Welke prijs hebben we hier over? Een gemiddelde rashond met stamboom betaal je echt wel rond en nabij de 1250 tot 1750 euro, onze hond kochten we 6 jaar terug voor 1250 euro, ras labrador met stamboom en een erkende fokker. Alles onder de 1000 euro zijn sws red flags, of het moet iemand zijn die voor de leuk een keer een nestje fokt maar die zijn daar doorgaans wel eerlijk over en die pups leven dan ook gewoon in huis bij het gezin.
Zoals hierboven ook al meermaals gezegd: pups die niet in huis opgroeien icm een mooie prijs = mega red flag, niet doen. Dat de stamboom echt is geloof ik maar weinig van (die worden vaak genoeg vervalst!). Een stamboom moet door Raad v Beheer worden afgegeven en zij hangen er (terecht) allerlei eisen aan. Een pup kan nu leuk geprijsd zijn, maar je hebt totaal geen weet van de gezondheid van de ouders, dus het prijsverschil met een pup die wèl correct gefokt en opgegroeid is, zou je er vlot uit kunnen hebben aan dierenarts kosten Wij hebben begin van dit jaar een pup aangeschaft van een ras die, helaas, bekend staat om veel gezondheidsproblemen (een Cavalier King Charles Spaniël). We hebben onze pup echter gekocht bij een zeer goed bekend staande fokker van dit ras (waarvan er maar weinig zijn in NL) - aangesloten bij de rasverenging en goede referenties in overvloed. Garanties heb je natuurlijk nooit, maar we hebben de volledige (medische) historie van behoorlijk wat generaties voor onze hond inzichtelijk, dus de kans dat hij de veel voorkomende gezondheidsklachten van het ras ooit krijgt, is minimaal. De pup was niet goedkoop (en we moesten, meermaals, naar de andere kant van het land afreizen), maar we zouden er alles aan moeten willen doen om gezonde en verantwoorde fok te stimuleren en broodfok tegen te gaan, en de gezondheid van het ras te verbeteren. Los van het feit dat de pup die jullie op het oog hebben wat ouder is (ik geloof dat dat met de juiste aandacht en training vast wel los loopt), schreeuwt alles aan dit verhaal broodfok, dus ik zou dit absoluut aan je voorbij laten gaan.
Het zal je ontzettend veel tijd en energie gaan kosten om deze hond te laten wennen in huis. Incl alle ongelukjes binnen. Maar als je eenmaal zijn vertrouwen hebt gewonnen, dan ben je haar allessie. Wij hebben ook zo lieverd, bang voor iedereen. Kruipt dicht tegen je aan als er bezoek binnen komt.Het allergrootste nadeel is: we kunnen nooit tegelijk op vakantie. Een oppas of een kennel gaat gewoon niet, dat overleeft ze niet. Bij boeren worden wel vaker honden in de stal gehouden, ook met Stamboom. Waren de ouders vd hond wel bij de puppies? En zagen ze er verzorgd uit? Maar als je twijfels hebt, kan je het beter niet doen. Uit België zal ik het zeker niet doen.
Onze Australian Labradoodle was een stukje duurder… Na corona zijn de prijzen de pan uitgeschoten. Maar goed we hebben een super lieve en destijds al goed gesocialiseerde hond! <3
Hier ook ruim €2k betaald voor onze pup. Maar hier ‘t zelfde, de fokker heeft véél tijd gestoken in het socialiseren en (grotendeels) zindelijk maken van de pup. Onze lieverd is dubbel en dwars het geld waard
Hier nog ietsje meer. Verhoudingsgewijs was de fokker waar onze hond vandaan komt denk ik duur, kregen er overigens we een zeer uitgebreid puppypakket bij (maar niet zo uitgebreid om de prijs te verklaren ). Maar we hoefden er niet het halve land voor door te crossen en dat is natuurlijk ook weer wat waard! (Hoewel ook dat niet erg is, voor onze katten hebben we meerdere keren twee uur (enkele reis) gereden en dat waren/zijn ze ook meer dan waard!)
Bedankt voor al jullie reacties moeder hond was wel bij de pups, vader hond is van een erkende kennel. maar ons gevoel is er niet helemaal goed bij qua hoe angstig ze waren wij hebben dus inderdaad besloten het niet te doen en verder te kijken waar ons gevoel wel goed bij is, inderdaad liever wat meer betalen.
Dat is een goed besluit. Hoe zielig het ook is voor de pup maar je kan jezelf zoveel ellende op de hals halen en dat kan echt flink in de papieren lopen. Ik hoop dat jullie een andere lieve pup kunnen vinden die wel goed sociaal is. Bedenk wel dat Berner sennen honden een lage levensverwachting hebben van ongeveer 8 jaar en dat zwaar belasten echt een no go is, vooral dat eerste is voor ons een reden geweest om niet voor dit ras te kiezen.
ja dat had ik inderdaad ook gelezen, dat was voor ons ook een aandachtspunt van bespreken. wij zoeken een grote hond, van nature graag bij de baas blijft waardoor hij los kan lopen op een woonboerderij, en lief voor kinderen en overal qua inlezen in verschillende rassen kwamen we toch bij de Berner uit. Wij hebben geen haast met een pup kopen, het hoeft niet perse meteen vandaag of deze week, We hebben besloten de tijd te nemen om bijv geregistreerde fokkers te zoeken, kennis te maken, en ons op een wachtlijst te plaatsen
Goed zo. En wil je nog even zwijmelen dan moet je even naar die site op fb. Ook daar komt van alles door en misschien kun je hun ook tippen. Wie weet is deze al bekend bij hun?
Helaas genoeg echt stamboom fokkers die honden in schuren houden, of zo veel honden dat ze never nooit echt gesocialiseerd of aandacht aan besteed is. Mijn ouders hebben een ras dalmatier die een stamboom heeft helemaal volgens de raad. Maar ze kwam bij mensen vandaan die er 0 ingestoken hadden. Ze zijn hier in de omgeving de bekendste en oh zo fantastische staan zelfs soms in de krant. Maar met de hoeveelheid honden die ze houden is het gewoon ordinaire broodfok.
Ja echt super triest. Ook veel werken met gast gezinnen. Worden de honden wanneer ze het meest kwetsbare zijn vaak terug in huis genomen door de fokker voor het nestje. Nestje weg hondje terug naar gast gezin. Ook zo triest. Je hebt op facebook een speciale anti broodfok groep, daar komen de gekste dingen voorbij van mensen. Helaas zodra er geld te verdienen valt is de eerlijkheid ver te zoeken.
Dat met gastgezinnen vind ik niet zo heel gek… Een hond mag maar een beperkt aantal nestjes hebben natuurlijk. Hier houdt de fokker goed contact met de mensen en honden uit de gastgezinnen en komen ze (de honden) ook soms logeren bij de fokker, juist om het bekend te houden. Op deze manier kan ze de nestjes ook echt in huis op laten groeien, wat bv. niet zou kunnen als ze zelf tien moederhonden in huis had. Dat is ook wat waard.
Bij alles wat je schrijft denk ik ook meteen aan een broodfokker. Ik heb ook al gehoord dat mensen een contract moeten ondertekenen waar dan in staat dat hun hond (de aangekochte pup) een nestje moet krijgen en idd voor de bevalling terug moet naar de fokker. Echt te ziek voor woorden! Ik heb me heel goed verdiept in fokkers. In ons ras komen ook de nodige broodfokkers voor. De fokker van onze hond was wel alles volgens de regels, in huis bij kinderen opgegroeid en moet zeggen dat het echt een lieve, leuke, sociale hond geworden is. Wachten loont!
Ik vind het ook jammer dat een stamboom fokker en zelfs een die aangesloten is bij de rasvereniging niet per se betekent dat je een gezonde en goed gesocialiseerde pup krijgt. Ik zal geen naam noemen maar wij hebben begin dit jaar echt een vrij beroerde ervaring gehad bij een fokker van een bepaald ras die echt als toonaangevend en beste van het beste bekend staat binnen dat ras. Maar ondertussen wel heel veel nestjes tegelijkertijd hebben, naast nog een pension/dagopvang en de pups al met 7 weken weg doen met flinke diarree. Dus TS, ik zou inderdaad zeker op bezoek gaan bij fokkers die je op het oog hebt en veel (kritische) vragen stellen en je ogen goed de kost geven en ook op je gevoel afgaan.
Ja wat een prijzen zeg. Wij kochten onze hond in 2018 voor 1250 euro maar zal nu ook wel om en nabij de 1750 zijn of nog hoger. Moet wel zeggen dat we zelden iets met hem hebben, alleen zijn hooikoorts kost ieder voorjaar/ zomer best wat centen maar verder is die kerngezond en de verzekering dekt zowat alles.
Ja ik ben ook zeker voorstander van verantwoord gefokte honden maar het is echt een klap geld ja. Ben altijd benieuwd of die fokkers er nou echt weinig aan over houden, wat vaak gezegd wordt..