Ik vind het wel een lastige discussie die er nu over e bikes. Mijn dochter moet elke dag 15 km fietsen naar de middelbare school. Er is geen busverbinding. Hoe moet dat dan als ze de leeftijdsgrens naar 16 jaar ophogen? Zij is bijna 14 dus ik hoop dat het lang duurt voordat die regel ingevoerd word. Maar hoe moet dat dan. Ze is echt niet de enige die in het buitengebied woont. Ze moeten gewoon meer handhaven op opgevoerde illegale varianten.
Deze fossiel fietste vanaf m’n twaalfde 20 km enkele rit op een normale fiets met drie versnellingen. Het lichaam van een normale gezonde tiener is hier namelijk gewoon tot in staat.(Let op: ik heb het niet over kinderen met ingewikkelde of pijnlijke fysieke afwijkingen.) Dus hoe het straks moet als de overheid de regels aanscherpen: nou, gewoon door die verwende prinsjes en prinsesjes weer te laten doen wat goed is voor hun lichamen: trappen met die (door de elektrische fietsen) verpeste beentjes.
Hoe deden de pubers uit de buurt dat voordat e-bikes bestonden? Gewoon fietsen op een gewone fiets waarschijnlijk.
Zoals alle generaties doorvoor ook gedaan hebben. En ik ken mensen die veel meer dan 15 kilometer moesten fietsen.
Met een gewone fiets? Is natuurlijk wel wat meer inspanning, maar dat scheelt dan gelijk een sportschool-abonnement.
Mijn dochter van twaalf doet dagelijks 13 kilometer enkele reis. Ik ben vanuit vroeger ook niet anders gewend. Ouders denken tegenwoordig dat hun kinderen van suiker zijn of zo. Wat jammer is, want vroeger fietste ik met een hele groep over de provinciale weg naar school. We leerden samenwerken (door om en om voorop te fietsen tegen de wind in, door samen een band te plakken of jemand achterop te nemen die pech had). We leerden plannen, want de weersomstandigheden zijn elke dag anders en we leerden rekenjng te houden met elkaar. Helaas zijn al die voordelen en levenslessen de nek om gedraaid met de komst van de e-bike. Al haar gepamperde klasgenoten rijden elektrisch en dus rijdt mijn dochter alleen.
Mijn zoons zijn maar wat jaloers op jullie 15 km enkele reis, zij hebben een fietsafstand van 22/23 km enkele reis. Ze hebben, als 1 van de weinigen, een gewone fiets. Dus fietsen ze vaak alleen. Maar zoon van 16 heeft inmiddels een zo goede conditie dat hij electrische fietsen bij kan houden. Als de wind niet te hard is is hij met een krap uurtje thuis. Dus mits er geen noodzaak voor een elektrische fiets is door medische dingen kan ze die afstand prima fietsen op een gewone fiets.
Gewoon fietsen. Is een afstand die prima te doen is. Tenzij er een medische reden voor is natuurlijk. Dan wordt het lastiger (maar hoe deden die dat vroeger? Niet iedereen had een 2e auto en tijd om iemand te brengen en halen...). Ik heb later nooit meer zo'n goede conditie gehad als in mijn middelbare schooltijd. Waar ik woonde was geen busverbinding en mijn vader had de auto mee naar het werk, zodat er ook niet gebracht kon worden met slecht weer.
Ik denk dat lang niet iedereen zo ver van school woonde, dus dat probleem hoefde niet per se te spelen. Voor mij was het maximaal 10 minuten fietsen, we woonden overigens wel in een stad (geen grote stad). Ik denk dat er meer leerlingen dichtbij hun school wonen dan ver weg van hun school in Nederland. Maar in het geval waarbij er wel een grote afstand afgelegd moest worden: dan was het waarschijnlijk gewoon een kwestie van niet zeuren en doorgaan.
Zou dat dan zo anders zijn dan vroeger? Dat denk ik niet hoor. Het kan best dat ouders en kinderen nu andere keuzes maken omdat een elektrische fiets een optie voor geb is. Maar hier zijn heel veel ouders die hier opgegroeid zijn naar dezelfde school gegaan als waar nu hun (en onze) kinderen op school zitten. En die ouders deden dat op een gewone fiets, maar hun kinderen hebben eigenlijk allemaal een elektrische. Een deel daarvan fietst het hele jaar, maar een deel daarvan zit met een paar spetters regen alweer in de bus. Als ik alleen al kijk naar het financiële plaatje ben ik al verbaasd dat zoveel.ouders dat allemaal gewoon kunnen en willen betalen.
Gewoon niet electrisch fietsen, alle problemen meteen opgelost! 15 km enkele reis is prima te doen op een gewone fiets! Is nog goedkoper ook. Niks ingewikkeld aan toch.
Ja vroegah. Maar we leven nu. Ze is nu al 45 min onderweg. Soms heeft ze maar 2 lesuren school. Dan is ze net zo lang onderweg als op school. Ik hoop gewoon echt niet dat die regel ingevoerd word, want de kinderen in het buitengebied worden dan zo een stuk meer geïsoleerd.
Tsja dat het is het leven op de middelbare. Ze worden ook. Niet geïsoleerd want ze kunnen gewoon fietsen. 15 km red je op een gewone fiets ook in 45 min he. Waarschijnlijk niet dag 1 omdat ze slechte conditie heeft, maar met ene normale conditie red je dat prima. Plus dan heeft iedereen weer een gewone fiets, ook in het buitengebied dus fietsen ze gewoon samen.
Nou ik vind het ook idioot. Ga je dan ook iedereen terugbetalen voor de aanschaf van een fiets waar je niks meer mee kunt omdat 1 groep mensen zich niet kan gedragen? En ja ik fietste het vroeger zelf ook. En dat was irritant, vervelend en kostte onnodig veel tijd. Dus dat ik gebruik maak van de opties die er nu zijn lijkt me niet meer dan normaal. Onze jongste is pas 12. Bovendien vind ik het zelf ook heel irritant als ik een helm op moet als ik even naar de supermarkt ga fietsen. Pfff
Nee, dat denk ik niet, maar ik bedoelde meer dat lang niet iedereen zo ver woonde (en woont) van school. Ik bedoel, met "hoe deden ze dat dan vroeger" komt op mij een beetje over alsof vroeger iedereen zo ver moest fietsen (maar wellicht lees ik het anders dan er staat). Ik vraag me trouwens af of er echt zoveel plekken in NL zijn waar in de verste verte geen school te bekennen is? Of is het gewoon de "verkeerde" school? Waar ik opgroeide was bv een openbare en christelijke school, maar er waren er ook wat die dan toch ruim 20 km fietsten omdat ze naar een reformatorische school gingen. Het zou natuurlijk wel kunnen dat met de huidige huizenmarkt mensen sneller kiezen voor een dorp, dan zal je dit "probleem" in de toekomst vaker hebben. Ik denk dat ze hier maar wat jaloers zijn om überhaupt op een gewone, niet-elektrische fiets naar school te kunnen. Met die wegen hier is dat geen doen en dan nog druk chaotisch verkeer. Oh en natuurlijk het gebrek aan fietsenstallingen. Meeste leerlingen gaan dus gewoon lopend, bij slecht weer worden ze gebracht, of gaan met taxi/bus. Onze kinderen worden bij slecht weer ook gebracht, of H op bepaalde dagen alleen gehaald omdat ze dan tot 6 uur moet en ze anders een stuk in het donker moet lopen, dat vinden we niet prettig. Er zit ook een school in onze straat, dat zou dus echt ideaal zijn, maar dat is een privéschool en onze kinderen gaan naar een openbare, dus dat wordt gewoon een stukje lopen. Ik vroeg laatst aan m'n man hoe hij en z'n zus dat dan vroeger deden. Dan gingen ze gewoon niet, zei hij Tja, dat kan natuurlijk ook nog... Van 1x absentie kijken ze hier niet echt op en in combinatie met slecht weer al helemaal.
Vroegah had men ook geen auto, geen computer/laptop, geen (mobiele) telefoon... Dat vroegah kan ik meestal erg weinig mee. Tijden veranderen, wensen en plichten veranderen. Maar als e-bikes voor pubers niet mogen straks (lees ik hier overigens voor het eerst, ik dacht alleen fatbike?) zal het inderdaad weer op een gewone fiets worden en langer onderweg.
Het is toch ook gewoon de omgekeerde wereld. Er zijn mensen die de e bike opvoeren en zich niet aan de regels houden. Dus leeftijd moet omhoog. Moet er niet gewoon meer gecontroleerd worden!!!???? Zodat de mensen die niet volgens de regels handelen gedupeerde worden. We kunnen 100 regels maken, maar als er niet gehandhaafd word heeft dat geen nut.
Tja gewoon fietsen. Die kinderen van tegenwoordig worden steeds softer. Pas zag ik ook zo’ n knulletje van 12 jaar fietsen op een E bike en ik vond het er ineens zo lullig uitzien. Die knul zit nog op geen 8 km fietsen van school. De jongste gaat volgend jaar ook naar het VO en geen haar op mijn hoofd die er maar aan denkt om een E bike te kopen. Wij hadden vroeger geeneens een auto en moest alles per fiets. Heb er geen trauma’s aan overgehouden ofzo
Ik vind het niet erg hoor dat er regels komen. Die dingen horen niet in het straatbeeld thuis. Ik heb het dan over fatbikes. Die dingen zijn levensgevaarlijk. Voor de bestuurder zelf maar ook vooral voor de mede weggebruikers.