Prima te doen op mijn gazelle. Met de kinderen fiets ik vaak zonder ondersteuning en als ik alleen ben met ondersteuning.
Ik rij op een gazelle en merk wel verschil tussen de motor uitzetten, dus de bediening op het stuur helemaal uit, of de bediening wel aan, maar de ondersteuning uit. Eerste is veel zwaarder dan 2de, terwijl het hetzelfde zou moeten zijn. Maar idd, ga vooral een proefrit maken, dan merk je vanzelf wat je prettig vind.
Ik denk trouwens ook dat het deels een mentaal ding is. Als ik met de kinderen op stap ga en dus bewust geen ondersteuning aan zet vind ik het gewoon een fiets. Als ik m’n batterij verkeerd heb ingeschat en halverwege de ondersteuning ineens stopt voelt het alsof ik een molensteen aan het verplaatsen ben .
Ik heb ook een elektrische fiets gekocht. Met middenmotor. In het dorp fiets ik met de kinderen zonder ondersteuning, dat gaat top, je merkt dat het een zware fiets is bij het wegfietsen, maar het is niet dat je niet vooruit komt. Als je gaat proef fietsen, begin dan op de fiets zonder de accu aan. Dan weet je hoe hij fietst. Ik fiets naar het werk met ondersteuning. Mijn fiets heeft 4 standen. De brug/dijk op gaat op stand turbo (4) maar verder fiets ik afhankelijk van de wind in stand 2 of 3. Ik trap wel flink door en fiets maximaal qua snelheid. Voordelen van elektrische fiets tov de gewone: - minder bezweet op het werk komen - je pakt de fiets veel vaker (tegenwind en afstand zijn niet echt meer een excuus en je gaat ook sneller, dus tijd is ook geen excuus) - afhankelijk van de route en werktijden rij je fluitend langs het verkeer op wat met de auto is en in de rij staat om naar huis te gaan - de accu zorgt voor verlichting. Dus geen wiel of naafdynamo meer Nadeel: .... De fiets is zwaarder (voordeel is dat ie degelijker is) Succes met je keuze!
Mijn ebike heeft stand 1 t/m 5. Ik fiets meestal op stand 1 of 2 en dan ga ik met normale inspanning al behoorlijk hard. Er is iets mis met de begrenzer en hij kan tot bijna 40 km/u (staat ingesteld op mijlen ipv km's, dus hij ondersteunt tot 25 mph, wat bijna 40 km/u is). Zonder ondersteuning kan wel, maar fietst wel erg zwaar. Het is ook gewoon een zware fiets door de motor en accu, dus die kilo's moet je ook extra in beweging zetten op eigen kracht.
Bij mijn fiets, Cortina, ook bijna niet te doen. Is niet leuk fietsen. Maar op de eco-stand is toch ook prima. Lichte ondersteuning naar alsnog moet je wel flink zelf trappen
Je lichaam én geest gaan wennen aan de ebike. Wanneer je, eenmaal gewend aan een ebike, weer zonder ondersteuning gaat fietsen zal het per definitie als zwaar voelen omdat je nog weet hoe lekker hij fietst als je vooruit wordt getrokken of het duwtje in je rug krijgt. Ook gaat je fietsconditie er op achteruit. Spreek ik uit ervaring Naast mijn elektrische bakfiets heb ik ook een poosje een hippe VanMoof gehad. Gehad, want door alle kuren die dat ding had was ik er na een kleine twee jaar wel klaar mee. Soms moest ik mijn man zijn fiets, die eigenlijk heel licht fietst, gebruiken. Ik vond het verschrikkelijk zwaar trappen en baalde altijd enorm als ik op zijn fiets zat. Inmiddels fiets ik alweer jaren niet elektrisch (muv de bakfiets ritjes) en piep ik niet meer over een beetje tegenwind. Ik heb inmiddels mijn fietsconditie terug. Ik ben niet anti ebike. Maar als ex ebike fietser wil ik je wel waarschuwen voor dit effect. Ik dacht eerst ook dat ik nog zonder trapondersteuning aan zou gaan fietsen. Maar misschien doe je dat als kleine kinderen naast je fietsen. Maar de kans is klein dat je dat zult gaan doen als je in je uppie aan het fietsen bent. Het is echt verslavend om ff snel van a naar b te racen .
Misschien ook nog een optie: ik neem een handdoekje, schoon shirt (fiets in sport shirt) en deo mee naar mijn werk zodat ik mij daar nog even kan opfrissen na het fietsen. Eerst even spullen wegleggen en koffie halen zodat ik uitzweet en daarna omkleden. Bij mijn vorige baan douchte ik op mijn werk (maar dat was ook 30 km, dat fietste ik maar af en toe)