Hai allemaal! Hier een onzekere moeder van wie het oudste kind 4 is (januari wordt hij 5). Hij zit nu voor het 2de jaar in groep 1 (januari is hij gestart, toen hij 4 werd). Klasgenootjes kunnen al strikken, kennen het verschil tussen cijfers en letters, schrijven de eigen naam en kunnen woorden vormen met een bepaalde begin letter. Ik merk dat mijn zoontje dat allemaal nog niet kan. Als ik zeg wat begint met de sssss zegt hij bijvoorbeeld poes of tafel. Ook haalt hij cijfers en letters door elkaar. Is dit iets om me zorgen over te maken of komt dit nog? Ik en mijn man zijn hoogopgeleid. Ik weet ook dat ik dit aan de juf kan vragen maar helaas hebben we te maken met veel invallers en is de vaste juf langdurig afwezig. Ben erg benieuwd naar jullie ervaringen!
Jullie opleidingsniveau heeft nu nog niet veel te maken met zijn ontwikkeling. Ontwikkeling van jonge kinderen gaat in etappes. Ze kunnen een tijd stilstaan om dan ineens weet wat te kunnen. Een kind die 'pas' met 6 kan veterstrikken kunnen nog steeds later t VWO doen (Mijn oudste was snel, mijn 2e kan ook nog geen letters lezen)
Dank voor je reactie! Goed om te lezen. Ik weet dat alle kinderen verschillen maar ik vind dat het er op de basisschool heel hard aan toe gaat onderling en vind het zo erg als hij het gevoel zou hebben dat hij erg achterloopt op de andere kinderen. Weet ook niet wat "normaal" is omdat het mijn eerste kind is en omdat hij heel erg gesloten is over wat er op school gebeurt. Hij zegt precies niks..
Hoi hoi! Ik ben zelf juf en werk ook al een tijdje weer bij de kleuters! Ieder kind ontwikkelt zich op zijn of haar eigen manier en ook in sprongen. Het kan zomaar zijn dat ze volgende week iets kunnen wat ze nu nog niet kunnen. Ook moet de interesse er zijn voor het kind, willen ze er in groeien. Bij ons in groep 1 krijgen ze de letters van groep 2 ook wel mee, maar is het nog geen einddoel. In groep 1 ligt bij ons de nadruk op zich fijn voelen in de groep en op school. Vanuit een fijne omgeving leren ze het beste. Het belangrijkste is dat hij straks eind groep 2 aan de voorwaarden voldoet voor groep 3. Maar dat is nu nog 1,5 jaar voor hem weg. In die tijd kan er enorm veel gebeuren! Dus niks om je zorgen over te maken, dat komt echt vanzelf. Ieder kind is op een ander moment er klaar voor. Ik zou ook zeker groep 2 kindjes niet vergelijken met een kind uit groep 1. Dat is zo’n groot verschil! Geef hem de tijd, komt echt goed!
Je kind is heel normaal Onze oudste verteld ook niets. Dat is met de jaren niet verandert haha, dus we zijn elke keer weer verrast als we een oudergesprek hebben en zn leerlijnen zien.
Allereerst; nee je hoeft je geen zorgen te maken en ja dit komt echt nog. Wat ik me vooral afvraag hoe je zo goed weet wat andere klasgenootjes allemaal kunnen? Ik weet dat echt niet van andere kinderen namelijk.
Mijn zoontje kon dit ook echt nog niet in groep 1. Pas begin groep 3 begon hij met lezen en veters strikken. Hij heeft meer een rekenknobbel dan een letterknobbel. Met niveau heeft het weinig te maken. Wij zijn ook allebei hoogopgeleid. Onze dochter kon met 4 jaar al wel lezen en veters strikken, en zit nu in een kader-mavo brugklas.
De kleutertijd is vooral een belangrijke periode voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen. Ze leren in deze fase om samen te spelen, emoties te uiten en zich zelfstandig te voelen. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan cognitieve ontwikkeling, zoals het kennismaken met cijfers en letters, maar dit gebeurt vooral op een spelende en ontdekkende manier. De echte focus op cognitieve vaardigheden en het aanleren van vaardigheden zoals lezen en schrijven begint pas vanaf groep 3. De kleutertijd is dus vooral bedoeld om een stevige basis te leggen waarop later verder gebouwd kan worden. En elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo, en dat is helemaal normaal. Mijn oudste kon aan het begin van groep 3 bijvoorbeeld nog geen woorden lezen; als ik K-I-P zei, zei ze gerust 'hok'. Terwijl mijn jongste met 3 jaar al woorden kon lezen. Maar als ik nu terugkijk naar mijn oudste in groep 4 en mijn jongste, die nu in groep 4 zit, dan waren ze qua leesniveau ongeveer gelijk toen. Toen het bij mijn oudste eenmaal klikte, ging het ineens heel snel. Wat betreft veters strikken, mijn jongste kon dat zelfs eerder dan mijn oudste. Toen zij 5 was, heeft ze het geleerd, terwijl haar zus van 9 het toen nog niet kon. Maar dit heeft meer te maken met hun karakter. De jongste is iemand die zich vastbijt in iets en net zo lang doorgaat tot het haar lukt, terwijl de oudste sneller gefrustreerd raakt en het dan ook weigert om nog verder te proberen. Dus karakter speelt ook een rol bij de ontwikkeling van vaardigheden. Elk kind heeft zijn eigen aanpak en manier om met uitdagingen om te gaan, en dat kan een groot verschil maken in hoe snel ze iets onder de knie krijgen. Verder is het heel normaal dat jonge kinderen nog niet goed kunnen vertellen over hun schooldag. Vaak vinden ze het moeilijk om hun ervaringen te verwoorden of willen ze thuis gewoon even rust. Om toch iets te weten te komen, kun je concretere en speelse vragen stellen, zoals wat het leukste spel was dat hij heeft gespeeld of met wie hij heeft gespeeld. Vaak heeft mijn dochter ook een werkje meegenomen en vraag ik daar wat dingen over bijvoorbeeld. Maar zeker in groep 1 ligt de nadruk nog niet op het cognitieve en heeft hij nog alle tijd om "te rijpen" op zijn eigen tempo
Is het een combinatie groep? Dus groep 1/2 samen? Want dan snap ik de verschillen heel goed. De groep 2 kinderen die bijvoorbeeld ook van januari zijn, maar dan een jaartje ouder dan je zoontje, zijn een heel jaar verder. Die hebben alles al een keertje behandeld. Mijn zoontje is van augustus en zit nu in groep 2. Nu merk ik dat letters blijven hangen en dat hij echt interesse ervoor krijgt. Veters strikken deed mijn oudste zoontje eind groep 2. Met de jongste nog niet aan begonnen, even uitzoeken ook hoe dat met links moet
G begon in corona in groep 1 (met wat vertraging want scholen dicht), kwam daarna in een 1/2 klas waar alles was blijven zitten omdat ze de basislijn voor groep 3 niet haalden. De verschillen waren behoorlijk. De meesten konden wel wat letters maar zeker niet iedereen. Hun eerste letter van hun naam meestal wel. Er zaten ook uitschieters tussen die al een beetje konden lezen en de andere kant die er compleet geen interesse in hadden. Die waren of meer van de cijfers of nog echt in "speelmodus". G kon ook niet lezen, letters boeide niet maar kon op lettergroep achterhalen wat er stond. Beetje vergelijkbaar als een set symbolen de ene set (bijv twee rondjes en een driehoek) staat voor Fiets, de andere (twee rondjes en een vierkant) voor Auto zeg maar. Zo kon zij "lezen" de letters zelf...eeeeuh. Echt kennen was pas in groep 3 en met pijn en moeite ging ze van letters naar woorden (daar ging ik demonstratief voor leren breien, alles kan je leren en soms maak je een fout). Laatste leesniveau was ze E7, dus dat is best goed gekomen. Maar ze is vooral een sterke rekenaar. Veters strikken zijn verschillende methodes voor. In aziatische landen zie je veel "oren knopen" dat is anders dan onze methode maar de veters zijn uiteindelijk gewoon gestrikt...Ik heb G de aziatische versie geleerd werkt ook.
Ik hoorde toevallig een discussie tussen kleuters over wel niet kunnen strikken. Verder zie ik in vriendenboekjes dat kindjes hun eigen naam of zelfs alles zelf schrijven. En spreek ik moeders op het schoolplein.
Mn oudste kon in groep 2 wel veters strikken, maar nu in groep 7 nauwelijks meer. Hij kon al wel lezen voor hij in groep 1 begon, maar tekenen dan weer nauwelijks. Ieder kind ontwikkelt zich op een andere manier en dat is prima. Ze moeten toch nog tot minstens hun 67e werken, dus tijd zat om van alles te leren.
Jammer dat je die druk zo voelt. Wat dat betreft hoeven ze in de kleuterklas nog niet zoveel en zijn ze vooral spelenderwijs bezig met leren. Hij mag nog bijna 2 jaar kleuteren dus er kan nog zoveel gebeuren! Dochter van 7 deed ook precies wat jij omschrijft als ze woorden moest benoemen met een beginletter, snapte ze gewoon nog niet en schrijven was vooral gekrabbel. Ruim een jaar later, toen ze bijna 6 was kon ze het wel, 3 maanden later ging ze naar groep 3 en ze leest, schrijft en rekent prima. Oudste is 10, strikt pas net zelf z'n veters en zal waarschijnlijk naar het VWO gaan, zegt allemaal niet zoveel Zorg voor nu vooral dat je kindje zich veilig voelt in de groep, zich durft te uiten en sociaal gezien goed ontwikkeld, dan volgt de rest straks vanzelf. Kinderen die druk of spanning ervaren komen niet volledig tot uiting, daarvoor moet je een fijn leerklimaat hebben.
mijn kinderen konden ook pas vetersstrikken in de middenbouw, groep 4/5 ofzo. de jongste doet het nu nog liever niet dan wel verder gewoon lekker oefenen met samen boekjes lezen, letters en cijfers. misschien is jouw kind momenteel wel bezig met hele andere ontwikkelingen, motorisch of sociaal emotioneel. en komt over een half jaar opeens alles met letters en cijfers. mijn oudste haalde veel letters en cijfers door elkaar en kon niet goed kleuren benoemen, en hij blijkt dyslexie te hebben, en daarbij zie je dat weleens. maar dat konden we pas vanaf midden groep 2 een beetje door krijgen (achteraf gezien) En pas vanaf groep 3 merkten we dat hij ontzettend moeite had met lezen. Dus ik zou zeggen maak je echt nog niet druk. Op die leeftijd staan ze soms stil om daarna weer een grote sprong te maken.
Don’t worry .. pluszoon kon met 7 pas beter strikken en doet dat nog steeds op bijzondere wijze. Lezen en letters ging zeer zeer moeizaam. Hij is ivm taalproblemen getest en bleek een iq van 130 te hebben. In groep 5 kwam opeens alles goed. Lezen zit nu netjes op niveau, rekenen kan ie als de beste. Ga vooral niet teveel vergelijken en kijk vooral of je groei ziet bij jouw kindje. Op wat voor manier dan ook
Volgensmij is jouw kind heel normaal. Mijn oudste deed dat ook niet in groep 1. Hij kon pas veterstrikken in groep 5. Hij begon laat met lezen maar was in groep 5 ineens AVI uit. En hij gaat VWO doen. Ik merkte ook aan hem dat hij wat onzeker was. Hij deed pas iets wanneer hij zeker wist dat hij het goed kon.
Het is ook waar de interesses liggen. Zoon had een gevoel voor cijfers en letters dus daar lag zijn interesse. Hij kon niet veterstrikken tot hij tot het besef had dat ze in gr 3 geen veterstrik diploma hadden, binnen 3 dagen had hij een diploma Bij de kleuters hielp ik bij de inloop met spelletjes in de klas. In gr 1 konden veel kinderen de cijfers op de dobbelsteen niet herkennen. Moesten de stippen tellen of samen tellen omdat ze het helemaal niet konden. Halverwege gr 1 kon een groot deel zijn naam schrijven en een deel krabbelde wat/stond achterstevoren of iets van een letter. Volgens mij was het regulier om de cijfers tot en met 10 te herkennen. Zeker bij kleuters is de ontwikkeling in fases. Dan heb je ergens een terugslag en dan op een ander gebied een sprong. Het is zeker lastig als je niet kan vergelijken maar bij twijfel eens in gesprek met de leerkracht zodra de vaste juf er weer is. En niet teveel vergelijken ieder doet het op zijn eigen manier
Ik zou me daar geen zorgen over maken. C kon pas eind groep 2 10 letters benoemen. N kan nog steeds geen veters strikken en die is 7,5. (Ja we oefenen, maar hij snapt het gewoon echt niet) maar hij kon vanaf groep 1 al groep 3 boeken lezen met gemak. L zit in groep 2 en kan nu een paar letters benoemen, veters strikken kan ze ook nog niet. Komt vanzelf goed hoor
Maar er zijn natuurlijk altijd een paar kleuters die verder zijn, al een beetje lezen en schrijven, een beetje kunnen rekenen, enz. Je zegt bijvoorbeeld dat kinderen hun eigen naam schrijven in vriendenboekjes, maar er zullen er vast ook een paar tussen staan die dat niet zelf hebben gedaan. Dat betekent niet dat jouw zoontje achterloopt als hij dat niet kan, er zit gewoon nog erg verschil in ontwikkeling op die leeftijd, en dat zegt niet per se iets over de capaciteiten op latere leeftijd. Mijn oudste had in groep 2 helemaal geen interesse in letters, kon pas in groep 4 veters strikken en fietsen en kan eigenlijk nog steeds niet echt mooi iets tekenen of kleuren, maar doet inmiddels wel met 2 vingers in z’n neus het VWO . Het kan nog alle kanten op. Ik zie zelf ook verschil tussen jongens (zoons en hun vriendjes) en meisjes (dochter en haar vriendinnetjes). Die meiden kunnen allemaal hun eigen namen en die van elkaar schrijven en tekenen de mooiste dingen. De jongens zetten 10 krassen en zijn klaar.