Ik lees net op Nu dat Australie een wetsvoorstel heeft aangenomen welke social media verbied voor kinderen tot en met 15 jaar. Ik vind het een prima voorstel en hoop dat er nog vele landen, waaronder Nederland, gaan volgen. Hoe sta jij hierin?
Ik vind dat echt dikke onzin. Vergeet niet dat er voor pubers nu ook een online wereld bestaat; The Remarkable Life of Ibelin Wat wil ik vind is dat ouders gewoon niet in gesprek gaan, of laten zien hoe je er mee om moet gaan en maar denken dat ze alles wel weten etc. En als ouders moet je leeftijdsgrenzen die de app stelt wel hanteren, dus social media is sowieso vanaf 13 (geloof ik)
Ik zou wel willen weten wat dan precies onder social media valt. Is dat dan ook youtube en whatsapp? Of gaat het alleen om Tiktok en Snapchat? Want die laatste hebben mijn kinderen al sowieso niet, omdat het ze gewoon niet interesseert. Op youtube kun je ook heel veel “gekke” fimpjes vinden, maar hoef je niet perse een account te hebben. Ik vraag me dan af waar zo’n verbod de kinderen precies van moet beschermen.
Ik vind het wel ver gaan. Het hoort bij deze wereld en generatie, dus beter mee leren omgaan. Maar goed, geen WhatsApp meer, dus maar terug naar smsjes
Heel bijzonder, dan krijgen kinderen op hun 16e ineens wel toegang tot social media? Op die leeftijd kan je als ouders zijnde moeilijk meer hun telefoon controleren en kinderen opvoeding geven wat social media betreft. Social media is ondertussen een onderdeel van de samenleving en mijnsinziens is het belangrijk om je kinderen daarbij te begeleiden. Dat gaat makkelijker bij een kind van bijvoorbeeld 11 dan bij een dwarse puber van 16.
Eens met @Cin85 los daarvan; wat een gemiep. Wat een betutteling! Laat iedereen zelf beslissen wat hij of zij wenst voor hun kind ipv dat de overheid zich overal weer mee bemoeid.
En hoe zien ze het met de kinderen van 13/14/15. Ineens geen toegang meer? Als je nu een kind hebt van 4/5/6 dan is het anders dan als je een puber hebt die eraan gewend is. En hoe gaan ze dit handhaven? Niet vapen en niet drinken onder de 18 gaat ook fantastisch.
Wat een onzin. Zoon zit naast me, ik download de meeste apps die hij heeft. We doen veel dingen samen, kan hem alles uitleggen. Aangeven als ik een gevaarlijk filmpje zie en uitleggen dat als hij zoiets ziet hij snel moet door scrollen omdat hij anders vaker dat soort filmpjes te zien krijgt,....(1 keer eens iets over zelfmoorden) Mijn zoon krijgt begeleiding zodat hij hopelijk weet hoe alles werkt en wat wel en niet gevaarlijk is tegen dat hij 15/16 jaar is. En nu willen ze dit verbieden? Ook deze begeleiding dus? Op de meest moeilijke leeftijd krijgen ze ineens toegang, op de leeftijd dat ze geen ouders meer om hun heen willen om hun te begeleiden erin? Ik ben juist heel bewust begonnen met social media voordat de puberteit begint
Totdat de algoritmes aangepast zijn is dit voor nu de beste oplossing. Meisjes krijgen een onhaalbaar ideaal beeld te zien en als jonge tiener is het nog moeilijk om daar doorheen te prikken (niet alleen als jonge tiener natuurlijk). Dit heeft bij bijna de helft van de meisjes een negatieve invloed op hun zelfbeeld. Daarbij heeft een groot gedeelte van de jongeren moeite met het onderscheid te maken tussen nepnieuws en echt nieuws. En de algoritmes op sociale media maken dat je steeds meer van hetzelfde voorgeschoteld krijgt. Dit kunnen positieve dingen zijn, bijvoorbeeld voor een hobby, maar ook heel negatieve dingen. Natuurlijk kun je jongeren daarin begeleiden en opvoeden, groot probleem is alleen dat dit alleen voor de digitaal vaardige ouders een optie is. Jongeren zonder digitaal vaardige ouders moeten hierin ook beschermd worden.
Ik denk dat verbieden niks oplost. Ik ben wel voordstander van meer begeleiding door ouders, en strengere regulatie door de overheid op inhoud. Van mij mogen ze alle accounts met pro-anorexia, valse gezondheidsclaims verbieden, en veel strenger toezien op het beinvloeden van jonge tieners door beroemde influencers. Voorlichting dus, in plaats van een verbod op social media. Ik kan mijn 12-jarige hierin nu nog prima begeleiden en helpen, en ik kan op mijn telefoon meekijken en toestemming geven. Bij een 16-jarige zie ik dat niet snel gebeuren.
Ik snap wel dat sommigen het niet nodig vinden, maar er wordt m.i ook wel te pas en te onpas geroepen dat iets betutteling is tegenwoordig. Het ligt m.i namelijk wel een stukje ingewikkelder dan "als ouder je kind begeleiden" (en dat is dan überhaupt alleen mogelijk voor die ouders die digitaal vaardig genoeg zijn). Als dat zo makkelijk was, dan hadden we niet zoveel te maken met sexting, bedreigingen, smartphoneverslavingen. Je kan nog zo goed begeleiden, maar soms (vaak) kunnen pubers dingen toch redelijk goed verbergen. Om het nog maar niet te hebben over het puberbrein dat nog volop in ontwikkeling is en op deze manier heel makkelijk in aanraking komt met al die levensgevaarlijke challenges, pro anorexia/zelfmoord content of nepnieuws. Al is dat gevaar na het 16e jaar, wanneer ze dus wel vrij op sociale media zouden mogen, alsnog niet geweken. Het is alleen wel de vraag wat er allemaal onder sociale media valt. WhatsApp is bv officieel ook sociale media, maar toch van een ander kaliber dan Facebook/X/Insta- en Telegram enz. En op YouTube kan je ook gewoon zonder in te loggen.
Maar het beschermd niet. Het enige verschil is dat veel kinderen begeleiding krijgen, velen ook niet natuurlijk. Maar door dit krijgt bijna geen enkel kind nog begeleiding want welk kind van 16 wil van de mama leren hoe tiktok, facebook en andere social media werkt? Ik snap dat velen geen begeleiding krijgen maar op deze manier krijgt geen enkel kind nog begeiding.
Nou, weet niet of het zo verstandig is om terug te gaan naar MSN en TMF chat hoor Ook dáár gebeurden al dingen die niet door de beugel konden. Dat je met je externet webcam (jaaa, als je echt hip was had je die) ging verbinden en opeens vol in beeld een mannelijk geslachtsorgaan in the picture had...
Hoeveel jongeren zullen er tegenwoordig nog zijn waarvan de ouders niet digitaal vaardig zijn? Zelfs voor mensen die laaggeletterd zijn, zijn er tegenwoordig speciale apps om alles voor te lezen. Ik denk dus dat er bijna geen ouders meer zijn die zelf geen telefoon hebben.
Top idee. Apps worden ontwikkeld om zo verslavend mogelijk te zijn. Heel goed dat het in de vormende jaren verboden wordt. Net als roken en drinken is het gewoon schadelijk voor hun gezondheid en hun ontwikkeling. En als ze er allemaal niet op mogen, dan ontstaat er ook niet de druk van "maar ik ben de enige in de klas die niet op (...) mag". Mag van mij z.s.m. ook hier ingevoerd worden.
Er zijn ongeveer 2.5 miljoen Nederlanders niet digitaal vaardig zijn. Iets meer dan de helft is autochtoon. 1.8 miljoen van die mensen zijn tussen de 18 en 65, dus het is echt een veel groter probleem dan vaak gedacht wordt. Laag geletterdheid zegt niet alleen iets over de mogelijkheid om tekst te lezen, maar ook om het te begrijpen. Het journaal is voor laaggeletterden bijvoorbeeld een onmogelijk programma, omdat het taalbegrip te laag ligt om de complexe zinnen te snappen. Ook met apps of ondersteuning kan je wellicht wel zelfredzaam zijn, maar is het praktisch onmogelijk om je kind vervolgens te corrigeren op iets waar je zelf al zo veel moeite mee heb/ondersteuning bij nodig hebt.
En hoeveel verschil heeft dat gemaakt? Zoveel pubers roken/vapen en drinken ondanks dat eigenlijk niet mag. Ga je toch niet tegen. Die kinderen zijn handig genoeg, verzinnen ze wel een andere manier om toch op sociale media te komen.
Ja dat dus. Als je het tot die leeftijd gaat verbieden, gooi je ze daarna in 1x in het diepe. En in kader van privacy kun je ook niet meer elke keer met een 16 jarige mee kijken. Met een 12 jarige kan dat nog wel.