Leerkrachten aanwezig? Eigen leerlijn

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Happyhippie78, 12 jun 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Happyhippie78

    Happyhippie78 Niet meer actief

    Hallo allemaal,

    Ik zit met een dilemma over mijn dochter van bijna 11. Nu eind groep 7 dus het VO komt langzaam in beeld.

    Qua taal/begrijpend lezen heeft havo/VWO niveau. En rekenen vmbo kader.

    Ze heeft altijd moeite gehad met rekenen maar in de coronatijd in groep 5 flink gecrasht op het rekenen. Klikte ook niet echt met de leerkracht.
    Er is toen in overleg besloten om haar met het rekenen een eigen leerlijn te laten volgen. Dit bracht wat rust, totdat ik merkte dat school er niet veel aan deed om de achterstand aan te pakken en extra bij te spijkeren. Ik heb toen een goed gesprek gehad en nu in groep 7 is het goed opgepakt.

    Ze krijgt de lesstof van groep 7 en dit gaat goed. Ze blijft echter op het niveau van kader hangen omdat de citos op het niveau van groep 6 worden afgenomen.

    Ik wil hier eigenlijk vanaf. Ik heb niks tegen vmbo kader maar vind het een gemiste kans als de rest op havo VWO niveau zit. Of zie ik dat verkeerd?

    Dochter geeft ook aan dat ze zich schaamt omdat zij en nog een ander kind de toetsen op groep 6 niveau doen en ze probeert er dan maar zo snel mogelijk vanaf te zijn.

    Ik ga nog met school in gesprek, maar heeft iemand tips? Of ervaring met dit soort dingen?
     
  2. Madeliefje06

    Madeliefje06 VIP lid

    26 mrt 2015
    11.866
    5.104
    113
    Ik meld me, maar wil niet gaan slapen. Ga morgen even uitgebreid reageren want wil er wel de tijd voor nemen!
     
    Happyhippie78 vindt dit leuk.
  3. Beukenhaag

    Beukenhaag Fanatiek lid

    17 mei 2020
    1.603
    1.732
    113
    Bij onze oudste (15 jaar nu) is nooit gesproken over een eigen leerlijn, maar er zit altijd al wel een groot verschil tussen taal en rekenen. Ooit gedacht aan dyscalculie?
    Onze dochter is van de corona generatie, dus er moest 'kansrijk' geadviseerd worden. Ondanks verschillende 2 en 3 scores voor cito rekenen, kreeg ze een vwo advies. De eindtoets was vmbo/havo. NIO score vwo, puur omdat ze met taal ++ niveau haalde.
    Na overleg met dochter en de middelbare school gekozen voor een vwo klas. Ze zit nu in de derde en gaat volgend jaar naar 4havo. Dan kan ze alle rekenkundige vakken (ook wiskunde) laten vallen. Ik verwacht dat dit haar heel veel rust gaat geven. Natuurkunde snapt ze helemaal niks van, economie is ook lastig. Ze haalt punten voor deze vakken op met bv projecten of de wat meer theoretische hoofdstukken.

    Succes met je dochter, lastig wanneer het verschil zo groot is.
     
    Happyhippie78 vindt dit leuk.
  4. Jessi79

    Jessi79 Fanatiek lid

    4 jan 2012
    4.815
    2.674
    113
    Herkenbaar... Dochter gaat na de zomer naar een kader/mavo brugklas omdat de Cito scores op rekenen heel slecht zijn. Eigenlijk is rekenen al haar hele schooltijd een groot zwart gat. Ze heeft wel alle extra programma's gevolgd met met de IBer etc, maar het automatiseren lukt niet. Qua intelligentie, taal, topo en algemene ontwikkeling zit ze wel op havo/VWO niveau. Niemand ziet in haar een kader/mavo kind maar rekenen weegt gewoon zwaar op het advies helaas. Ik ben heel benieuwd naar haar schoolcarriere de komende jaren.
     
  5. Happyhippie78

    Happyhippie78 Niet meer actief

    Bedankt voor je reactie! Klinkt inderdaad hetzelfde als de situatie hier. Ook het automatiseren wil hier niet lukken. Dyscalculietest voegde volgens de IBer niks toe.
    Mag ik vragen welke extra programma's je dochter via de IBer heeft gevolgd? Want ik heb de IBer amper gezien en buiten de inspanningen van de leerkracht en verlengde instructie van de onderwijsassistent zijn ze niet echt met concrete dingen gekomen.
     
  6. Happyhippie78

    Happyhippie78 Niet meer actief

    Nog even een aanvulling: volgens de school heeft ze geen eigen leerlijn meer vanaf groep 7, maar de citos en andere toetsen worden wel afgenomen op groep 6 niveau.

    Dochter geeft aan dat ze dit juist lastiger vindt omdat dit niet aansluit bij de lesstof die is behandeld. Of dit helemaal klopt weet ik natuurlijk niet.

    Zou het liefste zien dat die toetsen gewoon op niveau afgenomen worden, veel slechter kan het toch niet meer worden.
    Maar weet niet of ik dat kan eisen. Achteraf heb ik spijt dat ik toestemming heb gegeven voor het volgen van de eigen leerlijn. Naar mijn mening voegt het niks toe.
     
  7. Anoukskie

    Anoukskie Fanatiek lid

    18 okt 2016
    2.476
    885
    113
    Wat voor scores haalt ze op de groep 6 toetsen? Ik werk bij ons op school (als onderwijsassistent) met een aantal leerlingen met een eigen leerlijn. Als zij op de toets een aantal niveaus lager een III of hoger scoren, toetsen we een volgende cito toets verder om te kijken waar ze nu staan.

    Ik werk bijvoorbeeld met 2 leerlingen uit groep 5 die werken op groep 4 niveau, ik heb de M4 cito bij ze afgenomen, 1tje scoorde daarop een III, dus daar ga ik ook de E4 toets mee doen, maar dan hebben ze eerst een succes ervaring omdat het lukt en toetsen we van daaruit verder.

    Qua stof die niet helemaal aansluit, in principe toetst cito een algeheel beeld van alle stof die de kinderen moeten beheersen op die leeftijd.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  8. Happyhippie78

    Happyhippie78 Niet meer actief

    Ik heb even aan de juf gevraagd wat ze heeft gescoord. Ze zit standaard op V- omdat het dus een toets is van groep 6. Er zat in elk geval wel groei in. Ze zat qua niveau nu op midden groep 6.

    Ik heb nog nagevraagd wat de precieze score is geweest.
     
  9. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.239
    11.817
    113
    Bii vragen over schooladvies kan ook altijd de zorgcoördinator van de beoogde VOschool gevraagd worden om mee te denken. Dat doen ze liefst in groep 7 al zodat er goed samengewerkt kan worden om alles goed te laten aansluiten aan elkaar.
     
    Happyhippie78 vindt dit leuk.
  10. Lynx

    Lynx VIP lid

    19 jul 2008
    8.696
    2.511
    113
    Hier ben ik het niet mee eens. Het voegt wel degelijk wat toe, namelijk, dat als ze echt dyscalculie blijkt te hebben er deuren open gaan op het VO, extra tijd, gebruik van ondersteunende materialen bij rekenvakken en het allerbelangrijkste, ze weet waar het vandaan komt en voelt haarzelf dan waarschijnlijk minder dom.
    Ook zijn er dyscalculietrainingen die je dan vergoed krijgt. (Check eens bij RID)

    Overigens heb ik met mijn dochter zoiets meegemaakt m.b.t. dyslexie i.p.v. dyscalculie. De training heeft ook voor het basisonderwijs wel degelijk wat toegevoegd.
    Vaak zeggen ze dat ook, omdat ze op de basisschool al heel veel extra's doen. Dat is ook zo, maar niet zo effectief als een gespecialiseerde training (wat wel heel pittig is voor het kind.....en ouders)
     
    Saartje33, Jessi79 en Jo79 vinden dit leuk.
  11. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    23 jun 2014
    6.100
    3.487
    113
    En wat denk je dat een dyscalculie verklaring doet voor het zelfvertrouwen. Het beeld van ‘ik ben dom, ik werk niet hard genoeg’ kan dan veranderen naar ‘mijn hersenen werken gewoon anders, het ligt niet aan hoe hard ik werk’. En dat is nog veel belangrijker dan welk niveau op school dan ook.
     
    MissXray, Saartje33, Zxcvb en 2 anderen vinden dit leuk.
  12. Happyhippie78

    Happyhippie78 Niet meer actief

    Bedankt voor jullie reacties. Ik heb het in eerdere gesprekken ook al opgeworpen maar het werd door de IBer steeds weggewuifd. Heb sowieso erg weinig vertrouwen in de IBer en de school an sich qua beleid. De leerkrachten zijn dan wel weer top en ze heeft het ook verder fijn op school.
    Ik ga dat nog maar eens aankaarten dan. Het argument was destijds dat een VO toch niets met zo'n verklaring deed en dat het niet werd vergoed. Ze praatte mij er echt vanaf.

    Merk dat het gebrek aan vertrouwen in de school er wel inhakt bij mij. Krijg steeds het gevoel dat ze niet willen toegeven dat ze het zelf destijds niet goed hebben opgepakt, en heel snel besloten hebben om een eigen leerlijn in te zetten. Vooral omdat ze wel groei laat zien met de juiste hulp. Het is dat ze al in groep 7 zit anders zou ik echt een andere school overwegen.
     
  13. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.878
    6.405
    113
    Dit geldt enorm voor mijn dochter met dyslexie. Als onderdeel van de dyslexie-behandeling krijgt ze ook uitleg over wat dyslexie is en hoe je hersenen dan anders werken. Nu staat ze er juist heel positief in, omdat ze bv sommige dingen wel heel goed kan (zoals bv topografie, en dat vindt ze ook erg leuk) en omdat ze ook gewoon heel graag leest. Ze ziet het soepeler leren lezen en beter leren spellen nu juist als een soort avontuur in haar brein ipv een worsteling, en wat niet lukt, ligt niet aan haar inzet en betekent ook niet dat ze dom i (wat ze eerder wel dacht).
    Daarnaast geven de vrijstellingen/aanpassingen ook enorm veel rust, geen gestress meer bv bij cito begrijpend lezen, ze heeft meer tijd en de tekst mag voorgelezen worden. Het scheelt voor haar echt enorm.
     
    Syane, Jo79, Happyhippie78 en 1 andere persoon vinden dit leuk.
  14. Anoukskie

    Anoukskie Fanatiek lid

    18 okt 2016
    2.476
    885
    113
    Dan heeft ze inderdaad een bepaalde score gehaald op een toets en als je die dan omrekent naar de groep waar ze in zit heeft ze een V- score voor haar niveau
    Maar dat is dan waarschijnlijk niet de daadwerkelijke score die ze op die toets gehaald heeft
    Mijn leerling heeft dus een III gescoord op rekenen M4, maar reken je die om naar de groep waar ze in zit, heeft ze inderdaad een V- score.
     
  15. Noordeling

    Noordeling Fanatiek lid

    5 aug 2014
    1.268
    127
    63
    Bij ons o school heeft een dyscalculie verklaring wel degelijk zin. Leerling heeft dan recht op meer begeleiding en meer compenserende maatregelen.
     
  16. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.858
    113
    Hier twee kinderen met dyslexie en die verklaringen bieden zeker voordelen.

    Jammer dat die IB-er zo tegenover onderzoek staat, ik zou er toch op aandringen dat je dit wel wil. Je hebt nu geen heel duidelijke verklaring voor deze verschillen.
    Bij een dyscalculie-onderzoek zit volgens mij ook standaard een intelligentie-onderzoek. Ook dat kan wat verklaren en straks meegenomen worden voor het advies.
    Mocht je het kunnen missen, dan zou ik het zelf betalen als school moeilijk doet. Soms houden scholen de boot af, omdat onderzoek, vergoed of niet vergoed, extra werk voor ze meebrengt.
     
  17. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.261
    113
    Toch wel apart dat ze niet willen testen. Als ik me niet vergis krijg je voor dyslexie een vergoeding als je op de basisschool zit en daarna moet je zelf betalen. Weet niet of dat met rekenen ook zo is.Corrigeer me als ik fout zit.:)

    Waarom zouden ze omrekenen naar leeftijd. Ze kunnen toch e6, m7 toetsen laten maken.
    Dan gaan ze net zo lang door tot je onvoldoende zit en dat is het moment waar je dan zit.

    Bij zoon hadden ze dat ook moeten doen maar deden ze niet. Die heeft de situatie alleen anders omdat hij constant onder zijn niveau werkte. Dan maar afvragen waarom hij niks deed.

    Op zijn huidige school toetsen ze ook door. Heeft afgelopen weken heel wat toetsen gemaakt. Maar dan weten ze wel waar hij zit.

    Misschien kun je daar nog over in gesprek. Zeker met 1 leerling kunnen ze die toets vlot maken.
     
  18. Happyhippie78

    Happyhippie78 Niet meer actief

    Das een goede idd. Ga ik zeker opwerpen bij het gesprek. Dan heb je in elk geval een uitgangspunt.
    Voor dyscalculie wordt de test vreemd genoeg niet vergoed.
    Ik vraag me wel een beetje af of het dat kan zijn, gezien ze wel leerbaar is en vooruit gaat. Maarja, dat jaar achterstand he.;)
     
  19. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.239
    11.817
    113
    Op het VO wordt zeker wat gedaan met dyslexie of dyscalculie verklaringen cq diagnoses. Sterker nog, die hebben ze officieel nodig om wat te mogen doen op dat gebied. En dan heb ik het vooral over faciliteiten. Zonder die verklaringen kunnen ze wel wat maar minder of anders of het kost veel meer moeite om het geregeld te krijgen omdat er extra onderbouwingen dan van allerlei mensen moeten komen.
    Het heeft dus zeker zin.
    Of je in aanmerking komt voor dit type onderzoek en de bijbehorende betaling van dat onderzoek daarin spelen scores op school een grote rol.
    Je zou gewoon eens kunnen bellen met een zorgaanbieder die onderzoek doet op dat gebied en dan de situatie voorleggen. Omdat je graag een objectieve mening van een deskundige hebt. Ik heb dat bij mijn kinderen ook gedaan. En vervolgens via de huisarts de verwijzing geregeld.
     
  20. Syane

    Syane VIP lid

    21 aug 2013
    12.239
    11.817
    113
    Oh en je kunt ook altijd onderzoek doen en dat zelf betalen. Zal wel aardig wat kosten maar dat kan wel.
     

Deel Deze Pagina