Leuk topic! Consuminderen houd mij ook bezig, vooral uit duurzaamheidsoogpunt. Maar vaak snijdt het mes aan twee kanten natuurlijk, dus dat we daarmee ook weer besparen is een mooie bijvangst Die cadeautjes zijn echt een moeilijk punt hier hier. Voor de eerste verjaardag van m'n zoontje vroeg ik mensen om geen cadeautjes mee te nemen. En als mensen dan toch wat wilden geven iets tweedehands te kopen of een uitstapje te geven. Maar helaas, letterlijk van iedereen nieuw speelgoed gekregen... Ik was eigenlijk best teleurgesteld. Ook sinterklaas 'moest' gevierd worden van mijn schoonouders. Ik vind het belachelijk, maar ik weet dat als we dan niet het heft in eigen hand nemen ze gewoon zelf allerlei zooi gaan kopen. Uiteindelijk dus gekozen om het dan maar bij ons thuis te organiseren onder onze voorwaarden. Ik heb ze zeer nadrukkelijk op het hart gedrukt dat ze één cadeau mochten kopen waar hij nog lang mee kan doen en dat het anders de laatste keer was. Nou, dat werkte wel Kind kreeg dus drie cadeautjes (een van ons en van beide families één) en hij was al helemaal overrompeld. Ik struggle soms echt met die sociale normen. Mijn eigen familie snapt het wel, maar schoonfamilie is nogal 'simpel'. Ze denken niet na over duurzaamheid en de basis is dat alles voor ieder (klein)kind gelijk is, tot op de cent. Maar geld en spullen boeien ons gewoon weinig. We hebben van allebei genoeg. Ik kreeg letterlijk de vraag of ik een predikant was omdat ik zei dat het mij niet gaat om de spullen gaat maar om het samen zijn
Leuk dat er weer een topic is. Door allerlei omstandigheden is bij ons de broekriem al een tijd weer aan en hebben we helaas ook nauwelijks spaargeld meer. Ik heb sinds twee jaar in de voortuin een klein groentetuintje aangelegd met vooral tomaten, komkommer en paprika. Daar heb ik 45 potten tomatensaus uit gehaald (met wortel, paprika en ui erin). Omdat er veel groenten in zitten eten we per maaltijd twee potten op maar ik ben zo klaar. Alleen pasta koken en klaar. Volgende keer ga ik ook gehakt toevoegen kijken hoe dat bevalt en smaakt na het wecken. Wij zijn gek op pasta dus dit is ons eigen afhaalwinkeltje geworden. Geen snackbar of pizza meer voor ons. Ook restjes soep en stoofvlees worden geweckt. Zo kan ik veel maaltijden op de plank hebben die vele jaren eetbaar blijven ook als de stroom eens gaat uitvallen.
Ooh cadeautjes met sinterklaas waren bij mijn schoonouders ook echt gênant. Een gigantische stapel nieuwe zooi. Kregen het in 1 shopper niet mee naar huis. Ook allemaal postcode loterij gratis dingen, "het was opheffingsuitverkoop" meuk en "in de aanbieding" zooi. Ik geloof dat onze jongste (10 maanden) 5 of 6 puzzels heeft gekregen. Van verschillende ooms/tantes, op de opvang, van de kinderarts. Het hield gewoon niet op. Wij hebben inmiddels de afspraak dat als ze zo veel krijgen, we het delen met kinderen die iets minder hebben. De oudste zoekt zelf uit wat ze wil bewaren, de rest gaat naar de kringloop of, als het nieuw is, de voedselbank. Wij vragen tegenwoordig uitjes, knutselspullen if eten. Anything om maar niet meer spullen te krijgen. Eventueel praktische dingen als sloffen, pyjama, schooltas, dekbed. Maar merk dat veel mensen dat best lastig vinden. Toen de oudste een jaar werd hebben we een bijdrage gevraagd aan een klimrek in de woonkamer. In totaal 2 bijdragen gehad, de rest kwam allemaal met (goedbedoelde) rommel. Omdat we een advent kalender wel heel leuk vinden, maar niet op alle meuk zitten te wachten vullen we 'm zelf. Dat scheelt een hoop. Zitten dit jaar veel briefjes met uitjes, koekjes bakken, schaatsen, film met popcorn in. Voor iedereen ook 2 of 3 kleine cadeautjes (manchetknopen, nieuwe pen voor werk, haar knipjes, nagellakjes). Voor sinterklaas hebben we zelf mensen theater kaartjes gegeven met onze dochter. Dus ze gaat nu met haar oom naar nijntje de musical, met schoonouders naar een poppenkast theater, met oom en tante naar een kleuter concert in het Concertgebouw en met mijn moeder naar "de billenbijter". Wij een dagje onze handen vrij (of alleen met het kleintje) zij een leuk uitje
Ik ga denk ik vooral meelezen want ik baal soms van mijn koopgedrag. Niet extreem ofzo hoor en ben ook goed in weggeven maar er gaat best veel geld weg naar “ onzin” en dat geef ik liever uit aan vakanties. Waar ik wel wat aan wil doen is vragen of de traktaties op school anders kunnen. Laatst ook weer een zak vol met prullaria en snoepgoed kwam dochter thuis. Zo onnodig en beland in de prullenbak. En kost een hoop en iedereen wil elkaar overtreffen. Januari gaat sowieso zijn alleen boodschappen kopen en meer niet.
Ik ga ook meelezen en proberen te schrijven. Ik heb net uit 1 keukenkast weer een volle vuilzak met rotzooi/overdatum/ kapot/niet in gebruik gehaald. En als ik dan in mn hoofd door de rest van het huis ga denk ik dat ik nog wel wat auto's kan vullen. Ik baal dus ook van ons "oh neem mee" gedrag en wil daar drastisch wat aan doen.
Qua kostenbesparing zou je ook kunnen kijken naar het toevoegen van linzen ipv gehakt. Geeft een lekker bite en vult ook extra.
Oh wat goed. Dan is het in ieder geval niet voor niks in de wereld gekomen én leer je je kind om te delen. Ons kind is nu nog te jong om zelf dingen te selecteren, maar zeker iets om te gaan doen als hij wat ouder is.
Ik kan dat zeker proberen en misschien ga ik dat volgend jaar ook wel doen. Denk dat kaartjes voor de Efteling wel leuk zijn. Ik denk alleen niet dat ze daar echt in meegaan. Ik had ook al gezegd dat tweedehands ook prima is. Mijn familie koopt vooral wat ze zelf leuk vinden. Maar volgend jaar is het zeker een poging waard.
Misschien voor de mensen die een tweedehands cadeau prima vinden: marktplaatslinkjes delen met het product dat je prima vindt, en wat opgehaald kan worden in hun leefomgeving. Ik heb gemerkt dat dit voor mijn schoonfamilie de key is; sommige mensen houden er gewoon echt niet van om zelf op zoek te gaan naar dit soort dingen. Dit scheelt wel echt veel.
Leuk topic weer! Ik ben al heel lang bezig met consuminderen, ik merk dat het steeds makkelijker wordt en dat ik dingen die ik graag wil gewoon koop zonder schuldgevoel en dat ik eigenlijk geen miskopen meer doe. Helaas blijft mijn koopzieke moeder steeds rommel voor de kids kopen, mijn schoonmoeder heeft de kinderen museum jaarkaarten gegeven voor de sint dus daar ben ik heel blij mee.
Wat vrienden van ons doen: die kopen het zelf via marktplaats en geven dan (op lijstje.nl) aan: dit hebben wij al gekocht via marktplaats en ligt in de cadeaukast, als je het wil geven geef het dan door. Met de prijs erbij.
En als ze dat niet willen kan je zelf 2de hands kopen Hier zijn Sint cadeautjes beperkt tot thuis en bij 1grootouder paar maar die kiezen niets zelf. Dat zijn echt spullen die van het lijstje komen dat onze jongste maakte en dat lijstje heb ik dan ook al wat gestuurd. Kerst is van oma en opa een pyjama en van meter kleren.
Ik was vorige week jarig en mijn tofste cadeaus waren een huis vol lieve mensen op mijn feestje, een passpiegel die mijn moeder van de weggeefgroep had 'gewonnen' en 2 halve pioenrooskluiten uit de tuin van mijn vader. Vorig jaar kreeg ik 2 salontafels die ik heel tof vond, maar bij mijn ouders in de buurt op marktplaats stonden.
Voor degene die baalt van zijn /haar koopgedrag dan moet je de Netflix docu : Buy Now gaan kijken. Toch wel schokkend maar eigenlijk kon je dit ook wel bedenken met een beetje gezond verstand.
Moeten mensen het geld dan aan jouw vrienden geven? Dat ze als het ware het cadeautje van die vrienden kopen? Ik denk niet dat mij dat zou lukken. Dat geeft me te veel stress en kost me teveel energie.
Wij zijn pas verhuisd, alles is zo lekker uitgezocht! Toen overleed de biologische vader van mijn man en hadden we er tijdens onze verhuizing een huis bij om leeg te halen. Gelukkig kon een familielid veel van de meubels gebruiken, omdat die net op zichzelf was en hebben we zelf vooral kleine bruikbare spullen meegenomen. Maar hemel, wat een troep kan 1 persoon hebben, wat daar aan de straat gezet is..... verschrikkelijk! Wat dan wel weer fijn was is dat mensen tussen de spullen gingen neuzen en er zo toch nog e.e.a. een nieuw plekje kreeg. Wij proberen nog steeds te hanteren dat wat er niet in komt er ook niet uit hoeft. Wat we kopen is bedoeld voor de langere termijn. Zo proberen we zo min mogelijk te verspillen. Van de kerstpakketten hebben we gelijk uitgezocht wat we niet gebruiken en dat gaat morgen met dochter mee naar de voedselbankinzameling op school. Niets gaat zomaar weg en anderen zullen er weer blij mee zijn. De dozen van de verhuizing hebben we gelijk op gratis af te halen gezet en die worden nu weer bij een andere verhuizing gebruikt. Het zijn kleine moeites en het voelt fijn dat niet alles zo maar weg gaat en nog gebruikt kan worden.
Heerlijk als je zo weer geminimaliseerd hebt! Hier wordt het huis weer steeds voller. De kinderen laten overal hun zooi slingeren. Ze hebben ook veel lego. ik heb nu een kast vol met geweckt eten. Neemt veel ruimte in. Daarnaast zou mijn man in het buitenland gaan werken (ging niet door) maar wel al spullen aangeschaft. Die staan nu ook in de weg. Ik heb wat spulletjes voor het geval stroom uitvalt (campingbrander, een paar gasbusjes, kaarsjes, wonderpan) dus ook op zolder komt het steeds voller. Maar dus niet met nodeloze troepjes waardoor er nauwelijks iets weg kan/gaat. Tenzij ik de kinderen het huis uit zet
Wij proberen zowel mijn oma als mijn schoonouders te motiveren om kleiner te gaan wonen maar het gaat denk ik niet lukken. Mijn schoonmoeder wil graag minimaal 200m2 voor al haar spullen en een oprit voor 2 auto's en een losse garage van de oldtimer. Mijn oma woont alleen in een huis van meer dan 400m2 met 6000m2 grond. Er staat geen kamer leeg, als ik hier iets van leer is dat ik mijn kinderen echt niet wil achterlaten met zoveel spullen om uit te zoeken, ik wil niet op die manier bezit nemen van hun tijd. Ik wil ook niet op die manier bezit nemen van mijn eigen tijd dus probeer ik niet te veel zooi in huis te halen. 3 kinderen hebben is daarin wel een grote handicap
Haha ja dat is misschien wel een extreem voorbeeld ook @februarimama. Maar ik snap ook best wel dat mensen op hun oude dag niet willen verhuizen. Mijn oma van 88 wil ook niet weg, die woont in d'r eentje in een huis van 110m met 3 slaapkamers en een tuin van denk zo'n 200 vierkante meter. Maar zij gaat véél meer betalen als ze ergens anders heen gaat, en ze is d'r tuin kwijt; dat is eigenlijk d'r enige hobby... Ik snap wel dat mensen na 65 jaar in hetzelfde huis dat huis niet willen opgeven. Ontspullen is natuurlijk een ander verhaal.
Ja, dat doen we dan via een Tikkie. En het is niet dat zij bewust zelf op zoek gaan naar cadeautjes en je alleen maar daar uit mag kiezen. Soms komen ze zelf iets tegen gedurende het jaar via marktplaats / facebook / koningsdag en dan belandt dat vast in de kast en komt dan uiteindelijk op dat lijstje terecht. En het cadeautje wordt op de dag zelf uit de kast in onze handen gesmokkeld bij de voordeur