De huisartsenpost is er niet voor om even te sparren. Daardoor lopen de wachttijden juist ontzettend op. Beter is om eerste thuisarts of moetiknaardedokter.nl te raadplegen. Maar in dit geval zou ik die niet geraadpleegd hebben en hebben gebeld. Uitdroging is zo gebeurd. Niet plassen en suf zijn zijn belangrijke indicatoren.
Bedankt voor het meedenken allemaal! Mijn man was aan t bellen toen onze zoon sliep. We zijn nog aan het oefenen om nachtzindelijk te zijn, maar had hem vannacht een luier aan gedaan. Dus ik dacht, kijk toch nog even.. en daar zat ineens een redelijke plas in. Hij had de hele dag niet geplast, maar in zijn slaap dus wel. Dat in combinatie met dat hij net weer wat gedronken had maakt dat we konden afwachten. Hij heeft gelukkig niet meer gespuugd na de laatste keer gisteravond! Hij is nu steeds beetjes aan het drinken.. hopelijk knapt hij snel op en blijft het hierbij. Hij is al niet zo'n grote drinker, dus ik vond het wel spannend. Nogmaals bedankt allemaal!
Fijn dat je een update geeft @Lovieyou! En ook dat het weer wat beter lijkt te gaan. Beterschap evengoed voor je zoontje!
Hier is de huisartsenpost er juist ook voor telefonisch advies (in mijn ogen iets anders dan ‘even sparren’), als mensen thuis met advies van de huisartsenpost iets nog kunnen aankijken, helpt dat juist weer met die wachttijden.
Soms is de huisartsenpost er ook om in te schatten of iemand echt moet komen of dat diegene nog even kan afwachten met wat tips tot de reguliere huisarts er weer is. Dat liever dan dat mensen gewoon gaan rijden en er fysiek naar toe gaan. Hebben ze bij huisartsenposten dan niet specifiek iemand die de telefoon aanneemt? Dan kunnen de artsen/verpleegkundig personeel ondertussen gewoon verder met hun werk. Tegenwoordig werken de meeste huisartsenposten (paar keer toch nodig gehad zelf, soms ook na overleg of het nodig was) op afspraak. Dus fysiek afwachten hoeft dan ten minste niet daar ter plaatse. Dus hooguit met telefoontjes wachttijd, maar dat is niet iets specifiek voor een huisartsenpost, dat heb ik ook als ik de doktersassistente van mijn eigen huisarts wil spreken Overigens fijn dat hij een beetje opgeknapt is. Hopelijk zet het inderdaad door
Nou er word vaak door verwezen naar thuisarts .nl Ik heb ooit voor m’n dochter gebeld en toen was de wachttijd aan de telefoon ruim 45 minuten Dat vind ik erg lang en als je advies wilt kan je ook online kijken
Nee hoor, dat verwijzen naar thuisarts.nl wel. Zelfs in de telefonische beantwoorder van de huisarts hoor je dat standaard. Maar de huisartsenpost zegt altijd als ik ze gesproken heb dat ik nog kan terugbellen bij twijfel. Ik vind juist doordat ze je kunnen adviseren (wat vaak midden in de nacht is), de paniek wordt weggenomen en je daardoor rustiger de nacht in kunt. Dat is ook wat waard en hoeft dus niet te betekenen dat je moet komen. Hier bellen ze ook bij twijfel terug met videobellen. Toen ik ze sprak hoefde ik niet langs te komen, maar voor de zekerheid wilden ze met beeld bellen. En toen zei de arts dat we meteen moesten komen. Dan kijken ze dus mee en zien ze beter wat er scheelt.
Op thuisarts staat dus ook dat je moet bellen als een kind een halve dag niet geplast heeft. Een goede triagist weet binnen een paar vragen wel of het nodig is om langs te komen in dit geval.
Mijn ervaring is dat thuisarts ongeveer altijd zegt dat je moet bellen Op zich is de triage bij de huisartsenpost wel precies daarvoor bedoeld, checken of je langs moet komen. Het is ook echt vaak dat ze je bij twijfel laten komen, vandaar dat ik in eerste instantie adviseerde niet te bellen, want voor je het weet zit je met je zieke kind midden in de nacht in het ziekenhuis in plaats van dat het lekker beter ligt te worden in hun bedje... Wat fijn dat het nu beter gaat!
Ik kijk waarschijnlijk met m’n verpleegkundige ogen ernaar Maar als iedereen belt om rustig de nacht door te komen ja dan loopt de wachttijd snel op voor de echte spoed
Daar ben ik het niet mee eens. De meeste mensen bellen denk ik omdat ze niet weten of ze zo verder kunnen of dat ze zsm gezien moeten worden. Als je dan iemand spreekt die je vertelt dat het geen kwaad kan of kan wachten dan doe je dat dus met een veel geruster hart. Ik kan mezelf een paniekaanval aanpraten dus heb die bevestiging soms echt nodig (niet voor zomaar iets natuurlijk) om het niet erger te maken dan het is. Ze kunnen tegenwoordig al screenen online door eerst een vragenlijst online in te vullen die vervolgnes zegt of je moet bellen of niet. Daarnaast doen ze dus ook eventueel videobellen als ze zelf twijfelen of je moet komen. En mijn ervaring leert me dat je hierdoor veel kortere wachttijden hebt aan de telefoon dan voordat ze dit systeem hanteerden.
Wat fijn om te horen dat het wat beter leek te gaan. Het is zo machteloos als je een ziek kind hebt. Duimen dat hij er nu bovenop komt! Beterschap!
Ik las dit en dacht, bij overgeven even niets te eten geven, want dat prikkelt de maag heel erg en dan is de kans groot dat alles (inclusief drinken) er weer uitkomt. Liever elk (half) uur wat drinken en hopen dat dat binnen blijft, dan komt de maag wat meer tot rust en kan je als dat goed gaat na een dag voorzichtig weer wat laten eten.