Eh, tegen de warmte? Ik heb het niet ontzettend snel warm maar ik zou een zomer zonder airco wel verschrikkelijk vinden hoor. Voor mensen in de woestijn is een airco zoals een verwarming is voor inwoners van Scandinavië/Siberië enz. Tja vroeger bestonden er uiteraard geen airco's, maar toen was het klimaat ook nog niet zo veranderd dat het 's nachts niet fris werd, zoals tegenwoordig. Huizen van klei zoals die van vroeger isoleerden ook heel goed, en geen idee of dat überhaupt nog bestaat tegenwoordig. Ik zie ze iig niet meer. Ik denk daarbij dat het wel erg deprimerend is om zo lang in zo'n kelder zonder zonlicht te moeten bivakkeren Mijn schoonzus heeft jarenlang in een Golfstaat gewoond waar de meeste huizen geen ramen hebben. Dat lijkt mij echt heel naar. Ik snap wel dat ze dat doen om geen hitte binnen te halen, maar toch (en dan nog werd er airco gebruikt...). Maar was dat ook in een heet klimaat zo met die kelders? Ik lees daar alleen dingen over in noord/west Europa en de koelere delen van Amerika. In de woestijn kan het echt heet worden hoor, ik denk dat zo'n kelder niet superkoel wordt, helemaal ivm droge aarde (maar dat gok ik nu wel hoor). Eten goedhouden deden mensen door te drogen of in olijfolie te bewaren (van wat ik van mijn schoonmoeder weet tenminste). En überhaupt werd er niet zoveel geconserveerd/bewaard, ja vlees en granen, maar voor de rest aten ze gewoon wat er in het seizoen was.
Ik denk dat het voor een groot aantal dingen beter is om iets op grotere schaal te maken dan dat iedereen dat apart doet. Gisteren gingen we kijken voor een nieuwe auto. Met de fiets gingen we wat garages af. En nergens een fietsenstalling te vinden! Heb er wel een opmerking over gemaakt
Hybride. De nieuwe auto's zijn meestal hybride. Dan heb je gewoon hybride (dus energie die vrijkomt wordt omgezet in elektrische energie) of plug-in hybride (dus met stekker). Die laatste vorm wordt niet aangeraden (heeft een zware accu nodig en is in verhouding heel duur (geen subsidie, hoge bpm, hoge wegenbelasting). Alleen elektrisch vind ik het nog te vroeg (we willen misschien een caravan en het omslagpunt qua duurzaamheid ligt op 120.000 - 150.000 km).
Hai ik lees soms mee maar voel me niet vaak een nuttige toevoeging, dus ik reageer nooit, tot nu Haha ik ben voor jou lid van die "bepaalde groep moeders", maar geen antroposofische opvoeding te bekennen hier hoor. Het antwoord is merinowol (of alpaca of kasjmier, dat is allebei nog zachter maar ook veel duurder). Hoe fijner gebreid, hoe zachter, doorgaans. Zowel ons kind als wijzelf dragen in herfst, winter, en lente deels wol. In de zomer hooguit een T-shirt; het voelt niet zo snel nat als je zweet... Maar voor de overige seizoenen dus echt voor de warmte. Alleen al een wollen onderlaag onder een katoenen trui scheelt al zoveel. Als het wel kriebelt helpt 't soms om 'm een paar uur in de vriezer te leggen en 'm daarna pas te dragen. Tot zover m'n wolbijdrage Het grootste nadeel van wol vind ik overigens de kwetsbaarheid. En je moet 't sowieso apart wassen.
Voordeel van wol is natuurlijk wel dat je het überhaupt niet vaak hoeft te wassen. Luchten is meestal al genoeg. Schroom niet om ook over andere onderwerpen hier mee te kletsen hoor
Ja ik was 't dan ook meestal op de hand om even snel een item op te frissen. De onderlaagjes gaan echt wel naar zweet ruiken, bijvoorbeeld, al merk ik wel echt verschil tussen bepaalde merken hoe lang je 't kunt dragen zonder te wassen. Truien wassen we inderdaad amper, pas als je echt weet dat ze vies zijn ivm knoeien met eten ofzo. Misschien klets ik wel vaker mee, kunnen we met z'n allen bepalen hoe geitenwollensok ik echt ben ;p
Ook geitenwollensokkentypes (om het maar even heel oneerbiedig te zeggen, haha) zijn hier welkom hoor! Iedereen maakt zo hun eigen keuzes en afwegingen. Dat vind ik het leuke aan dit groepje, dat iedereen weer groen is op haar eigen manier (de één eet volledig vega(n), ander rijdt geen auto, enz).
Klopt, we veroordelen hier niemand, maar ik ben wel de kritische hier. Er wordt zoveel gezegd dat iets duurzaam is, terwijl het niet duurzaam is. Je kunt hier lezen over wol: Hoe schaadt kleding het milieu? | Milieu Centraal
Ik vind het ook heel interessant om precies uit te zoeken hoe iets nou werkelijk zit. Want inderdaad, sommige dingen hebben een groen imago, maar zijn dat helemaal niet zo. Of andersom, dat iets eigenlijk veel duurzamer blijkt dan we aanvankelijk dachten.
Ja, ook nog een voorbeeld uit de antroposofische hoek: vaak gebruiken die ook metalen waterflessen. Daar liet ik al eerder een link over zien.
Ik ben me bewust van de milieu-impact hoor, daar niet van. Maar het zijn bepaalde afwegingen die je maakt. Over bamboe wordt bijvoorbeeld vaak gezegd dat het een heel duurzame keuze is, maar dat schijnt ook vies tegen te vallen... De groei van de grondstof is heel duurzaam (geen pesticiden, weinig water, groeit enorm snel), maar de productie van bamboe textiel is (vaak!) een ander verhaal. Volgens mij is het vooral een goed idee om alleen te kopen wat je echt nodig hebt, en te repareren waar nodig In dat opzicht is (voor mij) wol ook een duurzame keuze, want het is relatief makkelijk netjes te repareren, en ik vind ook dat het na veel wassen doorgaans mooier blijft dan katoen, bijvoorbeeld. Daardoor gaat het kledingstuk voor mij ook langer mee.
Ik vind water uit metaal drinken echt vies Uit plastic ook hoor. Dus ik drink eigenlijk alleen uit een glas en neem bijna nooit water ergens mee naartoe, behalve als het niet anders kan.
Nou, dat zijn precies die dingen waar wij het hier ook over hebben, dus wees vrij om je hier aan te sluiten! Wat ik van wol eerder heb opgezocht, is dat het niet altijd even makkelijk is om te achterhalen hoe de schapen gehouden zijn, en dat maakt wat duurzaamheid veel uit. Lopen ze in een natuurgebied om het daar te onderhouden of in een weiland met Engels raaigras. Worden ze ook voor het vlees gehouden of alleen voor de wol? Wat krijgen ze te eten (ivm methaanuitstoot). Ik zou wol alleen als wintertrui dragen, denk ik. Maar ik ruik het wel als ik het een aantal keer gedragen heb. Maar de wasmachine moet dan draaien voor een klein aantal kledingstukken. Ook weer een overweging...
Klopt, maar dat geldt ook voor elke andere keten. Dan zou je precies alleen nog kleding moeten kopen van een keten die volledig te traceren is. Dat is lastig, soms onhaalbaar, en soms onbetaalbaar (ja, ik heb mijn principes, maar ik heb ook een beperkt budget ). Maar inderdaad, zo heeft elke 'duurzame' optie ook weer een andere kant, of is het in bepaalde opzichten minder duurzaam dan we denken. En ik doe daarom inderdaad vaak een handwasje. 1 keer een laag water met een beetje wasmiddel waar de trui precies in kan liggen voor een half uurtje, en dan nog twee keer goed uitspoelen. Daarna overtollig water er uit rollen door het kledingstuk in een handdoek op te rollen, dan trekt het water al in die handdoek en is drogen ook niet veel werk meer. Wel uitkijken met temperatuurverschillen en het juiste wasmiddel gebruiken. Ben wel benieuwd wiens garderobe hier volledig uit 100% traceerbare kleding bestaat, en of je dan nog merkentips hebt (júist voor niet-wol ).
Ik denk van niemand Naast dat dat zowat onmogelijk is, ga je natuurlijk niet van de één op de andere dag groen leven. Althans, ik heb best nog wat kledingstukken die ik nieuw bij niet-erg-groene winkels kocht. Nu kopen we vrijwel alles tweedehands, ik weet dat daar ook haken en ogen aanzitten hoor, maar dat wordt altijd fysiek gekocht en iig niet door de pakketbezorger afgeleverd. Scheelt toch weer iets.
Volgens mij is dat onmogelijk. Ik heb ook nog best veel kleding van voor ik echt nadacht over de duurzaamheid ervan. Maar t is natuurlijk duurzamer om die gewoon te blijven dragen dan om alles te willen vervangen. @Vogelinnetje Lekker kritisch blijven reageren hoor. Soms denk je duurzaam bezig te zijn en dan blijkt dat niet te kloppen. Hoe moet ik daar achter komen als niemand me dat verteld?
Voordeel voor mij bij wol is dat ik het dan ook echt warmer heb, en dus de verwarming lager kan. Draag ik katoen, heb ik het echt kouder. Ik kan het makkelijker repareren, dus doe ik langer met mijn kleding. Maar ik koop daardoor ook nog minder kleding. Ik was het minder, ook de onderlagen hang ik eerst een paar keer uit, dus de wasmachine draait minder, dan dat ik die lagen van katoen zou dragen. helemaal traceerbaar is het allemaal niet, helaas. Helemaal duurzaam is mijn kleding kast ook niet. Waarbij ik wel moet zeggen dat veel van de kleding die van fast fashion merken zijn, al heel wat jaren oud zijn. Ik draag dat echt helemaal op. Ik probeer tegenwoordig eerst van verantwoorde merken via vinted te kopen, maar ook dat is niet zaligmakend voor mens en milieu. Denk dat de meeste winst toch zit in zo min mogelijk te kopen, en zo lang mogelijk te doen met wat je hebt
Ik heb een paar zelfgebreide wollen truien, de meeste met wol uit Noorwegen of IJsland. Nadeel is dat ik er steeds minder tegen lijk te kunnen omdat ik de hele ochtend zit te niezen als ik er 1 aantrek. Ook staat de verwarming op het werk vaak te hoog voor zo'n trui. Vooral die van IJslandse wol zijn lekker voor als je met het huidige weer buiten bezig bent. Ik heb er een shirtje onder en ze gaan 2 keer per jaar ofzo met de handwas. Verder let ik qua kleding niet zo op duurzaamheid. Ik vermijd de bekende Chinese troep en ik hou niet van shoppen dus koop meestal alleen iets als het vorige kapot is. Ik heb nog steeds het jasje van het pak wat ik op mijn 17e gekocht heb. Inmiddels dus 16 jaar geleden. Binnenkort is het wel tijd om er even goed doorheen te gaan om dingen die ik echt niet meer draag weg te doen en te kijken wat er aanvulling kan gebruiken. En nog als aanvulling op een vorige vraag. Ik zie er niet per se uit als een geitenwollensok, mijn zusje wel wat meer.
Oh de geitenwollen sok look heb ik af en toe wel met mijn zelfgehaakte vesten en truien Maar ook weer niet helemaal. Hihi. Ik dacht, maak er een foto van. Springt die kleine draak op schoot. Zie je d'r nog niks van