Denk dat je dat (misschien wel onbewust) toch wel meekrijgt. Funniest homevideo's zit vol met zelfgemaakte filmpjes. Op het jeugdjournaal zal er echt wel een keer aandacht aan besteed zijn misschien het klokhuis of het sinterklaasjournaal ook wel . En dan komt de buitenwereld er nog bij, klas genoten die wel kunnen en mogen kijken tijdens het spelen, oudere broers/zussen/neven/nichten/ooms/tantes/opa/oma/sportclub etc. Ik weet niet hoe het bij andere kinderen werkt maar hier is het voor dochter vooral erg aantrekkelijk als er iets "verboden" wordt. Hier werkt dan samen kijken (toen ze nog jonger was) beter als zeggen dat ze het niet mocht omdat ze nog te jong was. Ze is nu ouder (15) maar nog regelmatig laat ze me filmpjes zien die ze erg leuk vind of vraagt ze even onze mening ergens over wat ze gezien heeft. En ja soms wijzen we haar er weer even op dat het er op het filmpje heel leuk uit ziet maar dat het AI kan zijn, of dat iemand het eerst 28000 keer heeft geprobeerd en heeft opgenomen maar ze alleen dat ene filmpje online zetten waarin het gelukt is. En soms (gaat meestal over bakvideo's) laten we het haar zelf uitproberen met de kanttekening dat ze de puinzooi zelf moet opruimen. En dan is koekjes bakken met een blinddoek voor een stuk minder leuk.
Dan is school strafbaar. Als je een foto van iemand wil maken moet daar expliciet toestemming voor gegeven worden. Wil je die plaatsen in de krant op Facebook of waar dan ook. Dan moet daar expliciet toestemming voor gegeven zijn. Ik zou hier serieus heel boos over worden.
Ligt denk ik aan wat voor krant het is. Gaat het om de schoolkrant? Dan heb je gelijk, maar bij een krant die bijv huis aan huis bezorgd wordt ligt het denk ik wel anders qua regels. Maar dan nog is het niet netjes van de fotograaf om dan toch foto's te maken en die te plaatsen. En als het om een fotograaf van school en om de schoolkrant gaat zou ik daar zeker school op aanspreken. Geen toestemming? Dan mag het gewoon niet. Ook niet als een kind zegt: ik wil niet.
Ik denk dat bij een schoolproject de school verantwoordelijk is en blijft. Aam het begin van het schooljaar moeten wij altijd een toestemmingsformulier invullen. Bij de schoolreis wordt het expliciet verboden voor de hulpoudets om foto's of filmpjes te maken. Een fotograaf van een krant moet ook toestemming vragen. Of dat met school afstemmen.
Als het onder school valt als er gefotografeerd wordt en je hebt overal aangevinkt "geen toestemming" dan mag het ook zeker niet in een externe krant zoals een huis aan huis blad. Weet dat er soms ook mensen met kinderen gezien een prive situatie anoniem moeten blijven, die willen dan al helemaal niet dat hun kind dan ineens op social media of een krantje opduikt zodat iemand ze kan herkennen. @giebel, ik zou even goed checken of jullie alles op 'geen toestemming' hebben staan en dan de school er op aanspreken of zelfs een klacht indienen. Dit valt toch gewoon onder de AVG wetgeving?
Gaat idd om een huis aan huis blad. En kennelijk is hij fotogeniek want vaak wordt hij (niet alleen hoor) er vaak uitgepikt. Maar hij heeft 1 keer letterlijk tegen de fotograaf gezegd dat hij niet in de krant wou en stond er toch juist een foto in waar hij bij op stond. Raar toch, een kind mag toch ook zelf bepalen of hij dat wel of niet wil.
Huis aan huis bladen horen zich ook aan de AVG te houden. En dus toestemming vragen voor er gefotografeerd wordt.
Hier moeten we daar expliciet toestemming voor geven, maar leerlingen komen sowieso nooit met hun gezicht op social media van de school. Voor ander gebruik (bv foto’s voor in de schoolgids of nieuwsbrief, of foto’s van bv een project die in de krant komen (hier bv kerstkaartjes maken en rondbrengen in een verzorgingshuis, daar kerstliedjes zingen)) krijg je hier áltijd de vraag of het ok is met de foto erbij waar het om gaat. Ik zou echt bij school aangeven dat dit absoluut niet mag, en evt een klacht indienen als ze er niet naar luisteren.
Ik maakte al ver voor internet zelf filmpjes met de videocamera. Wat echt leek op 'vloggen' of tutorials. Daar hoef je echt geen social media voor te hebben om creatief met beeld te zijn. Ik stuurde , de toen videobanden, op naar familie in Nieuw Zeeland. En zo konden die meekijken naar ons nieuwe huis, hoe ik een appeltaart bakte etc. . Was geweldig leuk om te doen (en nu om terug te zien )
Dat is een misverstand wat vaak gemaakt wordt. Voor een journalistiek doel is er geen toestemming noodzakelijk, ook niet als iemand herkenbaar in beeld is. Dit zou bijvoorbeeld foto's bij grote evenementen of concerten onmogelijk maken.. Als er 1 individueel persoon op staat is het wel netjes om te vragen, maar toestemming is niet nodig in zo'n situatie met dit doeleinde. Voor verschillende soorten verwerkingen is er niet altijd toestemming nodig als grondslag voor de verwerking maar is dat anders geregeld.