Kerstavond eten we met mijn ouders Hoorntje met zalm Bladerdeeg hapje Lichtecsoep Bavettevrollade met stoofpeerchutney Pomme duchesse, aardappelgratin Groente nog niet uit Toetje regelt mijn moeder 1e kerstdag Uitgebreid brunchen ‘S middags soep met pasteitje oid 2e kerstdag gourmetten op verzoek van de kids
Ons menu wordt denk ik: Amuse: kaasbakje met kipsalade Voorgerecht: carpaccio tompouce of tonijn tartaar met sesamkletskoppen en safraan kroepoek Hoofdgerecht; porchetta van de bbq, Gratin dauphinois, geglaceerde worteltjes en stoofpeertjes Dessert: zijn we nog niet uit (oudste dochter gaat wat zoeken dat we samen gaan maken).
Kerstavond wil ik allemaal hapjes maken oa; dadels met spek, kaasplankje, frituur hapjes, rauwkost, chocolade, fruit en dan een ijsje toe. 1e kerstdag; Voor: carpaccio ( misschien op getoaste broodjes) Hoofd: Beef Wellington, frietjes en sperziebonen met spek Na: kant en klaar kerst toetje van de ah 2e kerstdag gaan we gourmetten of pannenkoekjes op de plaat maken. We zullen alle dagen gewoon met ons eigen gezin zijn. Kijk ik ook echt naar uit!
Oh deze van de week gemaakt maar vond hem niet super lekker. De bier was teveel aanwezig en pruimen/abrikozen was ook wel een gekke toevoeging
Oh das jammer. Leek me JUIST lekker met dat fruit. Misschien dat gewoon weg laten en minder bier erin. Zou dat werken?
Of voor de Kerst al een keer maken? Dan kun je het recept met Kerst eventueel nog aanpassen, of in het ergste geval nog wat anders bedenken!
Wij maken het voorgerecht. Pasteitje met champignon ragout (zelf gemaakt, niet uit blik). 2e kerstdag gaan we uit eten
Op kerstavond komen 3 vrijgezelle vrienden langs. Ik maak dan een flinke borrelplank (koude hapjes) en serveer ook nog warme hapjes. Eerste en tweede kerstdag beide avonden werken, dus niet iets speciaals dit jaar. Helaas
Beide kerstdagen avonddienst, ik denk dat ik gewoon salade oid meeneem, of misschien stokbrood met smeersels. Ik eet niet graag een warme maaltijd op werk.
Ik heb gisteravond vast mijn bestelling bij Jumbo gedaan en ga morgen even bestellen bij de slager en naar de lokale wijnwinkel, zo leuk die voorbereidingen Bij de koffie worden het mini-appeltaartjes. Vooraf uien- of groentesoep, een zelfgebakken Italiaans breekbroodje en voor de volwassenen Vitello tonato. Als hoofdgerecht Boeuf Bourguignon, pommes duchesses, sperziebonen in spekrolletjes en stoofperen. Voor de kinderen maakt mijn moeder een kiprollade. Als toetje zelfgemaakte crème brulee, daarnaast diverse soorten ijs met slagroom en sausjes. Oh en nog even langs de chocolaterie voor bonbons bij de koffie na het eten. Allemaal vrij traditioneel, maar daar maak ik iedereen hier het meest blij mee En lekker veel wat de dag van tevoren vast klaargemaakt kan worden. Oh als iemand nog een tip heeft voor hele goede wijn voor door de Boeuf Bourguignon die ook lekker is om erbij te drinken, dan hoor ik het graag!
Ik zit zelf in de nachtdienst dus niet erg veel tijd om te koken vanwege het slapen overdag. Kerstavond ga ik dus wel lekker koken, dan komen mijn ouders eten. Ik maak dan zelfgemaakte pommes duchesse, geroosterde wortels en gebakken zalm. Mijn ouders zorgen voor het toetje en voorgerecht is iets wat we nog hadden liggen. 1e kerstdag lig ik tot 4 uur in bed dus mijn vriend haalt nadat hij met onze dochter naar familie is geweest lekker sushi af. Dit al besteld 2e kerstdag lig ik tot 2 uur in bed en daarna naar mijn schoonmoeder en gaan we gourmetten/pizzarette
Wij beginnen vrijdag met pre- christmas met 24 vrienden. Dan gaat de pizzarette aan Kerstavond traditie getrouw met vriendinnen all you need is love kijken onder het genot van een borrelplank eerste kerstdag zijn we met 22 en omdat dat echt teveel is om voor te koken doen we sinds een paar jaar bij een plaatselijke restaurant een 6 gangen menu bestellen wat je thuis alleen nog hoeft af te maken, ideaal tweede kerstdag zijn we met 12 bij ons thuis. Die maak ik het meest blij met simpel eten Carpaccio Pasteitje met ragout Aardappel gratin met diverse groentes Beenham en rollade Monchou toetje en vienetta Kaasplankje
We hebben eergisteren 2 kerst ‘menu’s’ besteld bij Lindenhoff. Beef Wellington en de gourmetschotel. De plannen wijzigen iets.. Kerstavond eten we beef Wellington met wat groente erbij (is 1,5 kilo voor 4 personen) en dan zonder voorgerecht en een monchou dessert toe 1e kerstdag gaan we gourmetten 2e kerstdag maak ik een hapjesbuffet van de restjes plus aangevuld met wat simpele dingen. Mijn man heeft een witte en rode wijn uitgekozen en die hebben we alvast even voorgeproefd, heerlijk!
Kerstavond: pangafilet met gebakken aardappeltjes, wortels en doperwten en vienneta toe. 1e kerstdag: verjaardag oudste dochter; biefstuk met champignonsaus, gemengde groenten en aardappelkroketjes. Ijs met warme stoofpeertjes toe. 2e kerstdag eten we bij mijn zwager, samen met de rest van de schoonfamilie.
Kerstavond: gourmetten met schoonzusje en zwager 1e kerstdag: uit eten met mijn kant van de familie bij een wokrestaurant. 2e kerstdag: zelf thuis met ons gezin & dan moeten we nog even kijken wat het word.
Vraagje, wij hebben morgen voor 22 mensen ons diner. Als hoofdgerecht geven we o.a aardappelen uit de oven Ik wil natuurlijk zo min mogelijk morgen avond doen. Het zijn gekleurde krieltjes die we met schil in blokjes snijden en dan insmeren met een soort van dressing en dan in de oven. Hoe lang kunnen deze gesneden aardappelen op een bakplaat in de koelkast staan voordat ze verkleuren? Dan smeer ik de dressing er op als ze de oven ingaan ( is het idee). Weet iemand dat?
Aardappeltjes verkleuren niet zo snel. Ik zou ze voorkoken, halveren, dressing erbij doen en dan in een bak (niet per se bakplaat) in de koelkast bewaren totdat je ze afbakt. Hoe meer je aan voorbereiding doet, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt.
Als ik de aardappels geschild heb en ze niet goed onder water weg zet krijgen ze van die zwarte/grijze plekken. Maar inderdaad even voorkomen is misschien wel handig?
Ze hoeven niet voorgekookt te worden..... in de oven worden ze al " gaar" dat hebben we getest. Ik dacht ook ze eerst onder water te zetten, maar dan moet ik ze weer droog deppen op de avond zelf dus dan weer ern handeling xtra.
Nee voorkoken hoeft niet, maar dan is de bereidingstijd in de oven korter. En wat ik zelf ook vind is dat door koken de (gehalveerde) krieltjes iets 'beschadigd' raken, meer kruimig worden. Dat geeft een knapperiger oppervlak. Als je ze dan na het koken op een plaat legt, dan stomen ze droog en kun je de dressing toevoegen.