Kerstmenu

Discussion in 'De lounge' started by dreames, Nov 30, 2024.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Sjalleke

    Sjalleke Fanatiek lid

    Oct 21, 2005
    2,158
    405
    83
    Kerstavond eten we met mijn ouders
    Hoorntje met zalm
    Bladerdeeg hapje
    Lichtecsoep
    Bavettevrollade met stoofpeerchutney
    Pomme duchesse, aardappelgratin
    Groente nog niet uit
    Toetje regelt mijn moeder

    1e kerstdag
    Uitgebreid brunchen
    ‘S middags soep met pasteitje oid

    2e kerstdag gourmetten op verzoek van de kids
     
    dreames likes this.
  2. dreames

    dreames VIP lid

    Dec 9, 2007
    7,811
    4,050
    113
    Ons menu wordt denk ik:

    Amuse: kaasbakje met kipsalade

    Voorgerecht: carpaccio tompouce of tonijn tartaar met sesamkletskoppen en safraan kroepoek

    Hoofdgerecht; porchetta van de bbq, Gratin dauphinois, geglaceerde worteltjes en stoofpeertjes

    Dessert: zijn we nog niet uit (oudste dochter gaat wat zoeken dat we samen gaan maken).
     
  3. Luna86

    Luna86 VIP lid

    Jan 11, 2009
    14,791
    9,309
    113
    Gelderland
    Kerstavond wil ik allemaal hapjes maken oa; dadels met spek, kaasplankje, frituur hapjes, rauwkost, chocolade, fruit en dan een ijsje toe.
    1e kerstdag;
    Voor: carpaccio ( misschien op getoaste broodjes)
    Hoofd: Beef Wellington, frietjes en sperziebonen met spek
    Na: kant en klaar kerst toetje van de ah
    2e kerstdag gaan we gourmetten of pannenkoekjes op de plaat maken.

    We zullen alle dagen gewoon met ons eigen gezin zijn. Kijk ik ook echt naar uit!
     
  4. stef

    stef Fanatiek lid

    Apr 19, 2006
    3,084
    31
    48

    Oh deze van de week gemaakt maar vond hem niet super lekker.
    De bier was teveel aanwezig en pruimen/abrikozen was ook wel een gekke toevoeging
     
  5. LadyKikker

    LadyKikker Fanatiek lid

    Feb 12, 2012
    4,234
    1,891
    113
    Female
    Oh das jammer. Leek me JUIST lekker met dat fruit.
    Misschien dat gewoon weg laten en minder bier erin. Zou dat werken?
     
  6. Felice

    Felice VIP lid

    Apr 22, 2009
    7,494
    8,416
    113
    #46 Felice, Dec 7, 2024
    Last edited: Dec 7, 2024
    Of voor de Kerst al een keer maken?
    Dan kun je het recept met Kerst eventueel nog aanpassen, of in het ergste geval nog wat anders bedenken!
     
    Neuzeke likes this.
  7. lindajl

    lindajl Fanatiek lid

    Jan 25, 2016
    1,914
    1,505
    113
    Female
    Wij maken het voorgerecht. Pasteitje met champignon ragout (zelf gemaakt, niet uit blik).
    2e kerstdag gaan we uit eten
     
    owly and dreames like this.
  8. Manolito

    Manolito Fanatiek lid

    Sep 12, 2016
    2,654
    2,100
    113
    Op kerstavond komen 3 vrijgezelle vrienden langs.
    Ik maak dan een flinke borrelplank (koude hapjes) en serveer ook nog warme hapjes.

    Eerste en tweede kerstdag beide avonden werken, dus niet iets speciaals dit jaar. Helaas
     
    dreames likes this.
  9. Happymam

    Happymam Fanatiek lid

    Feb 7, 2009
    1,251
    306
    83
    Beide kerstdagen avonddienst, ik denk dat ik gewoon salade oid meeneem, of misschien stokbrood met smeersels. Ik eet niet graag een warme maaltijd op werk.
     
    dreames likes this.
  10. Paardenbloem

    Paardenbloem Bekend lid

    May 31, 2022
    762
    1,231
    93
    Female
    Ik heb gisteravond vast mijn bestelling bij Jumbo gedaan en ga morgen even bestellen bij de slager en naar de lokale wijnwinkel, zo leuk die voorbereidingen:)

    Bij de koffie worden het mini-appeltaartjes.

    Vooraf uien- of groentesoep, een zelfgebakken Italiaans breekbroodje en voor de volwassenen Vitello tonato.

    Als hoofdgerecht Boeuf Bourguignon, pommes duchesses, sperziebonen in spekrolletjes en stoofperen. Voor de kinderen maakt mijn moeder een kiprollade.

    Als toetje zelfgemaakte crème brulee, daarnaast diverse soorten ijs met slagroom en sausjes.

    Oh en nog even langs de chocolaterie voor bonbons bij de koffie na het eten.:D

    Allemaal vrij traditioneel, maar daar maak ik iedereen hier het meest blij mee;)
    En lekker veel wat de dag van tevoren vast klaargemaakt kan worden.

    Oh als iemand nog een tip heeft voor hele goede wijn voor door de Boeuf Bourguignon die ook lekker is om erbij te drinken, dan hoor ik het graag!
     
    dreames and owly like this.
  11. LizMe

    LizMe Fanatiek lid

    Aug 7, 2016
    3,864
    2,548
    113
    Ik zit zelf in de nachtdienst dus niet erg veel tijd om te koken vanwege het slapen overdag.
    Kerstavond ga ik dus wel lekker koken, dan komen mijn ouders eten.
    Ik maak dan zelfgemaakte pommes duchesse, geroosterde wortels en gebakken zalm. Mijn ouders zorgen voor het toetje en voorgerecht is iets wat we nog hadden liggen.

    1e kerstdag lig ik tot 4 uur in bed dus mijn vriend haalt nadat hij met onze dochter naar familie is geweest lekker sushi af. Dit al besteld :)

    2e kerstdag lig ik tot 2 uur in bed en daarna naar mijn schoonmoeder en gaan we gourmetten/pizzarette
     
    dreames likes this.
  12. sidmick

    sidmick VIP lid

    Jun 23, 2008
    17,803
    4,184
    113
    Wij beginnen vrijdag met pre- christmas met 24 vrienden. Dan gaat de pizzarette aan

    Kerstavond traditie getrouw met vriendinnen all you need is love kijken onder het genot van een borrelplank

    eerste kerstdag zijn we met 22 en omdat dat echt teveel is om voor te koken doen we sinds een paar jaar bij een plaatselijke restaurant een 6 gangen menu bestellen wat je thuis alleen nog hoeft af te maken, ideaal

    tweede kerstdag zijn we met 12 bij ons thuis.
    Die maak ik het meest blij met simpel eten
    Carpaccio
    Pasteitje met ragout
    Aardappel gratin met diverse groentes
    Beenham en rollade
    Monchou toetje en vienetta
    Kaasplankje
     
    dreames likes this.
  13. Luna86

    Luna86 VIP lid

    Jan 11, 2009
    14,791
    9,309
    113
    Gelderland
    We hebben eergisteren 2 kerst ‘menu’s’ besteld bij Lindenhoff. Beef Wellington en de gourmetschotel. De plannen wijzigen iets..
    Kerstavond eten we beef Wellington met wat groente erbij (is 1,5 kilo voor 4 personen) en dan zonder voorgerecht en een monchou dessert toe
    1e kerstdag gaan we gourmetten
    2e kerstdag maak ik een hapjesbuffet van de restjes plus aangevuld met wat simpele dingen.

    Mijn man heeft een witte en rode wijn uitgekozen en die hebben we alvast even voorgeproefd, heerlijk!
     
    dreames likes this.
  14. pareltje2212

    pareltje2212 Fanatiek lid

    May 17, 2007
    1,533
    299
    83
    Female
    huismoeder
    Leusden
    Kerstavond: pangafilet met gebakken aardappeltjes, wortels en doperwten en vienneta toe.
    1e kerstdag: verjaardag oudste dochter; biefstuk met champignonsaus, gemengde groenten en aardappelkroketjes. Ijs met warme stoofpeertjes toe.
    2e kerstdag eten we bij mijn zwager, samen met de rest van de schoonfamilie.
     
    dreames likes this.
  15. Mamavanvier95

    Mamavanvier95 Fanatiek lid

    Oct 12, 2014
    3,483
    2,599
    113
    Female
    Friesland
    Kerstavond: gourmetten met schoonzusje en zwager
    1e kerstdag: uit eten met mijn kant van de familie bij een wokrestaurant.
    2e kerstdag: zelf thuis met ons gezin & dan moeten we nog even kijken wat het word.
     
    dreames likes this.
  16. cw26

    cw26 Fanatiek lid

    Mar 6, 2015
    1,080
    308
    83
    Vraagje, wij hebben morgen voor 22 mensen ons diner.
    Als hoofdgerecht geven we o.a aardappelen uit de oven
    Ik wil natuurlijk zo min mogelijk morgen avond doen.
    Het zijn gekleurde krieltjes die we met schil in blokjes snijden en dan insmeren met een soort van dressing en dan in de oven.
    Hoe lang kunnen deze gesneden aardappelen op een bakplaat in de koelkast staan voordat ze verkleuren?
    Dan smeer ik de dressing er op als ze de oven ingaan ( is het idee).
    Weet iemand dat?
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,181
    6,578
    113
    Aardappeltjes verkleuren niet zo snel. Ik zou ze voorkoken, halveren, dressing erbij doen en dan in een bak (niet per se bakplaat) in de koelkast bewaren totdat je ze afbakt. Hoe meer je aan voorbereiding doet, hoe makkelijker je het voor jezelf maakt.
     
  18. Felice

    Felice VIP lid

    Apr 22, 2009
    7,494
    8,416
    113
    Als ik de aardappels geschild heb en ze niet goed onder water weg zet krijgen ze van die zwarte/grijze plekken.

    Maar inderdaad even voorkomen is misschien wel handig?
     
  19. cw26

    cw26 Fanatiek lid

    Mar 6, 2015
    1,080
    308
    83
    Ze hoeven niet voorgekookt te worden..... in de oven worden ze al " gaar" dat hebben we getest.

    Ik dacht ook ze eerst onder water te zetten, maar dan moet ik ze weer droog deppen op de avond zelf dus dan weer ern handeling xtra.
     
  20. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,181
    6,578
    113
    Nee voorkoken hoeft niet, maar dan is de bereidingstijd in de oven korter. En wat ik zelf ook vind is dat door koken de (gehalveerde) krieltjes iets 'beschadigd' raken, meer kruimig worden. Dat geeft een knapperiger oppervlak. Als je ze dan na het koken op een plaat legt, dan stomen ze droog en kun je de dressing toevoegen.
     

Share This Page