Waar valt jouw mond van open? Deel 14

Discussie in 'De lounge' gestart door Iertje81, 4 nov 2023.

  1. nijn37

    nijn37 Fanatiek lid

    13 aug 2006
    2.515
    2.199
    113
    Het is echt vreselijk dit jaar. Ik had twee weekenden geleden plantjes (zomerbloeiers) gehaald en in potten gedaan. Ik had 3 potten met dahlia's want dat vind ik zo'n mooie bloemen. Vorig weekend een weekendje weg geweest, we komen terug en er zit bijna geen groen meer aan de dahlia's. Gewoon volledig opgevreten door de slakken :cry: Het zijn ook de enige planten in de tuin die ze echt zo aanvreten. Ik denk dat ik van de week maar wat geraniums ter vervanging ga halen want dit wordt niets meer. En van de geraniums blijven ze wel af.
     
  2. artie

    artie Fanatiek lid

    27 sep 2021
    2.811
    3.199
    113
    Vrouw
    Goeie deal :D ik vang ze met een soeplepel, aankomen doe ik ook echt niet
     
  3. artie

    artie Fanatiek lid

    27 sep 2021
    2.811
    3.199
    113
    Vrouw
    Hier ook mijn halve dahlia op :( we hebben nu vanalles gezaaid wat slakken zou afweren, biervallen gezet, koper rond mijn moestuinplanten en slakkenkorrels. En ik ga ze elke ochtend allemaal verwijderen. Paar dagen geleden waren we gaan wandelen een blokje om en man heeft elke slak die hij tegenkwam dood getrapt :oops: waren er echt ook giga veel
     
    nijn37 vindt dit leuk.
  4. Taartjes

    Taartjes Fanatiek lid

    6 nov 2015
    1.142
    415
    83
    Het stikt van de slakken, wat kun je ertegen doen? ’Ze houden van bier en seks, net als wij’
    Door KOEN VAN EIJK
    Aangepast: 1 min geleden8 min geledenin BINNENLAND
    AMSTERDAM - Warm en vochtig weer. De planten groeien er goed van. En de slakken ook. Traag maar gestaag kruipen ze de tuinen in om zich tegoed te doen aan al dat heerlijke groen. Vooral de naaktslak manifesteert zich als een geduchte eetpiraat.
    [​IMG]
    © ANP / THEO AUDENAERD
    1.Is er sprake van een slakkenplaag?
    Er zijn er veel. Zeg maar gerust heel veel. Maar een plaag? Daar wil bioloog en slakkenliefhebber Auke-Florian Hiemstra liever niet van spreken. „Als bioloog een andere diersoort dan de mens een plaag noemen, zou hypocriet zijn. Als dieren een plaag zouden mogen kiezen, zouden ze een bepaalde naakte apensoort noemen haha.”
    Hiemstra vindt dat naaktslakken en de mensen, de naaktapen dus, juist naar onderlinge overeenkomsten zouden moeten kijken. „Net als mensen houden slakken van seks. Ze kunnen er úúúúren mee bezig zijn. En ze houden van bier, net als wij.”
    BEKIJK OOK:
    ’Horrorwesp’ verspreidt zich razendsnel: nesten zo groot als een skippybal
    En dat brengt hem op zijn eerste slakvriendelijke tip om naaktslakken af te leiden van die smakelijke planten in de tuin. „Neem een houten plankje en giet er flink wat bier overheen. Leg dat aan de rand van je tuin. Zul je zien dat er een grote hoeveelheid slakken op gaat zitten. Want bier vinden ze echt heerlijk. Gooi dat plankje ergens verderop in de struiken. Kunnen ze daar verder gaan met slak zijn zonder dat ze je tuin aanvreten.”
    2.Wat is er fascinerend aan slakken?
    Hebben we een uurtje? Auke-Florian Hiemstra, een bevlogen bioloog die is verbonden aan Naturalis in Leiden, vindt slakken geweldige dieren. Hij mag graag vertellen over het paringsgedrag van de weekdieren, ook wel buikpotigen genoemd, die ’als wokkels in elkaar draaien’ bij het copuleren.
    „Ze genieten ervan! Het zijn hermafrodieten. Ze hebben mannelijke en vrouwelijke geslachtsorganen. En nog iets wat mensen niet weten, maar wat ze vast sympathieker maakt: het zijn opruimers. Ze eten hondenpoep. Nou, wie heeft er geen hekel aan hondenpoep? Echt, slakken zijn veel meer dan een hoopje vieze pudding op het fietspad!”
    BEKIJK OOK:
    Miljoenen voor strijd tegen exotische planten en beestjes: ’Ze maken mensen ziek en vernielen gebouwen’
    3. Maar ja, ze ruimen helaas ook je zorgvuldig gekoesterde planten in de tuin op…
    Gelukkig zijn er talloze tips te vinden om slakken te bewegen om je tuin links te laten liggen. Hiemstra wijst erop dat slakken weliswaar veel lusten, maar niet alles. Bepaalde plantensoorten vinden slakken goor; vooral planten met dik, leerachtig en hard blad die ook nog eens bitter smaken.
    Giftige planten zoals vingerhoedskruid blieven ze evenmin. Dus zet tussen al dat frisse en sappige groen ook wat duizendblad, schout-bij-nacht en kattenkruid. De slak zal een straatje om kruipen. Hiemstra: „Gebruik vooral geen gif. Dat is niet nodig.”
    4. Zijn er ook dieren die slakken lusten?
    De egel staat bekend als een liefhebber van slakken. Anders dan Fransen bereidt de egel ze niet in boter en knoflook, maar slikt hij ze rauw door tijdens zijn nachtelijke strooptochten. Aangetekend dient te worden dat egels niet dol zijn op naaktslakken.
    Hiemstra: „Ik heb mij door egelkenners laten vertellen dat naaktslakken wat lager op het menu staan dan slakken met een huisje. Ze zijn nu eenmaal slijmerig, dat kunnen we niet ontkennen. Maar als egels trek hebben zullen ze vast ook naaktslakken eten. Dus zorg voor kleine gaatjes in de schutting, dan kunnen de egels vrij rondlopen door het grootste natuurgebied van Nederland: onze tuinen.”
    BEKIJK OOK:
    Deze vervelende diertjes kunnen je behoorlijk wat problemen bezorgen in huis
    5. Waarom zijn er eigenlijk zoveel slakken?
    In de eerste plaats het weer. In vochtig en warm weer voelt de slak zich op zijn best. In keiharde hitte droogt hij uit. Van kou houdt hij niet. Maar er is nog iets: de tanende biodiversiteit.
    Hiemstra: „Er zijn minder vogels en bijvoorbeeld egels om slakken op te eten. Het bodemleven is minder geworden. Een slak kan wel honderden eitjes leggen. Als die niet deels worden opgegeten door micro-organismen in de bodem, komen daar honderden slakken uit. Dus al die slakken in de tuin zijn óók zorgelijk.”
     
    artie vindt dit leuk.
  5. Vulpen

    Vulpen Fanatiek lid

    30 jul 2014
    2.926
    3.495
    113
    Voor de naaktslakken had ik ze een tuinschepje gegeven ;)

    We hebben er elk jaar heel veel helaas. Blijkbaar toch niet zo'n goede bodemkwaliteit hier, ik schoffel waarschijnlijk te weinig (want dan kom je slakken en wormen en zo tegen...). Aaltjes schijnen het best te werken maar die vind ik natuurlijk ook weer eng:oops:
     
    owly vindt dit leuk.
  6. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    20.224
    8.944
    113
    We zaten een ijsje te eten en er komt een stel aan met 3 honden. Heel druk en springen. Ze gaan op een bankje zitten en zijn super druk en springen zelfs op het bankje. Nan komt terug met ijs en ze had bijna niks meer want moest 3 honden corrigeren.

    Ach denk je misschien nog jong. Komt er een jongen rustig aangelopen beginnen de honden toch gemeen te keer te gaan.
    Jongen loopt terug en wacht op een oudere jongen. Wanneer hij weer langs loopt gaan ze weer tekeer. Zij maar dom lachen .

    De rest van het terrasje vonden het ook maar raar. De honden corrigeren zat er niet ino_O
     
  7. Spiekerbox

    Spiekerbox Fanatiek lid

    15 mei 2021
    1.013
    1.237
    113
    Vrouw
    Mijn mond viel vanochtend open toen ik geroepen werd door mijn zoon van nog geen 2,5. Mama, mama! Kijk! Aawon (Aaron) auto! En toen zag ik dit op zijn krijtbord. :eek: Heeft hij gewoon zelf getekend. Is het nou omdat het mijn kind is dat ik dit bijzonder vind? :D

    IMG_20240527_064941.jpg
     
    JupitR, Vulpen, Mim89 en 8 anderen vinden dit leuk.
  8. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    6.514
    5.809
    113
    Hier ook kopertape geplakt rond de moestuinbakken, maar helaas, het werkt niet.

    Niet schoffelen! Dan verpest je juist de bodemstructuur. Je maakt wortels kapot en krijgt juist ook meer onkruid.
     
  9. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Mond openvallen is wat overdreven, maar het verbaasd mij dat het altijd dezelfde ouders zijn die te laat komen op school.

    En het zijn niet de ouders met 3+ kinderen, een tweeling, special needs of in hun pyjama komen opdagen (ja die heb je :D respect, haha). Maar juist de ouders die maar 1 kind hebben.
    Hoe moeilijk is het dan om 5 minuten eerder van huis te vertrekken? Bedoel.. je hebt niets te doen sochtends met maar 1 kind :roflmao:
    (Niet aaaaaall te serieus bedoel dit hoor! Iedereen is anders, I know, blabla <3 )
     
    Suzy85, Mammavantwee, nijn37 en 5 anderen vinden dit leuk.
  10. artie

    artie Fanatiek lid

    27 sep 2021
    2.811
    3.199
    113
    Vrouw
    Ik heb koperringen rond elk plantje gemaakt, daar komen ze niet over. Was wel even een werkje.
     

    Bijgevoegde bestanden:

    Mamafiets vindt dit leuk.
  11. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    16.296
    15.472
    113
    En je vergeet de afstand tot school. Hoe dichterbij hoe later :p

    Mijn vorige overbuurvrouw vroeg zich ook af hoe ik in mn eentje met 5 kinderen er 4 op tijd op school kreeg terwijl zij met haar man thuis heeft en 2 kinderen vaak laatste nipper was
     
    Maryelle en KleineLai vinden dit leuk.
  12. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.803
    12.434
    113
    Vrouw
    Dat is zeker heel knap:thumup:
     
    Spiekerbox vindt dit leuk.
  13. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    11.527
    16.099
    113
    Vrouw
    Bij ons is dat in onze familie ook zo.
    We worden ergens verwacht en wie is er altijd te laat ? Idd degene met 1 kind.

    En je hebt echt niets te doen met 1 kind, alleen weet iemand met 1 kind dat niet :roflmao::D.
     
    JupitR, Syane, Spectre en 5 anderen vinden dit leuk.
  14. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    10.803
    12.434
    113
    Vrouw
    Haha herkenbaar.
    Toen oudste zoon in de kleuterklas zat kwam ik tussen de middag altijd dezelfde moeder tegen die steeds weer te laat aan kwam rennen met haar dochtertje.
    Op een keer vroeg ze aan mij: hoe doe je dat toch om toch weer op tijd op school te zijn?

    Eh nou gewoon, naar huis gaan, aan tafel, eten en weer naar school. Prima te doen hoor. Ook met 5 kinderen.

    Oh ja zei ze, maar ik heb nog even snel 2 wassen opgehangen:eek::roflmao:

    Tja, dat doe ik dus pas als ze weer op school zitten:D
     
    Vulpen vindt dit leuk.
  15. Megara

    Megara Fanatiek lid

    5 feb 2023
    1.498
    1.708
    113
    Vrouw
    Dat valt mij ook altijd op.
    En vooral de mensen die recht tegenover de school wonen komen altijd te laat :rolleyes:
     
  16. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Dat is het ja :roflmao:
     
  17. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    13.324
    26.029
    113
    Ik weet nog niet goed waar iedereen woont, maar zowel dezelfde auto’s als de benenwagens komen te laat.

    mijn man is ook zo hoor trouwens. Als ik hem niet de deur uitschop dan komt hij eigenlijk altijd te laat. Bij hem weet ik ook precies waar het hem in zit. Maar veranderen? Neuuhhh.. hij heeft een hekel aan wachten. Hij is liever 1 minuut te laat dan 5 minuten te vroeg, zegt ‘ie :o:

    Dan zeg ik: ‘da’s niet echt respectvol?’
    Dan zegt hij: maar ik plan ook niet een minuut te laat, ik plan precies op tijd.
    Dan zeg ik: maar in de praktijk ben je altijd een minuut te laat?
    Dan zegt hij: ja dat kwam door stoplicht stond op rood / kind werkte niet mee / was geen parkeerplek / ik moest nog even snel dit of dat / de goden zijn tegen me.
    Dan zeg ik: sure.

    En dat gesprek herhaalt zich zo’n welke 2 weken
    :o:
     
  18. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.107
    4.345
    113
    Kan me nog goed herinneren dat we een jongen in de klas hadden (lagere school) die naast school woonde en standaard altijd te laat kwam. Uiteindelijk kwam de leraar er dus achter dat ouders (en dus ook de kinderen) de schoolbel als wekker gebruikten. Dus wanneer de eerste bel ging (wat bij ons betekende dat je naar binnen mocht maar je kon ook nog even spelen tot de tweede bel ging - 5 minuten zat er tussen). Dus bij de eerste bel kwamen hun uit bed, moesten nog aankleden en ontbijten en dan naar school en dus altijd te laat.
     
    Zxcvb vindt dit leuk.
  19. Sado

    Sado VIP lid

    16 mei 2016
    18.225
    15.815
    113
    Ik ben dus zo iemand die tegenover school woont en ik ben dus echt panisch om ook dat stempel te krijgen.
    Dus daarom zijn wij altijd extra vroeg, het gaat me mooi niet gebeuren:roflmao::roflmao:
     
    Vulpen en NiVa0230 vinden dit leuk.
  20. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    15.279
    26.658
    113
    Vrouw
    Maar tegen slakken is schoffelen juist wel weer goed. Dan komen de eitjes boven en drogen uit.
     

Deel Deze Pagina