Heb voor mijn oudste ooit 1 trui van Levis gekocht in de brugklas, was 50 euro ofzo, nu 7 jaar later vindt ze het belachelijk dat ze die toen wilde. Hij sleet trouwens erg snel, daarna hoefde ze geen merkkleding meer ook Hier dus geen merkkleding en daar gaat hier geen cent naar toe ook. Gelukkig geven mijn kinderen niets om groepsdruk op dat gebied. Jongste loopt als enige in zijn klas in overhemden, maar die zijn niet duurder dan een gewone trui. Zijn fijnste truien komen van de Bristol helaas... Oudste heeft wel dr Martens trouwens maar die draagt ze al 4 jaar nonstop dus dat is ook gewoon kwaliteit. Ik vind het ook gewoon een levensles om je kinderen te leren dat dit soort zaken gewoon bezopen zijn.
Mijn dochters krijgen kleedgeld vanaf klas 1. Wat ze daarvan kopen moeten ze (tot op zekere hoogte) zelf weten. Van goedkopere kleding kunnen ze meer kopen. Willen ze duur, dan kunnen ze minder kopen. Dat hadden ze heel snel door. De oudste (15) koopt nu regelmatig in de kringloop en Vinted en dan ook merkdingen. 150 euro voor een hoodie/sweater vinden zowel zij als ik echt (veel) te duur. Voor schoenen vind ik 150 euro oid wel een grens. Ik maak overigens wel eens een uitzondering of betaal eens iets voor ze (wel zo min mogelijk, maar bv. een kampshirt of clubkleding - dat vind ik niet echt onder kleding vallen - en een trui bij een concert (die zijn duur… )).
Qua hoogte van het kleedgeld hebben we uitgerekend hoeveel kledingstukken ze ongeveer nodig hebben en wat dat zou kosten en gekeken naar wat het Nibud aangeeft (https://scholieren.nibud.nl/artikel/hoeveel-kleedgeld/). We zijn uitgekomen op 50 euro per maand, zonder schoenen, jassen, sokken en ondergoed. Sportkleding e.d. koop ik ook voor ze. Dat is dus meer dan het Nibud als minimale bedrag aangeeft. De jongste (12) krijgt dat nu, de oudste (15) krijgt 60 euro per maand
Mijn mannen zijn echte Vinted speurneuzen haha. Ze hebben een eigen baan en verdienen deze zomermaanden leuk. Ze krijgen geen kleedgeld, wij betalen tot een acceptabel niveau. De oudste wou een Parajumper winterjas. Hij had een goede, als nieuwe, gezien op Vinted. Wij hebben er 125 euro aan meebetaald. Wat we normaal ook aan een jas uitgeven. De rest heeft hij zelf betaald. Maar ze lopen ook graag ( en veel )in H&M t-shirts hoor.
Leuk om jullie reacties te lezen! We hebben om de tafel gezeten en samen bedacht wat een goede compromis zou zijn. Eigenlijk had ze er een best realistisch idee over na dit gesprek. Ze gaat de dure hoodie vragen voor haar verjaardag en heeft nog 2 Tommy hoodies/truien mogen kiezen (dat is dan nog een betaalbaar merk). Verder wil ze zelf graag op vinted gaan zoeken, want het hoeft blijkbaar helemaal niet nieuw te zijn voor haar. Als ze iets moois ziet dan gaan we van haar horen. Maar dat een hoodie van 150 euro geen normale zaak is dat begreep ze (ook al draagt echt ieeeeeedereen dat op school volgens dochter).
Dochter is nu 16, en krijgt oer kwartaal 200 euro kleedgeld. Daarbij betalen wij ondergoed, sportkleding, jassen en schoenen (2 paar per jaar, meestal wilt ze nike jordan). Als ze extra nodig heeft kan ze wat krijgen hoor, maar wel als het dan ook écht nodig is en niet voor de leuk. Meestal is dat bij de overgang naar winter en zomer. En als ineens haar broeken kapot zijn ofzo. Een trui van 150 zou ze hier niet krijgen, hooguit uit de uitverkoop o.i.d.
Dat laatste is vaak ook nog zo. Dochter wilde graag een Airforce winterjas en omdat ze elke dag op de fiets moeten vind ik een wat duurdere winterjas niet zo erg. Vaal doen ze er ook wel 2 jaar mee. Maar mijn man zei dat we vast de enige waren die 270 euro uitgaven aan een winterjas. Nou dus niet, ze lopen er idd allemaal mee.
Een fatsoenlijke winterjas en schoenen krijgen ze hier ook duurder. Al zal het niet van de merken zijn die hier genoemd worden. We dragen hier allemaal barefoot schoenen bijvoorbeeld. Maar we hebben geen auto dus een goede water en wind dichte jas met capuchon is in de winter echt belangrijk. Het merk maakt de kinderen gelukkig weinig uit, als ze hem maar mooi vinden. En dat is natuurlijk voor ieder kind weer anders. Jongste dochter is nog erg van de kleurtjes, oudste dochter kleedt zich erg alternatief en daar proberen we dan wel iets bij te zoeken en oudste zoon is het makkelijkst. Die zegt zelf: als het maar warm is, mam. Dus dan koop ik meestal een neutrale kleur en dan vindt ie het wel best.
Maar dan is die trui bij een concert toch ook veel te duur / overpriced? Ik zie het verschil niet zou ik dus ook niet kopen
Klopt. Dat is ook de reden dat wij wel wat meer uit willen geven aan een winterjas. Ze fietsen toch elke dag een behoorlijk stuk naar school en dan vind ik een warme en redelijk water resistente jas wel belangrijk. Mijn dochter vraagt verder ook nooit ergens om, geeft niks om merk en is altijd overal dankbaar voor, dus toen zij specifiek daarom vroeg was dat ook gewoon prima.
Grappige is dat in de airforce jassen een levendige handel is hier in de plaatselijke Facebook groepen. Ieder jaar je jas verkopen en een nieuwe maat tweedehands kopen is dus geen enkel probleem. Die jassen blijven ook nog eens echt mooi.
Ja dat heb ik ook zo inderdaad, zeker als ze dan een specifiek iets willen terwijl ze normaal nooit ergens naar vragen dan zal ik daar wel wat meer moeite voor doen. Ergens ook wel gek dat dat zo werkt, maar merk dat als een kind echt constant van alles wil, ik daar sneller tegen in ga
Ja precies. Mijn oudste denkt dat alles kan en wil ook al die dure merken. Dus die ben ik gewoon kleedgeld gaan geven. Het houdt een keer op en die discussies was ik zat. Nu kan hij er zelf achter komen.
Oh slim haha! Heb er nog 2 liggen die wellicht deze winter niet meer passen. Jassen van de oudste gaan nog wel eens door naar de jongste, maar voor dochter kan dat niet natuurlijk. Ik hoop dat ze er nog een jaartje mee kan doen, maar ze groeit nog volop, dus wellicht is dat anders een goede optie. En blijven idd mooi. Zoon heeft die van hem al 2 jaar elke dag aan in de winter en ziet er nog uit als nieuw. Dan vind ik het het geld ook wel wat waard.
Dat zijn ze ook zeker! Gelukkig gaan we niet iedere week of maand. En wil ze ook lang niet altijd iets. Haar zusje heeft zoveel sportkleding ieder jaar, dan kan/mag een keer een duurdere trui wel. En ze kosten geen 150 euro, er is dus wel verschil.
Geen haar aan m’n hoofd die er aan denkt een trui van 150 euro te kopen. Dat doe ik voor mezelf al niet maar zeker niet voor een kind van 12 (!). En dan met een half jaar/jaar er uitgegroeid. tijd om de waarde van geld te leren. Ik krijg echt de kriebels van kleding waar je kinderen van 12-18 in ziet lopen, allemaal om er bij te horen. We voeden met z’n allen een verwende generatie op die hun bed niet uitkomt voor een prima verdienende startersfunctie en al helemaal geen 40 uur wil werken. ik vind het echt zorgelijk. En helemaal niet richting de topic starter hoor, maar gewoon in het algemeen vroeger moest je een eastpak hebben, nu een garderobe waar je u tegen zegt. Die Eastpak kreeg ik trouwens niet, misschien ben ik daarom zuur haha.
Oh wow wat een vooroordelen zeg. En dat haal je allemaal uit het feit dat jongeren met dure kleding lopen? Bijzonder hoor. Dat merkgedoe is trouwens helemaal niet van deze tijd, dit speelde 30 jaar geleden ook al.
Er is dus nog altijd niets veranderd. Want er is al altijd iets geweest wat in is en wat velen hadden Die volle garderobe heb je volgens mij als buitenstaander helemaal geen zicht op. Mss is her zelfs beter dat ze allemaal maar een paar dure stuks hebben, ipv een kast vol rommel van primark en shein?
Mijn zoon is 12 en start volgende week op de middelbare en wij zijn nu gestart met kleedgeld. Hij krijgt €60 per maand excl. zakgeld en wij betalen wel schoenen en winterjas. Hij draagt nu ook wel merk kleding, veel dingen goedkoper gekocht via bijv zalando lounge of andere goede aanbiedingen. Maar opzich maakt het hem niet echt uit of het merk is of niet en anders zal hij er voor moeten sparen. Van de week heeft hij zelf een t shirt gekocht die in de sale was voor €4