Bij ons in de regio zien we echt dat veel waarnemers interesse tonen om in loondienst te komen door deze wetswijziging. Ik had verwacht dat dit een landelijke trend zou zijn. Wel jammer en lastig zeg.
Ik hoor er weinig tot niets over. Nu zitten we ook met een uitvaller en wij moeten het nu echt hebben van waarnemers die weleens eerder bij ons hebben gewerkt en via via aan een waarnemer zien te komen. Misschien komt het nog hoor. Tot nu toe vinden de meesten het bijzonder onaantrekkelijk om in loondienst te komen. Ergens snap ik het ook wel. Je bent altijd gebonden aan vaste dagen, vakanties moet je in overleg doen en vooral als je verder weinig verplichtingen heb zoals een gezin is dit natuurlijk wel een stuk aantrekkelijker dan dat wanneer je een vaste betrekking hebt.
Ik knijp zo in mijn handjes met mijn huisartsenpraktijk. Hele fijne mensen, nog nooit geweigerd en leven heel fijn mee. De vorige huisarts keek ook altijd even op de patiënten lijst in het ziekenhuis, lag daar een van zijn patiënten, dan liep hij even langs. (Mag nu vast niet meer ivm avg…) Hij belde mij regelmatig op toen ik een paar weken in een ziekenhuis 2 uur van huis lag. Ik besef mij dat het ook anders kan.
Daar heb je ook wel gelijk in. Mensen bellen vaak ook te snel en artsen in België schrijven ook snel maar iets voor. In Nederland dan weer te langzaam, alles is uitzieken en pak maar een paracetamol Keelontsteking kan echt extreem pijnlijk zijn, ik heb regelmatig keelontsteking gehad maar 2 keer ervan waren echt absurd pijnlijk. Vorige week had mijn zoon ook weer buikgriep, na die ene keer heb ik er echt angst voor gekregen bij hem maar heb wel gewacht en was uiteindelijk niet nodig. Was gelukkig een heel extreem heftige maar ook korte vuurwerkshow, letterlijk, je wil het niet weten Het lijkt me ook wel moeilijk voor assistenten en dokters om via telefoontjes te bepalen wie echt hulp nodig heeft en wie kan wachten. Hoop dat er snel verbetering komt voor jullie want weet ook dat het voor jullie ook niet fijn is.
Hier in de regio zie je regelmatig dat er 2 dames samen een praktijk overnemen, zodat ze parttime kunnen blijven werken. Wel vaak nadat ze eerst een aantal jaar in de waarneming hebben gezeten trouwens. Een kennis van mij (man) kon een paar jaar geleden kiezen uit 3 verschillende praktijken om over te nemen, al die huisartsen wilde met pensioen. @MnnW neem jij toevallig met CW een praktijk over?
Je moet het echt treffen met je huisarts. Die van ons zijn (ze zijn met z'n tweeen een man en een vrouw) echt top. Je kan de dag zelf altijd langs komen. Zelfs niet urgente dingen is dezelfde dag of de dag erna. En ze nemen alles serieus. Maar de praktijk heeft al heel wat jaren een patienten stop. Moet ook wel, anders was het halve dorp overgestapt. Dus is echt mazzel hebben bij welke praktijk je je kan inschrijven. We hebben tijdens een vakantie van de huisarts ook wel eens de andere praktijk meegemaakt. Man tijdens werkzaamheden naar onderuit geklapt ('s avonds). Avond zelf weggewippeld, want mentaliteit dokter bezoeken daar doe ik niet aan en naar de HAP is alleen maar gedoe. Dag erna wou hij toch wel dat er even naar gekeken werd. Dat zei mij al genoeg. Maar nee hoor, neem een paar parcetamol en succes ermee. Langs komen mocht echt niet. Als het met een week niet over is mag je weer bellen. Die heeft dus een week met een gebroken enkel gelopen/strompeld.
En ik vind hier toch wel wat van. Ik woon in België en werk in Nederland in Ziekenhuis. En de artsen in België schrijven niet sneller “zomaar” wat voor. Ook met antibiotica EN pijnstillers zijn ze terughoudend. Dat is mss wel anders geweest vroeger, tegenwoordig zijn ze echt terughoudend. Ze doen wel sneller onderzoek bij klachten zodat je minder lang door blijft modderen met klachten, sneller een gerichte diagnose of doorverwijzing naar ziekenhuis. 20 minuten spreekuur zodat klacht goed gehoord kan worden en bron van klacht opzoeken. Zeer kundige arstsen welke ik tot nu toe heb gezien. En woon er al 20 jaar. Ken in nl goede huisartsen maar door de snelle en drukke zorg merk ik in mijn werk dat er echt mensen niet gezien worden in de thuissituatie die wel gezien hadden moeten worden. En in België zullen er ook artsen tussen zitten die niet doen wat ze horen te doen. Ik vind het dus niet netjes om de Belgische huisartsen/ zorg zo lelijk te weerspiegelen want dat is allang niet meer de werkelijkheid.
Je zou toch denken dat de assistente wel even snel dossier scant onder het bellen of het een veel-beller is of niet. Als iemand bwv 5 jaar niet is geweest en dan zoiets zegt moet dat toch ook al een indicatie zijn? Niet dat de veel-beller maar moet doorlopen he, maar kan me voorstellen dat je adhv dossier (of persoon als je die beter kent) ook wel kan inschatten in hoe snel ze moeten komen en of afwachten een optie is
Dat klinkt niet lekker. Fijn dat je nu gezien bent. Hopelijk slaat de antibiotica aan. Beterschap! Helaas zijn er een hoop mensen die voor elk wissewasje de huisarts bellen. Die bij een klein beetje keelpijn het overdrijven en antibiotica vragen. Terwijl keelontsteking vaak ook veroorzaakt wordt door een virus en dan is het gewoon uitzieken. In dit geval had de assistente wel een afspraak moeten inplannen. Komt denk ik echt door werkdruk en alle virusjes komen nu weer op dus nog meer drukte in bij de praktijken.
Hier nog nooit zomaar antibiotica gekregen. Sowieso ga je met bellen bij ons geen stap verder zijn. Onze arts doet niet aan diagnose stelling via telefoon en er is ook niemand die via telefoon bepaald of je al dan niet moet langskomen.
Hoe bepalen ze dan of je langs moet komen? Of moet je sowieso komen als je belt? Kan je ook niet bellen voor advies dus?
Dat bepaal jij zelf of jij het nodig vindt om een arts te bezoeken. Jij ervaart klachten dus wordt gezien door de arts. Die kijkt wat hij ermee kan doen. Je kunt online of via assistente afspraak maken. Er wordt niet gevraagd waarvoor de afspraak nodig is. Eerste keer dat ik belde voor een afspraak moest assistente “lachen” dat ik mijn verhaal deed. Een assitente in België is ook een echte assistente. Kunt ook niet verwachten eigenlijk dat de assistentes in Nederland via een telefoon kunnen inschatten of iemand langs moet komen. Ze zijn geen arts en moeten wel iets heel sbijzonders doen. Via de telefoon inschatten of iemand een arts mag zien…. Vind ik zelf krom nu ik het Belgische systeem gewend ben. Mensen kunnen ooit erg onduidelijk zijn en dan is een klinische blik erg belangrijk. Dus wat zijn klachten en hoe zit iemand erbij.
Bepalen doe jijzelf. Dat doet niet iemand voor u via telefoon. Afspraken kan je online maken. Je kan een reden opgeven maar dzt hoeft helemaal niet. Bellen voor advies is te zien. Je mag voor resultaten bellen tussen 8 en 9 en tussen 16 en 17 maar het is niet de bedoeling de arts met iedere vraag lastig te vallen. Want hier is het ook echr de arts die je aan de lijn krijgt in die tijd. Heb je tussendoor een vraag dan kan je ook altijd bellen maar kom je niet direct bij de arts terecht en ook mss helemaal niet (te zien wat uw vraag). Ben je te ziek om zelf te rijden dan komen ze aan huis. Op dinsdag doet mijn huisarts ook een rondje ziekenhuis en bezoekt hij al zijn patiënten (binnen en buiten maar ik vind dit echt wel fantastisch).
Dit dus! Zorg België wordt ooit in Nederland als achtergesteld uitgelegd echter is de zorg erg goed. Zorg in België staat niet 1-0 achter op Nederland.
Neen een afspraak word sowieso voor 20 minuten ingepland. Wanneer je langer verwacht kan je bellen om te horen of er 2 afspraken nodig zijn en dan gaan ze u 2 afspraken na elkaar geven of de laatste afspraak van de voormiddag of avondshift of dan regel je dit zelf online. Wil je met meerdere gezien worden, vragen ze afspraken na elkaar aan te vragen of vast te zetten. Dat staat ook gewoon op de website dat je dit moet doen.
Ik denk zelf dat je het moet treffen, hier lees ik veel negatieve ervaringen met de triage bij de huisarts, ik heb dat nog nooit meegemaakt.
Klopt ook wel, hoef niet uit te leggen waarom ik de huisarts wil zien. Wel eens andere medicatie gekregen gewoon via mail. Huisarts had mijn urticaria al vaak genoeg gezien en wist hoe heftig het was. Als ik dan vertel dat de medicatie totaal niks doet heeft hij een andere gegeven (die ook niks deed ) gelukkig is het nu onder controle met de gewone medicatie die toen niks deed. Ook wel eens een ziektebriefje gekregen voor het werk na de uitleg aan de telefoon dat ik al 3 dagen niet had geslapen door de urticaria. Telefoongesprek was wel met de huisarts en niet met een assistent. Maar bij ziekte hoef je niet te vertellen hoe of wat. Als het niet dringend is maak je online een afspraak, is het dringend dan telefonisch en wordt je de dag zelf of dag erna gezien. Antibiotica 2 keer gekregen in mijn hele leven.
Ja in België. Nederland is 10 minuten dacht ik. Prima voor even oren checken ofzo maar voor complexere dingen al snel te kort