Vermoeden van TOS - ervaringen

Discussie in 'Peuter en kleuter' gestart door Kramertje, 14 jul 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Kramertje

    Kramertje VIP lid

    4 apr 2019
    7.269
    5.870
    113
    Vrouw
    Dank voor je reactie. Ons zoontje is 2,5 en gesprekken en onderzoeken zijn bij 2 jaar en 3 maanden gestart. Hij sprak bij 2 jaar met moeite 15-20 woorden en geen 2 woord zinnen. Inmiddels praat hij er dus aardig op los. Soms voed verstaanbaar, soms eigen worden, maar er komen er steeds meer bij. Wij houden ook een lijstje bij met woorden welke hij in het dagelijks leven gebruikt en we zitten nu op ruim 90 woorden. Dit waren er 6 weken geleden dus tussen de 15-20 woorden.

    Taalbegrip zit hier op 90 (was gemiddeld, maar ze vermoeden dat hij minder liet zien dan hij kan) en expressieve taal zat op 60, dus ook veel te laag.

    We laten alles wel doorgaan, over 2 weken starten we met ambulante zorg, ook op het kdv. Als blijkt dat het toch niet nodig is kunnen we altijd nog stoppen.

    Wat fijn dat jullie zoontje wel gewoon op het regulier onderwijs zit. Gaat dat goed? En hoe is de zorg vanuit Auris? Ben je daar tevreden over?
     
  2. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.147
    3.173
    113
    Hier een vermoeden op TOS. Hij is nu 3,5 en is een jaar geleden bij Pento gestart met onderzoeken. Zijn taalontwikkeling is erg achtergebleven omdat hij tot +/-1,5jr oud nauwelijks heeft kunnen horen. Maar, "ze" zijn er van overtuigd dat hij die achterstand inmiddels toch al zou moeten hebben ingehaald.

    Wat we merken? Hij is slecht verstaanbaar. Zijn zinnen zijn kort en grammaticaal onjuist. Bij pento scoorde hij op woordenschat en taalbegrip gemiddeld en zinsopbouw en uitspraak onder gemiddeld. Hij heeft nu een aantal maanden logopedie en we merken n.a.v. de behandelingen niet heel veel. Wel is hij in de maanden voor de behandeling vooruitgegaan maar kan niet zeggen dat logopedie helpt.
    Hij moest bijvoorbeeld zinnetjes zeggen "het meisje is een beetje ziek" of "de koffer staat op het huis" maar hij vertikt het. Of het is te moeilijk of hij vind het niet interessant. De zinnen werden steevast "het meisje beetje ziek" of "koffer oppeh huis". Nu is ze begonnen om de uitspraak van klanken mbv klankgebaren te verbeteren in de hoop dat hij dat gaat toepassen.

    Hij is wel erg sociaal en speelt graag met andere kinderen. Wel wordt ie boos als hij niet begrepen word. En vooral verdrietig (dus niet agressief). Ik hoop heel erg dat het "wel rechttrekt" als hij op de basisschool start aan het einde van het jaar..

    Qua iq vermoed ik niets speciaals. Hij begrijpt een hoop van wat je zegt en doet gewoon de opdrachtjes, snapt de oogtest van het cb etc. Tis alleen lastig in te schatten omdat er niks uit komt zegmaar.
    In vergelijking, hij telt niet echt. Zijn zusje die een jaar jonger is telt tot 20 en verder. Maar hij kent wel weer alle kleuren. Hij zingt nauwelijk liedjes. Zijn zusje is qua zinsopbouw en uitspraak verder. Als ze wat te drinken willen vraagt zusje "mama, mag ik drinken asjeblieft?" En J. "Mag drinken?". Als hij wat eten wil is het "honger". We noemen hem ook wel onze kleine holbewoner:thumup:

    Lang verhaal:rolleyes::oops:
     
  3. Zeilboot

    Zeilboot Actief lid

    8 okt 2013
    409
    26
    28
    NULL
    NULL
    Hij is nu gestart in groep 1 dus ik kan er nog weinig over zeggen. Ik ben tevreden over Auris, enkel het duurt allemaal erg lang… voordat je geholpen wordt, maar wachtlijsten heb je overal. De zorg die geboden wordt vind ik goed en passend.

    @Lies1611
    Ik vind de lat wel hoog liggen bij de logopedie voor je zoon, ter vergelijking onze zoon leert elke klank helemaal aan. Aan zinnen doen we nog niet eens, en dan haakt hij nog geregeld af doordat hij gefrustreerd raakt omdat hij het niet kan.

    Als hij wil drinken is zijn zin, ‘mama itte drinkku’
    Tellen kan hij tot 5 en een liedje zingen is er al helemaal niet bij. Op de Psz. deden ze voor hem ook liedjes neuriën met heel de groep zodat hij mee kon doen.
    En dan nog krijg ik van de logopediste nooit het gevoel dat het heel slecht is of dat het niet goed komt. Dat maakt denk ik ook dat ik me er geen hele grote zorgen over maakt. M’n man zegt altijd… uiteindelijk praat praktisch elke volwassene… daar hou ik me maar aan vast ;).
     
    Kramertje en Lies1611 vinden dit leuk.
  4. Asil

    Asil VIP lid

    14 nov 2018
    10.144
    9.742
    113
    Vrouw
    Mijn neefje praatte pas bij 4 jaar. Daarvoor alleen keelklanken. Is ook bij het spraak/taalcentrum geweest. Heeft van 2 tot 4 op een opvang gezeten waar ze praten combineerden met gebarentaal. Ook wij als familie hebben toen gebaren geleerd. Hij leefde ervan op omdat hij daarvoor best driftig werd omdat we hem niet snapte en daarna wel.

    Daarnaast ook logopedie. Toen hij begon te praten waren het gelijk hele zinnen.
    Zijn diagnose werd later Hoogbegaafd en autisme. Hij is nu bijna 16. Vanaf het moment dat hij praatte tot nu articuleert hij heel erg. Zijn begrip van taal en woorden is echt bijzonder eveneens zijn woordenschat.

    Ik hoop voor jullie dat Logopedie helpt en hij weer bij komt.
     
    Kramertje vindt dit leuk.
  5. Lies1611

    Lies1611 VIP lid

    3 jun 2013
    7.147
    3.173
    113
    Fijn om te horen dat de lat hoog ligt. Onze jongste kan die zinnen dus wel zeggen dus je vraagt je toch af hoe ver ze moeten zijn op een bepaalde leeftijd. Hoe vind je zoon het in groep 1?!
     
    Kramertje vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina