Zeker waar! Als je fysiek werk doet en je voelt je belabberd is het veel zwaarder dan als je de optie hebt om een dag wat lichte administratieve taken o.i.d. op te pakken.
Nee, een leidinggevende mag niet naar medische gegevens vragen. En je bent als werknemer ook niet verplicht om daar informatie over te geven, behalve aan een bedrijfsarts. Maar een leidinggevende heeft wel de taak om frequent verzuim met je te bespreken. Verzuim heeft natuurlijk invloed op je eigen werk, maar ook op het team en de organisatie. Frequent verzuimgesprekken kunnen langdurig verzuim voorkomen. De rol van een leidinggevende is daarbij heel groot, al dan niet ondersteund door HR of adviseur verzuim. Zo open en transparant mogelijk het gesprek voeren is daarbij ontzettend behulpzaam. Zolang er geen sprake is van misbruik, mag een frequent verzuimgesprek nooit draaien om iemand op het matje roepen. Maar is de functie/werkzaamheden nog passend vind ik een hele legitieme vraag.
Bij ons krijg je bij 2x ziekmelden in het jaar een gesprek. En bij ziekmelding wordt nog gekeken of er mogelijk aangepast werk gedaan kan worden. Met een griep o.i.d. kan dat natuurlijk niet maar evt met ander soort klachten wel. Beterschap!
Volgens mij is het vrij normaal om op te kijken tegen jezelf ziek melden. Ik denk ook dat je jezelf echt wel bewust mag zijn dat het vervelend is voor een werkgever/collega’s en eventueel cliënten. En dat je verantwoordelijkheid hebt om je leven zo in te delen dat er een balans is waarop je niet stuk loopt. Als je dan toch echt te ziek bent, dan stap je er overheen en meld je je ziek, want te ziek om te werken is gewoon te ziek om te werken. En daarvoor mag je je ziek melden. Echter, als ziekte een gevolg is van te vol geplande privé agenda’s of eigen keuzes, dan vind ik dat iemand daar wat aan mag doen en is het fijn als een bedrijf daar hulp voor biedt. Ik vind 14x in 7 jaar ook echt heel veel en denk dat er dan best ergens een probleem kan zitten in gezondheid, planning, balans houden óf mentaliteit.
Tja, ik ben meer dan 2x ziek geweest dit jaar maar ik ga altijd door tot ik er letterlijk bij neer val (ben al een paar keer flauw gevallen op het werk) , en ze me naar huis sturen. Ik doe heel fysiek werk. Pak altijd eerst pijnstillers en ga altijd naar mijn werk als ik me niet zo lekker voel. Maar toch “vaker ziek dan gemiddeld”. Denk dat er echt heel individueel gekeken moet worden naar ziek zijn. Daarom is zo’n gesprek ook helemaal niet slecht maar het ligt wel aan de toon waarop het gaat
Ik vind ziek is ziek. Je kan je ook afvragen, is het goed om altijd maar door te gaan terwijl je lichaam aangeeft dat het nu even niet gaat? En dan bedoel ik niet dat je bij elke snottebel je maar ziek moet melden. Als je voor je werk maar doorgaat omdat je daartoe verplicht voelt (wat heel netjes is) maar je gezin gaat er thuis aan onderdoor omdat jij na je werk geen puf meer heb om je nuttig te maken.. vraag ik me af of dat de juiste keus is. Ik heb een schoonvader die met koorts enz nog op de werkvloer loopt. Is leuk met een paracetamol in en gaan. Maar je steekt er ook andere mensen mee aan.
Dit vind ik echt een beetje overdreven. De 1 is nou vaker ziek dan de ander. Gemiddeld 2 keer per jaar vind ik nou niet overdreven veel.
Vervelend dat je het gevoel hebt dat je je moet verantwoorden, terwijl je echt ziek bent. Ik denk dat inderdaad alleen de persoon zelf kan bepalen of werken mogelijk is en de een is nou eenmaal vaker ziek dan de ander. W Ik irriteer mij ook aan mensen die terwijl ze ziek zijn blijven doorwerken. Alsof dat een onwijze prestatie is. Ziek even goed uit thuis en val mij niet met je virus lastig. Ik pik ook snel dingen op, dus lang leve het thuiswerken
Ik meld me nooit ziek, maar ben dan ook vrijwel nooit echt ziek. En als ik dat wel ben is dat altijd op mijn vrije dagen maar ziek is ziek hoor. Ik vind het een beetje overdreven om die 7 jaar er bij te pakken. Hier krijg je een gesprek als je 3x per jaar jezelf ziek meld. Maar dan kijken ze of ze je ergens mee kunnen helpen of dat alles wel goed gaat. is niet zo’n heel boeiend gesprek.
Wij hebben op kantoor juist de afspraak/opdracht van werkgever ben je ziek blijf thuis. Met “ ik ga het toch maar proberen” functioneer je maar voor de helft, duurt het langer en steek je mogelijk andere aan. Wij zijn wel een klein kantoor (6) waar niemand zich zomaar ziek zou melden
Oh ik vind dat ook heel vervelend als ik met iemand samen moet werken die ziek is. 'Ga aub naar huis en steek mij niet aan' denk ik dan. Niemand heeft er wat aan als het halve team ziek wordt.
Het klopt dat 1 vaker ziek is dan de ander. Maar wel vaak als gevolg van gezondheidsproblemen (bijv auto immuun ziekte), planning, balans of mentaliteit. Ik vind 2x in een jaar niet vaak. Maar 7 jaar lang gemiddeld 2x per jaar vind ik wel veel. Toen de balans in mijn leven slechter was, haalde ik die 2x per jaar ook wel. Mijn vriend haalt door zijn gezondheidsproblemen (auto immuun ziekte) die 14x in 7 jaar ook wel. En ik denk dat het heel helpend kan zijn dat een bedrijf daar gesprekken over voert met werknemers. Al blijft altijd gelden: te ziek om te werken = te ziek om te werken. Maar om die ziekte heen is er ruimte om te kijken of omstandigheden kunnen verbeteren zodat je minder vaak ziek wordt. Dat is voor iemand die vaak echt ziek is prettig, maar ook voor het bedrijf en de collega’s.
Als ik sommige reacties lees ben ik blij dat ik niet voor een werkgever werk. Zou blij zijn als ik me dan maar 2x per jaar hoef ziek te melden. Helaas heb ik vaker dan 2 keer per jaar zo'n hoofdpijn dat ik alleen stil kan liggen.
Hier ook elke maand sws 3 dagen migraine maar nog nooit ziekgemeld, pillen erin en gaan hoe erg het ook is, meestal werken mn pillen uitstekend en werken ze beter als ik in beweging blijf mij ontspannen kan ik dan toch niet. In mn zwangerschappen ook nooit migraine gehad. Snap dat een werkgever niet op standaard bijv 3 dagen verzuim zit te wachten. Al had ik wel een collega meldde der elke maand ziek voor migraine.
Ik begrijp het vanuit beide kanten wel. Een werkgever wil zijn personeel gezond en aan het werk houden, maar als het niet gaat, dan gaat het niet. Of dat nu 1x per jaar is of 5. Het is helemaal afhankelijk van het soort klachten en verzuim. Ik vind wel dat de werkgever bij zo'n gesprek de werknemer gerust moet stellen en moet inlichten dat zo'n gesprek niet perse negatief bedoelt is, maar meer om te kijken hoe het voorkomen kan worden of hoe werknemer geholpen kan worden.
Maar als ik migraine heb, kruip ik kotsend over de vloer als ik niet heeeeel stil in een donkere kamer lig, gelukkig heb ik het niet maandelijks, maar ik kan dan dus écht niets. Mijn werkgever weet hiervan en ik heb nog nooit een gesprek erover moeten voeren, met medicatie duurt een aanval minder lang, maar ben ik sowieso wel een volledige dag of twee uit roulatie.
Dat is echt ruk werken die medicatie dan wel voldoende? Hier kots ik niet maar als ik niks zou innemen dan ga ik dat wel doen en kan amper uit mn ogen kijken. Mn migraine medicatie en dan nog 2 paracetamol maken het dat ik ermee kan leven. Meestal 1 setje op een dag 3 dagen lang is voldoende. Als ik vrij ben dan duik ik wel eens terug maar ik kan mij daar niet voor ziekmelden of als ik mn kids thuis heb moet toch voor gezorgd worden. Gelukkig werken die medicatie anders is het geen doen.
Bij 3x ziekmelden in jaar tijd (en niet gerekend per kalenderjaar) wordt er al een jaar van de werkgever verwacht dat er een gesprek over het ziekmelden wordt gehouden. Vaak is dit ook een eis van de ziektekostenverzekering. Dit niet te persoonlijk aantrekken. Het zijn eenmaal de regels.
Ik voel mij ook vaak bezwaard om mij ziek te melden. Ik ben iemand die zich verantwoordelijk voelt en de lat voor zichzelf hoog legt. Voor anderen ben ik heel mild en zorgzaam en geef snel aan bij collega's die zich niet lekker voelen dat ze naar huis "moeten" gaan. Dat ik het werk wel overneem of zo. Ik krijg regelmatig op mijn kop van de huisarts, fysiotherapeut of chirurg dat ik eerder aan de bel had moeten trekken of men is verontwaardigd dat ik zo lang heb doorgelopen met, zoals vorig jaar, een gebroken voet/enkel. Ik zal echt niet snel een oordeel vellen over iemands ziekmelding, wel wanneer iemand met koorts, hoestend en proestend naast mij zit te "werken", zeurend, puffend en kreunend.