Ervaringen met dubbele achternaam?

Discussie in 'Babynamen' gestart door MonicaDora, 23 sep 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. MonicaDora

    MonicaDora Nieuw lid

    2 dec 2022
    3
    0
    1
    Vrouw
    Ik ben zwanger van ons eerste kindje en we willen ons kind waarschijnlijk een dubbele achternaam geven (die van mijn man, gevolgd door die van mij). Nu ben ik alleen benieuwd hoe dat in de praktijk uitpakt: worden in het dagelijks leven altijd beide achternamen genoemd/gebruikt, of bijvoorbeeld alleen de eerste, en dat de dubbele naam meer een formeel dingetje is (zoals meerdere voornamen)? Kunnen mensen die hier ook voor gekozen hebben iets vertellen over hun ervaring met een dubbele achternaam?
     
  2. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.696
    4.304
    113
    noord holland
    Ik weet van een klasgenootje van mijn dochter destijds die twee namen heeft omdat ze een Spaanse vader heeft. Daar had ze twee namen van (nog niet eens van haar moeder maar wel dus twee achternamen). Over het algemeen werd dat altijd beide uitgesproken, het staat ook echt overal op dus mensen slaan niet iets bewust over wat er wél staat. Een beetje als Willem Alexander, Anna Sophie, e.d. die heten ook gewoon zo zeg maar, al is dat dan de voornaam. Mensen dichtbij korten vaak wel af als koosnaam maar buitenstaanders meestal niet zomaar uit zichzelf.
    Wat er wel eens spontaan gebeurde was dat bij een systeem of een handmatig invoer o.i.d. de tweede naam niet goed overgenomen werd. Dan ging t dus weleens mis en ja dan is t vaak automatisch de eerste van de twee. Ik zou daar dan denk ik wel rekening mee houden, welke je als eerste zou kiezen.
    Helemaal vlekkeloos zal het dus nooit zijn. Echter iets wat op papier staat, wordt over t algemeen niet zomaar overgeslagen. En bijvoorbeeld klasgenoten en leerkrachten zeiden ook gewoon altijd beide namen. Dat doe je vanzelf als je anders direct verbeterd wordt :).
     
  3. MonicaDora

    MonicaDora Nieuw lid

    2 dec 2022
    3
    0
    1
    Vrouw
    Oké, interessant, dank je! Mijn grootste twijfel is dat het misschien te lang wordt, de achternamen van mijn man en mij samen. Ze klinken niet zo mooi bij elkaar jammer genoeg.
     
  4. MonicaDora

    MonicaDora Nieuw lid

    2 dec 2022
    3
    0
    1
    Vrouw
    Met meerdere voornamen bedoelde ik trouwens eventuele doopnamen, bijv. een Jan de Vries die “officieel” Johannes Gerardus de Vries heet op zijn paspoort. Die doopnamen worden in het dagelijks leven ook nooit gebruikt verder, dus ik dacht dat voor een tweede achternaam misschien hetzelfde gold.
     
  5. Berte

    Berte VIP lid

    24 feb 2011
    7.026
    3.840
    113
    Vrouw
    Thuis
    Ik heb verschillende Spaanse collega's met twee achternamen, de meerderheid gebruikt er maar één.
     
  6. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.696
    4.304
    113
    noord holland
    Ik denk dat het verschil met doopnamen of 'gewone' tweede of derde namen is dat ze niet de dagelijks gebruikte namen zijn inderdaad. Mensen met een dubbele roepnaam, of daar nu wel of geen streepje tussen staat, gebruiken deze dubbele naam wél volledig in het dagelijks leven. Hun roepnaam zijn twee namen. Voorbeelden als Jan-Willem, Anne-Marit, en wat ik al zei Willem Alexander of Anna Sophie, e.d. gebruiken deze dubbele naam over het algemeen als volledige roepnaam.
    Er zullen vast mensen tussen zitten die het zelf zullen afkorten naar één naam maar ook genoeg die beide namen uitspreken als roepnaam omdat ze nou eenmaal zo heten.
    Twee achternamen zijn ook gewoon je officiële achternaam, die kunnen dus gerust beide standaard genoemd worden in dagelijks gebruik.
    Toch zullen er genoeg mensen zijn die uit gemak er maar één zullen gebruiken. Ik denk dat dat een persoonlijke keuze is van die persoon.
     

Deel Deze Pagina