Schooladvies te hoog naar idee ouders

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Nefkens81, 18 dec 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Nefkens81

    Nefkens81 Actief lid

    15 aug 2024
    349
    317
    63
    Vrouw
    Oke dit is een rare topic titel, maar geeft wel even een eerste indicatie van waar dit over gaat.

    Ik heb een hele vroege leerling in groep 8 zitten (moet nog 11 worden). Is heel jong in zijn gedrag ook naar mijn idee. Wil het liefst alleen maar buiten spelen.

    Zijn schoolprestaties wisselen. Heeft hij er zin in dan haalt hij een 10, geen zin dan is een 6je ook wel best.

    Vwo rekent hij in de plusklas, begrijpend lezen komt niet van de grond. Gek, want hij begrijpt teksten tijdens geschiedenislessen bv prima, maar een signaalwoord duiden tijdens begrijpend lezen is onmogelijk. Cito scores zijn bar en boos.

    Tot onze verbazing leverde dit een havo advies op. Wij gingen er sinds groep 7 vanuit dat hij naar de mavo ging en nog lekker buiten kon spelen daarnaast.
    Bij de leerkracht ook aangegeven tijdens het adviesgesprek, maar die stuurde aan op een havo/vwo klas.

    Zijn er ouders die dit herkennen en toch voor een mavo/havo klas hebben gekozen ipv havo/vwo?

    Oudste is een heel ander kind en doet VWO, we weten dus wat dit vergt.

    Overigens ben ik meer dan dol op mn jongste en wil ik hem niet tekort doen, maar juist beschermen tegen op zn tenen moeten lopen. De leerkracht wakkerde alleen wat onzekerheid bij me aan door te blijven zeggen havo/vwo klas.

    Ik wil hem ook weer niet tekort doen door hem niet de kans op een havo/vwo klas te gunnen. Ik heb het idee dat ik hem met kort kleuteren al tekort heb gedaan.
     
  2. Bloempjelief

    Bloempjelief VIP lid

    28 mrt 2020
    9.457
    8.610
    113
    Vrouw
    Het advies komt ook tot stand door de jaren heen en is niet enkel een momentopname. Waarom twijfel je aan hun advies? Hij kan het blijkbaar wel, alleen is het maar net hoe zn pet staat?
    Ik zou het advies van school overnemen, of anders de havo, maar ik zou geen mavo laten doen omdat hij dan nog buiten zou kunnen spelen en als er havo/vwo geadviseerd is.
    Wat zegt hij er zelf over?

    Hier was het voorlopig advies havo/vwo en wij gingen zelf van havo uit. Maar school dacht dat ze zich op het gewone vwo zou gaan vervelen en dat ze meer uitdaging nodig had, en die adviseerde dus tto. Tot onze verbazing. Maar ze zit er en het gaat super goed.
     
    Mamavan123 vindt dit leuk.
  3. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.158
    35.815
    113
    Zelf geen ervaring. Hier een twijfelgeval die we in een havo klas ipv tl/havo klas hebben geplaatst. Zijn vriendin van de basisschool zit bij hem in de klas met een havo/vwo advies, zij hebben daar dus wel voor gekozen. Het is altijd lastig waar je precies goed aan doet, maar omlaag is vaak makkelijker dan omhoog, dus daarom hebben wij hiervoor gekozen. Wel heel laagdrempelig, lukt het niet, dan niet. Tot nu toe doet hij het heel goed eigenlijk. Staat gemiddeld een 7.5 op zijn rapport, dus dat is prima.
    Niet extra laten kleuteren heb ik bewust bij de jongste 2 niet gedaan. De oudste heeft namelijk wel extra gekleuterd en daar hebben we alleen maar heel veel spijt van gehad.
    Mijn dochter was ook nog even 11 toen ze naar de middelbare school ging, maar was bij de lange na niet de jongste hoor.
    Mijn ervaring is dat leraren eerder voorzichtig zijn met de adviezen, dus zal er vast een reden zijn waarom ze toch dit advies geven.
    Qua buitenspelen, huiswerk moeten ze overal maken. Zie nu in de brugklas niet verschil tussen mijn jongste die havo doet en de oudste 2 die vwo doen qua hoeveelheid huiswerk.
     
  4. Nefkens81

    Nefkens81 Actief lid

    15 aug 2024
    349
    317
    63
    Vrouw
    Alvast bedankt voor de reacties!

    Ik weet niet hoe het elders in het land is, maar hier is er geen enkele school die havo klassen heeft. Je moet je eerst door 2 jaar havo/vwo heen worstelen.

    Zelf is hij hier totaal niet mee bezig, zegt wellicht ook iets over hem: totaal niet bezig met de middelbare. Hij ziet wel.
     
  5. Nefkens81

    Nefkens81 Actief lid

    15 aug 2024
    349
    317
    63
    Vrouw
    Het advies is enkelvoudig havo. Geen havo/vwo, maar dat is wel de klas waarin leerkracht hem ziet. Er is hier op alle scholen alleen een keuze mavo of mavo/havo of havo/vwo of vwo/gym etc klas. Een enkelvoudige havo klas bestaat hier maf genoeg in de hele omgeving niet.
     
  6. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.004
    14.668
    113
    Vrouw
    Hoe gaat hij om met zijn huiswerk? Doet hij dat makkelijk of kost dat veel moeite? En dan vooral, is hij enigszins gemotiveerd om het te doen of levert het dagelijks strijd op?

    Wij hebben 2 zoons die een behoorlijke hekel aan huiswerk hebben/hadden. Al op de basisschool leverde dat problemen op. Het kostte ons de nodige moeite om ze dat kleine beetje wat ze hadden gewoon even te laten keren of maken. Want ze konden het best, maar hadden er gewoon echt geen zin in.

    Wij hebben bij beiden gekozen voor niet te hoog inzetten. De oudste is inmiddels 19, heeft vmbo-g gedaan, mbo4 erachteraan en is sinds de zomer aan het werk.
    Andere zoon zit nu op vmbo-g in de tweede klas. Beiden hadden (volgens mij) mavo/havo advies, maar dat weet ik niet zeker meer.
    Qua intelligentie denk ik dat ze prima havo konden, maar als de inzet er niet is dan kun je op zijn kop gaan staan en gebeurd er gewoon niks.

    Twee van onze kinderen zijn na 2 jaar afgestroomd in niveau. De een van havo naar mavo, de andere van vwo naar havo. En aan dat besluit ging een beroerd jaar vooraf. De ene na de andere voldoende. En dan wel je best doen, maar het gewoon niet aankunnen. Dat is echt heel rot.
    Met deze ervaring hebben wij dus bij de niet gemotiveerde jongens gekozen voor niet te hoog inzetten.

    Hoe dan ook het blijft altijd weer een lastig dilemma.
     
    Nefkens81 en Neuzeke vinden dit leuk.
  7. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.272
    17.147
    113
    Nr2 zit in havo/vwo klas. Maar zij krijgt vwo toetsen/beoordelingen, dr bff op havo niveau.
    Vwo heeft dan bijv bij Engels extra woordjes. Of bij wiskunde iets strengere berekening (bijv 70% goed ipv 60% voor een voldoende).
    Zou dat bij jullie dan ook niet zo zijn?


    Ik dacht zelf bij haar havo maar juffen zeiden vwo. Omdat het toch een combiklas zou worden ingestemd met vwo en dat gaat echt wel goed. Ja ze moet wel werken ervoor maar niet zo op de tenen als ik verwacht had. Mijn twijfel zat in haar perfectionisme, een 6 is niet goed als je met iets meer leren een 8 kan zeg maar.
     
  8. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.063
    3.857
    113
    In de brugklas ligt het tempo en het niveau aan de lage kant, dus tijd genoeg om nog buiten te spelen lijkt me. Daarnaast heb je op de meeste scholen gemiddeld tussen de 1 en 1,5 uur huiswerk per dag, dus ook dan heeft hij genoeg tijd om buiten te spelen.
    Je krijgt vaak niet minder maakwerk op Mavo/Havo dan Havo/VWO.
    Daarnaast zijn de meeste kinderen zodra ze naar de brugklas gaan wel klaar met buiten spelen. Vaak zie je in groep 8 al een verschuiving van spelen naar meer samen hangen/chillen op het plein.
    Van buiten spelen zou ik de keuze niet af laten hangen.

    Raar dat ze geen homogene brugklassen hebben. Heb je wel bij de verschillende scholen geïnformeerd naar het lesniveau van de dakpanklassen, want dat kan per school (sterk) verschillen. Sommige scholen geven les op het laagste niveau, anderen op het hoogste of er tussenin. Ook eens gehoord dat ze op het laagste niveau starten en naar het hoogste niveau toewerken.

    Ik zou nog eens met school in gesprek gaan en je twijfels uitspreken, bijvoorbeeld over begrijpend lezen. Misschien zijn er nog dingen waar ze op school aan kunnen werken. Wie weet is het ook wel echt te hoog voor hem gegrepen. Is het 1 jaar of 2 jaar, die dakpanklas?
     
  9. aardbei1707

    aardbei1707 Fanatiek lid

    20 aug 2012
    4.244
    681
    113
    Vriendinnetje van mijn dochter had ook havo/vwo advies
    Ze zit in de mavo/havo klas

    Maar ik weet niet wat de reden is. Ze turnt ook aantal uur in de week (denk aan 8 a 9 uur) wellicht daardoor
     
  10. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.491
    13.945
    113
    Vrouw
    Mijn jongste was ook 11 toen ze naar de middelbare school ging. Op de basisschool deed ze nooit dr huiswerk, 5 minuten voordat ze naar school ging nam ze dr topografie door en had dan nog een prima cijfer. Het liefst ging (en gaat trouwens) ze na school direct buitenspelen.
    Ze had een vwo advies, maar wij verwachtte eigenlijk dat ze wel zou afstromen naar de havo.
    Niets is minder waar, ondertussen zit ze in 1 vwo en is ze ontzettend serieus met haar huiswerk, haar hele schoolhouding is omgeslagen en ze staat gemiddeld een 8.
    Ze speelt nog steeds heel veel buiten, maar plant haar huiswerk daar dus goed om heen.
     
    Nefkens81 vindt dit leuk.
  11. Nefkens81

    Nefkens81 Actief lid

    15 aug 2024
    349
    317
    63
    Vrouw
    Wij kennen de term dakpanklas hier niet. Ik neem aan dat dit bv een mavo/havo klas is?

    Ik moet op alle scholen nog informeren hoe dat zit, maar als ik het zo lees moeten we het wel gewoon toch gaan proberen in de havo/vwo klas. Wellicht groeit hij nog enorm tot september.
     
  12. pluk

    pluk VIP lid

    13 dec 2005
    16.246
    4.478
    113
    Hier zijn de eerste 2 jaar de dakpan klassen mavo/havo en havo/ vwo. Dochter is ook in een havo/vwo klas terecht gekomen en na 2 jaar was het duidelijk dat de havo beter bij haar paste. Het derde jaar zijn dus mavo havo of vwo klassen dan komen dus de kinderen vanuit de mavo/havo klassen die naar de havo gaan en die van de havo/vwo klassen die naar de havo gaan gewoon bij elkaar in.
     
  13. Ukkie1

    Ukkie1 Fanatiek lid

    30 jun 2015
    4.822
    2.249
    113
    Zonde om lager te gaan. Dat kan altijd nog! Natuurlijk is spelen fijn en belangrijk. Maar tegelijkertijd wordt hij nu ook rap groot en zal dat minder worden. Straks zich vervelen of uitdaging missen is ook zonde. Ik zou inzetten op advies van de school en dan in de loop vh jaar kijken hoe dat hem afgaat.
     
  14. Bloempjelief

    Bloempjelief VIP lid

    28 mrt 2020
    9.457
    8.610
    113
    Vrouw
    Grappig om te lezen, ik sta er juist tegenovergesteld in ;) Waarom heb je er spijt van gehad?
    Ik heb de oudste een half jaar langer laten kleuteren en daar heel blij mee. De anderen hebben ruim 2 jaar gekleuterd. De jongste zou inprincipe 1,5 jaar gaan kleuteren tzt, als het gewoon goed gaat, maar ik wil haar later laten starten (na 1 jan) om vervolgens ook 2,5jaar te kunnen kleuteren :)
     
    Mammavantwee en Zoe123 vinden dit leuk.
  15. Nefkens81

    Nefkens81 Actief lid

    15 aug 2024
    349
    317
    63
    Vrouw
    Hier hebben beiden kids 1,5 jaar gekleuterd, zou voor nummer 1 niet anders kiezen als ik het over moest doen en nummer 2 had ik dus absoluut een extra kleuterjaar gegund. Het is zo kindafhankelijk. Niet ieder kind is gebaat bij extra kleuteren.
     
    Dubbelgeluk vindt dit leuk.
  16. suus1983

    suus1983 VIP lid

    10 okt 2006
    50.158
    35.815
    113
    Omdat hij zich vanaf dat moment dood heeft zitten vervelen. Wellicht wanneer school dat adequaat had aangepakt, ik er anders in had gestaan, maar nu dus niet. Gaat hier ook om een volledig jaar extra kleuteren trouwens, 3 jaar dus. Kids zijn van juni en september.
     
  17. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Ervaring leert dat ze enorm veranderen in de brugklas. Als school denkt dat hij havo/vwo goed aankan dan zou ik daar wel op vertrouwen.

    Je noemde begrijpend lezen wat achterblijft. Dat is dus ook gewoon een kul-vak wat zo snel mogelijk moet worden afgeschaft.
    Alsof het nodig is signallwoorden te kennen en aanwijzen om een test te begrijpen. Let jij daar ooit op als je een boek leest? Nee toch. Doet niemand. Toch snappen we wat er staat.
     
  18. Zonnestralen

    Zonnestralen VIP lid

    22 apr 2017
    12.605
    8.357
    113
    Vrouw
    #18 Zonnestralen, 18 dec 2024
    Laatst bewerkt: 18 dec 2024
    Stel dat het zo is denk ik dat je een kind beter net iets kan overschatten dan onderschatten. Als je bang bent dat vaardigheden missen kan je misschien wat meer begeleiden dan de gemiddelde ouder. De moeite die het kost om te concentreren op iets wat niet interessant is moet niet onderschat worden. Zodra dat gebeurt is het heel lastig om nog op een passend niveau uit te komen. Je moet wel heel veel doorzettingsvermogen hebben om lopende band werk te kunnen doen. En daar dan ook nog in uit te blinken.
     
  19. wendy339

    wendy339 VIP lid

    27 okt 2010
    9.739
    1.060
    113
    Niet alles gelezen maar ik zou voor het hoogste advies gaan, naar beneden kan altijd nog.
    Mijn zoon was ook 11 toen hij in de 1e starten (Jan kind), advies vwo. Zelf had ik daar ook mijn bedenkingen bij,zeker mbt huiswerk maken/plannen etc. Zeker toen zoon aangaf dan naar gymnasium te willen. Maar het is heel cliché maar je kind veranderd zo in de 1e. Ze ontwikkelen zich zo snel dat 1e jaar! En buiten spelen is dan gewoon geen ding meer. Dat vloeit weg en daar komt wat hangen voor in de plaats.
    1e ging hier soepeltjes,nu in de 2e moet er wel gewerkt worden maar gaat ook dat prima.
    Succes met de keuze!
     
  20. Dubbelgeluk

    Dubbelgeluk VIP lid

    18 mei 2013
    13.073
    12.030
    113
    Op papier ben ik het met je eens, je gunt je kinderen zo lang mogelijk spelen, maar dat moet wel bij je kind passen. Kinderen van augustus - oktober (die heb ik :)) gaan dan (bijna) 3 jaar kleuteren. Mijn oudste las in groep 2 boekjes. Daarnaast had hij in groep 1 (combinatie klas 1/2) een beste vriendje die naar groep 3 ging, wat een grote teleurstelling was. Dat zou dan in groep 2 weer zo zijn.

    Dus vooral per situatie naar je kind kijken is mijn ervaring.
     

Deel Deze Pagina