Ik zie door de bomen het bos niet meer. In onze gemeente krijg je naast de landelijke subsidies ook nog subsidie voor een groen dak bijvoorbeeld, maar dan weer niet in combinatie met iets anders. Terwijl je wel extra subsidie krijgt als je bijvoorbeeld de vloer + de muren isoleert. Op zonnepanelen is volgens mij helemaal geen subsidie meer. Al zegt de 1e website wat anders dan de andere. En de plafonds doen we zelf met isolatie die we hebben kunnen overnemen, dus daar krijgen we waarschijnlijk niks voor (logisch ook). Ik vraag de aannemer om alle bonnetjes te bewaren en hopelijk doet hij dat ook. En ik maak overal foto's van. Hebben jullie nog tips? En hoe pakken jullie dit aan? Ik vind het allemaal maar ingewikkeld eerlijk gezegd, maar ik wil wel zoveel mogelijk geld terug zien te krijgen.
Onze aannemer was goed op de hoogte van de regels (aantal jaren geleden, dus waarschijnlijk niet relevant voor jullie), die van jullie misschien ook? Wij hebben ons hele huis laten renoveren en isoleren en hebben gebruik gemaakt van de isde regeling, was best een gedoe en er moesten volgens mij door de aannemer ook foto’s gemaakt worden, dus wel handig om vooraf te kijken wat je allemaal moet doen: https://www.rijksoverheid.nl/wetten-en-regelingen/productbeschrijvingen/subsidie-voor-verduurzaming-koopwoning-aanvragen
In onze gemeente moeten ze vooraf komen kijken wat je gaat doen etc. In de gemeente van vrienden kwamen ze juist achteraf. Ik zou het goed uitzoeken wat ik vind het best een gedoe. Suc6 er mee
Vaak heeft de gemeente en bouwloket of een duurzaamheidsloket waarbij ze je met dit soort vragen kunnen helpen
Echt komen kijken? Ik dacht dat foto's en bonnetjes voldoende zouden zijn. En dat het wel door een professional gedaan moet worden. Ik ga dat even goed controleren.
Ik heb voor de gemeentelijke subsidies vooraf contact opgenomen met de gemeente wat hun eisen waren. Ze moesten vooraf toestemming geven en kwamen bv tussendoor bij de werkzaamheden kijken. Misschien een goed idee om maandag even contact met ze op te nemen over de procedure. overheidssubsidies voor isolatie waren heel helder qua eisen, daar waren bonnetjes voldoende. Via de site van de Rabobank kun je heel makkelijk vinden welke subsidies landelijk en plaatselijk gelden als je je woonplaats ingeeft.
Wij hebben twee jaar geleden de ISDE subsidie aangevraagd. Ik vond het echt een draak om te doen maar begreep dat ze het inmiddels wat gemakkelijker hebben gemaakt. Belangrijk is dat de materialen die je gebruikt op hun lijst staan (anders geen subsidie) en dat je bonnetjes hebt of foto’s om dat te staven. En verder, overal foto’s van maken. Situatie voor verbouwing, tijdens verbouwing en erna. Voor de dakisolatie had ik bijvoorbeeld bijna geen foto van toen het gedaan werd en dan is het lastig aantonen dat het juiste materiaal inderdaad gebruikt is voor de isolatie. Maar ook van hoe de raampartijen eerder waren en na het plaatsen van de kozijnen (je krijgt alleen subsidie voor het deel dat uitgebreid is in ons geval ivm een aanbouw). Uiteindelijk is het hier wel gelukt, en kregen we zelfs iets meer dan verwacht.
Dit staat er op de website van onze gemeente: Bij 1 isolatiemaatregel vergoedt de gemeente 1.200 euro van de kosten. Bij 2 isolatiemaatregelen vergoedt de gemeente 2.500 euro van de kosten. Dit bedrag kan de huiseigenaar besteden aan: vloerisolatie, dakisolatie, isolatieglas of spouwmuurisolatie*. U kunt zelf een uitvoerder kiezen. Deze uitvoerder moet wel een geregistreerd bouwbedrijf zijn. Isolatie maatregelen Deze subsidie is bedoeld voor diverse isolatiemaatregelen: dak-, zolder- en vlieringisolatie, vloer- en bodemisolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie*, HR++ glas en HR+++ glas. Dan zijn er nog combinatie-maatregelen. Deze vallen alleen onder deze subsidieregeling, wanneer ze zijn gecombineerd met een van bovenstaande isolatiemaatregelen. Het gaat om: energiezuinig ventilatiesysteem, verwijderen aardgasaansluiting, isolerend paneel (in combinatie met HR++(+) glas) en isolerende deur (in combinatie met HR++(+) glas). Voorwaarden De officiële naam van de regeling is ‘Subsidieregeling energiebesparing bestaande woningen’. De belangrijkste voorwaarden zijn: De werkzaamheden moeten zijn/worden uitgevoerd door een daartoe gespecialiseerd bedrijf. Doe-het-zelf is uitgesloten; U hoeft niet te voldoen aan minimum oppervlakte; De woning heeft een woonfunctie. Recreatiewoningen zijn uitgesloten; De werkzaamheden hebben geen betrekking op een vergroting van de woning; De subsidie is bedoeld voor huiseigenaren van bestaande koopwoningen met een WOZ-waarde, die in 2022 lager was dan het gemiddelde van de gemeente. ISDE en Warmtefonds Als u niet voor deze subsidie in aanmerking komt, kun u misschien gebruik maken van de landelijke ISDE-subsidie(Verwijst naar een externe website). De subsidies mogen gecombineerd worden. Daarnaast is er nog de Energiebespaarlening(Verwijst naar een externe website) van het landelijk Warmtefonds. Ze komen denk ik niet kijken. Alleen onze serre wordt uitbouw, het oppervlak blijft hetzelfde. Hopelijk vallen ze daar niet over. Nu even kijken of we inderdaad aan die 2500 euro subsidie kunnen komen. Alle tips zijn welkom.
Ik moet dit ook nog aanvragen na verbouwing, maar vind het een draak van een regeling. Dat invullen en aan alle eisen voldoen is echt niet zo even gepiept.