen bij kinderen met een TOS. Dan hoef je ook niet te wachten tot 6 jaar.
    Sorry, ik zie nu de volgende pagina aan berichten, dus ik ben spuit 11…
     
  10. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Ik schaam me niet hoor! Het is vooral om aan te geven dat hij 2 handen vol is en nog een voet.. intens soms voor de mensen om hem heen als hij in de leer/ontdek modus is. Dan wordt hij enthousiast en gaan de remmen los. (nja, die ene rem die het al slecht deed.. :roflmao: )

    Hij verbaasd me zeker! Hij is bijvoorbeeld helemaal niet de hele dag bezig met lezen en schrijven, of rekenen of weetikveel wat voor nerd-dingen.
    Mijn oudste wel, die doet niet anders dan nerd dingen. Zoals op dit moment - letterlijk - is hij vlindersoorten aan het onderzoeken. Hij heeft een boek mee van school en leest wikipedia, bekijkt filmpjes. (kind is 6 weetje.. doe normaal :p (grapje))

    Maar mijn 2e doet dat niet. Hoewel.. nou niet helemaal waar want zijn favoriete boek is een boek over astronomie. MAAR! verder is hij gewoon geinteresseerd in de typische 4 jarige dingen. Bouwen, fietsen, fantasiespel, enz. En daarin springt hij er niet ontzettend uit of zo dat ik denk: wow! ja echt anders!
    Nee, vaker juist dat ik denk.. eh.. jongen.. denk eens na :roflmao:
    Maar dan komt hij aanzetten met de poppenwagen en heeft hij alle knuffels van zijn zusje erin gezet en zegt dan "door elkaar is 1+1+1+1+1. Naast elkaar is 2+2+2 , dat is veel sneller! Hoe snel? 2+2+2 is 6! SUPER SNEL!" (hij bedoelt, als je de knuffels door elkaar hebt staan dan kan je ze lastiger tellen dan als je ze 2 aan 2 zet. Dan kan je ze makkelijker optellen.)

    Dat is niet normaal voor een 4 jarigen, weet ik.
    Maar die typische levensvragen of die vroegtijdige angst voor dood bijvoorbeeld, dat heeft hij totaal niet. Als ik vraag of zijn zusje een jongetje of meisje is dan gokt hij maar wat. Als ik vraag wat hij is dan is de kans dat hij 'een meisje' antwoord bijna net zo groot :roflmao:

    Saai is hij zeker niet! haha
     
    owly vindt dit leuk.
  11. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Het kan beide kanten op inderdaad.
    Nja, we gaan gewoon in gesprek met school en kijken wat zij adviseren. Anders misschien toch na de zomer weer langs de hb psych om te kijken of zij nog tips heeft.
     
  12. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    No problem! :D
    Het is wel iets om in ons achterhoofd te houden voor het geval dat.
    Volgens mij accepteren hb scholen de SON-R niet altijd. Geen idee of dat in FR anders is dan in NL. Moeten we allemaal nog naar kijken als de tijd daar is :)
     
  13. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    20.224
    8.944
    113
    Zoon heeft nog steeds een hele brede interesse. Alles is eigenlijk wel interessant.

    Makkelijk want staat overal open voor.

    De rem staat er hier ook nog steeds niet echt op:rolleyes:
     
    KleineLai vindt dit leuk.
  14. bulakgirl

    bulakgirl Fanatiek lid

    4 aug 2013
    2.955
    2.396
    113
    Ik ben geen fan van versnellen, maar mijn oudste is 't voorjaar toch van groep 6 naar groep 7 gegaan...hij zat zo slecht in z'n vel en dat lijkt nu beter te gaan gelukkig! Zijn resultaten op de IEP waren beter nog dan de de groep 7 leerlingen en aangezien die klas rustiger was hebben we toch maar toegestemd!

    Onze middelste zit nu in groep 4 maar doet veel mee met groep 5, zijn juf heeft al toegezegd dat in groep 5 hij mee zal doen met 6, maar dan verschuif je dus weer t probleem dat zodra hij daar doorheen is hij weer een groep verder moet....ja en wat doe je dan? Waarschijnlijk zal hij na de zomer ook naar de HB school gaan waar zijn broer zit, zodat hij redelijk normaal les kan blijven volgen en in andere vlakken wat meer kan bijleren :)

    Ben wel benieuwd wat dit allemaal voor onze dochter gaat inhouden...meiske is zo anders in haar doen en laten dan haar broers, maar ook aan haar merk je dat ze slim is! Bijna 3 maar kent al een hoop kleuren, doet puzzels van 24 stukjes met gemak, kan echt al hele zinnen zeggen (oh kijk mama, de winkel is gesloten) en is zo ontzettend opmerkzaam :) maar goed zindelijk wil ze nog niet worden en ook haar uitspraak van woorden kan beter...dus kan nog alle kanten op! :p
     
  15. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Lijkt me dat het een goede beslissing geweest!

    Dat schiet niet op idd. En wat ga je uiteindelijk dan in groep 8 doen idd. Overstappen lijkt me dan idd een beter idee! Sluit ook op andere vlakken beter aan lijkt me :)

    Mijn dochtertje is ook anders dan haar broers. Misschien toch dat verschil tussen man en vrouw?
    Ik schat haar ook intelligent in. Ze lijkt erg op mij qua gevoeligheid en sociale-antennes. Ze ziet en hoort alles, voelt alles; ook van anderen. Ze past zichzelf aan aan de omgeving, filtert zichzelf, denkt soms teveel door waardoor ze vastloopt.
    En ze is pas net 2..
    Bij mijzelf ging dat helemaal fout omdat ik geen gelijken had en geen begeleiding. Ik trok mijn eigen conclusies en deed wat ik moest doen om mijzelf te beschermen (tegen mijzelf met name). Ik ben dus heel erg alert op haar. Ze moet leren omgaan met de hoeveelheid informatie die ze binnenkrijgt en zelf ‘maakt’ (vragen, mogelijkheden, verbanden, etc).
    Mijn zonen hebben aan de buitenkant een hoop extra nodig (aanpassingen, therapieën, enz) , maar mijn dochtertje heeft dat intern nodig. Dat enorme denken en dat grote bewustzijn en de zelf-criticus, om dat allemaal gezond te vormen en ontwikkelen.

    Ik ga een beetje van het topic af.. mja :p :D
     
    bulakgirl vindt dit leuk.
  16. Consuminderma

    Consuminderma Actief lid

    27 apr 2024
    208
    150
    43
    Hier gaat het deze week zowaar wel goed. Juf heeft een werkboek om een volledig eigen land te verzinnen tevoorschijn getoverd en toen kon er opeens heel snel gewerkt worden! Binnenkort weer een gesprek met juf en iber en iemand van het cjg, wordt er zo moe van...
    Thuis gaat het meestal wel redelijk, hij kan zich zelf erg goed vermaken alleen soms ontploft alles even en wordt ie nogal druk. Dat is niet altijd te ondervangen. Heb hem dus een echte microscoop beloofd als hij op school doorwerkt daar kan ie zich in de vakantie wel mee vermaken. En verder wil hij veel ......school doen met mij (op de puntjes de naam van een fantasieland gemaakt van onze achternaam). Wil veel educatieve en creatieve projecten gaan doen, hij wordt ook erg blij van werkboekjes dus eea aangeschaft op gebied van geschiedenis, natuur, aardrijkskunde, topografie etc. Verder heb ik al jaren een zwak voor educatieve materialen dus erg veel in huis dus daar gaan we de komende zomer maar eens goed gebruik van maken nu uitstapjes buiten de deur lastig zijn. En we hebben ons eigen muizenhuisproject nog.
    Hij verheugt zich enorm op de minivakantie met mij: 1 nachtje in het hotel.bij Avifauna icm bezoek aan het Archeon.

    En @owly : hier ook een keer een prijs gewonnen, een enorme (veel te dure) knutselbox van de kleine astronauten.

    Oudste krijgt over 1.5 week de examenuitslag maar kan niet gezakt zijn. Die moet haar draai nog wel even vinden, is enorm moe door de ontlading van alle stress en baalt dat haar vrienden juist nu druk met school zijn. Voor haar verjaardag en diploma heeft ze (alvast, op haar verzoek want nu heeft ze alle tijd) een stapel boeken gekregen dus vervelen doet ze zich niet.

    Ben zelf ook aardig uitgeteld (lees, heb gewoon een enorme burnout icm fysieke problemen) en dat is zwaar onhandig. Maar goed, het was te verwachten en voorlopig maar erns veel uitrusten...
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    20.224
    8.944
    113
    Wat super cool! Moet zeggen dat zoon overal aan mee doet wat hij ook werkelijk zou willen willen. Hier doen ze best veel met kleurwedstrijden en dingen zoals een bonnetje inleveren. Vriendin zegt ook dacht al dat hij weer wat zou winnen. Maar haar dochters doen ook niet overal aan mee tja dan is de kans ook heel veel kleiner:roflmao:

    Educatieve dingen is zoon ook gek op maar het liefste waar hij een eigen invulling aan kan geven.

    Zo heeft hij ook een zaag en aanverwanten materialen om met hout bezig te zijn.
    Doen we alleen met mooi weer want we hebben geen grote schuur.

    Zodra de vakantie begint mag hij de davinci katapult van hout in elkaar zetten:D

    Hij is niet van de werkboekjes , meer alles van het creatieve.

    Je dochter gaat het wel redden, die heeft het heel zwaar gehad.maar hard gewerkt.
    Zodra ze het verlossende woord heeft gehad zal er een grotere last vanaf vallen en heeft ze echt vakantie.

    Wat leuk dat jullie samen naar het archeon gaan. Zijn we met zoon nog nooit geweest dus ben benieuwd. Hij vond in Brabant het prehistorisch dorp ook leuk (dat was voor de school het uitje van groep 6) wel een stuk groter geworden in de tussentijd:roflmao:

    Hier gaat school redelijk. Heb sterk het vermoeden dat hij zich verveeld. Hij heeft de cito toetsen gedaan en hoop echt dat hij de tijd heeft genomen want zelf zegt hij was makkelijk en ik was zo klaar.

    We zeiden al controleer de boel. Als je er met de pet naar gooit is de score voor ons niet belangrijk maarr dan zit je volgend jaar met herhaling.

    Als hij ergens een hekel aan heeft dan is het herhaling. Met Engels is hij nu een niveau hoger gegaan en mag hij nu alvast mee doen met gr 8.

    Ik laat hem maar alvast na denken over wat hij in de vakantie wil doen. :D
     
    Consuminderma vindt dit leuk.
  18. Consuminderma

    Consuminderma Actief lid

    27 apr 2024
    208
    150
    43
    Ja dat nauwkeurig werken is hier ook een dingetje... laatst een 3.6 voor nieuwsbegrip terwijl hij daar al het hele jaar verdieping voor heeft en hij leest als de beste. Hier komende 2 weken citos.
    Prehistorisch dorp paar jaar geleden geweest, was ook verrassend leuk maar erg uit de richting voor ons. Geschiedenis is hij niet heel erg mee bezig, momenteel vooral talen, landen en vlaggen en papegaaien.
     
  19. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    20.224
    8.944
    113
    Hahaha papegaaien leuke toevoeging aan het rijtje:roflmao:

    Die van ons is dat betreft makkelijk want alles is interessant. Sinds hij klein is blijft de ruimte wel het meest interessant.
     
    Consuminderma vindt dit leuk.
  20. Consuminderma

    Consuminderma Actief lid

    27 apr 2024
    208
    150
    43
    Rio gezien... En nu weet ie alles van alle soorten die er bestaan zo ongeveer...
    Ruimte interesse gaat hier ook nooit meer over denk ik.
     
    owly vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina