Vandaag tijdens de lunch op mijn werk een discussie. Collega A was naar een festival geweest met volksmuziek. Houdt daarvan en is fan van verschillende volkszangers. I.m.o prima, lekker doen wat je leuk vind. Collega B gaf aan dat zij vond dat het vaak het niveau van de liefhebbers hiervan aangeeft. Liefhebbers van Hollandse hits waren, in haar ogen, vaak laag opgeleid en niet erg slim. Collega C en D waren het hiermee eens. Kortom; de mening was dat als je van Hollandse volksmuziek houdt je vaak van laag intelligentie niveau bent. Ik vond dit nogal een veronderstelling en heb me een beetje afzijdig gehouden. Ik hou niet zo van dat hokjes denken gedoe. Net met de buurvrouw een kort gesprekje over oa dit onderwerp. Aangegeven dat ik me nogal verbaasde over de meningen. Zij vind het zelfde. Gaf aan dat het vaak "tokkies" zijn die daar van houden. Nou vraag ik me af; is het algemeen beeld van liefhebbers van volksmuziek dat zij van lager niveau zouden zijn? Wat denken jullie?
Ik ken eigenlijk ook wel "hoogopgeleide" mensen die daarvan houden? Verder vind ik het best onaardig van die andere collega's, om dat te zeggen waar collega A bij was. Leven en laten leven toch?
Ze zeiden het niet waar zij bij was. Collega A was even naar buiten gegaan om te roken toen ze er over gingen praten. Toen ze terug kwam was het onderwerp weer veranderd. Dus de collega heeft er niks van meegekregen.
Volgens mij was dat vroeger zo, toen ik jong was. Dan was Andre Hazes een volkszanger en zijn fans waren ook “volks”. Volgens mij is dat nu heel anders, is er juist veel jeugd ook die dat leuk vindt om op te feesten, een beetje als apres-ski maar dan Hollands. Gewoon lekker fout. Ik woon in een buurtje met twee-onder-een-kap koophuizen en toch zijn er meerdere gezinnen die als ze een feestje hebben dat vieren door een volkszanger in te huren. Helaas voor mij dan, want ik heb er een enorme hekel aan.
Ja, idd, ik ken het ook als ‘lekker fout’ en dat soort feestjes zie je ook in alle lagen van de bevolking. Vriendin van me luistert het meer vanwege een soort jeugdsentiment omdat haar grootouders graag naar Hazes etc luisterden, niet vanwege het ‘foute’. Ikzelf hou er echt niet van, ben er ook niet mee opgegroeid.
Ja dat is mijn beeld ervan wel. Een laag niveau klinkt wat negatief, maar ik denk zeker dat er meer MBO-geschoolden dan universitair geschoolden van die muziek houden. Ik zie dat in onze vrienden- en kenniskring zeker terug.
Ik denk dat het algemene stereotype beeld dat wel heeft, mede omdat het vaak zangers waren die uit de arbeidersbuurten komen waar het inkomen gemiddeld laag ligt en je meer "tokkie" volk hebt. Ik ben zelf in zo'n buurt opgegroeid en vaak backstage bij zulke optredens (de beste vrienden van mijn moeder zijn BN'ers in dit genre) en de grootste schare fans zijn wel bepaalde types inderdaad. Maar ik denk en vind niet dat je ze over 1 kam kan scheren, net zoals mensen die van hardrock houden altijd lang haar hebben en mensen van hardcore een kale kop..
Haha wat een tricky discussie! mijn eigen ervaring is dat dit inderdaad wel een beetje het geval is, al zit er naar mijn idee verschil tussen vroeger en nu. de jongeren van nu vinden sommige nummers van volkszangers ook gewoon leuk, ondanks het niveau wat zij hebben. mijn muziek is het totaal niet, maar grappig genoeg kan ik met zowat elk André Hazes nummer meezingen
Maar zit er een waardeoordeel achter? Het kan toch best zo zijn dat volksmuziek meer geliefd is bij lager opgeleiden. Dat kan een feit zijn, maar dat zegt toch niets over een persoon. Ik als hoogopgeleide vind het echt helemaal niets. Maar daardoor voel ik me niet beter.
Ik vind het een tieneropmerking. In die periode valt er over elke andere muzieksmaak wel iets te zeggen.
Dat denk ik ook. Wellicht nog van de tijd dat niet iedereen met Engelstalige (of anderstalige) muziek kon meezingen, maar met Nederlandstalige muziek ging dat makkelijker. Vroeger had je qua Nederlandstalige muziek ook vooral dit genre. Maar inderdaad, dat is niet per se erg. Dat geldt andersom natuurlijk ook: mijn ouders waren/zijn nogal alternatieve types, die luisterden dus ook naar een bepaalde muzieksoort die weer in dat milieu "thuishoort". Best grappig: de beste vriendin van mijn moeder is een ontzettende fan van BZN, dus kennelijk maakt het haar weinig uit dat haar vrienden een heel andere smaak hebben.
Wat is het niveau van je collega's? Met een dergelijke conclusie ben ik benieuwd naar hun zorgvuldige analyse en een fatsoenlijke onderbouwing. Een beetje opgeleid begrijpt zelf toch ook wel dat een conclusie op basis van eigen ervaring en gevoel niet echt betrouwbaar is. Maar zonder gekheid? Tja.. ik vind het af en toe heerlijk. Lekker uit je dak gaan, mee zingen etc. Ik ben niet laag opgeleid.
Stel dat het statistisch gezien zou kloppen. Dan nog is het dom om je daar aan vast te houden en de hele groep over 1 kam te scheren. Statistieken zeggen weinig over het individu. En tsja kinderen kunnen soms al weten dat als je niks aardigs te zeggen hebt je beter je mond kan houden. Wijsheid betekend misschien minder dat je het statistisch gezien juist hoeft te hebben maar dat het belangrijker is een ieder in zijn waarde te laten omdat het gemiddelde niet is waar je het individu op wil afrekenen. Als je de wereld in groepen wilt zien dan is dat toch een kortzichtige manier om naar anderen te kijken.
Ja dat is wel het beeld wat ik erbij heb inderdaad. Je had een tijdje terug een programma dat op een leuke manier dat soort gekke onderzoeken deed, ben even de naam kwijt. Had met allerlei stereotypen te maken niet zozeer met IQ.
Ja, over het algemeen ligt dat niveau wat lager, net zoals het bij liefhebbers van klassieke muziek wat hoger zal liggen. Dat zegt nog niet veel over je collega, doordat het over het algemeen zo is. Ik kan me er niet druk om maken, verschillen zijn er nou eenmaal en die verschillen kunnen ook weer verschuiven in de loop van de tijd.
Ik vind er wel een heel verschil in zitten of het gaat om André Hazes (vind ik echte volksmuziek) of bijvoorbeeld Acda en de Munnik of Suzan en Freek (meer pop-achtig). En daartussen zit nog van alles, dus ik zou zeker niet alle Nederlandstalige muziek over één kam scheren.
Snap wel waar het beeld vandaan komt maar als je collega's een beetje met de tijd mee gaan, kunnen ze ook weten dat het tegenwoordig helemaal niet meer zo is.. In onze vriendengroep bijvoorbeeld, zie ik mensen op het ene feestje uit hun dak gaan op een beetje hardstyle en op het andere feestje helemaal gelukkig worden van Guus Meeuwis of de Toppers. En daar zitten ook mensen bij met een eigen, goedlopend bedrijf. Sterker nog, ik ben totaal niet hoog opgeleid (spw) maar zit in November wel bij Einaudi