vroeger kocht ik regelmatig bij kleertjes.com, veel verschillende merken en was makkelijk om te bestellen/retouren vooral voor mijn dochter die lastig is met broeken zo konden we er veel bestellen en die niet goed zaten konden dan weer terug. Nu is het echter volgens mij al een tijd 50 cent per artikel aan retourkosten. Dan is bestellen wat minder leuk, iemand anders soort gelijke sites waarbij het retour nog gratis is of 1 vast bedrag?
Ze hebben dit ingesteld omdat de retouren extreme vormen aannemen en dit een enorme schade voor het milieu is. Veel kleding wordt niet meer verkocht daarna en uiteindelijk elders gedumpt. Het massaal grote hoeveelheden bestellen om vervolgens terug te sturen is om diverse redenen niet verantwoord. En voor bedrijven zelf ook economisch niet rendabel. Beter ga je samen met dochter naar de stad om daar te passen. Of zelf kijken als je redelijk kunt inschatten wat er past.
Wehkamp hanteert ook 0,50 cent (volgensmij is kleertjes.com ook van de Wehkamp). Bij H&M en Zara betaal je een vast bedrag, ook bij de C&A. Misschien vind je daar iets leuks.
Dan zou ik toch naar fysieke winkels gaan als ik jou was. Of dat je het terug kunt brengen naar de winkel, vaak is dat nog wel gratis. De WE heeft dat volgens mij nog bijv.
Ik koop tegenwoordig ook veel kleding via bol.com, gratis retour Bij h&m ben ik plusmember, is gewoon gratis volgens mij, want zoveel bestel ik daar niet, maar dus ook gratis retour. Ter Stal ook gratis retourneren
Ter Stal is enkel gratis bij retourneren in de winkel. Ik heb 2 weken terug iets geretourneerd en moest gewoon retourkosten betalen. (Edit staat ook gewoon op hun website dat er aan retourneren kosten verbonden zitten).
Ik zie het inderdaad, en nog duur ook! Ik breng het idd altijd naar de winkel maar dacht dat het vroeger wel gratis was? Kon toen ook heel lang.
Dan zouden ze daar eens wat aan moeten doen. Is toch belachelijk? Sowieso dat alle apart in plastic verpakt wordt. Lijkt me ook totaal onnodig. Ik vind het persoonlijk niet zo'n probleem om 1 euro te betalen voor een retourzending. Als ik naar de stad moet rijden ben ik en brandstofkosten kwijt, en parkeerkosten en het winkelaanbod is hier niet geweldig. Kost ook nog eens veel tijd. Dus tja, zo wordt online winkelen wel heel aantrekkelijk.
Mee eens, ik neem aan dat het gros van de retourzendingen gewoon ongedragen netjes verpakte kleding is. Maar... Ik denk dat er veel geretourneerd wordt waarvan de webshop niet zeker weet of het ongedragen is. En dat het een zo onmogelijk grote hoeveelheid is die dagelijks retour binnenkomt dat ze er eigenlijk geen raad mee weten. Het is denk ik niet te doen om stuk voor stuk te beoordelen op 'is dit opnieuw te koop aan te bieden als nieuw?' Dus dat ze door een klein bedrag per kledingstuk te vragen hopen dat de retourstroom wat verminderd vind ik alleen maar goed. Ik denk er in ieder geval een keer extra over na of ik bestel ja of nee. Ik vind het niet echt leuk dat ik voor het retourneren moet betalen, maar ik begrijp wel waarom het wordt gedaan. Ik ga er nu dus wel bewuster mee om. En ik neem die retourkosten meestal ook voor lief, want het is al gauw goedkoper en makkelijker dan de auto pakken om zelf naar winkels te gaan.
Ik bestel regelmatig bij kixx, bol.com of zalando. Daar komen heel vaak maten weer terug op voorraad dus vraag me echt af of dat het zo is wat hierboven word gezegd.
Daar is de laatste tijd veel aandacht aan gegeven in de media. Als die kleding retour gaat kost heel veel geld. Het moet worden opgehaald, nagekeken en weer in verkoopbare verpakking komen. Vaak is dat de moeite niet met de snel wisselende collecties. Kleding (ook nieuwe) wordt dus al snel afgeschreven. In het verleden kon het verkocht worden naar opkopers. Maar de markt is volledig verzadigd. Zelfs in Afrika (waar het oneerlijke concurrentie vormt voor eigen producten) kan men er niets meer mee. Het wordt nu massaal gedumpt in arme landen. Bergen vol afval of in brand gestoken. Het is namelijk teveel om opnieuw te gebruiken (wat ook kostbaar en arbeidsintensief is). Een bedrijf als Wehkamp heeft een retourafdeling die net zo groot is als de verkoopafdeling. Dat zegt genoeg. Alleen wij als consument kunnen dat stoppen. Kijk eens online. Ook bij de nos en npo is er genoeg over te vinden.
Wat gebeurt er dan mee als de consument het niet koopt? Als de collecties zo snel wisselen dat opnieuw verkopen geen zin heeft dan wordt ook niet alles verkocht als we minder bestellen. Misschien moet er dan ook iets gedaan worden in het aanbod.
Kleding die niet wordt verkocht gaat voor een klein deel naar recycling. Nieuwe Kleding of andere producten. Maar dit is kostbaar en arbeidsintensief. Het grootste deel gaat naar opkopers. Die proberen er in andere landen nog wat voor te krijgen. Het grootse deel gaat in grote samengeperste balen naar Afrika. Waar ze de markt volledig overspoelen (en daarmee locale arbeiders verdringen). En komt terecht op grote vuilnisbelt voor textiel (lees gedumpt in de woestijn, langs de kust of in brand gestoken). Spullen die retour gaan hebben eigenlijk geen waarde meer omdat de kosten te hoog zijn (vervoer, brandstof sorteren, opnieuw verpakken etc). En omdat er veel te veel retour gaat produceren ze meer want het product is dan niet voorradig en dat wil de winkel (lees consument) niet. Die gaat elders bestellen. We moeten dus af van de gewoonte om alles in 3 kleuren en verschillende maten te bestellen en grotendeels terug te sturen. Ga passen in de winkel en bestel alleen Spullen waarvan je redelijk zeker weet dat je ze wilt houden. Daarnaast laten bezorgen bij een pakketpunt.
Dank voor je uitleg. Ik ben echter toch ook van mening dat het niet erg duurzaam is wanneer ik naar de lokale winkels ga. Hiervoor heb ik de auto nodig dus brandstof en is er co2 uitstoot. Ook moet ik parkeren (dit kost mij geld). Moet een winkelpand onderhouden en verwarmd worden en er moet personeel aanwezig zijn. Veel winkels hebben een slechte voorraad. Hiermee stimuleren ze volgens mij zelf het online winkelen. Als iets niet in de winkel is wordt direct gezegd “maar we kunnen het bestellen”….vervolgens moet er ook weer een extra pakketdienst rijden naar het betreffende filiaal. Niet anders dan wanneer ik het thuis laat bezorgen. Dus of de oplossing nou daadwerkelijk bij de consument gaat liggen, daar twijfel ik aan.
1 bestelbusje naar 1 filiaal met meerdere bestellingen is natuurlijk wel anders dan 1 busje langs al die individuele adressen. Dus nee als je alleen naar jou kijkt dan niet maar als 15 klanten dit doen dan heeft het wel meer impact. De oplossing ligt niet bij 1 consument maar wel bij de groep consumenten.
De winkel kan centraal worden aangeleverd. En natuurlijk komen niet alle klanten met 1 auto. Genoeg mensen lopen, fietsen of gaan met het OV naar de stad. Die (intussen vaak elektrische busjes) leveren veel zuiniger dan dat ze dat ene pakketje naar verschillende woonadressen moeten brengen. Winkels krijgen op vaste momenten lading en bestellingen worden daarbij gevoegd. Er hoeft dus niet apart gereden te worden voor een pakje. En in de winkel kan je verschillende maten en kleuren passen en terughangen in een rek. Ook voorkom je miskopen doordat je het product direct ziet (daar is onderzoek naar gedaan). Spullen uit winkels gaan veel minder vaak retour dan online bestellingen. Ik ben niet tegen online winkels hoor. Wel tegen standaard overdadig bestellen van 3 maten en 5 verschillende kleuren om vervolgens 1 product te houden.