Wat betreft een binnenspeeltuin. Even los van de vreselijke gebeurtenis. Dat is een algemeen toegankelijke plaats. Iedereen die betaald heeft toegang. En het personeel is niet verantwoordelijk voor jouw kind. Dat ben je als ouder zelf. Ik zie helaas te vaak dat ouders het zien als rustmoment voor zichzelf en totaal opgaan in andere zaken. Ik heb regelmatig andere kinderen moeten aanspreken op vervelend gedrag (pesten andere kinderen pijn doen) of een kind uit een zeer onaangename situatie moeten halen terwijl ouders nergens te bekennen waren. Ooit een zeer jong kind onder een lading zware kussens weggetrokken (oudere kinderen sprongen er bovenop). Een ander kind duwde moedwillig andere kinderen van een hoge toren etc. Ik hou mijn kinderen in het zicht, loop regelmatig rond en toen ze jonger waren speelden we samen.
Voor mij zou geen rijbewijs als enorm beperkend aanvoelen maar ik woon dan ook niet in een stad met alles dichtbij en openbare vervoer is ook niet altijd even top. Dus waar wij wonen is een rijbewijs echt wel een vrijheid. Als je in een centrum woont vind ik het al veel minder noodzakelijk. Onze kinderen zijn bezeten van moto en brommer (hebben ze van ons overgenomen) en daar gaan wij niet moeten stimuleren, daar is geen twijfel over, brommer en moto gaan ze doen vanaf dat het mag Hoe het zal zitten met de wagen, geen idee maar waar wij wonen is het echt wel een vrijheid als je uzelf kan verplaatsen en niet afhankelijk bent van openbare vervoer of fiets, dat ondervinden ze nu al genoeg.
Er is een verschil tussen alles en bepaalde zaken. Ik betaal zeker niet alles voor mijn kinderen. Mijn 15 jarige heeft 2 baantjes om haar scooter bij elkaar te sparen. Maar een rijbewijs? Ja dat is voor mij educatie net als school dus dat word betaald. Als je dat als ouder niet kan is het een ander verhaal maar hier hebben we daar gewoon vanaf geboorte af aan voor gespaard evenals voor hun studies en hebben we het geld dus.
Jullie zijn ondertussen al een heel stuk verder (pagina's) en ik weinig online, maar wilde toch even reageren. Wat betreft de lessen, ze hebben gewoon (net als bij zoveel scholen) een leraren tekort. Om toch in de lessen te voorzien worden er leraren voor de klas gezet die niet helemaal klikken met de "doelgroep". De lerares Frans had tot dan alleen maar les gegeven aan 6 VWO en het verschil tussen een jongere van 6 vwo en een kind uit 3 havo is gewoon groot. De wiskunde leraar heeft het volgehouden tot de voorjaarsvakantie en is toen ziek geworden, hier een stukje geluk want wederom een lerares van de bovenbouw die het overnam maar wel een goede klik had waardoor bij dochter de cijfers wel hoger waren. En de leraar economie werd in januari aangesteld en ging meteen bezig met bedrijfseconomie. Tel daarbij op een klas met een combi van (voornamelijk) jongens die elkaar alleen maar opruiden, onrust stookten was het voor onze introverte dame best pittig. Ze durfde niet eens vragen te stellen aan leraren omdat ze dan bang was dat klasgenoten boos werden dat is gewoon geen goede omgeving, maar omdat ze wel goed contact had met de meiden wilde ze ook niet naar een andere klas. Neem aan dat school deze combi niet weer maakt. Zelf is ze niet heel sterk in de exacte vakken, heeft daarom C&M gekozen. Dus nederlands, engels, frans, geschiedenis, aardrijkskunde, handvaardigheid (zit ook kunstgeschiedenis bij in) , toen had ze nog de keuze tussen duits en wiskunde A en heeft ze toch voor wiskunde gekozen. En daar komt maatschappijleer bij als verplicht vak.
Ongeacht waar je woont, je weet niet waar je later terecht komt. En ik woonde mijn hele leven midden in den haag maar heb heel wat keren midden in de nacht naar het ziekenhuis gemoeten, nou geen ov die me dan brengt hoor. En ja, dan kun je een taxi bellen maar daar moet je dan op wachten. Bovendien heb je weleens gezien wat OV kost?!? Heel wat duurder dan een auto hoor.
Ja maar het maakt het mss wel minder noodzakelijk voelen als je in een stad woont. Wanneer je als ouder dan zelf geen wagen hebt snap ik al helemaal dat daar ook niet in gestimuleerd word. Een abonnement is bij ons zeker niet duurder dan een wagen aankopen, verzekeren, tanken en wegentaks, dat komt volgens mij nog niet eens in de buurt.
Voor ons horen rijbewijs en schoolkosten ook gewoon bij kosten die je maakt voor uw kinderen. Maar als ze niet willen of durven rijden en hen stimuleren helpt niet dan houd het op. Dan gaan ze zelf moeten zorgen dat ze overal komen (hun keuze zal er niet voor zorgen dat ik taxi word). Willen ze eens ze buitenhuis zijn dan toch nog beginnen rijden, is dit op eigen kosten.
Wij zijn altijd in het ziekenhuis gekomen met onze kinderen toen wij in een andere (grotere) stad woonden, zonder auto. Gelukkig de afgelopen jaren niet meer nodig geweest. 1 x ambulance moeten bellen maar dat hadden we met een eigen auto ook niet kunnen oplossen. En wat betreft de kosten. Hier in ons stadje doe ik alles fietsend en lopend. Ik heb een ns abbo voor €60 per jaar voor 40% korting. Familie woont 2 uur met de trein naar daar ga ik niet veel heen. Wat niets te maken heeft met vervoer maar meer vanwege vervelende familie verder 1 x per jaar naar het Radboud voor ziekenhuis controles van de kinderen en de uitjes die we willen doen. Dat ligt er weer aan waar we zin in hebben. Kinderen hebben een kids vrij abbonement en de tieners kunnen voor €7,95. Nou alles bij elkaar is dat dus echt veel goedkoper dan een auto waar we met z’n 6en in passen.
Hier idem dito. Mijn zoon heeft nu een diploma en druk op zoek naar werk. Maar zolang hij geen rijbewijs heeft (met een beetje mazzel haalt hij het in september in 1 keer) kan hij in ons dorp solliciteren of een stadje verder op (daar rijdt dan de bus wel naar toe). In ons dorp kan hij (horeca) dan gewoon alle diensten draaien maar wordt het het stadje verderop dan zal hij 's avonds laat 20 km op de fiets (langs weilanden, weinig huizen en bos) moeten gaan. Dus dat rijbewijs geeft hem sowieso qua werk al meer mogelijkheden. Dit wisten wij natuurlijk al toen we aan kinderen begonnen dus meteen vanaf de geboorte maandelijks een klein bedrag gespaard zodat we dit nu gewoon kunnen betalen voor hem, incl een goedkoop autotje. Bij mijn vriendin is het anders, die betalen de uni voor hun zoon en ja dat rijbewijs en die auto zal hij dan toch zelf bij elkaar moeten zien te krijgen. Geld kun je nu eenmaal maar 1 keer uitgeven. Maar zij wonen in een grote stad, zoon kan op de fiets naar de uni dus dat scheelt.
Helemaal waar. Paar weken geleden ook bij een rodelbaan. Mijn zoontje komt er vanaf met een vaart, had een klein meisje al een keer weggehaald beneden. Dus ik sta te wachten onderaan en dat meisje staat er weer..niet gezien dit keer. Kind was 1,5 ofzo. Ouders nergens te bekennen, kind huilen want kwam hard neer. Heb het kindje opgepakt en even getroost en gevraagd waar mama was. Ze praatte nog niet en ouders nog steeds niet gezien terwijl ze hard huilde. Snap dat echt niet he, zeker niet als ze zo klein zijn
Nou gelukkig maar dat er een aantal ouders het halen van een rijbewijs niet noodzakelijk vinden, das weer minder file voor mij
Over alles betaald krijgen hebben wij ook meer dan eens verbaasd. Hier betalen de kinderen ook veel zelf. Oudste dochter heeft vriendinnen die ook veel meer kregen dan zij. Idd ook uitjes ed. We hebben het prima, kunnen gewoon de studies van de kinderen betalen, maar zo maar van alles voor de kinderen gaan betalen gaat echt niet. Daar hebben ze een bijbaantje voor. Ook hun rijbewijs betalen ze zelf. Vinden ze ook heel normaal. Hier zit zoon van 16 ook al te kijken wanneer hij de rijschool zal gaan bellen. Begin september is hij 16,5 en zou hij kunnen beginnen. Dan zit hij in vwo5 en zal dus nog lange tijd op school zitten. Maar hier is het ook fijn om bijv met je stage je rijbewijs te hebben. Het vergroot je kansen op een fijne stageplek. Niet overal kom je makkelijk met het ov. Zoon van 19 heeft nu zijn mbo diploma en is aan het solliciteren. Zonder rijbewijs had hij nu echt niet aan het werk kunnen gaan. En als hij nu eerst zijn rijbewijs zou moeten halen, had hij het solliciteren uit moeten stellen tot hij zijn rijbewijs had. Voor ons is hier in deze omgeving echt een must om je rijbewijs te halen.
Wij hebben in NL nooit een auto gemist. Ik heb zelf geen rijbewijs, en voel ook totaal geen behoefte die te halen. Mijn man wel, alleen geen Nederlandse. Nu hebben we wel een auto omdat het openbaar vervoer nagenoeg niet-bestaand is, er rijden weliswaar veel taxi's (zijn heel goedkoop) maar de meeste taxichauffeurs hebben roekeloos rijgedrag. Alsnog wordt de auto niet veel gebruikt: af en toe mijn schoonmoeder ergens naartoe brengen, kinderen naar school brengen bij slecht weer, ongeveer 1x per maand voor boodschappen doen. Net als wat @Saartje33 zegt, voor mij persoonlijk zit vrijheid meer in andere dingen.
Wat een bijzondere conclusie. Dat jullie niet alles kunnen betalen, tja, zal ze niet minder van worden. De vooroordelen over kinderen die dat wel krijgen vind ik een ander verhaal.
Op willen dringen? Waar lees je dat ? Ik lees alleen maar mensen die vertellen wat een rijbewijs voor hun betekent en wat zij daarom graag willen voor hun kinderen.
Een rijbewijs is hier geen verplichting hoor. En ook totaal nog niet nodig als je 17 bent en nog op school zit. De meeste vervolgopleidingen moet je meestal veel betalen om te parkeren en prima te doen met ov. Maar als ze wel wil, prima. Als ze niet wil, ook prima. Verplichten van een rijbewijs vind ik echt onzin. Ik ga dr alleen niet overal heen rijden. We wonen in een klein dorp, wel met een bus, geen station. Ikzelf ben pas op mn 24e gaan lessen. Woonde tot dan in een grote stad, daar had ik geen rijbewijs voor nodig. Pas toen ik ging verhuizen naar een dorp zonder treinstation, en werk best een eind verderop, was het handig.
Op willen dringen als in het verplichten denk ik. Ik vind een rijbewijs handig hoor voor dochter, ook voor mezelf nu, maar het is geen verplichting. Dus wil ze niet, dan niet.
Ja voor mij hoort dat ook bij de opvoeding. Sporten ook trouwens. Als het niet kan, dan kan het niet, maar vind het ook raar dat je dan commentaar geeft op mensen die dat wel kunnen en daarvoor kiezen. En mijn zoon werkt ook veel en heeft meer op zijn rekening staan dan menig volwassene inmiddels, dus ik betaal ook zeker niet alles. Voor vakanties (zonder ons) etc kan hij prima zelf werken.
Ik verplicht niks, maar raad het wel heel erg aan en zou het zeker niet tegenhouden zoals schoonmoeder heeft gedaan.