Wel of geen "koptelefoon" (gehoorbeschermer) in de klas?

Discussion in 'Schoolkinderen en pubers' started by Vero0504, Dec 15, 2024.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    18,943
    14,996
    113
    G heeft vrijdag om een koptelefoon gevraagd voor in de klas (ze bedoeld gehoorbeschermer). Enkele andere kinderen in de klas hebben dat ook al de nodige jaren, zij vraagt er nu concreet om. (Ze zit in groep 5 overigens)

    Ze had nu voor de zoveelste keer dr weektaak niet af kunnen maken omdat ze zich niet goed kon concentreren vanwege de "herrie" (context: de klas is moe en toe aan weekend en logischerwijs ietsjes rumoerig) . Ze baalt daar enorm van en wil gewoon geconcentreerd haar werk kunnen doen en afmaken.

    Geluid is voor haar ook wel een ding, voor mij is dat niet anders. Zij is er vanaf jongs af aan in getrained, maar filteren en blokkeren vreet gewoon energie.

    Dan is zo'n vrijdagmiddag zelfstandig werken best wel lastig en dat zal ik ook zeker niet betwisten. Ze komt afgegaard uit school met een tuuter hoofd en heeft echt wel tijd nodig om dan weer op te laden.

    Maar ik sta er zelf een beetje in dubio in.

    Ja ik zie het voordeel, en gun haar ook de rust en het voldane gevoel van werk dat "af" is. En ik werk ook met een noise cancelling headset als t nodig is of als ik de fut niet heb om OOK nog energie te steken in het blocken van geluiden in een kantoortuin. Maar ik beperk bewust het gebruik zodat mn tolorantiegrens niet nóg lager wordt dan absurt laag.

    Echter de wereld is niet stil en zal ook niet stil worden. Het filteren, blocken is continue oefenen en introduceer ik nu al de "escape" wat halen we ons later dan wel niet op de nek?

    Vrijdagmiddag met zelfstandig werken geen probleem (begin dan wel met gewoon "over the ear" niet gelijk de maximale oplossing) maar ik vrees een beetje dat het een "elke dag" scenario gaat worden en die semi-afhankelijkheid lijkt me niet wenselijk. Laat staan als de middelbare aan bod komt, daar verbleekt de basisschool bij.

    Iemand ervaring ermee?
     
  2. Sophy

    Sophy VIP lid

    Aug 28, 2011
    5,875
    2,875
    113
    Noord-Holland
    Mijn dochter heeft ook snel last van geluiden (net als haar moeder). Begin van dit schooljaar was ze er zo klaar mee. Het was heel druk en rumoerig, elke dag, de hele dag.. kletsende meiden, schreeuwende jongens, werk niet af, thuis elke dag over de zeik want dan kwam het eruit natuurlijk. In overleg met juf toch voor een koptelefoon gegaan en toen kwam eindelijk de rust. Volgens mij heeft ze hem 3 weken nonstop opgehad :oops: Nu zijn we 4mnd verder en toevallig vroeg ik het deze week nog. Ze zei.. soms heb ik hem op, vaak niet meer. Alleen al weten dat hij er is, dat ze hem kan gebruiken, verhoogt haar tolerantie. Had ik niet verwacht, maar wel fijn om te merken.

    Ik vind als ze zelf al vraagt om die koptelefoon met ook als reden "ik wil mn werk afkrijgen".. dat is toch een prachtige motivatie :) en mss ben ik bevooroordeeld omdat ik er zelf ook snel last van heb.. maar ik begrijp heel goed dat ze in zo'n klas met 30-35 kinderen gek worden van de herrie.
     
    NiVa0230, Vero0504 and spruitje80 like this.
  3. Jo79

    Jo79 VIP lid

    May 6, 2007
    25,063
    3,857
    113
    Ja, met mijn zoon.
    Die had op de basisschool waar hij eerst zat alleen dan nog allemaal van die ettertjes die steeds gingen kloppen op die oorkappen of achter hem staan die oorkappen uit elkaar trokken en op zijn hoofd terug laten klappen. Tja, er was een reden dat hij ze droeg; losgeslagen klas vol kinderen met (ernstig) probleemgedrag waar school weinig mee deed (vaak kinderen van collega's enzo). Maar door dit soort gedrag, deed hij ze ook minder op.
    Hij is altijd gevoelig voor geluid geweest.
    Hij is trouwens wel overgestapt naar een andere basisschool uiteindelijk met een relatief rustigere klas, ook daar droeg hij nog al eens die koptelefoon.
    Hij heeft twee jaar regulier/klassikaal les gehad op de middelbare school waar hij tijdens de lessen meestal geen koptelefoon op mocht of oortjes in. Dat ging op zich wel, sommige dingen vond hij wel wat irritant (maar naast horen, ziet en ruikt hij ook zijn hele leven al opvallend veel), maar niet problematisch.
    Sinds ca.1,5 jaar doet hij een totaal andere onderwijsvorm op dezelfde school, zelfde niveau, maar daarbij werkt vooral iedereen zelfstandig. Geen lokalen, wel een vaste plek en daarbij zit je met meerdere leerlingen van verschillende leerjaren en niveaus door elkaar in best grote ruimten wat natuurlijk soms best rumoerig kan zijn.
    Daar mag je het grootste deel van de tijd gewoon oortjes in of een koptelefoon op. Dat heeft hij ook regelmatig, gezellig muziekje op tijdens het werken etc. Tevens heeft hij ook wel geleerd daar om niet steeds op iedereen in te gaan als hij werktven ze komen wat vragen of staan kletsen.
    Overigens kon hij ook kiezen voor een veel rustigere plek, daar had hij ook proef gelopen, maar daar was het zo stil dat hij het juist op vond vallen als je bijvoorbeeld een vraag stelde.
     
  4. owly

    owly VIP lid

    Aug 19, 2013
    22,289
    10,261
    113
    Eerder hadden ze koptelefoon en dan is het geluid iets meer gedempt.

    Sinds vorig jaar (gr7) mogen ze ook muziek.
    Wel geluid maar niet de extreme geluiden.
    Explosieve klas, veel onrust.

    Hij zet het bijna niet meer op omdat hij weet dat de wereld zo niet in elkaar zit.

    En ook niet "veilig" om niet alles te horen. Je wil niet betrokken raken aan vervelend gedrag van anderen.

    Hij wil niet teveel gewenning. Thuis zoekt hij de rust op door luisterboeken te luisteren, muziek, gaat lezen of tekenen.
     
  5. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    Nov 2, 2021
    4,878
    6,405
    113
    Dochter heeft ook een koptelefoon en gebruikt ‘m vaak. De wereld is inderdaad niet stil, maar genoeg volwassenen die ook bv oordopjes gebruiken of noise cancelling tijdens hun werk. Die koptelefoon van mijn dochter zorgt er ook puur voor dat het geluid gedempt wordt, dus je hoort wel nog geluiden. En het is puur voor het zelfstandig werken, dus niet bij bv instructies, groepswerk etc, ze heeft ‘m dus nooit de hele dag op.

    Hier op de middelbare school zitten ze in bv een tussenuur in een zaal in het leercentrum, en daar is het stil - veeel stiller dan in een basisschool klas. Volgens mij zijn er maar weinig omgevingen zó druk als een rumoerige, overvolle basisschoolklas.
     
  6. Jillzz

    Jillzz Fanatiek lid

    Aug 17, 2015
    2,126
    405
    83
    Mijn zoon heeft hem af en toe gebruikt op school. School heeft er genoeg en er zijn echt wel veel kinderen die hem regelmatig opzetten als ze zelfstandig moeten werken. Zoon heeft het eigenlijk wel nodig, maar hij vindt het niet lekker zitten met zijn bril dus uiteindelijk heeft hij hem zelden op.
    Ik snap je gedachtengang maar ik zou er niet zo huiverig voor zijn denk ik.
     
  7. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    Jul 5, 2016
    4,696
    4,304
    113
    noord holland
    Mijn ervaring is dat rond groep 4 en 5 er een aantal kinderen een koptelefoon op hebben maar dit in groep 8 nauwelijks meer voorkomt.
    Ik vind het heel goed dat ze precies aan kan geven wat ze niet prettig vindt en wat ze graag zou willen. Ik zou daar dan ook niet moeilijk over doen. Je kunt gerust aangeven dat je hoopt dat ze op andere dagen het ook soms zonder probeert vanwege de gewenning. Aan de andere kant denk ik dat je ook best het vertrouwen mag hebben dat dit duidelijk wat anders is dan kinderen die überhaupt geen prikkels op een dag meer kunnen verdragen en de hele dag met een koptelefoon lopen. Ze kan namelijk precies uitleggen dat ze op dát moment graag nog geconcentreerd wil werken wat door de omstandigheden niet goed meer lukt.
     
  8. Eppo82

    Eppo82 VIP lid

    Jun 25, 2007
    15,230
    6,091
    113
    Naarmate ze ouder worden kunnen ze wel beter filteren is mijn ervaring (tot ze mijn leeftijd bereiken, dan wordt het weer minder merk ik zelf :o:)
    Ik zou dus niet zo bang zijn dat de tolerantiegrens omlaag gaat als ze het alleen (dagelijks) op bepaalde momenten gebruikt en niet de hele dag.
    En voor haar is het toch fijn om met wat meer energie de dag af te sluiten?
     
    Cornflake likes this.
  9. Felice

    Felice VIP lid

    Apr 22, 2009
    7,494
    8,416
    113
    Hier hadden ze op de basisschool (weet even niet meer vanaf welke groep, dacht 3 of 4) een set oorkappen aan de stoel hangen van elk kind, dat regelde school.
    Was dus ook niet raar als iemand ze opzette.

    En wat al eerder genoemd werd, in de bovenbouw werd het steeds minder gebruikt.
     
  10. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    18,943
    14,996
    113
    Aha helder! Bedankt voor jullie input! Ik kon me geen voorstelling maken van hoe de langere route er uit zou kunnen gaan zien, maar kennelijk valt dat wel mee.

    Ik zal t meissie een koptelefoon meegeven en indien nodig gehoorbeschermers.
     
    Felice and owly like this.
  11. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    Nov 8, 2013
    8,330
    8,332
    113
    Amsterdam
    Hier zou ik dat als ouder niet doen. Onze dochter kan nogal druk zijn en zgn dingen niet afmaken voor haar is dat er zijn gewoon leukere dingen te doen waarom zou ik dingen afmaken.
    Kwam de juf ook met voorstel koptelefoon, echter uit steeds meer onderzoek komt ten eerste dat kinderen gewoon ook moeten leren dat er prikkels zijn en dat ze daar ook mee om moeten gaan. Ga je dan koptelefoons opzetten komen de geluiden veel meer en kunnen ze steeds minder goed tegen prikkels.
    Dus nee ik heb dit voor haar geweigerd en ook aangegeven waarom en nu blijkt ze daar dus ook nul last van te hebben. Dit is ook gewoon iets om te ontwikkelen.
     
  12. Ienemine

    Ienemine Fanatiek lid

    Feb 20, 2018
    1,514
    853
    113
    Female
    Bij ons op de basisschool hangt er aan elke stoel een koptelefoon en die worden geregeld gebruikt. Ik vind het wel een goed iets zo kunnen ze hem pakken als ze willen. Maar geen een kind zet hem standaard op.
     
  13. Fristi2012

    Fristi2012 VIP lid

    Jun 23, 2014
    6,100
    3,487
    113
    Mijn kinderen hebben hem wel gebruikt afgelopen jaren.
    Snap ik wel, ze hoeven niet altijd de uitleg mee te doen, zelf werken terwijl de juf vertelt is best lastig. Dan is zo’n koptelefoon heel fijn.
    Qua prikkels kan m’n zoon heel weinig hebben (zeker als hij te weinig uitdaging heeft). Maar heb niet het idee dat de koptelefoon het erger maakt, juist beter, omdat hij bewuster kan kiezen.
     
    evaleana likes this.
  14. Bloem2310

    Bloem2310 Fanatiek lid

    Aug 6, 2016
    2,768
    2,184
    113
    Sommige kinderen zijn gewoon heel gevoelig voor prikkels. Voor jouw dochter geldt dit misschien niet maar mijn zoon is snel overprikkeld en wil daardoor dus bijvoorbeeld geen sokken aan. Ik ga hem niet dwingen sokken aan te trekken omdat hij maar moet leren ermee om te gaan. Daarbij heeft mijn zoon een klas met 30 kinderen en kan hij zich soms gewoon moeilijk concentreren. We moeten niet vergeten dat de wereld een steeds prikkelender plek geworden is, we kunnen daar in zekere zin in mee groeien maar het houdt ook een keer op. Het is niet erg om daar een beetje rekening mee te houden.
     
  15. Sylver

    Sylver Fanatiek lid

    Sep 17, 2014
    1,861
    1,756
    113
    Hier hebben we een andere ervaring.

    Mijn oudste kreeg er een in groep 6, en het gaf haar enorm veel rust. Nu, in groep 8, gebruikt ze hem eigenlijk niet meer. Net als @Sophy denk ik dat vooral het idee dat de koptelefoon beschikbaar was als het écht nodig was, al veel rust gaf.
    Ik denk dat die mogelijkheid op zichzelf al genoeg was om haar te helpen omgaan met prikkels.
     
  16. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    Nov 17, 2016
    18,943
    14,996
    113
    Voor nu heb ik afgesproken dat ze hem vrijdag middag kan gebruiken zodat ze dr laatste werkjes in wat meer rust af kan maken. Ze had al eens de koptelefoon van een klasgenootje geleend en vond dat prettiger werken, kreeg meer gedaan in dezelfde tijd.
     
  17. Siepie85

    Siepie85 VIP lid

    Nov 8, 2013
    8,330
    8,332
    113
    Amsterdam
    Dat maken we ervan dat de wereld prikkelender is geworden, maar er is echt niet meer lawaai etc om ons heen dan toen wij opgroeide.
    Ik zei daarom ook uit steeds meer recent onderzoek blijkt dat etc.
    Even bijv autisme/adhd/add etc hier buiten gelaten overigens want dat is een heel ander verhaal.
    Echter ons brein moet zich ook ontwikkelen en 8 jaar is echt een hele gewone leeftijd om last van prikkels om je heen te hebben en afgeleid te raken. Dat is dus een volstrekt normaal ontwikkelingsproces wat je dan evt verstoord met een koptelefoon. Daarom zie je bij recent onderzoek dat er steeds meer uit komt dat het wordt afgeraden, juist om te voorkomen dat deze kinderen straks overal helemaal overprikkeld raken.
     

Share This Page