Klinkt als een heel handig systeem! En fijn dat de gereedschapskist daar een goede bestemming voor heeft gekregen, staat die ook niet meer ongebruikt in de hoek haha.
Stond al in de stelling "staat op marktplaats en als het volgende week niet weg is, gaat t weg", dus blij dat die een goede bestemming heeft gekregen. Toch een minder slecht cadeau dan dat wij dachten
Die inductie is voorlopig nog niet geregeld. Zit hier altijd flink vertraging tussen idee en uitvoering. Sommige pannen zal ik wel moeten vervangen. Maar niet allemaal denk ik. Ik heb een avondje wellness gevraagd. Inclusief massage. En die avond oppas door zoon. Ondertussen ben ik met m'n haakhobby aan het consuminderen. Ipv nieuw garen voor een nieuw project heb ik twee projecten opgestart waarin ik de restjes wegwerk. Een dekentje van alle restjes wol en tencel/bamboe. En een zomerse omslagdoek voor op het strand van alle restjes katoen. Worden kleurrijke projecten waarin heel veel verschillende halve bolletjes gaan zitten.
Klinkt als goede cadeaus! Wij vieren binnenkort de verjaardag van onze jongste dochter. Op haar verlanglijstje staan cadeaubonnen voor de dierentuin, pannenkoekenrestaurant, concertgebouw (ze geven regelmatig baby concerten) en het theater. Verder wat praktische dingen die we nodig hebben voor haar. Een Ielm pak in maat 74 en 86 bijvoorbeeld. Klinkt als een goed idee! Ik heb besloten dat de knutselspullen eerst eens op moeten voor we nieuw gaan halen.
Ik sluit ook graag hier aan. Misschien dat hier tips zal lezen of extra gemotiveerd zal raken. Hoewel bij beiden een (meer dan) prima salaris hebben en ‘in de goede tijd’ een huis hebben gekocht vind ik dat er te weinig geld overblijft en er te weinig gespaard wordt. Er gaat zo ontzettend veel geld aan onzinnigheid en slecht plannen (eten) op. Niet dat we zoveel weggooien maar het is gewoon idioot wat ik per week aan boodschappen uitgeef. We hebben best wat toffe doelen wat we met spaargeld willen gaan doen, maar elke maand kunnen we weer te weinig op de spaarrekeningen zetten. Daarom heb ik nu voor mijzelf een weekbudget vastgesteld. Hier moet ik alles van betalen: - boodschappen - benzine/ov-kaarten e.d. - cadeautjes/uitjes/terrasjes - kleding Ik wil in m’n notitieblok op m’n telefoon een kasboekje bijhouden om zodoende een beter overzicht te krijgen. Hebben jullie goede tips voor mij?
Algemene tip (of meer; idee): budgetten opstellen heeft pas zin wanneer je weet hoe je uitgaven in elkaar zitten. Je kunt wel zeggen max 50 per maand aan kleding, maar als je nu graag 300 uitgeeft, dan is dat gedoemd 't mislukken. De eerste tip voor het spaardoel; zet geld direct opzij wanneer het binnenkomt. Dus komt je salaris 24e binnen? Automatische overboeking op de 24e naar je spaarrekening... Op die manier zie je niet dat je het nog kunt uitgeven. Deze manier van sparen werkt eigenlijk altijd beter dan alleen maar sparen wat je eind van de maand overhoudt. Daarnaast vind je dat je te veel geld uitgeeft aan boodschappen. Weet je hoeveel het concreet is? Wij zijn in zo'n 4 jaar tijd bijna het dubbele gaan uitgeven, terwijl onze manier van boodschappen doen niet erg veranderd is. Ja, er is inmiddels een peuter aanwezig, dus logisch dat je iets meer uitgeeft, maar een heel groot deel zit 'm in inflatie. En ik weet dat wij in bepaalde boodschappen nog een goedkopere variant kunnen nemen, maar het is een bewuste keuze om dat niet te doen omdat we het geld wel kunnen missen. Dan besparen we liever op andere zaken... En houd een excel bij ipv notitieblokje, veel overzichtelijker. Daarnaast werkte voor ons (!) harde budgetten per post niet. De ene maand tanken we voor 50 euro, de andere maand voor 150... Maar door de uitgaven in ieder geval bij 't houden, heb ik er wel zicht op of het een dure maand aan het worden is of niet. We hebben een algemene begroting waar alles van moet. Als één post flink uitloopt, dan moeten we ergens anders dus beknibbelen.
Eigenlijk dit. Eerst zicht krijgen op wat er binnenkomt en aan wat het buitengaat. Zo heb ik een afzonderlijke rekening met boodschappen geld en dar maakt het super overzichtelijk (bijhouden kan ook maar vind dit 100 keer makkelijker en overzichtelijker). Wij verdelen ook onmiddellijk. Loon word gestort en onmiddellijk gaat het geld naar de rekening voor voeding, hypotheek er af en gaat het spaargeld naar de rekening. Dat is een flinke bedrag die direct weg is maar het maakt wel dat er een correcter beeld is over wat rest.
Bedankt voor jullie reacties. Ik heb al concreet inzichtelijk gemaakt wat we uitgeven en dat is veel. Je hebt helemaal gelijk wbt de inflatie. Alles is gewoon veel duurder geworden. Wij geven echter heel veel geld uit aan vreetzooi, dus nog een keer naar de supermarkt gaan terwijl er genoeg eten in huis is voor voedzame en lekkere maaltijden. We halen te vaak bizarre hoeveelheden ‘hapjes’ (lekker kazen in grote hoeveelheden, olijfjes, nootjes en noem maar op). Dat kan best wat meer ‘bescheiden’. Naast dat we zo ontzettend vaak luxe snackjes en drankjes op de sportclub kopen. Ook daar gaat vaak (ongemerkt) maandelijks veel geld aan op. Daarnaast maak ik vaak gewoon het geld op. In de zin van: ‘oh ik heb nog zo veel dus laat ik nog dit en laat ik nog dat doen of kopen want volgende week komt m’n salaris toch weer…’ Gewoon onnodigheden en zo zonde! Mijn plan is om mezelf een budget te geven van 300 euro per week. Hier moet ik dan de boodschappen en benzine van doen (ik tank gemiddeld 1 keer in de anderhalf a twee week voor een kleine zestig euro). Dit uiteraard vaker als we een uitje hebben. Als de kinderen kleding nodig hebben moet ik daar ook wel een item van kunnen kopen. Een complete nieuwe garderobe gaat niet van dat bedrag af. Daar heb ik een los potje voor. maar ik denk dat ons gezin van vijf personen best zou moeten kunnen rondkomen 1200 a 1500 per maand (300 per week) ‘vrij te besteden’ geld (boodschappen, benzine en wat losse kledingstukken en een terrasje oid). Bij nader inzien is dit budget voor uitjes misschien wel wat te krap, maar daar mag ik best wat van de spaar voor terugstorten. Zolang ik dat maar niet elke week doe haha. Ik zal jullie advies opvolgen wbt aan het begin van de maand alvast hetgeen ik wil sparen naar de spaarrekening storten. Ook wil ik het overzicht houden door echt een kasboekje bij te houden. Mocht blijken dat ik het onjuist heb ingeschat dan moet ik mijn spaardoel aanpassen. Maar ik hoop dat het niet hoeft. We kunnen dan namelijk echt veel sparen en dan dat zorgt voor meer financiële vrijheid en mogelijkheid om meer toffe dingen met elkaar te gaan doen ipv het geld gewoon te laten wegsijpelen zoals nu gebeurt
Mijn doel dit jaar is alles van de huishoudrekening betalen. Nu wil tanken of iets groots/onverwachts nog wel eens van de algemene rekening bijgeboekt worden. Dit jaar wil ik dus alles van dat budget doen: boodschappen, uitjes, tanken, ov, kleding voor mezelf, boeken, Lego, spullen voor creatieve hobby's, verjaardagen, dierenarts, eigenlijk alles. Komend schooljaar ook studieboeken voor de oudste en een nieuwe laptop. Dat wil ik dus ook vooruit apart zetten van het huishoudgeld. Behalve dan vaste lasten als museumkaart, abonnement dierentuin, collegegeld etc, die gaan wel van de algemene rekening. Voor jongste nu een aparte spaarrekening geopend voor kinderbijslag, daar gaat alle kleding, zijn clubje, cadeaus, schoolkosten, zaken als fiets etc vanaf. Spullen interesseren hem helemaal niets dus dat moet in principe lukken. Alhoewel hij sinds afgelopen week ook eindelijk de Lego ontdekt heeft Oudste krijgt de zorgtoeslag als zakgeld, daarnaast studiefinanciering basisbeurs, daar mag ze alles van bekostigen. Wij betalen wel collegegeld, studieboeken want dat lukt niet van de basisbeurs (en dus de zorgverzekering). En omdat wij nooit op vakantie gaan, betalen wij haar reis en verblijf maar dat heeft ze erg low budget weten te regelen. Moet lukken allemaal Doel hier is trouwens de komende paar jaar maximaal pensioensparen en zoveel mogelijk hypotheek aflossen. Gezien de leeftijd van man ook echt nodig.
Ik ben toevallig voor deze maand (doe ik elk jaar) alle bonnetjes bij aan het houden en aan het kijken wat naar noodzakelijke dingen gaat (brood, ontbijt, fruit, avondeten), en wat daar de duurste posten zijn (100% vlees en kaas, al eten we al 'maar' maximaal 3 keer in de week vlees, bijvoorbeeld). Helaas zie ik nu al dat het procentueel gezien best wel meevalt wat we echt aan vreetzooi uitgeven. had eigenlijk gehoopt dat we daar makkelijk zouden kunnen besparen Zal het eind van de maand eens delen, misschien gaan we nog helemaal los op de chocolade en chips eind van de maand Klinkt inderdaad alsof dat haalbaar zou moeten zijn. Je kunt dit eens proberen, en als het toch een raadsel blijft waarom het lastig is; specificeer het toch nog verder. Dus echt; 1 budget voor alleeeeen boodschappen (of boodschappen en benzine). Zeker een apart budget voor kleding. En wat in mijn ogen ook key is; het MOET niet op die maand. Als jouw budget 100 per maand is voor kleding, en je hebt 3 maanden amper iets nodig, dan 'spaar' je dus voor die winterjas, die keer dat je opeens ondergoed en sokken moet vervangen, die keer dat je lievelingsbroek onverwacht kapot gaat... En je laatste zin; dat is nou net het gevaar haha. Wat je wil sparen voor dat langetermijndoel moet je (in mijn ogen) écht niet aankomen. Dan maar een spaar voor 'leuke dingen' waarvan je wél mag terugstorten. Maar grote spaardoelen echt níet op toegeven als je dat per se wil. Dat is nou juist het idee van sparen; je kunt sommige dingen (derde keer terrasje) nou eenmaal niet als je iets anders (grote reis over een half jaar) wel wil... Zo sparen wij bijvoorbeeld ook al voor zwemles van de peuter en voor de ongeboren baby. Momenteel koop je een totaalpakket voor ongeveer 1100 euro. Dat is in principe een bedrag dat we ook ineens kunnen ophoesten, maar door het te delen door 54 maanden (dan is je kind 4,5 als het hypothethisch begint met lessen) zijn we nu 20 euro per maand per kind kwijt wat we opzij zetten. Die 40 euro missen we nu niet echt, en het scheelt tzt gewoon ineens een hap uit je spaargeld, omdat je het nu al zo specifiek apart hebt gezet als geld waar je echt niet aan moet komen. Maar goed, ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die het te veel gedoe vinden om alles zo te specificeren. Maar succes! Ben er echt van overtuigd dat inzicht al de helft van de 'oplossing' is!
Het is vaak ook een beetje een weg zoeken e. De weg waarbij je zowel spaart maar ook wel uw leven leeft zoals je graag doet. Wij kunnen meer sparen dan we nu doen, daar is geen twijfel over mogelijk maar je leeft ook maar 1 keer. Dus ik ga niet goedkopere en mindere kwaliteit beginnen eten om euro extra te kunnen sparen bijvoorbeeld maar ik ga wel op zoek naar promoties en tgtg binnen dat wat wij eten. Maar dat is zeer persoonlijk. Zo zou ik bijvoorbeeld de drankjes en luxe hapjes (geen idee wat dat zijn, hier heb je alleen gefrituurde rommel ) niet persé laten maar mss niet wekelijks hapjes en eens een frisdrank ipv duurdere drankje,... En zo is het met alles een beetje. Reizen? Prima maar kijk eerst wat rond. Voor mij is besparen door alles wat wij leuk vinden dus geen optie .
Jup, dit vind ik ook de waarde van af en toe alles zoooo gedetailleerd in kaart brengen. Ik zie in deze maand tot nu bijvoorbeeld 21% van onze boodschapuitgaven naar 'buiten de deur' gaat. Dat is 2x lunchen en dat is al meer dan we doorgaans doen. Ik wéét daarom dat we daar niet op gaan besparen, want die luxe gunnen we onszelf en kunnen we prima betalen, Maar doordat ik het soms in kaart breng, wordt het wel een bewuste keuze om je geld daar wel of niet aan te spenderen. Anders loop ik zometeen weer te klagen dat boodschappen zo duur zijn geworden terwijl we onbewust bijvoorbeeld 300 euro per maand aan buiten de deur uitgeven
Wij zetten ook alles wat binnenkomt direct door naar de spaarrekening, waar het over de potjes verdeeld wordt. En het leedgeld halen we er dan weer af (uit het potje leefgeld.) Een onverwacht grote uitgave uit potje A, betekent dat er geld vanuit potje B wordt overgezet. Boodschappen pinnen we altijd, waardoor het overzicht automatisch gegenereerd wordt (scheelt een hoop gedoe met bonnetjes en bijhouden). Tip bij de groente: koop losse groenten. Die zijn bijna strijd goedkoper dan hetzelfde met een plastic zakje eromheen. Zo zag ik witlof bij de plus. De losse stronkjes waren per 500 gram een hele euro goedkoper dan exact dezelfde stronkjes per 3 verpakt in plastic
Wij gaan dit jaar een aantal mooie reizen maken dus daar lig even de focus en waar dan geld overblijft gaat naar de pensioenopbouw in eigen beheer omdat je nu meer mag inleggen. Wij geven als gezin van vijf 1000 euro per maand uit aan boodschappen, alles bij de super behalve brood en kaas. Daar zitten meestal geen verzorgingsproducten in maar wel schoonmaak producten en we drinken weinig alcohol. We houden wel van luxe en ik koop dat liever garnalen bij de super dan een tosti buiten de deur. Dus echt veel aan afhaal ofzo of buiten de deur komt hier niet bij. Als we uit eten gaan, dan ga ik alleen met man. Wij hebben alles redelijk ordelijk in diverse potjes maar het gaat er toch snel doorheen tegenwoordig, de inflatie tikt toch wel aan voor vijf.
Gaat hard he. Onze vakantie wordt ook duurder omdat we dit jaar 2 ipv 1 campingpark nodig hebben. Oudste zoon mag een vriend meenemen. En zij krijgen een eigen plek dichtbij ons. Die vriend heeft het niet heel breed, dus dat betalen wij gewoon. (Als het de vriend was met de dikke villa en hertjes in de tuin dan mochten ze wel betalen. Maar die gaat niet op de camping ) Aangezien wij hem uitnodigen vind ik dat ook normaal. De twee jongens komen dan met ov, want wij hebben niet genoeg plek in de auto voor een extra persoon. Dus dat loopt ook goed in de papieren.
Leuk topic. Voor de boodschappen heb ik tegenwoordig een budget van 130 euro per week. Dit is inclusief wasmiddel, shampoo en huishoud dingen. Iedere week maak ik een menu aan de hand van de folders en ga dan met m’n lijstje op pad. Verder kijk ik ook vaak naar artikelen met een korting sticker. Als er iets interessant ligt pas ik het menu aan of schuif alles een dag door.
Waar gaan jullie naar toe? In Nederland maar ook vaak in het buitenland zijn goedkopere jongerentickets voor de trein. Wel fijn voor die jongen. En wie weet nodigt fie vriend met de dikke villa jouw zoon een keer uit
Texel. Dus ze moeten de trein naar Den Helder, dan de bus naar de boot. Rn natuurlijk de boot. En dan halen we ze daar op. Tegen die tijd zoeken we wel uit wat de goedkoopste ticket is. Maar vanuit Zuid Limburg zal het niet heel goedkoop zijn.
Das wel een eind ja. Alles met de ns kan voor 7.95 pp, in weekend hele dag, doordeweeks buiten de spits. Dat kan een hoop schelen op zo'n lang traject. Zijn ze wel lekker lang onderweg.