Wat een inzet heeft de meester als de oudste zo'n n ommezwaai heeft gemaakt. Hopelijk klopt het gevoel van je dochter. Wat is een toelatingstoets voor het verrijkt vwo?
Hier de cito in november al gemaakt en daarna opnieuw een voorlopig advies gehad. Begin februari maken ze de doorstroomtoets en dat doen ze hier in 2 ochtenden kregen we pas te horen. Alles op 1 dag lijkt me wel heel veel en intensief.
Misschien omdat het een hb school is dat ze er voor kiezen? Geen idee, leek me ook wel veel. Het voorlopig advies staat hier standaard sinds gr 3 in het opp. Dus een echt gr 7 gesprek hebben we niet gehad.
Op de school waar de oudste zit, bieden ze een vwo+ klas aan, maar daar kom je alleen voor in aanmerking als je hoog genoeg scoort op de toelatingstoets, een soort iep of cito, er komt een niveau range uit, waarschijnlijk iq gebaseerd?
Oke, blijkbaar is vwo+ per school anders. Want een basisschool kan toch alleen vwo advies geven. De school waar we binnenkort naar toe gaan heeft atheneum en gymnasium maar staat beide als vwo+ Misschien daar toch nog verder in verdiepen.
Klopt, VWO+ kan werkelijk vanalles inhouden en met grote verschillen. Hier kun je overal in de omgeving bij scholen naar gymnasium, VWO+ of TTO of een combinatie van dat alles doen met gewoon VWO-advies. Mijn zoon deed ook VWO+, daar moest je je ook niet al teveel bij voorstellen hoor, was gewoon o.a. omdat iedereen daar in de brugklas met gymnasium startte, zodat je een beter overwogen keuze kon maken voor de tweede of dat wat voor je was of niet. Het niveau ligt gewoon hetzelfde. Mijn zoon vond het niets met dyslexie, dus is het jaar daarna gewoon verder gegaan met VWO. Oh ja, en ze boden ook extra uitdaging aan kinderen die dat konden gebruiken. Maar dat bekeken ze gewoon op school zelf, werd mijn zoon ook aangeboden, maar hij had zelf echt geen zin meer in allerlei extraatjes op het gebied van wiskunde enzo, dus dat heeft hij afgeslagen na een korte periode. Hij had wel gekozen voor extra sport. Nog iets om rekening mee te houden; als ze extra uren maken bij bijvoorbeeld gymnasium, dan wordt dat vaak van vakken als tekenen, muziek en gym afgeknabbeld. Zo'n vak als tekenen was juist iets wat hem plezier aan school gaf, dus als zulke dingen juist weg vallen, kan dat voor sommige kinderen ook jammer zijn.
Ja goede tip, bij ons is dat eigenlijk al met het vwo. Dan heb je een uur minder beeldende vorming. Maar wel verschillende projecten. Hij kiest niet voor het gymnasium omdat je dan extra talen hebt en de projecten wel kan doen maar dan moet het in je eigen tijd. Latijn en Grieks ziet hij niet zitten. Ziet er niet het nut van in. Weten zeker dat hij niet de medische kant op gaat ( bloed= heel wit kind) en niks met speciaal talen kant. Kan me voorstellen dat extra vakken na schooltijd zwaar zijn.
Bij mijn zoon is dat juist bij Nederlands en Engels, zodat ze drama en filosofie aan kunnen bieden, maar het VWO+ heeft wel 2 of 3 extra lesuren t.o.v. atheneum.
Mijn 2 oudsten zitten in de brugklas van het gymnasium. Hebben 2 uur kunst (is dus handvaardigheid/tekenen), 1 uur muziek, 1 uur drama en 3 uur in de week technology en design . Daarnaast nog 4 uur LO. Vind ik niet bepaald weinig
Ik denk dat het per school anders is. Als ik kijk in de lijst van vakken voor het gymnasium dan is het beeldende vorming 2 uur, muziek 1, gym 2, geen drama voor het gymnasium, voor het atheneum niet als vak maar ergens als project. Technologie toepassing 2 uur maar geen idee wat het inhoud. Gaan we zien op de open dag. Fijn dat ze zo ruim in die vakken zijn bij jullie!
Vaak staat in de online schoolgids welke vakken ze hebben per jaar en niveau en hoe die tijden verdeeld zijn. Het kan erg verschillen. En als je voor TTO kiest, doen ze vaak alleen de eerste 3 jaar vanalles en daarna weinig, maar wel voor hetzelfde bedrag. Ook iets om goed na te vragen.
Weet iemand misschien of dit een aanrader is? https://www.bol.com/nl/nl/p/survivalgidsen-wat-als-je-hoogbegaafd-bent/9300000005557130/
Kan zo niet zien of er veel opdrachten in staan maar net gekeken en je kan het lenen bij de bieb. Het ligt er denk ik ook aan of ze veel psycho educatie op school doen, of ze bij een speltherapeut zijn geweest, of ze op een hb school zitten (daar bespreken ze vaker dit soort dingen). Je kan het misschien wel bij de bieb in zien.
Zoon heeft het na de vakantie 4 dagen volgehouden om niet boos uit school te komen. Vrijdag was het weer heel erg mis, enorm kwaad om hele kleine dingetjes. We hebben toen de stoute schoenen aangetrokken en de juf van zoon heel direct gevraagd of ze hem kan aanmelden voor de plusklas. Vandaag berichtje gekregen dat ze dat zeker gaat doen! Hij moet wel nog eerst besproken worden in het team ergens eind januari of februari voordat hij mag deelnemen, maar gezien zijn voorsprong verwacht ik hiervan niet veel moeilijkheden.
Op school is er geen psycho educatie (geen hb school). Ze dachten eerder dat hij de andere kant op zat. We zijn ook niet bij een speltherapeut geweest. Mede vanwege het lange onderschatten wil ik graag iets met hem doen om zijn zelfvertrouwen een beetje te helpen.
Bij twijfel kun je kijken in de bieb of ze hem daar ook hebben. Wat sneu dat hij zo is onderschat! Lastig hoor. Brammetje baas is een kinder film over een hb kind. Zoon was 6 toen hij het keek maar vond het interessant om te zien dat er meer kinderen zo zijn. Moet ook zeggen dat het gedrag er ook op leek ( of lijkt)
Hi allen, ik hoop dat ik in dit topic aan het juiste adres ben. Mijn dochter wordt volgende week 5 en zit in groep 1. Het is een slim grietje, met een pittig karakter. Ze loopt behoorlijk voor op klasgenoten qua lezen en rekenen, maar sociaal emotioneel zit ze wel echt op een leeftijdsadequaat niveau. Het lastige is dat ze door haar verjaardag (eind januari) een late leerling is. Qua cognitie zou ze na de zomer prima naar groep 3 meekunnen, maar sociaal emotioneel zou dat wel een behoorlijke uitdaging voor haar zijn. De school geeft haar nu extra uitdagingen in de les en ze bespreken binnenkort of ze na de zomer doorgaat naar groep 2 of naar groep 3. Ik vind het heel lastig: nog een jaar kleuteren waardoor ze lekker groot en zelfverzekerd is en sociaal en emotioneel goed op haar plek, maar met het risico dat ze zich verveelt (doet ze nu als) en afhaakt, of naar groep 3 met het risico dat ze sociaal geen aansluiting heeft. Heeft iemand hier misschien een wijs advies over?
Wij zitten in precies dezelfde situatie (zoon wordt 5 in maart, zit in groep 1). We hebben binnenkort een gesprek met de juf wat we gaan doen. Ik denk dat hij het beste volgend jaar naar groep 2 kan. Sociaal en emotioneel zit hij op kalenderleeftijd en ik denk dat hem 'pushen' om zich sneller te moeten gaan ontwikkelen, of om zich aan te passen aan oudere kinderen hem geen goed zal doen. Ik denk dat een passende emotionele en sociale omgeving prioriteit over een passende leeromgeving. Het leeraanbod (de leeromgeving) kan je makkelijker aanpassen. Daarnaast kijken wij echt per periode en per jaar. Misschien dat hij na groep 2 het beste meteen naar groep 4 kan, of misschien is het beter om voor groep 3 een hb school te zoeken. Of misschien weetikveel. Kan school haar uitdagender werk aanbieden?
@KleineLai en @PippiMoustache, Onze oudste is van december en heeft dus vanaf januari groep 1 gedaan en het schooljaar daarop groep 2. Hij was een stille en afwachtende jongen, die sociaal emotioneel gezien nog niet zijn mannetje kon staan tegen grotere kinderen. Hij kon toen wel al geruime tijd prima lezen en woorden stempelen, maar leerde nog niet de bijpassende motoriek om te schrijven. Dit leerde hij samen met de kinderen vanaf groep 3. Alleen de tweede helft van het schooljaar van groep 3 was hij daar wel klaar mee. Groep 4 is vervolgens veel herhaling, dus dat jaar heeft hij uiteindelijk overgeslagen. Mijn punt is om je niet blind te staren op nu al die keuze van versnellen te moeten maken. Dat kan misschien ook later, op een sociaal emotioneel passender moment. Inmiddels is hij net 16, zit goed in zijn vel, heeft vrienden, een baantje, sport en doet eindexamen VWO. Super trots ben ik op hoe hij zich zo mooi ontwikkelt richting zelfstandigheid.
Ja lastig hè? Zit hij ook nu in een 1/2 combinatieklas? Ik heb zelf het liefste dat, als ze een klas overslaat, dat groep 2 is. Ik denk dat voor mijn kind de overgang naar 3 nu kleiner zal zijn, omdat een aantal van haar vriendinnen ook na de zomer naar groep 3 gaan. Op een later moment lijkt mij een klas overslaan veel ingrijpender. Ze bieden haar sinds kort groep 2 werk aan, dat vindt ze heel leuk. Misschien is het genoeg dat ze gewoon wat extra uitdaging krijgt. Ik hoop het