Maar toen mijn kinderen buisjes kregen moesten ze begeleid worden tot ze onder narcose waren en zodra ze op de uitslaapkamer waren moest je er weer bij zijn en dat tot moment van ontslag. Dat zijn 5-10 minuten op de operatiekamer dat je niet bij je kind bent. Telt zorgverlof dan wel? Met man (/andere volwassenen) geen ervaring gelukkig. Oh en ook geen werkgever dus sowieso geen probleem
Maar in het ziekenhuis liggen is meerdere dagen. Heen brengen. Dag erop of later weer halen. Voor een poliklinische ingreep heb je tussen de tijd van brengen en halen gewoon geen tijd om op je werk te verschijnen. Dus puur praktisch onmogelijk te werken. Of het moet een heel lange operatie of onderzoek zijn. Schappelijke werkgever laat je zorgverlof opnemen. Maar een afspraak waarbij het deels op eigen kosten vrij is kan natuurlijk ook. De optie "nee je moet werken" valt onder werknemer van het type Hork. En de tweede factor . Is de werknemer er op zo'n dag met haar hoofd bij? Ik was dat in elk geval niet toen mijn moeder onder het mes ging. Ik had haar naar het ziekenhuis gebracht. Was erbij bij de intake. Afscheid. En daarna met zus samen in haar huis naar de telefoon zitten staren. In theorie had ik gewoon kunnen gaan werken. Maar er zou echt niks uit mijn handen gekomen zijn. Ik had daar destijds geen zorgverlof voor, maar vrije dagen opgenomen. Had dat niet besproken. Maar mijn werkgever kennende had die daar niet moeilijk over gedaan. Nadat mijn moeder weer thuis was had ze ook nog ondersteuning nodig. Zus had haar gehaald en wad een paar dagen gebleven (en kreeg ook zorgverlof), daarna ik. Maar gezien ik flexibel kan werken had ik gewoon van haar atelier mijn werkkamer gemaakt. Moeder kon zich overdag wel redden. Alleen hulp nodig met boodschappen en koken etc.
Ehm, ik ben het met je eens, he…. Vandaar de “fatsoenlijke werkgevers” opmerking.. Ik leg alleen uit hoe het wettelijk gezien zit. Ik doe nooit moeilijk bij mijn team in dit soort situaties - ga alsjeblieft bij je kind/partner/ouder zijn.
Ja snap ik. Maar ik vraag me dus af hoe dat wettelijk zit bij poliklinische operaties. Vanaf welke tijdsduur vind de wet dat he tussendoor wel kan werken?
Hier gaat dat sowieso niet. Man heeft een vrij zeldzame aandoening en staat onder behandeling bij het Erasmus, dat is voor ons 1,5 uur enkele reis haha. Hij moet onder narcose dusja hem zelf heensturen (en naar huis laten rijden) gaat hem ook niet worden en ik vind het fijn om bij hem te zijn. Wettelijk is het inderdaad zo, dat voor de tijd dat hij in het ziekenhuis ligt, er geen zorgverlof gegeven hoeft te worden, maar werkgever kan hier wel soepel mee omgaan. Helaas mijn leidinggevende niet gezien vandaag. Morgen nog een poging en anders mail ik even. Ik denk zelf dat het geen probleem gaat zijn.
Moet je dan niet gewoon je vraag anders stellen: mijn partner moet naar het ziekenhuis voor een ingreep incl narcose. Duurt van x uur tot y uur. Ik wil hiervoor zorgverlof opnemen. Ga je daarmee akkoord?
Ik zou geen toestemming vragen ivm de afwezigheid. Dat ik afwezig zou zijn, zou bij mij een melding zijn ( thuisblijven zou ik sowieso doen dan) en de vraag zou gaan over hoe dit geregeld kan worden. Zorgverlof, gewoon verlof , ...
Vandaag met mijn leidinggevende gesproken en zoals ik al had verwacht; ik krijg bijzonder verlof, hoef niet eerst langs pz. Ben blij dat het zo kan.
Nog een werkgerelateerde vraag. Situatie: werknemer is langdurig ziek geweest en nu bezig met reïntegratie. Werkgever heeft meegedeeld dat reïntegratie niet binnen het eigen team plaatsvind. Er zijn meerdere gesprekken geweest over wensen werknemer tav toekomstige functie/team. Werknemer heeft al meerdere lijntjes binnen het eigen netwerk uitgezet voor functies/teams die zij leuk vind. Leidinggevende blijft maar doorzagen over solliciteren en jezelf verkopen en cursussen volgen Arbeidsdeskundige heeft in een gesprek duidelijk aangegeven dat reïntegratie en urenopbouw pas echt mogelijk is als werknemer taken heeft uit te voeren op de eigen functie. Er zijn geen taken Er is geen functie Er is geen team Leidinggevende legt de bal bij werknemer om dat te regelen. De vraag: kan dat überhaupt? Is het niet de verantwoordelijkheid van de werkgever om te zorgen voor passend werk? En kan de werkgever de werknemer beschuldigen van niet meewerken als er geen werk blijkt te zijn?
Richt een je motivatie brief aan een contactpersoon of aan de recruiter? Beiden staan in het overzicht met informatie over de vacature.
Werkgever heeft hier gewoon een plicht om ACTIEF te zoeken naar passend werk. Werknemer moet meewerken, dus mag niet zomaar weigeren of op enige wijze saboteren. Maw, de werkgever kan de bal dus niet zomaar volledig bij werknemer leggen. Ik zou werkgever zeker aanspreken op de eigen verantwoordelijkheid.
Lijkt mij de verantwoordelijkheid van de werkgever. Heb dit meegemaakt met een oud collega die na zijn ziekte kwam reïntegreren. Door enkele gesprekken over en weer (incl. bedrijfsarts) kwam werkgever tot de conclusie dat er geen passend werk meer was voor hem. Dus is er uiteindelijk een overeenkomst opgesteld om het contract te ontbinden. Maar daar hoef je als werknemer niet in mee te gaan. Je werkgever moet zorgen voor passend werk.
Het zijn wel lastige situaties vaak. Ik heb nu een medewerker die al 2 keer een voorstel heeft afgewezen. Dan kom je ook op een punt dat de medewerker zelf een verantwoordelijkheid heeft. Maar in jouw situatie mag je de werkgever zeker aanspreken op zijn plichten. En dan ga ik er dus vanuit dat jij je welwillend opstelt. Mocht je twijfelen over hoe dit te verwoorden of merk je dat de situatie verhardt (bijv dat er meer stimulans komt om buiten de deur te solliciteren terwijl je nog niet eens hersteld bent), dan kan het zinvol zijn daar wat advies over in te winnen. Heb je rechtsbijstand werk en inkomen? Hoeft niet meteen te betekenen dat je zelf alles op scherp zet, kan ook helpen bij het zelf juist verwoorden richting werkgever.
Ik heb rechtsbijstand. Maar manager heeft ook expliciet uitgesproken dat het de bedoeling is om mij binnen te houden. Dus daar zit denk ik het probleem niet. Punt is dat er een recente wisseling is geweest van managers, zij nieuw is, en de weg nog niet goed weet dat proefde ik een beetje uit het gesprek vanmiddag. Ik heb zelf ook al meerdere stappen ondernomen en bij andere teams/mensen met wie ik heb samengewerkt navraag gedaan. Ik krijg wel het gevoel dat ik die gesprekken/mailtjes moet gaan vastleggen als 'bewijslast' dat ik er wel mijn best voor doe. Gewoon een beetje een rotgevoel, terwijl ik zelf liefst gewoon aan het werk wil.
Snap ik, superrot dat je in deze situatie zit en ik hoop dat het snel verbetert! Fijn dat in elk geval wel de intentie is om je binnen te houden. Kan HR nog een rol spelen in je manager helpen met het vinden van passend werk? Misschien helpt het om hen bij te schakelen. Je mag echt best wel wat verwachten van je werkgever in deze situatie hoor. Supergoed dat je zelf ook stappen hebt gezet, maar de bal ligt niet volledig bij jou en daar mag je je manager zeker ook op aanspreken. Ik hoop dat er snel een mooie kans voor je komt, zodat je op een goede manier kunt reintegreren. Veel sterkte in elk geval!
Dankje. Ik ben morgen vrij. Dus ga het nu even helemaal van me af zetten. Donderdag kijk ik wel verder.