Een huis kopen in België?

Discussie in 'De lounge' gestart door RE080219, 25 mei 2024.

  1. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.493
    4.727
    113
    Misschien kom ik over als een n00b hoor, maar heb me hier gewoon nooit in verdiept aangezien ik nooit had verwacht dat een overweging als deze ooit binnen mijn (ons) bereik zou vallen. :roflmao:


    Om maar even globaal in te steken: hoe zou het werken, als wij als Nederlanders met Nederlandse kinderen en banen in Nederland, een huis zouden kopen in België? Welke voor- en nadelen bestaan er? Tegen wat voor issues zouden we aan (kunnen) lopen? En als we het nog wat ingewikkelder zouden maken: zouden er ook mogelijkheden zijn om dan een bejaarde ouder bij ons te laten wonen? En zitten daar nog voor- en nadelen aan?

    Benieuwd of iemand me wat inzicht kan verschaffen! :thumup:
     
  2. Relax

    Relax Fanatiek lid

    26 sep 2009
    1.666
    1.864
    113
    Vrouw
    https://www.grensinfo.nl/nl/nlvebe/index.html?situatie=nlvebe

    Daar vind je veel informatie.
    Ik woon in het grensgebied, en heb 9 maanden in België gewoond terwijl ik in NL werkte. Ik huurde een woning. Daar kwam al veel bij kijken qua tijdelijke verblijfsvergunning, pensioenopbouw, huurrecht, zorgverzekering etc, terwijl ik hoogstens 25 km van de grens woonde. Vergis je niet, het blijft emigreren. Laat je goed informeren!
     
  3. Sage86

    Sage86 Actief lid

    4 jul 2014
    276
    37
    28
    Ik zou ook nadenken over eventuele (jeugd)zorg.
    Ik werk in deze sector. Mocht een van je kinderen zorg nodig hebben en je woont 'in het buitenland' maar wilt zorg vanuit een instantie in Nederland, dan wordt dit niet vergoed. Jeugdzorg valt onder de jeugdwet welke betaald wordt door de gemeente waar je staat ingeschreven (tot 18 jaar).
    Anders is het dus voor eigen rekening. Of je moet gewoon in België de zorg kiezen maar dan weet ik het niet qua financiering.
     
  4. Miron

    Miron Fanatiek lid

    6 feb 2009
    2.347
    106
    63
    Je mag ook niet de hele week thuiswerken. Ik weet niet of dat aan de orde is. Maar collega's die in Belgie wonen moeten minstens de helft van hun tijd naar kantoor komen.
     
  5. Pompidom

    Pompidom Actief lid

    6 jul 2021
    282
    154
    43
    Vrouw
    Sowieso heb je voor een huis kopen een veel grotere eigen inleg nodig dan in NL. Banken financieren tot 80% van de aankoop. De verzekeringen zijn duurder en de overdrachtsbelasting verschilt per gebied.

    Wij hebben een gesprek gehad met een adviseur voor de BE markt en wat heel belangrijk was, is dat een mondeling bod ook bindend is. Dus nooit zomaar roepen: oh geweldig ik bied xxxxx.

    Er is inderdaad een regeling dat je maximaal 25% thuis mag werken. En daar wordt op gecontroleerd.

    Nadeel van in NL blijven werken is dat je een NL zorgverzekering aan moet houden. Maar je moet ook een BE verzekering hebben. De kosten hiervan zijn veel lager en je de BE zorg is veel efficienter. Je kunt je ook verzekeren zodat je in het ziekenhuis altijd een prive kamer krijgt.

    Het schoolsysteem is anders, kinderen gaan vanaf 2,5 jaar naar school.

    Qua inwonen ouders, zij emigreren dan ook en vallen dan ook onder de ouderenzorg in BE. Dat zou ik even goed uitzoeken als ik jou was
     
  6. Kwek

    Kwek Fanatiek lid

    16 mei 2009
    3.066
    1.169
    113
    Centrum België
    Dit is iets dat elke onderneming zelf bepaalt en is niet wettelijk geregeld of zo.
    Ik mag bv 3 dagen per week thuiswerken maar verplicht met het team op vrijdag aanwezig. In andere bedrijven mag je bv 1 dag per week thuiswerken of 2, maar er zijn er ook nog waar het niet mag…
     
    Neuzeke vindt dit leuk.
  7. Kwek

    Kwek Fanatiek lid

    16 mei 2009
    3.066
    1.169
    113
    Centrum België
    Dit is idd een regel maar daar kan uitzonderlijk van afgeweken worden.
    Bij een aankoop komen nog veel extra notaris- en registratiekosten bij. De bank verwacht ook dat je deze kosten uit eigen zak betaalt en niet leent.
    Tevens is het de gewoonte dat bij het teken van het compromis 10% betaald wordt: in tegenstelling tot NL is hier de garantiestelling nog niet ingeburgerd en amper beschikbaar, waardoor het voor jongeren zeer moeilijk is een huis te kopen (dit icm de 80% regel).

    Verder is de termijn tss compromis en sleuteloverdracht min of meer 4 maanden. Dat is de tijd die de notaris zichzelf geeft om alle documenten op te zoeken en te verzamelen. Dit kan sneller maar dan gaat het meestal om n paar weken en niet meer dan dat. (Begrijpe wie begrijpen kan dat zoiets in het digitale tijd zo lang kan duren en zoveel kosten).
     
  8. RE080219

    RE080219 Fanatiek lid

    10 dec 2018
    2.493
    4.727
    113
    Hmmm…

    Ik denk inmiddels dat hier dusdanig veel haken en ogen aan zitten dat we dit idee ‘gewoon’ moeten laten varen. 20% eigen geld inleggen zou voor de woning die we gezien hebben bijna anderhalve ton zijn en dat naast alle forse veranderingen voor kinderen en mijn moeder maakt het wel heel veel minder aantrekkelijk.
     
  9. artie

    artie Fanatiek lid

    27 sep 2021
    2.811
    3.199
    113
    Vrouw
    Maar het is hier wel heel leuk en gezellig hoor :D
    Nee ik snap dat er wel heel veel bij komt kijken.. wonen zelf in een regio waar redelijk veel Nederlanders wonen want maar een kwartiertje van de grens maar ken persoonlijk niemand die het gedaan heeft.

    Veel jongeren hebben hier inderdaad hulp nodig van ouders om aan die eigen inbreng te voldoen om te kunnen kopen, al is het ook wel niet altijd 20 %. Hangt wat van de bank af en soms kan je ze tegen elkaar uitspelen.
     
    Kwek vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina