Op onze school is er een nieuw voedingsbeleid. Maar vraag mij toch af, in hoeverre mag de school eten/drinken mee terug geven naar huis? En in hoeverre bepalen zij wat ik mijn kind te eten geef. Nu is het de bedoeling dat de kids alleen nog maar water mee mogen met 10uurtje en lunch en alleen nog maar fruit groente en het liefst een gezonde lunch, volkoren en gezond beleg. Op vrijdag mag je dan bijv een evergreen of plakje ontbijtkoek meegeven. Eerlijk ik probeer mijn kids gezonde trommels mee te geven, mn oudste is het konijn van de school denk ik maar mn jongste eet bijv echt een stuk slechter en gaat steeds beter. Dus maak ik bijv bepaalde keuzes met een reden. Is bijv een volkoren boterham chocolade pasta. Of als hij smorgens niet eet een Sultana omdat het wat beter vult bij hem. Kaas lusten ze beide niet en vind serieus met 25+ graden het niet verstandig om ze worst of kipfilet mee te geven is altijd warm in de school zonder koelkast. Als ik water meegeef drinken ze amper op een dag, geef ze vaak 0% mee van iets. Ik ga het gesprek zeker aan op school want vind eten terug meegeven een no go(haha dan mag ik op school komen omdat mn jongste een hongerige terror word, hij is zo geboren) Weet ook dat er best veel kids gewoon een zak croissantjes meekrijgt wat smorgens gehaald is bij de supermarkt zelfs bij de kleuters. Snap zeker dat dit niet de bedoeling is maar dat de school bepaald wat ik mee moet geven vind ik best ver gaan.
Bij ons is dit ook, maar leerkracht geeft wel aan dat ze geen “boterhammenpolitie” zijn en niet gaan kijken wat er voor beleg op zit. Dus een volkorenboterham met chocopasta is prima. Maar een lunchtrommel vol kruidnoten of een frikandelbroodje daarvoor wordt je wel teruggefloten en dat is ook terecht denk ik. Ik vind het juist prettig. Mijn zoon is heel gevoelig voor overgewicht en wij gaven altijd al water en groente mee. Maar hij vroeg heel vaak om snoep en fristi etc , omdat hij zag dat andere kinderen dat ook mee kregen. Ik vind het wel fijn dat ik die discussie nu niet meer hoef te voeren.
Ik vind dit ook te ver gaan. Bij ons op school zijn se vrij makkelijk (soms te makkelijk want bij traktatie mag je ook je broers en zussen wat geven maar dit loopt de spui gaten uit want ze gaan nu ook al goede vriendjes uit andere klassen traktaties geven) Maar boterham met pasta moet toch kunnen en peperkoek of 'gezond' koekje toch ook. Als ze nu niets eten zou ik zeker t gesprek aan gaan. En wat gebeurd er als je toch een boterham met pasta geeft? Zien ze dit echt en wordt er echt wat van gezegd? Misschien is t alleen dreigen en wordt er uiteindelijk niets van gezegd. Maar snap wel dat dit niet alle kinderen zo zouden durven, lastig hoor
Snap ik ook hoor @cowgirl80 maar afgelopen jaar gaven ze op waterdag ook het drinken mee terug en dronk mn kind dus heel de dag niet. Geef ze zo goed als nooit pakjes mee altijd een drinkfles(0%) Uiteindelijk een afspraak gemaakt met de juf. Gaf dan 0% mee in de kleur van de fles.
Ze gaan het echt mee teruggeven hoor mn jongste had eens school koekjes mee zat chocola in nou mooi mee terug. Wil niet als een zeikerd overkomen want ik let er 90% van de tijd op en wil dat mn kids ook gezonde dingen eten maar vind het opleggen gewoon een ding. Ohh over de traktatie staat er ook een heel stuk. Geen plastic, liefst een klein snoepje en het liefst nog suikervrije. Neutrale popcorn, groente fruit enzenzmag wel. Meeste wordt meegegeven naar huis(en eerlijk sommige dingen gaan bij mij regelrecht de prullenbak in) Sws vind ik bijv worst kaas druif enz spiesjes goor je weet meestal niet uit wat voor huishouden het komt(komt door mn werk) Vind hier ook mag best een beleid zijn van denk eraan en vooral niet te groot maar denk dat het over een aantal jaar helemaal afgeschaft word.
Ik vind broodbeleg ook wel ver gaan. Want wat is gezond. Bewerkt vleeswaren en kaas zijn niet perse gezonder dan een broodje pasta. Bij ons op school is geen beleid, en dat is soms ook lastig. Mijn kind zeurt steeds ik chocolade en snoep mee naar school. Omdat vriendjes dat ook in de broodtrommel hebben. En dat vind ik echt onnodig.
Hier krijgen m’n kinderen vanaf dag 1 alleen maar water mee. En fruit/groente om 10 uur. Geen snoep of koek mee snap ik ook nog wel. Maar bemoeien met broodbeleg vind ik ook wel ver gaan. Zeker omdat er nogal wat verschil zit in wat iemand gezond vindt. In groep 1/2 deed ik braaf volledig zonder snoep, maar nu krijgen ze af en toe toch wel een snoepje in de broodtrommel.
Ga sws het gesprek aan met de leerkrachten van mn kids zijn andere dan afgelopen jaar dus ben benieuwd. Maar wel benieuwd in hoeverre school dus mag bepalen.
Broodbeleg is sowieso een lastige, want idd wat is nou gezond.... ja rucola en komkommer ofzo maar het blijven kinderen he, geen konijnen. Fruit vind ik wel dat je je daar gewoon aan kunt houden, fruit is fruit das duidelijk. Sultana is geen fruit. Ontbijt is jouw verantwoordelijkheid dat je zorgt dat je kind wat binnenkrijgt voor het naar school gaat. Neem.niet aan dat ze elke hap gaan checken maar dat er wat gezegd wordt van chocolade croissants en roze koeken, ja terecht.
Hier blij dat ze zo streng niet zijn. Vrijdag is fruitdag, maar ik vergeet dat zelf vaak Dus hier mogen we gelukkig zelf bepalen wat ze eten en drinken en ik heb mn kinderen nog nooit horen zeuren dat ze iets (ongezonds) willen wat een ander heeft. Mn middelste drinkt melk bij de lunch, dat mag dus ook niet? Belachelijk. Ik zou het gesprek ook aan gaan en er heel goed op letten wat er mee terug komt.
Hier hebben ze nu op woensdag gezonddag. Over drinken staat niks vermeld dus cola mag nog als eten fruit, groenten, boterham (niet uitgespecificeerd dus witte boterham chocopasta mag ook?), sultana, liga ik ga me er dus ook niet teveel van aantrekken met zulke suggesties. Word er eerder dwars van. Doe dan gewoon groente&fruitdag (iets wat ze bij mij, naast klein koekje, toch al dagelijks meekrijgen)
Alleen maar water, wat raar! Als ze dat niet lusten, drinken ze dus niets. Nee, dat is gezond En dan kunnen ze wel zeggen: nee, dat moet je ze thuis al leren. Nou 2 kinderen hier en de ene lustte graag water en de ander absoluut niet. Die drinkt het pas sinds ze naar het VO gaat, dus dat kwam vanzelf, we hebben gewoon niet zitten pushen.
Klopt indd. Mijn jongste drinkt wel water maar mijn oudste vertikte het echt. Zij is altijd al een moeilijke drinker geweest (weinig drinken) dus al blij als ze wat drinkt
Bij ons mag je enkel water meegeven in een herbruikbare fles. Tijdens de middag betaal je 1,80 euro (eigenlijk voor opvang maar bij ons krijgen ze 1 drankje in ruil) Dan hebben ze keuze uit spuitwater, platwater en keuze uit 3 bio sapjes (appel, sinaas, mengeling). Er is een heel jaar door soep ook maar dzt moet je vooraf betalen en per 3maand. Woensdag mag enkel fruit of groenten mee. Andere dagen word gevraagd om zeker 1 keer fruit of groenten te voorzien en dan voor de namiddag mag een koekje of yoghurt ofzo. Geen snoep of chocolade in de brooddozen. Beleg bekijken doen ze volgens mij niet want daar zijn ook geen regels rond. Ze vragen gewoon om het gezond te houden.
Ja, dat dat dan niet gezond zou zijn snap ik ook niet! Want de oudste lustte dan wel geen water, maar wél melk!
Neen geen melk maar dat lijkt mij sowieso meer een Nederlands ding eerlijk gezegd. Beetje zoals van die siropen, bij ons heb je 4 smaken en in Nederland een rek vol.
Hier (buitenland) wordt alles door de school geregeld. Drinken en de lunch. En op de kleuterschool het tussendoortje. De basisschool kent in principe geen tussendoortje. Mijn oudste zoon (basisschool) heeft een eetstoornis en daardoor mag hij zijn eigen drinken, lunch en tussendoortje meenemen. Tussendoortje is zoet (koek) en zijn drinken is siroop. Ik lees vaak zoveel gedoe over eten en drinken op Nederlandse scholen dat ik me afvraag waarom de scholen het niet zelf gaan regelen (of het eigenlijk via de overheid organiseren)
Je middelste zou alleen water mogen. Ik ga het gesprek zeker aan want ben het niet met alles eens. En hier zeuren ze ook niet hoor wat ze meekrijgen en vaak is het gewoon echt gezond. Maar wil wel zelf bepalen wat ik meegeef. Als ik eten/drinken terugkrijg dan hebben zij een probleem.