Vandaag heeft mijn dochter gekookt en (net als ik altijd heb) wat het een beetje vlak van smaak. In het recept staat ook b.v een snufje zout. Zowel mijn dochter (als ik) vinden dat wat je tussen je wijsvinger en duim kunt houden een snufje is. Maar de smaak van het eindproduct geeft aan dat dit gewoon te weinig is. (en het was rauw gehakt dus we konden niet even proeven) Wat leidde tot het gesprek wat of hoeveel is nu precies een snufje en is de omschrijving een snufje niet eigenlijk veel te onduidelijk in een recept? Dus wat is bij jullie een snufje?
Het hangt ook wel af van de hoeveelheid waar het in gaat bij mij. Een spiegelei zou een snufje zout veel minder zijn dan in een halve kilo gehakt. Een beetje op gevoel dus eigenlijk heb je niks aan mijn reactie
Precies wat jullie doen. Maar ik gebruik dat nooit. We hebben een maatlepel 1/8 ,1/4, halve theelepel etc.
Een snufje is bij mij ook de hoeveelheid tussen wijsvinger en duim, ik denk grofweg het dubbele van een mespunt. Een vleugje is voor mij weer net wat meer dan een snufje, zeg een theelepel ongeveer. Maar ik lees al dat soort hoeveelheden nu als ‘voeg x toe naar smaak’, ik kan wel goed inschatten hoeveel dat voor mij is. Bij gehakt draai ik op gevoel een paar keer aan de molen, is op bv een pond wel meer dan 1 snufje.
Een snufje geeft voor mij aan dat je moet proeven en op gevoel moet koken en niet dat je het heel letterlijk moet nemen. Dus ik zou vooraf geproefd hebben. Rauw gehakt kan je prima proeven door een klein plukje even aan te bakken. Duurt ook maar een paar tellen (ook niet te letterlijk nemen )
Kijk, zulke reacties zijn echt helpend! Ik neem hoeveelheden nooit zo letterlijk en proef tussendoor of ik iets mis.
is bij ons ass/add gezin best moeilijk . maar van dat aanbakken is een goed idee, totaal niet aan gedacht .
Haha ik meet het met die lepels. Of een weegschaal kopen die kleine hoeveelheden kan wegen. Volgens mij doen we 1/4 op 250 gr gehakt. Geen idee hoeveel gram dat is. Overigens als ik een snufje doe heb je heel wat anders dan als mijn man dat doet
Mijn jongste dacht ook zo: een paar is 2, dus.... Ik heb hem geleerd: een paar schoenen is idd 2, maar voor de rest is het 2-10. 10 druppels is nog niet veel natuurlijk, maar komt misschien beter in de buurt
O ja, zo irritant dat soort termen in recepten! Zeg mij maar gewoon hoeveel gram of zo, ik kan echt niks met snufjes, vleugjes of zelfs eetlepels (want moet dat dan precies vol op de lepel of net meer of minder). Als het eten dan mislukt, dan ligt het naar mijn mening ook echt aan die vage termen Ik weet dat het vooral op smaak en gevoel is, maar ik word blijer van recepten waar alles precies afgemeten kan worden
Ik denk bij een snufje ook altijd tussen je vingers. Maar als ik een kok op tv kijk en die zeggen een snufje zout. Gaat er behoorlijk meer in.
Verschilt ook erg per soort zout. Het zout dat ik hier gebruik is heel sterk, in NL gebruikte ik zowat het dubbele. Bij dit soort dingen kijk ik eigenlijk nooit naar een recept maar meer naar m'n gevoel.