Ik heb tot ik uit huis ging ook alles van mijn ouders gekregen en nergens zelf voor hoeven te betalen. Dit betekent natuurlijk niet dat het budget onbeperkt was of dat ze me nooit geleerd hebben om met geld om te gaan. Ik heb een goede baan, betaal maandelijks mijn rekeningen en heb een goed gevulde spaarrekening opgebouwd. Niks aan de hand Zo zal het waarschijnlijk ook gewoon lopen bij de vrienden van jouw kind.
Het lijkt mij dat de mensen die zeggen hun kinderen een rijbewijs te 'verplichten' een inschatting maken van hun kinderen en omstandigheden waarbij ze kunnen verplichten. (Bijv. De kinderen willen het zelf ook en/of er is geen reden waarom ze het niet zouden kunnen (er zijn geen handicaps, ontwikkelingsproblematiek, stoornissen, angsten), er is voldoende geld (gespaard)). De mensen die niet willen verplichten maken eenzelfde inschatting en komen tot een andere conclusie. Logisch, maar daarmee niet de juiste keuze/instelling voor iedereen. Dus waarom het gekibbel? .. En nou en als iemand een rijbewijs verwennerij vindt, of iemand een andere ouder veroordeelt omdat zij geen rijbewijs willen betalen. Laat het lekker bij diegene. Als je vrede hebt met je keuze, wat maakt het uit wat een ander vindt?
Ik heb dus ook neven die zo zijn opgevoed: alles werd voor ze betaald, appartement dichtbij de universiteit waar ze studeerden, en oh nog een tweede appartement want één wc was toch wel weinig voor een alleenstaande student... Eigenlijk was niks te gek voor mijn tante. Wat @Shay25 zegt gaat voor hen wel degelijk op. Maar dat zal ook wel verschillen per persoon.
Omdat het zo interessant is dat de omstandigheden zo kunnen verschillen. Ik zie het zo vaak terugkomen op het forum, het maakt zo enorm uit waar je woont. Ik vind dat interessant, blijkbaar zijn er hele gebieden in Nederland waar in totaal echt veel mensen wonen waar je nergens bent zonder auto. En ik ken daar persoonlijk helemaal niemand van
ik vind ook zeker sport eronder vallen maar niet 3 verschillende. Waar het mij meer omgaat is dat kinderen het normaal vinden, zomaar alles te krijgen en er eigenlijk al op rekenen.
Daar begon de ‘discussie’ toch mee? Anders had ik er ook niet op gereageerd. Ik vind het ook belangrijk en zou het ook zeker stimuleren. Maar dat is echt heel iets anders dan verplichten.
Het is zo'n geneuzel om een woordje. Zoveel kinderen moeten dingen. De buurkinderen hier moeten elke zondag 2x naar de kerk, sommige kinderen moeten hun bord leegeten, ze moeten hun kamer opruimen, in die zin valt toch ook niemand over het woordje "moeten".
Dat weet je helemaal niet. Misschien sommige kinderen, maar tenzij je alle kinderen persoonlijk kent, kun je zo'n uitspraak toch helemaal niet doen?
Maar dat kan je je ook wel voorstellen toch? Iemand in centrum Den Haag heeft minder behoefte aan een auto dan iemand in Friesland. Dus dat een Fries een rijbewijs noodzaak vindt is niet gek. Dat een Hagenees vindt dat het ook gewoon op een fiets of scooter kan rijden totdat er kinderen komen (bijv) is ook niet gek. En natuurlijk niets mis met een gesprek, maar om een gesprek te houden moet je je een beetje inleven in andermans positie. Het niet willen begrijpen van een ander leidt tot nutteloos gekibbel.
Nou precies. En ik kan me 100 situaties bedenken waar je wel een auto voor nodig hebt en ook nog andere zaken waar ik zelf geen behoefte aan heb maar als mensen dan horen dat wij iets niet hebben of voor andere dingen kiezen dan zij, dan krijgen wij altijd oordelen te horen. Of via de kinderen: een moeder van een vriendinnetje had blijkbaar tegen haar dochter gezegd dat wij geen auto hebben omdat we arm zijn Ipv gewoon eens te vragen: goh waarom hebben jullie geen auto?
Ik woon in een dorp waar ik overdag wel overal kan komen met openbaar vervoer, maar vraag me niet hoe lang het duurt. Na 8 uur in de avond of op zondag is het al veel beperkter. Soms kan het ook wel, maar is het alternatief gewoon veel sneller en makkelijker. Dan hoef je niet bekritiseerd te worden. Als ik hartje Amsterdam zou wonen, zou ik de auto ook niet snel pakken, maar hier is het 1 bus per (half) uur en die zit soms zo stampensvol dat je voorbij gereden wordt. De trein kan wel, maar is ruim 25 minuten lopen. En ook die zit vol en rijdt maar beperkt als je het vergelijkt met grote steden. Bovendien vind ik het duur, retourtje naar de stad kost 8 euro. Is iets van 15 minuten. Als ik naar het ziekenhuis zou willen zou ik bijvoorbeeld rond een uur onderweg zijn, terwijl ik er in 15 minuten met de auto ben.
Ja ik heb ook het idee dat mensen het vooral niet (willen) begrijpen en dan met een hele waslijst aan "wat-alsen" komen. Heb ze allemaal al gehoord. Ik weet niet zo wat erger is: rijangst of angst voor nog niet voorgevallen gebeurtenissen in de toekomst.
Ja tuurlijk, maar jezelf een beetje dingen voorstellen is minder leuk dan lezen hoe andere echte mensen zich verplaatsen. Helemaal mee eens O wat erg! Hier heeft jongstes beste vriendin al meerdere malen gevraagd waarom we niet met de auto naar school gaan en waarom we niet twee auto's hebben In her defense: ze heeft al meerdere keren door de stromende regen van school naar ons huis gelopen (25 minuutjes op kindertempo).
Mijn dochter is gisteren volwassen geworden en wil geen rijbewijs iig de komende jaren. Mag ze helemaal zelf beslissen. Ze heeft er ook zeker de komende 7 jaar helemaal niets aan, dus waarom zou ze ook. Kritisch nadenken vinden wij nou juist bij de opvoeding horen, niet slaafs luisteren naar ouders die willen dat jij perse meewerkt aan iets dat zonde van de tijd, het geld en het milieu is.
Kijk dan heeft het ook zin. Mijn oudste wil in bibliotheken en musea zijn voor haar werk, nou ook het Louvre is prima met het ov bereikbaar. Alsof je alleen vrijheid hebt met een auto voor de deur... zo achterhaald en ouderwets vind ik dat ook.