Vanwege gezondheidsredenen gaat ons kind nog maar 2 ochtenden per week naar (reguliere) school. Voor nu lijkt dit de beste oplossing voor haar gezondheid maar als werkende ouders is dit wel een uitdaging... ook het stukje aansluiting missen en buitenbeentje voelen doet ons kind geen goed. Wie heeft er ervaring mee en hoe pakte dit voor jou en je kind uit? Wat hielp om deze situatie door te komen? Ze kan niet naar speciaal onderwijs omdat school zich niet handelingsverlegen wil stellen. En of dat de oplossing is, is de vraag dus voorlopig is het max. 2 ochtenden school.
Is dit alleen met school zo afgesproken? Of zijn er meerdere instanties bij betrokken? Want normaal gesproken gaat zoiets in overleg met de leerplichtambtenaar, jeugdarts, specialist van het kind, samenwerkingsverband etc. En daarbij wordt dan ook naar het mentale gedeelte van het kind gekeken, zoals inderdaad aansluiting missen etc. Als ik het mijzelf goed herinner speelt er toch al veel langer het een en ander met je dochter op school? Vreemd dat school zichzelf niet handelingsverlegen wil stellen terwijl ze dus geen passend onderwijs kunnen bieden. Wat zegt de rest van de betrokken instanties hiervan? Wat ik via mijn werk zie bij ouders waarvan de kinderen niet of niet geheel naar school kunnen, is dat dit vaak erg pittig is voor de ouders. Vaak moeten zij zich in allerlei bochten wringen. Afhankelijk van de leerkracht, klas en de situatie van het kind zelf, worden er soms kaartjes vanuit school gestuurd om toch wat verbonden te blijven, of videogesprekken. Sommige kinderen spreken nog wel na schooltijd met hun vrienden af. Er zijn ook kinderen die onder schooltijd met lotgenoten afspreken en een soort thuisonderwijs op hun eigen niveau krijgen (denk aan een les biologie in het bos voor hb kinderen die zijn uitgevallen op het reguliere onderwijs). Maar dat hangt natuurlijk ook compleet af van wat de reden is dat het kind thuis zit en hoe het kind zich voelt.
Het is afgesproken met school en het samenwerkingsverband tegen het advies van de betrokken zorginstelling in. Die gaf aan dat cluster 3 mogelijk passender zou zijn. Leerplicht en jeugdarts zijn niet betrokken want die heeft school niet benaderd. School vindt 2 ochtenden prima omdat ze daarmee met de lesstof meekomt dus voor hun is dit prima. Voor ons ouders weten we nog niet wat we ervan moeten vinden. Het voelt niet echt als een keuze want meer school gaat gezondheid technisch niet. De problematiek speelt al veel langer en ze gaat qua energie alleen maar achteruit helaas. Samenwerkingsverband zegt dat zolang school niet aangeeft dat zij de ondersteuningsbehoeften niet kunnen bieden er geen andere keuze is qua school. En dat de zorg nog maar meer ondersteuningsbehoeften moet opperen die school dan wil uitvoeren.
Je mag ten alle tijden ook zelf de leerplichtambtenaar en de jeugdarts benaderen, dus dat zou ik als ik jou was, zo snel mogelijk doen! De leerplichtambtenaar kan je vaak via de gemeente benaderen, op de website van de gemeente staan vaak de contactgegevens. De jeugdarts is bereikbaar via het cjg/ consultatiebureau. Vind het wel heel vreemd dat niemand deze 2 benaderd heeft. Er is namelijk officieel sprake van bovenmatig verzuim, dus dan moeten ze sowieso ingeschakeld worden. Voordeel voor jullie is dat ze vaak wel goed luisteren naar het advies van de zorginstelling, want die adviseren natuurlijk niet voor niets...
Ja, heel gek dat die nooit betrokken zijn geweest bij afstemming over de ondersteuningsbehoefte. Hier worden die echt al vele stappen eerder betrokken bij het proces, en zeker als er sprake is van stelselmatig verzuim. Ik zou dus ook proberen die te benaderen en samen met alle partijen om de tafel te gaan.
Onze zoon is 1,5 jaar thuiszitter geweest ( te slecht voor regulier, te goed voor SO) en gaat vanaf groep 5 op het SO halve dagen naar school en nu inmiddels op VSO 3 uur per dag. En ja, das pittig voor ons als ouders. Wij hebben ons werk zo ingedeeld dat op ma-wo man thuis werk, di is oma er en do en vrij ben ik vrij. Maar dat betekent dat je op je vrije dagen altijd er voor hem moet zijn en dat vergt enorm veel planning. Nu hij ouder word heeft hij ins gelukkig steeds minder nodig en krijgen we wat vrijheid terug. Qua sociaal gebied had hij het heel zwaar toen hij thuiszitter was. Op school heeft hij prima contact met iedereen en buiten school heeft hij vrienden uit de buurt en van zijn voetbalteam. Dat voetbal is dan ook het allerbelangrijkste voor zijn sociale contacten. Je zou een schoolmaatschappelijk werk en de gemeente kunnen benaderen. Als jullie het zelf niet kunnen oplossen kan er misschien via PGB iemand komen
Ja lastig, ik ben dan bang dat wij als ouders gezeur krijgen. Wij zijn toch de slechtst geïnformeerden tijdens zo'n overleg en school/samenwerkingsverband kiest ervoor om hun niet in te schakelen en zegt dat dit gewoon kan en mag. Over de gevolgen voor het kind en voor ons als ouders heeft niemand het.
Dank je wel. Wat was de reden dat hij uiteindelijk wel naar so kon? Het thuis zitten? We zullen idd moeten gaan accepteren dat het zoals het is en samen moeten kijken hoe de zorg te dragen. Door haar problematiek is sociaal contact wel lastiger helaas maar dat is mss ook accepteren.
Hoezo zou je gezeur krijgen? En al zou je gezeur krijgen omdat je iets via de rechtmatige weg regelt, is dat dan erg? Mogelijk dat school op de vingers wordt getikt door de leerplichtambtenaar, maar dat is toch niet jullie probleem? Nu zijn zowel jullie kind, als jullie als ouders zijnde de sjaak. En dit kan ook nog eens voor psychische problemen zorgen voor je dochter. Dus ik zou zeggen, vecht voor je kind en ga maandagochtend direct bellen!
Maar jullie weten wel meer over de ondersteuningsbehoefte van jullie dochter, en school lijkt daar toch niet echt naar te luisteren. Je geeft aan dat de betrokken zorginstelling anders adviseert bv, misschien kun je vanaf daar een startpunt maken voor jullie zelf als argumentatie. Want leuk dat school het er niet mee eens is en een eigen plan trekt, maar zoals je zelf ook zegt; wat zijn daarvan de gevolgen voor jullie dochter en voor jullie?
Hier gaat alles juist in overleg met de leerplicht. We hebben regelmatig gesprekken met : leerplicht, samenwerkingsverband, 1e deskundige, intern begeleider, leerkracht, en dan nog vaak de revalidatiearts erbij. Of een gedeelte van betrokkenen (bijv samenwerkingsverband, leerkracht, ib-er,) Maar sowieso bij nieuwe afspraken of inzichten is vaak de leerplichtambtenaar erbij. Die moet ook toestemming geven voor de lestijdverkorting. Wij moesten alles officieel aanvragen hoeveel uur hij mist van school en dan ook de reden daarvan.
Heel vreemd dat leerplichtambtenaar niet betrokken is. Onze dochter, ik denk ouder, namelijk een puber, had ook aangepast programma maar leerplicht ambtenaar was betrokken. Ooit uitgenodigd door ggd (dacht ik) ivm velen afwezigheid om mee te denken maar die stonden achter plan dus verder geen aanpassingen. Volgens mij mag jezelf ten allerrijkste zelf leerplichtambtenaar betrekken l. Belangrijkste is, wat denken jullie het beste voor jullie kind is? Op deze school blijven of naar andere school?
Leerplicht was er bij ons ook bij en wa eer niet op de hoogte van alle uren die ze mocht komen. Je kan eventueel ook de school van cluster 3 zelf benaderen. Zeker als jullie als ouder er mee eens zijn. Waneer je dus ook de zorg kan bewijzen door iemand mee te nemen en eventueel de papieren kan laten zien. Kan een school een kind aan nemen maar wel moeizaam. 6 uur is erg weinig heeft ze wel thuis werk? Lees de site van die school eens door dan kun je veel vinden. Info ouders en prof dan kun je zien wat er nodig is.
Inderdaad zelf de leerplichtambtenaar inschakelen. Die kijken in het belang van het kind en als dat in dit geval cluster 3 is, dan krijgt school daarmee wel een duwtje in de goede richting om zich handelingsverlegen te verklaren.
Ik weet niet hoe oud je dochter is? Tot 7 jaar kun je ook bij integrale vroeghulp aankloppen. Aanmelden mag je zelf, daar is geen toestemming voor nodig. Il snap dat het moeilijk is maar ik zou me niet uit het veld laten slaan door een school die zich zo opstelt. Jouw dochter heeft recht op een passende plek