Zijn er mensen die dit hebben? En wat is jullie ervaring? Wij lopen straks tegen een oud systeem aan en trekken dat er sowieso uit. Maar de opties daarna zijn nogal uitlopend. -Of we plaatsen een volledige cv installatie met radiatoren door het hele huis. -Of we plaatsen boven een airco op het systeem van de heteluchtverwarming om te verwarmen en te koelen en plaatsen verder een cv ketel waarop we beneden vloerverwarming aan gaan sluiten. -Of toch een nieuw heteluchtverwarmingssysteem. Er zijn vast nog meer opties, maar dit is nu de overweging. Het mooiste is natuurlijk om (op in de badkamer na) helemaal geen radiatoren te gaan plaatsen, want die zijn er nu ook niet. Ik hoor dus graag ervaringen. Vooral over heteluchtverwarming en verwarmen en koelen met airconditioning. Ter informatie, boven hebben we de verwarming op de kraamweken na nog nooit aan gehad.
Geen idee, maar op dat laatste: Is je nieuwe huis vergelijkbaar geïsoleerd als je oude huis? En hoe oud zijn je kinderen? Hier staat de verwarming bij de middelbare scholieren wel geregeld aan. Die zitten dan stil aan hun bureau, dan wordt 't wel echt koud. Misschien iets om mee te nemen
Zeker! Daarom moet de optie er wel zijn. Maar je leest ook steeds vaker positieve dingen over verwarmen met airco en de buizen en 'luchtroosters' zitten al door het hele huis ivm de luchtverwarming.
Je kan (als je de ruimte hebt dan he?) ook 1 centrale werkplek hebben. Dan hoef je voor die bureauzitters enkel die ruimte bij te warmen, ipv de verschillende kamers. Soort kantoortje binnenshuis met bureauschotten. Slaapkamer is en blijft dan voor rust/ontspanning. Broer met zn boerderijwoning doet veel met een petroleumkachel en die geeft hele fijne warmte (moeder heeft de kleinere versie op de camping). De rest draait bij hem op t airco systeem / open haard.
In ons huis zat hete lucht verwarming, maar wij hebben die eruit gesloopt toen we er gingen wonen. Dat komt omdat wij een warmtepomp wilden laten plaatsen (na alles geïsoleerd te hebben). Een heteluchtverwarming moet je vrij warme lucht laten inblazen, wil je er comfort van hebben. En vaak zet je die ‘s nachts zachter of uit. En een warmtepomp draait juist goed als hij continue kan verwarmen op lage temperatuur. Dat ging dus niet samen. Wij wilden ook vloerverwarming en daarvoor geldt ook: óf een elektrisch systeem aanleggen naast de heteluchtverwarming, óf buizen met warm water leggen die op lagere temperatuur verwarmd moeten worden. En dat laatste hebben we gekozen icm warmtepomp. Ik weet niet of je nu of ooit van plan bent om een warmtepomp te plaatsen, maar dan zou je dit dus als overweging kunnen meenemen. Onze buren hebben de hetelucht er nog in zitten. Zij vinden het super comfortabel, het huis is snel warm en het voelt echt prettig aan. Nadeel is (zeggen zij), dat het huis wel snel afkoelt als je hem uitzet. Maar dat kan ook aan andere factoren liggen (weinig isolatie bijv).
Volg je al Instagram interiervanmies? Zij hebben vloerverwarming in het plafond geplaatst en dan laten stucen. Op zich ook wel logisch, ik heb overal vloerverwarming en omdat er een bank en kasten staan mis je warmte. Zou wel een vloerkleed willen, maar ja zonde van de warmte.
Ik zou eerder vloerverwarming in het plafond zonde vinden: warme stijgt namelijk. TS: ik zou bij een goede installateur advies vragen, ook icm isolatie.
Nee, we overwegen geen warmtepomp. Wel zonnepanelen met een thuisbatterij. Net als wat je buren aangeven, zijn vrienden van mijn vader er ook super enthousiast over. Terwijl 2 makelaars het juist zaten af te kraken.
Ja, die optie overwegen we ook niet hoor. Als er vloerverwarming komt, alleen beneden. We moeten ook een beetje op het budget letten. En we hopen inderdaad voor de sleuteloverdracht al met vakmensen door het huis te mogen om alles te laten zien en een plan te maken.
Als je vloerverwarming wil, moet het systeem alsnog op 2 manieren verwarmen. Voor de heteluchtverwarming moet hij relatief heet verwarmen en kort, voor de vloerverwarming moet hij relatief koud verwarmen en continue. Ik denk (maar weet niet zeker meer) dat onze cv ketel dat niet kon. Zeker niet tegelijkertijd. Tenzij je dus elektrische vloerverwarming neemt, dan zijn het 2 gescheiden systemen. Naast de warmtepomp hebben we het er ook uit gesloopt omdat het er zo vreselijk ouderwets uit zag. En (maar niet getest); het schijnt redelijk wat gas te kosten om de boel te verwarmen.
Als er vloerverwarming komt gaat de heteluchtverwarming er uit en komt er een cv installatie in. En dan wil ik boven waarschijnlijk een airco installatie laten installeren op de buizen die er toch al zijn.
maar vloerverwarming is stralingswarmte. Daar heb je dan geen last van. Je zal het zien over een paar jaar, zal je het vaker zien
Een collega van me heeft ook hetelucht verwarming en is er wel heel tevreden over want hij zegt dat daardoor de lucht ook iets droger is en daardoor alles sneller opwarmt en dus minder energie kost
Maar dat gaat op die manier niet werken, dan krijg je schimmel in de buizen en dat gaat je hele huis door. Een gewone airco heeft denk ik niet eens de capaciteit hiervoor. Als je een ‘airco’ via de buizen wilt laten gaan moeten de buizen met een speciale laag voorzien worden en moet je een installatie laten plaatsen voor een heteluchtverwarming die kan koelen en verwarmen. Je kan er geen gewone airco op laten aansluiten.
Wij hebben in onze oude woning ook een airco aan laten sluiten op de luchtverwarming. Waren wij erg blij mee! Sowieso met de heteluchtverwarming. Het huis warmde ontzettend snel op, nieuwbouw, en hield het goed vast. En ook de airo er op werkte perfect. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die dat doen. Ik zou nooit kiezen voor vloerverwarming. Nu hebben wij ook 2 houtkachels dus dat werkt ook niet samen. Alleen elektrische vloerverwarming op de badkamers en toiletten. En wij verwarmen ook vaak even bij met onze airco’s. Op elke verdieping hebben we een zware airco hangen en die houden het huis nu op een aangename 21 graden.
Wij hebben overal airco's, buiten de centrale verwarming. Toen de gasprijzen zo achterlijk hoog waren hebben we met de airco's verwarmd, wat je vooral merkt is dat je geen stralingswarmte hebt. Dus de warmte is er zolang de airco's aan staan, zodra je ze uit zet is het binnen no time weer koud. Een cv heeft veel stralingswarmte die heel lang warm blijft. Hete lucht vervliegt vrijwel meteen.
Ik wil je vooral aanraden een gespecialiseerd bedrijf te contacteren. Elk huis is anders waardoor de juiste oplossing ook anders is. Wat wij altijd doen is langs gaan bij een woning en dan nemen we alles op. Isolatie, oppervlakte, raampartijen, huidige staat etc. etc. Met die informatie en de wensen van de bewoners wordt een individuele berekening (en die is nog best complex) gemaakt in wat de meest gunstige optie is. En ik kan je verklappen dat echt elke woning zijn eigen uitdagingen heeft. En waarom zou je iets met het huidige systeem willen? Een heteluchtsysteem ombouwen is vaak net zo kostbaar als een nieuw systeem van bijvoorbeeld airco boven en vloerverwarming beneden. Die vloerverwarming kun je dan evt eerst met cv en later warmtepomp, of direct met warmtepomp voeden. Dat staat dan los van de airco installatie boven.