@KleineLai zo had ik er nog niet naar gekeken. In die situatie begrijp ik dat je je kind wat anders aanbiedt, want vocht inname is wel heel belangrijk. Maar dit zijn wel echt uitzonderingen natuurlijk.
Omdat ze gewoon geen drinker is. Dus dan ben je blij als ze wel gewoon drinkt. En als dat siroop of iets anders is dat voor mij prima. Ik drink tenslotte ook niet de hele dag water (zou echt me neus uitkomen)
Oke, ja ik snap wel dat je dan iets anders aanbiedt. Hier is de regel 1x siroop of een pakje sap per dag. Dan zijn ze nog 3 dagen bij de opvang/bso en daar krijgen ze sowieso geen sap. (Soja)Melk lusten ze niet graag helaas. Bij het ontbijt of de lunch heb ik altijd enkel water of melk aangeboden. Wil je siroop dan is het jammer, maar ga ik niet geven bij de boterham. Thee vindt dochter ook nog wel interessant en vaak maakt het ook een verschil uit welke beker ze te drinken krijgt. Maar als het heel veel strijd oplevert dan begrijp ik dat mensen een andere keuze maken. Zoon zag laatst bij een vriendje de air up en dat leek hem ook wel wat. Maar hij drinkt goed water en ben bang dat hij met de air up geen gewoon water meer wil
Ik toen ook niet tot ik een traktatie kreeg. Het was zo vies, stiekem weg kunnen gooien. Vond dat toen heel erg. Mocht je denken valt wel mee nou het was echt erg. Als je zou roken merk je het misschien niet eens maar echt zo smerig. Zoon mag met halloween ook alleen maar verpakt snoep eten. Losse snoepjes neemt hij aan en gaat thuis weg, ooit niet aangenomen en de oude dame was zo teleurgesteld. Dat vond hij dan weer erg. Van bekende kan dat wel.
Ja gelukkig wel hoor. Maar ik wou wel even laten weten dat deze kinderen, ondanks dat ze een uitzondering zijn, er wel zijn. 'Alle kinderen kunnen water drinken' 'Water heeft geen smaak' 'Geen water drinken is pure gewenning' (zei jij niet hoor, maar werd genoemd in het topic) Zo simpel is het gewoon niet. Was het maar zo simpel
Ik denk dat er buiten de uitzonderingen ook gewoon mensen zijn die water gewoon niets vinden. Het word vergeleken met cola van verschillende merken. Alsof iedereen cola lust? Het is niet omdat het gezond is, dat je het plots gaat lusten e.
Ja precies. Als je de basissmaak van iets al niet lekker vindt dan ga je een ander merk of soort niet opeens wel lekker vinden. Dat is ook niet leeftijdsgebonden. Wel denk ik dat je vanaf een bepaalde leeftijd tegen jezelf kan zeggen; 'ik vind het niet lekker, maar het is goed voor me dus ik eet toch wel groente' (bijv.). Maar kinderen doen dat niet, en heb je een kind die niet te overtuigen is dan kan je op je kop gaan staan maar er zal niets aan veranderen. Dus dan moet je gewoon wat anders gaan verzinnen. Water met een smaakje of zo.
Hier is t nog redelijk vrij, maandag en vrijdag mag je koek of fruit mee geven, en drinken is altijd vrij. Di, wo en do is fruit verplicht. Brood mag alleen geen hagelslag op, vooral omdat dat vaak een zooitje geeft, maar chocopasta is prima, en soort brood mag alles zijn. Drinken is dan ook vrij, al geef ik vaak water bij t 10 uurtje, en limonade of appelsap bij het brood, thuis drinken ze zelden water, dus vind ik t wel fijn als ze dat af en toe toch drinken op school. Sinds dit schooljaar gaan verjaardagen anders gevierd worden, mag dus niet meer getrakteerd worden…. Maar met spellen en eigen keuze wat te doen, nog geen ervaring mee, school is hier pas week begonnen.
Dan vergelijken met appels ook zat soorten in maar er zullen ook zat mensen zijn die om welke reden dan ook geen appel eten
Die dronken waarschijnlijk bier, wat toen voor kinderen heel normaal was. In water zaten vaak ziekten zoals de pest.
Ik begrijp dat jouw situatie anders is, zeker gezien de specifieke behoeften van je zoon. Mijn stelling gaat echter over neurotypische kinderen. Bij hen heb ik het idee dat je vaker ziet dat ouders te snel overstappen op sap of siroop als water wordt geweigerd bij hun dreumes, wat kan leiden tot een afkeer van water. Dit heeft niets te maken met de uitdagingen die jij beschrijft, waarbij er sprake is van overleven en aangepaste keuzes maken. Het is dus een andere discussie. En in zulke gevallen kan ik me voorstellen dat het gewoon bespreekbaar is met de leerkracht.
Grappig dat je dat zegt, want ik was net een stukje daarover aan het lezen over de middeleeuwen Maar ik doelde meer op de prehistorie en vroege beschavingen. Als een kind in die tijd echt geen water zou willen drinken, zou dat problematisch zijn. Maar ik denk dat het zeer onwaarschijnlijk is dat kinderen in de prehistorie geen water "lustten." Ze waren sterk afhankelijk van water en leefden in een omgeving waar drinken essentieel was voor overleven. De smaakgevoeligheid en voorkeuren die we nu kennen, ontwikkeld door de beschikbaarheid van allerlei smaken en opties, speelden in die tijd waarschijnlijk geen grote rol. Bovendien is dorst een krachtige biologische drijfveer. Zelfs als een kind aanvankelijk zou weigeren, zou het op een gegeven moment water drinken uit pure noodzaak om te overleven. In de prehistorie zouden extreme smaakvoorkeuren of aversies voor iets essentieels als water veel minder vaak voorkomen, simpelweg omdat er geen alternatieven waren en overleven de prioriteit was. Maar dan heb ik het niet over neurodiverse kinderen, want ik kan me voorstellen dat dat hele andere uitdagingen biedt.
Disclaimer: natuurlijk zijn er uitzonderingen/kinderen met specifieke behoeften waarvoor het anders is. Maar in mijn omgeving merk ik dat veel echt jonge kinderen al ranja aangeboden krijgen. En dat doe je dan toch als ouders echt zelf. Meisje van 6 maanden, wil geen slokjes water maar lust wel ranja. Snap ik best, zoet is voor kinderen veel lekkerder dan smaakloos water. Maar ik ben ervan overtuigd dat je de meest kinderen water kunt leren drinken. Mijn zoontje werd toen hij een jaar was, al zielig gevonden omdat ik hem altijd water gaf (naast melk bij de maaltijden). In het weekend of als we ergens wat gaan drinken, mag hij gerust sap/chocomel/fristi. Maar verder is het gewoon water, geen keuze. Ik werk op scholen en vindt het soms echt bizar als ik zie wat kinderen allemaal aan suikers naar binnen gieten. En dan komen de koekjes en snoepjes er nog bij. En dan vinden we het wel gek dat er veel kinderen te maken hebben met hyperactief gedrag en overgewicht... Het zou niet nodig moeten zijn dat scholen hier beleid op moeten maken en op moeten handhaven. Maar als de ouders het niet doen, wie doet het dan? Maatregelen zijn alleen wel heel sneu voor de kinderen die af en toe eens wat ongezonds meekrijgen als verrassing of bij gelegenheden. Die zitten dan dus ook vast in de gezonde maatregelen terwijl hun ouders het wel prima bij af en toe kunnen houden...
Uitzonderingen worden op dit forum altijd benoemd Er zijn genoeg kinderen die geen water drinken en waar niks mee is maar gewoon zeggen het niet te lusten Hier weten ze niet beter en ben nooit aan ranja begonnen Want als ik dat had gegeven tja dan hadden ze natuurlijk liever ranja Nu zijn ze wat ouder en vinden ze dat natuurlijk ook lekker maar het is geen vervanging voor water
Tuurlijk kan een kind geen water lusten. Misschien juist omdat het ‘smakeloos’. Ik heb een jaar niks kunnen proeven. Ik kan je vertellen, dat eten dan gewoon niet lekker is. Dus waarom zou dat niet voor water gelden… Mijn jongste dronk ook geen water. En in het kader van gezond gedrag: drinken is nou eenmaal super belangrijk. Van een paar dagen echt niet drinken kan je simpelweg doodgaan (en laat in de oudheid/prehistorie etc de kindersterfte nou vele malen hoger liggen…) Dus mijn zoon kreeg ook een heel klein scheutje siroop. Tot hij een buikvirus had. Toen lustte hij juist het water met smaak niet, want daar werd hij nog misselijker van en daardoor ging hij wel smakeloos water drinken. Dat hebben we er daarna natuurlijk wel meteen ingehouden Mijn deur als juf staat overigens altijd open om individuele eetproblemen aan te snijden. Zo maak ik in de klas geen strijd van eten. Dat vind ik echt niet mijn taak. Maar als ouders mij verzoeken er bij hun kind wel iets meer bovenop te zitten omdat het kind altijd slecht eet, doe ik dat natuurlijk wel. Of het meisje wat echt geen fruit eet en nootjes meekrijgt. Dat laat ik dan ook toe. Want ik vind het net als haar moeder belangrijker dat ze in ieder geval wat eet. En ook drinken is natuurlijk bespreekbaar. Maar het gewoon allemaal maar meegeven zonder communicatie gaat er bij mij niet in. Ik heb ook een beleid waar ik me aan moet houden, anders krijg ik op mijn flikker van bovenaf. Dus gewoon even overleggen met de juf lijkt mij altijd de beste aanpak.
@Adje wat ik dan wel miste op de basisschool is een lijst/overzicht van wat wel mag (wat er overigens later wel is gekomen). Er kan en mag zoveel meer dan alleen een bruine boterham met kaas en een banaan. Noten zijn bijvoorbeeld prima (niet bij de kleuters denk ik…). Mijn dochter nam ook magere yoghurt mee, mocht ook niet: want is geen fruit, daarna deed ze diepvriesframbozen in de yoghurt en toen was het goed. Ze is vegetarisch dus ze moest noten eten van ons. Dat werd gezien als snoep (?). Droge crackers (melba oid) mocht ook niet. Appelstroop is gezond, pindakaas is gezond. Ik heb zelf op een PO cluster IV school gewerkt en daar werd een compleet happy meal getrakteerd! Of complete zakken snoep. Kinderen kregen daar gevulde koeken mee en stukken pizza. Dus ik ben zeker wel van mening dat er op scholen beleid moet/mag zijn voor voeding.
Het lastige is dat er zoveel mensen zijn die geen idee hebben wat gezond is. En wat natuurlijk een essentieel onderdeel van gezond eten is, is balans. Fruit is gezond, maar alleen maar fruit eten is niet gezond, etc. En daar zijn ook leerkrachten bij, die eigenlijk geen notie hebben. Ik ben wel voor een beleid, maar rigide vasthouden aan de regeles en niet af en toe maatwerk toestaan, vind ik dan weer niet goed. Dan kan het zijn doel voorbij schieten. Zo heb ik zelf vaak een smoothie bij me van magere yoghurt, banaan en diepvries zomerfruit. Want alleen fruit vind ik zelf echt niet vullend. Met uitzondering van een banaan, is fruit vooral vocht en daar kan ik niet tot aan de lunch op teren. Dus als een moeder bij mij aangeeft dat haar kind nog honger heeft na het fruit, kan ik dat best begrijpen. Een lijst aan ouders verstrekken, maakt ook dat je er zelf meer bovenop moet zitten denk ik. Dus ik weet niet of dat heel handig is. Voor sommige ouders vast wel waarschijnlijk. En het gaat overigens al mis als een leerkracht noten als snoepjes ziet Wat mij betreft zou het beleid vooral de excessen tegen moeten gaan. En niet alles tot in den treure vastleggen.
Ik zie het probleem niet zo. Je kan zelf bepalen wat je je kind als ontbijt en diner geeft en na 2u kun je hem/haar volstoppen met al het snoep van de wereld. Waarom moeilijk doen om 2 eetmomenten?