Vroeger was het misschien allemaal nog kleinschaliger. De schaalvergroting begon pas na de oorlog, heb ik onlangs ergens gelezen. Na de honger in de oorlog was er gezegd dat dat nooit meer mocht gebeuren en dat daardoor ingezet werd op schaalvergroting. Vanaf toen werd alles ineens in grote hoeveelheden beschikbaar. @citroenrasp, ze hebben het toch wel over minder vlees? Als mensen vroeger al vlees aten – hun dieet was grotendeels plantaardig, zegt Lin – dan gebruikten zij het hele dier: van kop tot staart.
Wauw. Dat vind ikwel heel erg onbeschoft van die broer. Ik zou niet snel voor een groot aantal gasten alles vegan maken, maar daarin een mooie mix vinden. Maar goed. Jouw bruiloft, jouw keus. En als gast heb je t te doen met wat er is. (allergieën oid daargelaten)
En vroeger waren er veel minder exotische groenten en fruit beschikbaar. En at je veel meer volgens het seizoen. Maar t kapot koken van groenten ipv beetgaar of roerbakken kost wel weer meer energie Artikel niet gelezen. Zit in de trein en verbinding is op dit stuk traaaaaaaag.
Met koken maken wij veel gebruik van restwarmte. Dus zetten de pit helemaal uit of erg laag bij eieren, pasta en rijst koken. Maar stoven duurt erg lang, dat is het idee van stoven. Weliswaar minder water, maar wel langere bereidingstijd. Hier gebruiken wij veel de oven. Dat kost veel energie. Als ik bak, dan moet het brood e.d. in een hete oven, maar ovenschotels en dingen opwarmen kunnen er al in terwijl de oven opwarmt. En als ik op zaterdag veel bak en ook nog avondeten in de oven maak, dan zorg ik wel dat alles zoveel mogelijk achter elkaar de oven in kan, zodat je niet elke keer de opwarmtijd hebt. Ik warm ook pas voor als het gerecht bijna de oven in kan. In veel recepten staat als eerste dat je de oven moet voorverwarmen, maar vervolgens moet je nog een half uur snijden e.d. Staat die oven veel te lang ongebruikt aan. Zo probeer ik erop te letten. Ik heb overigens ook een combimagnetron. Die is kleiner, scheelt ook weer. Maar die kan ik niet voor brood gebruiken (alleen hetelucht).
Naja dat was mijn idee ook, ik ben dan te gast. Ik ben dan niet degene die het te bepalen heeft, ik geef het feestje niet, de allergieën inderdaad daargelaten.
Ik gebruik de oven soms express als het zonnig is. Groenten roosteren voor lunch (wij eten meestal salades) ofzo op zondagmiddag als de zon schijnt zodat het van de zonnepanelen komt.
Hier wordt door familie ook de neus opgehaald bij vega eten. Moet altijd vlees zijn. Heb er best moeite mee. Maar met kerst wordt het wel vlees (en de rest van de week vega vega vega). Ik vind het nog lastig om kerstwaardige gerechten te maken zonder vlees. Zo'n stuk gebraad staat ook wel mooi. @fruity, dat is best lastig plannen. Je zou ook kunnen denken om de oven juist op een koude, grauwe dag te gebruiken: dan kun je de warmte van de oven gebruiken als bijverwarming
Ik zie het nu ook Opnieuw de link ingevoerd op de archiveersite, maar kennelijk kreeg ik niet heel het artikel te zien. Toch vind ik alsnog dat het veel meer over het doodkoken van groenten gaat.
Is een slowcooker niet wat voor je? Kost weinig stroom en voor stoofgerechten en pastasauzen werkelijk fantastisch. Technisch kan je er ook brood mee doen (heb t 1x geprobeerd om zo'n focaccia te maken, dat werd meer breekbrood zo hoog maar wel lekker! ) Ik wil me nog eens een keer in een hooikist verdiepen (of de moderne variant "hooimadam"). Je kookt bijv je aardappels en zet je pan dan daarin en gaart de boel op restwarmte. Voor de dagelijkse spitsuren niet heel haalbaar, maar je zal maar een beperkte hoeveelheid energie hebben (om wat voor reden). Blijft op mn radar staan, maar is er nog niet van gekomen (ondanks ruime sortering aan resthout)
Nee, want dat is weer een apparaat extra. Ik stoof ook niet zo veel en ik vind roeren in bijv pastasaus en geurontwikkeling meemaken erg leuk! (pastasaus maak ik overigens niet op zijn italiaans: die bij bij is staat meestal maar 10-15 min te pruttelen). Broodbakken is echt mijn hobby. Dat is echt iets wat je moet voelen en zien, volledige controle erover wil hebben. Althans, dat is deel van de hobby
Oven gebruiken we eigenlijk steeds minder. Gerechten als ovenschotels eten we toch maar zelden, voorheen gebruikte ik nog wel eens de oven om kippenvleugels in te bakken, maar sindskort ben ik erachter gekomen dat het bakken in een pan eigenlijk precies hetzelfde resultaat geeft. Brood bak ik bijna dagelijks, maar dat zijn verschillende soorten Tunesisch platbrood die in een pan op het fornuis gebakken worden. Af en toe halen we baguette bij de bakkerij. En natuurlijk nog wel iets van cake of koekjes oid uit de oven, het is dus niet dat de oven nooit meer wordt gebruikt. Al denk ik toch dat ik maar eens een wonderpan moet aanschaffen voor cake, die worden hier nog best veel gebruikt en je hebt ze in allerlei formaten. Wat trouwens wel grappig is dat je hier ook gewoon koekjes kan (laten) bakken bij de bakkerij, dat doet bijna iedereen aan het eind van ramadan. Ook mensen die thuis gewoon een oven hebben.
Toen ik hier vroeg wat ze met kerst willen was het antwoord unaniem: Groot Vlees! Ik vind dat ook wel kersterig staan. Grote rollade en daaromheen lekkere groente en aardappelgerechten. En dan de dagen erna koude rollade bij de lunch. Maar vega is ook prima. De "shoarma" en de vega-balletjes vinden ze lekker bijvoorbeeld. Of hartige taart met vegagehakt. Dus we mixen het wat. Soms vlees, soms vis en soms vega. Ik heb daar geen strak schema voor. Net waar we zin in hebben/in de aanbieding is
Ik vind vlees ook wel echt bij feestdagen horen. Daar vind ik vlees eigenlijk ook voor bedoeld: voor speciale gelegenheden, dan geniet je er echt van
Ik denk dat het daar ook op uitdraait hier, rollade of stoofvlees, misschien stamppot buffet ofzo maar daar moet dan ook vlees bij vinden de kerels. Grote rollade op tafel met allemaal bijgerechten klinkt ook erg goed! Wij krijgen het weekend voor kerst twee dagen achter elkaar bezoek dus dan wordt het twee keer een kerstdiner en met kerst restjes eten of een grote pan spaghetti met vega balletjes Wij zijn momenteel verkouden allemaal. De kleine meid ook, die heeft gister ook nog vaccinaties gekregen ik heb net een heleboel sinaasappels uitgeperst met een citroen erbij. Had nieuwe gember gekocht omdat mijn gember verdroogd was en flink aan het uitlopen (moet ik gaan poten) dus dacht, hoe ga ik die gember uitpersen voor door mijn sapje?? Heb het geschild, in kleine stukjes in de knoflookpers en daar kwam flink wat sap uit. Weer iets geleerd
Eigenlijk eten wij juist met feestdagen minder, terwijl de meeste mensen hun tafel volladen. Ik denk altijd dat het overeten gekomen is, omdat vroeger de mensen voor feestdagen echt vasten. B.v. 40 dagen voor de Pasen geen vlees, zuivel, olie, koffie enz. enz. en toen waren er ook niet zoveel alternatieven, zodat het toen ook echt een feest was om weer eens van alles te mogen eten. Maar nu wordt er minder gevast en dan zijn er nog zoveel vervangers voor de dingen die niet gegeten mogen worden, dat men het eigenlijk ook niet mist. En de meeste mensen kunnen eten wat ze willen, wanneer ze dat willen. Mexicaans, Oosters of erwtensoep. Hoe speciaal moet iets nu zijn om speciaal te zijn? (Aan mij is het toch niet besteed want ik eet net zo lief linzen met een beetje olie als een ingewikkeld gerecht)
Wij hebben natuurlijk andere feestdagen en ook nog eens veel minder. Soms houd ik amper bij hoeveel het er wel niet zijn in Europa: Sinterklaas, kerst, Pasen, Halloween, dankdag, pinksteren, sint Maarten, carnaval en ben er nu vast nog een aantal vergeten. En natuurlijk nog verjaardagen. Wellicht speelt de hoeveelheid van de feestdagen ook mee, wij hebben er jaarlijks twee en vieren geen verjaardagen. Van ramadan maken wij ook geen feestmaand (zoals tegenwoordig helaas vaak gebeurt) maar echt een vastenmaand. Niet zozeer in de zin van verboden voedingsmiddelen, maar wel van matigheid. Daarbij is het voor moslims sowieso afgeraden om veel vlees te eten, ongeacht jaargetijde, iets waar het gros zich tegenwoordig totaal niet meer aan houdt maar wat wij wel een belangrijk onderdeel van het geloof vinden. Dus als het dan eens een feestdag is pak ik graag wel uit. Niet overdreven en ook geen meerdere gangen ofzo maar wel iets luxers dan normaal. Afgelopen eid ul fitr had ik bv lasagne gemaakt, voor velen vast een best alledaags gerecht, maar wij eten het amper en de kinderen wilden dit graag. Maar vooral ook veel zoete lekkernijen (waarvan het overgrote deel toevallig veganistisch was).
https://www.ad.nl/buitenland/klimatologen-verbijsterd-door-extreme-hitte-frankrijk-nooit-zulke-temperaturen-om-deze-tijd-van-het-jaar-gezien~a6d715f4/
Ik ga nog wel een refill bij Rituals halen. Scheelt 5 euro nu en mijn huidige pot is bijna op. Dan mag het toch?