Kan iemand ons adviseren. Vandaag heeft onze zoon zijn 3de leestoets gekregen. Als hij weer slecht zou scoren zouden we een dyslexie onderzoek gaan opstarten vanuit school. ‘Helaas’ heeft hij net te goed gescoord. Zit in groep 4 en heeft vandaag E3 gescoord. volgens de juf te goed om in aanmerking te komen voor een dyslexie onderzoek. echter gaf ze ook aan dat hij heel goed kan aangeven waarom het moeilijk gaat. En dit echt past bij iemand die dyslexie heeft. ze gaat zelf ook kijken wat er nog meer gedaan kan worden voor hem. Maar zijn er factoren waar hij alsnog in aanmerking zou kunnen komen voor een onderzoek?
Hoe zijn z'n DMT toetsen? Mijn dochter heeft ook dyslexie, maar het Avi lezen ging altijd heel wisselend, dan weer 2 niveau's vooruit, keer erop 1 achteruit. Ze compenseerde, omdat ze veel uit de context kon halen. DMT zegt daarom wat meer.
Om in aanmerking te komen voor de toets moeten eerst de scores slecht zijn (weet niet precies meer de criteria, maar dat zal school wel weten). Vervolgens moet er vanuit school aantoonbaar extra ondersteuning komen. En daarna moeten de scores nog steeds beneden een bepaald niveau blijven. Daar liepen we met oudste zoon ook tegenaan. Het was overduidelijk dyslexie. Maar hij scoorde net te goed. Op de basisschool is dat geen probleem. Die bieden toch wel het maximale aan ondersteuning, wat ze ook bij een officiële uitslag dyslexie zouden doen. Op de middelbare werd het een ander verhaal. De extra steun krijg je pas bij de officiële sticker op je hoofd. Wij hebben het onderzoek toen zelf maar betaald. Want 't is niet dat het niet mag. Het is alleen dat je 't niet vergoed krijgt. Ook niet als de uitslag dan positief blijkt.
Kun je via school een screenende test aanvragen? Veel basisscholen bieden dat aan. Dan heb je in elk geval een indicatie en kun je er voor kiezen zelf een test te laten doen. Hier ook een dochter met dyslexie, die met de toetsen net te goed was. Uit de screenende test kwam dyslexie uit, maar helaas hebben ze ons niet geadviseerd voor een complete test te gaan. Nu in de brugklas loopt ze tegen van alles aan en moet eerst wederom een half jaar RT voor ze in aanmerking komt voor een (zelf betaalde) test om zo extra tijd e.d. te kunnen krijgen. Mijn advies is dus altijd om het bij twijfel op de basisschool alvast uit te zoeken.
Volgens mij was dit de DMT. Als ik het goed heb moest hij -5 scoren mocht hij in aanmerking te komen. En dit was niet het geval.
mag ik vragen in welke range deze testen zitten?moet ik denken aan 500 euro of eerder tegen de 1000 aan?
Hier drie met dyslexie in huis. Bij de kinderen hebben we in beide gevallen de test uiteindelijk zelf moeten betalen, want op het gebied van lezen scoorden ze net te goed. Mijn dochter is in de bovenbouw van de basisschool getest en mijn zoon pas in de brugklas, al hebben we al vanaf groep 3 aangegeven dat we dyslexie vermoedden, maar school geloofde dat niet. In de brugklas kreeg hij toen we hetzelfde aangaven meteen een screening en die vroegen daarna waarom de basisschool nooit actie had ondernomen, want alles wees op dyslexie. Daarna getest en ook dyslexie. Een paar dingen; Je kind komt met deze resultaten niet in aanmerking voor een vergoede test, wel voor een test die jullie zelf betalen. Of de test vergoed wordt of niet, school moet minstens een half jaar extra ondersteuning hebben gegeven en aan kunnen tonen welk resultaat dit heeft. Als je de test zelf betaalt en er komt dyslexie uit, dan krijg je geen vergoede dyslexiebegeleiding. Heel krom. Als je het zelf moet betalen, ga rondbellen voor prijzen. Het is een gestandaardiseerde test, dus ze bieden nagenoeg hetzelfde, soms alleen met een uitgebreider verslag of gesprek, maar ik heb dus binnen dik een half uur rondbellen gemerkt dat er zo'n 1000 Euro verschil zat tussen de duurste en de goedkoopste. De grote aanbieders die contracten hebben met de gemeente kun je beter overslaan, daar komt het geld toch wel binnen. Of de basisschool wel of niet met met dyslexie om kan gaan met of zonder verklaring, verschilt per school. Hier verschillende basisscholen gehad en zowel de kennis als begeleiding was over het algemeen slecht. Daarnaast houden ze er vaak rekening mee met het het advies voor de middelbare school.
Onze zoon krijgt binnenkort dyslexie onderzoek. Hij is 10 en zou in groep 6 horen te zitten maar hij is blijven zitten en leest nu avi m4. Bij ons liep de aanvraag via de gemeente. School dacht eerst dat de gemeente niet mee zou willen werken dus ze hebben heel lang gewacht om alles in te sturen. Maar de gemeente gaf binnen no time goedkeuring voor onderzoek. Dus ik ben heel benieuwd wat hieruit gaat komen.
Ik vind het zo verschrikkelijke krom. Je zou bijna tegen je kind zeggen. Doe het maar heel slecht met lezen… gelukkig hebben we echt een hele goede juf nu. Die het ook wel ziet. Ze gaat ook echt wel uitzoeken wat de opties zijn. Hij krijgt ook al vanaf groep 2 extra begeleiding. Dus ik kan wel zeggen dat deze extra begeleiding er al lang is. ik ga zelf ook contact opnemen met de gemeente. Kijken of er echt geen opties zijn. Maar ik vind het zo sneu voor hem ook. Hij kan het zo goed omschrijven waarom het hem niet lukt. dus ik hoop echt met een stuk onderbouwing van de juf dat er misschien toch nog mogelijkheden zijn .
Als je aantoonbaar dyslexie hebt dan kom je wel in aanmerking voor vergoeding van de behandeling in principe.
Huh. Dat verschilt dan per gemeente denk ik. Want mijn ervaring is juist dat de diagnose nodig is om behandeling te kunnen krijgen. En dat dus wel vergoed wordt.
Ja dat weet ik, mijn dochter heeft dit ook gekregen, maar in het geval van ts is dat op dit moment niet zo. Dan is het handig om te weten dat de kosten voor het onderzoek vrij hoog zijn, maar ook de kosten voor de behandeling.
Dat is wel echt slecht zeg. Want een diagnose is een diagnose. En daar hoort een bepaalde behandeling bij. Heel raar.