Wauw is vast de broer van de Franse lerares van mijn dochter. Die heeft ook in eens bedacht dat ze de laatste 3 weken voor de proefwerkweek wel eens wat toetsen kan geven. Dus 3 weken geleden een proefwerk die ze vervolgens 0,5 x mee laat tellen, afgelopen week een so (nog geen cijfer van) aankomende week een mondeling, dan een weekje niets (want de week voor de proefwerk week is proefwerk/so vrij) en dan in de proefwerkweek een leestoets. Qua wiskunde heeft dochter echt pech, vorig jaar een ronduit slechte leraar, die uiteindelijk het gemiddelde cijfer probeerde op te krikken door de leerlingen alvast de antwoorden te geven van het proefwerk (viel heel erg op dat er in eens bijna allemaal 10 werden gehaald) die is dus ook ontslagen. Maar ja dan heb je al wel een jaar achter de rug waarin de basis niet goed is gelegd, op die basis moest dit jaar verder geborduurd worden. Nu een leraar die de hele les alleen maar uitleg gaf, je niets mocht vragen want als je vragen had dan had je dus niet goed opgelet en die uiteindelijk vlak voor de meivakantie plotseling met vervroegd pensioen is gegaan. Maar ja in de proefwerk week wel een wiskunde proefwerk (hoe dan vraag ik me af) Nu heeft school beloofd dat ze volgend jaar extra ondersteuning krijgen (de kinderen die zowel vorig jaar als dit jaar van die leraren les hadden) ben benieuwd hoe ze dat gaan doen met een leraren te kort.
Hier bleven vroeger al juist in 4 havo heeel veel leerlingen zitten. Ik kwam in een klas waar 60% of 70% was blijven zitten, was niet heel leuk als nieuwkomer.
Onze oudste zit nu in Havo 4 - het laatste kwartaal van de 3e volgen ze al hun vakkenpakket. Dat is heel fijn om uit te proberen. Het lerarentekort is hier ook wel een dingetje - maar volgend jaar is ze daar 'vanaf' - examenklassen krijgen altijd voorrang. Ze heeft inderdaad ook al eens gehad dat leraren zich over 2 klassen verdeelde; dus ipv van 4 lesuren in de week een vak - beiden 2. Of juist kwartaal 1 en 3 die klas en kwartaal 2 en 4 de andere klas. Bij een ander vak heeft ze juist een leraar, maar gaat het beter zónder hem (scheikunde) als ze uit de boeken leert - maar in de les moet ze natuurlijk wél opletten. Wat het dan alleen maar verwarrender maakt. Maar oke - volgend jaar gaat hij met pensioen en er is een vervanger zowaar! Engels vond ze altijd moeilijk, maar is in de 4e veel beter te doen; er komt niet echt wat nieuws meer bij - maar vooral lezen en luisteren. Dus nu staat ze bijna het hoogst van alle vakken voor engels. Verder zijn ze hier heel schappelijk als je dus een gatenkaas rooster hebt door uitval - dan kun je soms in een gelijkwaardige klas terecht op een uur dat wél in je rooster past en sommige docenten laten je ook op het leerplein werken op een ander uur (zeker bij projecten of als ze toch gaan lezen) - zodat je wel aan je 'les uren' komt -maar niet uren hoeft te wachten op de officiele tijd. En het scheelt trouwens dat mijn dochter BSM heeft in haar vakkenpakket... dat vind ze altijd leuk - en ja, ook weleens toetsen en verslagen - maar toch minder lastig dan bijvoorbeeld Economie... Het scheelt als het ware een echt 'leervak' . Maar oke - geen ervaring voor ts dus van havo 3 naar mavo 4.... Volgende week nog toetsweek... en dan is ze zo'n beetje klaar voor dit schooljaar..
Ik heb precies hetzelfde gedaan met dezelfde insteek. Dan heb je in ieder geval een diploma en best relaxte jaren, terwijl je er net zolang over doet als dat je blijft zitten. Ik heb daarna mijn Havo-diploma alsnog gehaald.
Ik denk dat het heel school of wellicht regio afhankelijk is. Hier heeft kind op VO geen uitval gehad dit jaar op een enkele keer een docent met een griepje na oid. VO school in de randstad.
Precies. Ik heb daarna ook alsnog havo gedaan en ook vwo nog overwogen, maar uiteindelijk toch naar het hbo gegaan (had geen zin om als 18-jarige tussen de 16-jarigen te zitten ).
Ik denk inderdaad dat dit het gaat worden. Inmiddels gesprek met haar mentor gehad en ze zou er nog zo hard aan moeten trekken om over te gaan. Ze zou achten en negens moeten halen. En als ze die al haalt is het de vraag hoe het dan volgend jaar gaat. Ik zag bij mijn dochter opluchting nu het woord eruit is en dat is wat telt. Havo kan altijd nog ook al zegt ze nu van niet. Ze gaat zich in ieder geval verdiepen in een MBO opleiding.
Geen idee hoe het zit. Ik kan me herinneren toen mijn zoon naar 4 Mavo ging dat er ook jongeren bij kwamen die van de Havo kwamen, of dit dat dan het derde of vierde leerjaar was weet ik niet meer. Ik weet wel dat ze nog een aantal PTA's moesten maken. Mijn dochter zat met hetzelfde in VWO 4, die stond op blijven zitten maar had wel de keuze. VWO 4 nog een keer, afstromen naar HAVO 4 en volgens mij kon ze ook naar Havo 5 omdat de cijfers VWO omgerekend naar HAVO wel voldoende waren om over te gaan. Ze had dan natuurlijk nog wel alle SE's moeten maken en dit had ze dan in de Zomervakantie moeten doen en anders aanvang schooljaar. Gezien de enorme hoeveelheid daarvan is ze naar Havo 4 gegaan, super saai jaar maar inmiddels is ze klaar en heeft ze haar Havo diploma in the pocket. Het enige waar we altijd een beetje spijt van hebben gehad is dat we haar vanuit vwo3 niet naar havo 4 hebben laten gaan, dan was ze een jaar eerder klaar geweest. Maar goed het is zoals het is en ze kan nu lekker naar het hbo. Ik zou voor je dochter de keuze maken om nu de mavo te gaan doen en dan kan ze altijd daarna nog kijken wat te doen.
Ik hoop voor haar op een wat makkelijker jaar en vooral dat het leren ook wordt beloond met mooie cijfers dat zal haar goed doen. Wel heb ik zelf nog erg mijn twijfels omdat ze gelijk examenjaar in gaat en mogelijk dingen heeft gemist en het alsnog moeizaam gaat. Aan de andere kant heeft ze wel 3 jaar Havo gedaan.
Lijkt me een hele goede keuze. Het is toch ook helemaal niet leuk om altijd maar op je tenen te moeten lopen? Natuurlijk moet je er voor werken maar het hoeft niet ten kosten van alles te gaan. De opluchting bij je dochter zegt genoeg.
Dat komt wel goed hoor. Mijn dochter zat toen ook in twijfel en bij haar was de druppel dat ze eens keihard had geleerd voor een AK proefwerk en ze toen een 3,2 haalde. Ze belde me op en zei toen Mam ik kap met dat VWO, ben er zo klaar mee. Doe mijn stinkende best en dan krijg ik dit. Zo enorm demotiverend. De Havo was zoveel makkelijker en haalde ze alleen maar mooie cijfers, andere toetsen, andere vraagstelling, gaat je dochter echt wel lukken met haar Havo ervaring.
Ja herkenbaar, heel vaak dat ze goed had geleerd en dan kreeg ze toch weer een onvoldoende. Dat is op een gegeven moment gewoon niet leuk meer. Bedankt voor je reactie.
Hier is het vergelijkbaar hoor. Gewoon verschillende dagen vrij door uitval, meer dan 2 maanden geen wiskunde (maar wel een toets tijdens de toetsweek). Ik dacht dat het kwam omdat Q tweetalig doet en er minder docenten zijn die de vakken in het Engels kunnen geven, maar blijkbaar is het op andere scholen niet anders.
Nog geen ervaring, maar zoon gaat (hopelijk, want het is maar de vraag of ie het haalt) van havo 3 naar mavo 4. Het liefst wil hij gelijk naar het mbo, maar dan heb je ook een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo nodig helaas. Dan maar via de mavo, het is wat het is (hij is meer van het werken-leren-type ) Hier ook heel veel school gemist, 2 kwartalen geen Nederlands, en 5 vakken waar een andere docent voor gevonden moest worden (en dus ook enkele weken geen les in dat vak)
Fijn dat de keuze gemaakt is Hopelijk pakt het goed uit en heeft ze volgend jaar gewoon lekker een diploma
Dat scheelt wel veel hoor. Ik ging zelf van vwo 6 naar havo 5, niet helemaal te vergelijken uiteraard, want zij gaat wel een klas omhoog, maar het niveau is wel beter te doen. Hopelijk valt het haar mee en voelt ze zich hier beter door. Ze zijn nog zo jong. Zoon wil hier als hij dit jaar niet haalt niet vwo 4 overdoen, maar naar havo 4. Begrijp ik helemaal. Tuurlijk is het jammer een extra jaar+ niveau omlaag, maar moet wel leuk blijven. Hij moet nu zo vreselijk veel leren en doen, is echt niet leuk meer. Hij gaat er nog voor, want gisteren een 8.4 op bio binnen, dus haalbaar is het nog wel, maar snap het ook wel dat hij er spuugzat van is. Er wordt veel van ze gevraagd hoor. Kan me de laatste keer niet meer herinneren dat hij een dagje niks hoefde te doen. Nog 2 weekjes aanpoten nu en dan zien we wel waar het schip strandt.
Het was ook in het nieuws. https://www.rtl.nl/nieuws/binnenland/artikel/5456380/onderwijsinspectie-uit-zorgen-over-hoge-aantal-zittenblijvers
Toch zijn dat hier op de scholen nog weer heel andere percentages. Vorig jaar bleef 50% zitten in vwo 4. Dit jaar zegt zoon sowieso 7 v/d 19. Ik vind dat echt schrikbarende aantallen hoor. Zoon gaat wel over gelukkig. Heeft keihard geleerd en heeft de resultaten ook gelukkig. Maar zo hebben zij een leraar waarbij er 2 voldoendes zijn in de klas (bij zoon en dochter) en waarbij man dit weekend erachter kwam dat die leraar de oefentoets verkeerd verbeterde, is geen enkel toezicht op. Komt toevallig dat man dat heeft gestudeerd en dat eruit haalde. Is ook de enige reden dat mijn kinderen daar voldoende op staan denk ik, dat mijn man het ze wel uit kan leggen.
Vergis je niet welke rol kansrijk adviseren hierbij speelt. Iedereen moet het hoogste niveau doen, want vmbo is 'not done'. Liever in een havo-vwo-brugklas met een krap havo-advies dan in een mavo-havo-klas.
Waar mensen toch altijd dat idee vandaan halen? En die basisscholen? Want kansrijk adviseren is hier nooit gebeurd. Eerder het tegenovergestelde (onterecht lager is vaker het geval dan andersom hier). Mijn oudste 2 hebben al 3 en 4 jaar de hoogste cijfers van de klas, maar zitten alleen op dat niveau omdat de eindtoets een ander advies aangaf dan de leraar en ze het moesten aanpassen. Havo vwo klas met een havo advies snap ik trouwens heel goed dat je dat wilt. Dan kunnen de kinderen zich optrekken aan de rest van de klas. Zo was ik ook blij dat de oudste 2 in een vwo klas kwamen ipv een havo/vwo klas. Niet omdat dat beter is, wat een flauwekul, maar wel omdat dat beter bij hun past. Is gewoon zo dat kinderen het vaak beter doen in zo'n klas.