Ik heb een tijdje heel strak alles wat ik at gewogen en ingevoerd in my fitness Pall. Hier zie je naast de calorieën ook hoeveel vetten eiwitten zouten etc wat je neemt, en de verdeling tussen de maaltijden (ontbijt,lunch, diner, tussendoortjes). Dit werkt voor mij fijn om inzicht te krijgen. Het bewegen is en blijft lastig. Ik vind werk (onregelmatig in de zorg) huishouden, gezin altijd belangrijker. Ik kan niet gaan hardlopen/wandelen als het een bende is in huis... Tegen de tijd dat ik dat aan kant heb, moeten de kinderen weer gehaald worden van school, gebracht naar vriendjes/sport/avondeten regelen etc. Na het avondeten sporten vind ik vreselijk, dan heb ik minder energie en last van mijn maag tijdens het sporten. Dus deze Truus excuus moet eens kijken hoe het sporten weer meer op nr 1 komt
Is het niet een idee om de calorieen bij te houden maar de app niet in te stellen op afvallen maar op gewicht blijven, voor nu. Maar wel probeerd je activiteit te verhogen? Ik ben dit recent gaan doen en het geeft mij veel meer rust, omdat ik dan een soort max calorieen heb waarbij ik de keuze heb er onder te blijven maar er eigenlijk nooit boven kom, als je snapt wat ik bedoel. Als je er niet boven komt kom je niet aan en als je activiteit hoger word verbrand je weer een stukje. Voorheen had ik de druk om bijv een calorie tekort te doen en dan (vb) 1750 kcal per dag te mogen eten. Ik was daar echt panisch in maar had standaard honger. Door dat mijn activiteit omhoog ging hadden mij kcal ook omhoog gemogen maar daar dacht ik niet overna. Ik was zo teleurgesteld steeds als ik boven mijn kcal uit kwam (gebruik het als richtlijn want niet alles wat je invult klopt helemaal). Nu dat ik deze verhoogd heb en mijn activiteit naar mild heb gezet mag ik 2200 kcal eten om niet zwaarder te worden dan nu. Maar ik sport iets meer dan ik ingevuld heb en daarmee heb ik toch een calorie tekort. Omdat die kcal ineens zoveel lijken kost het mij weinig moeite er iets onder of op te blijven. Ik hoop dat dit niet zo onsamenhangend klinkt zeg maar . Met die aanpassingen (voor mij) heb ik de druk op afvallen weg gehaald en focus weerlegd op gezondheid/fitheid. Edit: persoonlijk werkt voor mij een eiwitrijk voedingspatroon beter. Maar de wereld van voeding en gezondheid is zo ontzettend breed en het is echt zoeken naar wat bij jouw past en een gewoonte kan worden voor de toekomst.
Ik ben een poging aan het doen Keto op te starten. Ik heb een aantal jaren geleden redelijke resultaten gehad met koolhydraatarm (kleine 10 kilo afgevallen), maar dan ook eerst opgestart met keto-shakes/keto-repen. Dat wil ik nu niet doen, gewoon met voeding van "thuis" en bewust eten en bewust koken. Sinds de herfstvakantie zit ik al thuis ivm gezondheidsklachten (hoge bloeddruk, stress, overgangsklachten, overspannen/burn-out achtige klachten) en dat heeft ook zijn weerslag op het eet- en beweegpatroon. Sinds die tijd een aantal kilo's aangekomen, terwijl ik sowieso al wat boven het gezonde gewicht zat. Ik wandel op dit moment een kilometer of drie per dag, dat mag worden uitgebouwd. Qua afvallen: voor nu een kilo of 7, en daarna nog een kilo of 7, dan zit ik net onder de bovengrens van gezond BMI. Helemaal alles apart gaan koken vind ik dan weer lastig met twee pubers in huis. Waarvan de ene netjes op gewicht is en de ander te zwaar. Anderzijds ook mijn partner zou moeten afvallen, beter voor zijn gezondheid en zijn gewrichten.
Ik snap heel goed wat je bedoeld. Bij mij is het in eerste instantie ook niet om af te vallen. dan werkt gebalanceerd tekort in calorieën met behulp van Weigtwatchers ofzo ook echt prima. Maar ik heb nu sinds twee jaar heel veel last van mijn darmen en vooral mn maag. Er lijkt niks rampzaligs aan de hand te zijn maar het is wel echt heel naar. Dit dieet helpt je om je darmen wat rust te geven. En ik merk ook echt dat het helpt. Heb al 5 dagen helemaal nergens last van. Ik zorg wel dat ik voldoende vezels binnen krijg en de eiwitten en vetten haal is uit, kip, vis (geen grote roofvissen, dus sardientjes, haring met MSC keurmerk.) en olijfolie (van biologisch dynamische teelt) Heel soms eet ik wel een stukje gerookte zalm maar dan alleen wilde sockeye van fishtales. Maar dat gebeurd echt maar eens per maand ofzo. Als ik rund eet is het maar een klein beetje en heeft absoluut niet mijn voorkeur. Varkensvlees eet ik eigenlijk nooit. Vind het niet lekker. Verder is mijn dieet voor 99% biologisch. Heb laatst wel regulier broccoli gekocht omdat de bio op was. Maar bij broccoli is dat niet echt een ramp. Dus absoluut de milieu impact is er zeker, en voor iemand die normaal Vega eet is dit wel echt een omslag. Maar goed, ik was een beetje ten einde raad wat betreft mn darmen.En ik probeer echt nog steeds wel te eten met respect voor de natuur en dieren. De avocado's kwamen nu uit Spanje dus zijn niet de hele wereld overgevlogen. En wat betreft de slogan had ik hem fout het is: Breakfast like a king; lunch like a prince; dinner like a pauper. En nee dit gaan niet om de ontbijtgranen waar de voedingsindustrie je graag naartoe wil hebben. Er zit wel degelijk een gedachte achter en het is een manier van eten die men toepast in de Blue zones in de wereld. Je moet dus geen bord met melk en gesuikerd cornflakes eten maar een degelijke maaltijd met groenten, bonen, zaden en fruit. Hier staat het een en ander uitgelegd. https://www.bluezones.com/2018/06/best-breakfast-ideas-for-eating-breakfast-like-a-king/
Hier krijgt mijn zoon hetzelfde alleen dan wel met graan, aardappels of pasta. Poe ik heb ooit een keer voor de fun met een vriendin meegedaan met van die shakes. Ik dacht dat ik dood ging. Doodongelukkig werd ik ervan en heb het 3 dagen volgehouden. Het heeft zeker een half jaar geduurd voor ik mezelf weer gezond voelde. Ik weet niet wat er in zat maar goed was het niet. Ik heb hier vanmorgen een omelet gemaakt van 2 eitjes beetje zout peper en een eetlepel gedroogde basilicum, een halve avocado met cayennepeper (de echte) en een handje walnoten. Als drinken eerst twee glazen water een half uur voor het ontbijt en bij het ontbijt een kop koffie met een scheutje slagroom. (Dat drinken bij het eten moet ik echt af gaan leren. Schijnt helemaal niet goed te zijn.) Morgen ochtend ga ik scambled tofu proberen maken met die andere halve avocado.
Ik heb door zo goed bij te houden wat ik eet gemerkt waar ik zo’n last van mijn darmen van krijg. Prei en uien. Dus dat skip ik voortaan. Heel fijn om te weten want ik had soms zo’n last van een opgezette buik en winderigheid en wist niet waar dat aan lag. Peulvruchten kan ik ook niet goed tegen helaas, geeft dezelfde klachten maar dat wist ik al langer. Op de dagen dat ik meer beweeg (anderhalf uur fietsen) merk ik wel dat ik meer honger heb. Dan eet ik ook wat meer. Gemiddeld zit ik maar op 1300 calorieën per dag. Misschien iets te weinig.
Grappig dat je dat aanhaalt, want in bv Sardinië eet men net als de rest in Italië een mini-ontbijt. Of is dat dan een uitzondering qua dieet in de blauwe zones? Mijn schoonfamilie zegt dit ook altijd, echt niemand van hun drinkt iets tijdens de maaltijd. Ik ben er inmiddels ook mee gestopt, qua lunch en avondeten, maar dat is meer ivm een overactieve blaas. Tenzij ik soep eet als lunch. Bij het ontbijt drink ik graag nog wel een kop thee.
Ja mijn ouders zeiden dat vroeger ook altijd van het drinken. Nu doe ik dat niet bij het avondeten tenzij we uit eten zijn maar wel bij het ontbijt en de lunch. Heeft ermee te maken dat je maag dan eigenlijk niet zuur genoeg is. Wat weer problemen kan geven in je spijsvertering. Op Sardinie eten ze volgensmij weer een veel stevigere lunch. In dat artikel staat uitgelegd is dat het vooral een significant verschil maakt wanneer je grootste caloriename de eerste helft van de dag binnen krijgt. En dat vind ik ergens wel logisch klinken. Wij eten in de vakanties ook altijd in de middag warm in plaats van de avond. Vind dat super fijn. Sowieso vind ik het rustgevend om lekker met eten koken bezig te zijn overdag ipv in de avond waneer het allemaal snel snel moet.
Hello, ik meld mij ook aan. Of ik super actief schrijf weet ik niet iets met tijd te kort maar ik lees graag tips enzo. Ik ben vorig jaar 7 kilo afgevallen in een half jaar ongeveer , lijkt weinig maar ging heel geleidelijk en vooral met juiste keuzes maken. Ik moet er veel meer hoor maar dit was voor mij goed te doen. Helaas zat er wel weer 4 aan ofzo dus de knop om weer om. Ik sport al wel meer dan een jaar, bij een medische sportschool waar ook fysio zit, GLI, diëtiste etc. Kleinschalig maar hele fijne begeleiding. En ook leuke contacten op gedaan. Vanaf de zomer doe ik de GLI, dat is leefstijl interventie. En dan zou je na een jaar ozempic mogen gebruiken . Maar dat ga ik niet doen maar er zitten er zeker een paar dames die dat daarom doen. Maar goed ik ga weer strakker bezig, ik vul mijn eten in en dat geeft een goede inzicht wat ik eet en wat een betere keuzes zou zijn. Mijn sportschema vanochtend doorgenomen en ik was verslonst, ik deed nu alles op automatische makkelijke piloot. Bewoog wel maar zonder uitdaging dus mijn lichaam kende dit, dus ik heb pittig gesport net met een nieuw schema. Mijn tips: - zorg dat je koelkast en kast gevuld is met gezonde alternatieven, voor als je je echt niet kan houden - kleine doelen en vooral haalbare doelen die op langere termijn te behouden zijn, 30 kilo in een jaar is veel en vaak daarna niet haalbaar als je niet doorgaat in je strakke programma. - verdiep je eens in de healty mind platter, het gaat niet alleen om het gewicht gedeelte alles moet in balans zijn - ik haal veel recepten uit project gezond boeken, of app. Een menu volgen is niks voor mij krijg er de kriebels van. - elke beweging is beweging hou dat in je achterhoofd
Ik kom meedoen! Na mn bevalling bijna 10 jaar geleden op 3 kilo na weer op gewicht. Heel lang zo gebleven, tot Corona. Toen 12 kilo aangekomen. 2 jaar geleden er 9 van kwijt, helaas weer 5 erbij. Ik wil er wel nog 7 af. Sporten doe ik wel genoeg, 3x per week hardlopen 5mvarierend van 5 tot 18 km. En 2x per week Xco. Bij mij zit het in het snaaien in de avond. Mijn eetpatroon overdag is wel prima. Dus: 15 januari, 72.6 kilo. BMI 26,7. We kunnen het!
Waarom zou je apart gaan koken? Je kan in je gebruikelijke maaltijden vast aanpassingen maken zodat deze minder calorieën bevat? Ik ben in twee jaar tijd 40 kilo afgevallen, mn kinderen hebben altijd hetzelfde avond gegeten als mij en zij zijn niets afgevallen. Ik heb mn ontbijt, lunch en tussendoortjes aangepast. Bij mijn avond maaltijden ben ik meer groeten gaan verwerken, light room ipv gewone room, minder vlees (sowieso extra mager gehakt ipv gewoon gehakt of kipfilet ipv kippendijfilet), volkoren pasta, zilvervliesrijst. Dus we aten "hetzelfde" als voorheen, mijn kinderen merken er weinig van. Behalve zo nu en dan wat gemopper dat er wel veel groente door zit Je schrijft dat je keto wil doen, is dat op lange termijn ook vol te houden? Loop je dan niet het risico om weer aan te komen als je weer normaal gaat eten?
Hoi. Dankje voor je adviezen. Ik weet niet waar Wright wachters de punten op baseerd, maar mozarella dn volkorenbrood zijn prima producten die binnen de schijf van 5 vallen. Ik heb ze voor de grap even naast jouw suggesties gezet in de eetmeter: Ik houd de adviezen van voedingscentrum zoveel mogelijk aan. Mijn experimenten met het uitsluiten van productgroepen in het verleden bleken erg beperkt houdbaar. Ik kom wel regelmatig kete en koolhydraatarme recepten tegen. Maar als ik zo moet gaan leven dan met ik op dagen dat ik vlees eet 2 keer zoveel vlees gaan eten dan ik nu doe. En dat vind ik ivm klimaat, stikstof en diervriendelijkheid geen goed idee.
Interessant van dat drinken. Ik vind grote glazen water bij het eten ook helemaal niet prettig. Maar bij het ontbijt een kop koffie en bij het avondeten een glas wijn (af en toe dan hè ) wel lekker. War betreft ontbijt... hmmm ik ontbijt momenteel niet. Dus al mijn calorieën komen pas na 12 uur binnen. Vandaag na 13 uur omdat ik zoon van school moest halen eerst. Maar na 20.00 eet ik dan ook niks meer. Dus vertering kan rustig in de avonduren plaatsvinden. De theorie hierachter is dat je lijf gedwongen wordt op vetverbranding te gaan lopen.
Ik wil best wel invoegen hier. Heb nog niet alle reacties gelezen. Maar het is wel goed om elkaar een beetje te motiveren. Ik tikte de 80,2 kg aan tot mijn schrik. Een beetje een domper, want ik eet sinds vorig jaar februari suikervrij. Bijna dan. Maar ik heb inmiddels geaccepteerd dat mijn proces in stapjes gaat. Dus geen knop om, maar langzaam verbeteren. Sinds ik hst gebruik (zomer 2024) ivm hormonale klachten heb ik weer energie en meer spierkracht. Dus nu heb ik geen smoesjes meer. Oktober 2024 ben ik begonnen met krachttraining. Eindelijk. Deed ik voor de kinderen kwamen ook. Ik vind het heel effectief en het geeft ook een goed gevoel. Heel bewust met je lijf bezig zijn. En testosteron opwekken. Ook wel handig voor de pmdd waar ik mee moet kampen. Echt ook gericht op spieropbouw. Dus weinig herhalingen en elke set tot spierfalen. Het helpt! Ook om meer clean te eten en meer eiwitten tot me te nemen. Want ik heb wel gemerkt dat nu ik 40 ben, je minder snel hersteld. Ik heb er nu zo’n 4 kilo af sinds oktober. Maar het belangrijkste is dat ik me sterker voel en die buikomvang is ineens veel minder. Wel een knieklacht erbij. Maar dat ligt waarschijnlijk aan mijn looptechniek. Dus bezig bij een fysio. Het verrassende is dat ik bijna geen moeite meer hoef te doen om me in te houden als ik iets lekkers zie. Het is het nieuwe normaal geworden. Zoetigheid is niet eens meer lekker. Zo vond ik de satesaus laatst ineens zó vies. Bizar hè, hoe suiker je smaakpapillen veranderd. Benieuwd naar jullie processen.
Ik wil ook meeschrijven. In augustus 23 begonnen aan een gli traject met een gewicht van 92 kg, na een jaar nog steeds het zelfde en begonnen met medicatie. Voor mijn gevoel werkt het niet genoeg in mn hoofd, de weegschaal zegt van september tot nu -9 kg. Laatst waren de pillen niet leverbaar en dan merk je pas verschil dat het dus wel veel doet. Maar ondanks alles heb ik nog steeds de halve dag honger en is elke dag een strijd tegen mezelf en dat wil ik niet meer. @tessa321 jij had het over detox voor suiker, welke heb jij gedaan? Ik ben ook een enorme suikerjunk maar heb daar lichamelijk ook heel erg last van dus wil heel graag van de cravings af maar weet niet meer waar te beginnen. Inmiddels ook wat koolhydraatarme kookboekjes in huis en probeer dat langzaam door te voeren en dat gaat best lekker maar altijd op zoek naar inspiratie en informatie.
Ik weet niet precies de gedachte achter WW. Ik heb het nog niet helemaal uit kunnen vogelen. en er ook geen moeite voor gedaan eerlijk gezegd het werkt wel. Het idee achter wat ik zei is dat minder gewicht nodig hebt van iets wanneer je een andere keuze maakt. Een bolletje is 50 gram 1 boterham is 35 gram. Een bolletje mozzarella is 125 gram maar als je een handje geraspte kaas over je eten doet dan eet je een stuk minder van die calorieën. Maar goed als dit voor je werkt en je voelt je er happy en fit bij dan is het goed toch dan zou ik gewoon op deze manier doorgaan. Ik at normaal ook vooral Vega precies om de reden die jij aangeeft. Alleen voor nu probeer ik het toch even zo. Eet wel alles biologisch en probeer ook de vetten en eiwitten uit noten en soja te halen. Low carb eten kan echt prima Vega of zelfs vegan.
Wat ik begrepen heb is dat het Keto dieet het enige dieet is waarbij je werkelijk op vetverbranding overgaat. Het duurt ongeveer 48 uur voordag je lijf overschakelt. Bij IF bereik je dit effect niet als je binnen 16 uur weer gaat eten. Op de lange termijn heeft het zelfs best wat gevolgen voor je gezondheid. Vrouwen hebben ook minder baat bij IF dan mannen. En ook hier moet je wel opletten wat je dan eet. Als je calorie inname voornamelijk KH zijn dan is je lichaam wel even bezig tot het door de voorraad suikers heen is. Glucose tolleranti e bij vrouwen kan helaas ook afnemen wanneer ze aan IF doen. Des al niet te min zijn er ook wel wat voordelen te noemen. Maar goed als dit voor jou goed werkt dan is het prima. Ik zou alleen wel bedenken of je dit op de langere termijn zo wil blijven doen.
Suiker is echt afkicken he. Ik heb de eerste week van januari ook mee gedaan aan zo'n suiker challange. Eerste paar dagen knallende koppijn. Vooral zorgen dat je voldoende eiwitten eet. dus je gewicht x 1.2 dat scheelt al een hoop in wat je aan craving hebt op een dag Althans is mijn ervaring nu ik de KH laat staan. Zelfs van de baksels van mijn zoon af kunnen blijven deze week. En die roken heerlijk.