Onze dochter heeft VWO advies gekregen, hartstikke leuk. Ik moet erbij vermelden dat ze zowel met rekenen als begrijpend lezen met haar toetstuitslag maar net in de VWO groep valt. Begrijpend lezen was de afgelopen jaren ook wel eens in de categorie II. Maar ze heeft een goede werkhouding en dus een volmondig VWO advies gekregen. Nu is ze sterker in rekenen dan taal, en dus vraag ik me af of we haar blij maken met gymnasium (ze is er zelf iig niet zo enthousiast over). Maar haar juf vond het toch wel erg 'zonde' om haar dan in een Havo-VWO brugklas te laten beginnen, gezien haar VWO denkwijze. Ik acht de kans groot dat ze na 1 of 2 jaar stopt met gymnasium, en ik wil haar persoonlijk niet 'kwellen' door nog 2 extra talen aan te bieden. Ik weet zeker dat ze het VWO gewoon prima zou redden en ze is verder ook erg sportief dus helemaal goed zo. Dus wat mij betreft zou VWO (atheneum) super bij haar passen, alleen start dat bij de scholen in onze omgeving nooit meteen in de brugklas. Zelf heb ik overigens wel het gymnasium (ik ben er dus absoluut niet op tegen), maar ik vind het gewoon niet 100% bij haar passen. Ik weet eigenlijk niet zo goed wat gebruikelijk is met een VWO advies, altijd dan maar gymnasium (of evt tto VWO) of ook vaak Havo-VWO?
Je kunt zelf bij de middelbare school aangeven wat je wilt. Ik weet natuurlijk niet van alle scholen in heel Nederland hoe ze hiermee omgaan, maar hier in de omgeving gaan ze in principe mee met de wens van de ouders en leerling. Alleen als het met het maken van de klassen heel ongelukkig uitkomt met de aantallen, zullen ze een verzoek doen of je toch in de andere brugklas wil. Maar over het algemeen wordt je geplaatst in de klas van je keuze. Ik heb zelfs wel eens een leerling gehad met Havo-advies die VMBO-kader ging doen. Omgekeerd geld het trouwens niet hè, als je juist in een brugklas met een zwaarder niveau wilt.
Probleem is volgens mij dat ze atheneum zou willen, maar dat in de 1e en 2e niet bestaat op die scholen? @ts, ik zou vooral ook kijken naar wat je dochter wilt. Vind zij die 2 talen leuk en is ze daar gemotiveerd voor? Dan zou ik gymnasium kiezen voor dr. Maar als ze dat niet wil, dan havo-vwo en evt in de 3e dan doorstromen? Ik vind eerlijk gezegd de constructie wel een beetje vreemd. Want waarom niet gewoon vanaf de 1e?
Op welk niveau wordt er les gegeven op havo-vwo? Hier is dat vwo niveau, dus zou ze daar ook prima passen. Ala het havo is, dan is het wel een beetje zonde vind ik. Afschalen gaat denk ik ook makkelijker dan opschalen.
Op veel scholen zijn havo-vwo brugklassen de standaard, en bestaat er geen afzonderlijke atheneum-brugklas. Hier bv ook een school waarbij gymnasium ook in een havo-vwo brugklas zit, alleen hebben zij dan dus nog extra Latijn en Grieks tijdens het eerste of achtste uur. Ik zou met je dochter kijken wat zij wil. Als ze geen gymnasium wil doen, dan gewoon die havo-vwo brugklas, toch?
In HAVO-VWO brugklassen wordt gewoon lesgegeven op VWO-niveau. Als je dan geen klassieke talen krijgt, is dat dus feitelijk gewoon Atheneum.
bedankt voor de reacties. Ze weet ook nog niet naar welke school ze wil, maar ik denk dat het dus idd belangrijk is om te vragen op welk niveau de havo-vwo brugklassen zitten
Dat is niet bij elke school zo, bij de ene school hier in het dorp geven ze dan les op VWO niveau en bij de andere school op havo niveau en dan moet je minimaal een 7 of hoger staan voor elk vak eer je later door kan stromen naar het vwo.
Het is idd wel goed om na te vragen op welk niveau ze lesgeven. Hier is dat dus op havo niveau, in de brugklas havo/VWO. Er is daarnaast wel een brugklas VWO en een klas voor 'andersdenkende leerlingen'. Volgens mij zijn dat voornamelijk hoogbegaafde kinderen. Aparte havo klassen zijn er dan weer niet (vanaf de 2e of 3e pas). Onze oudste startte op havo/VWO, de tweede op VWO en ik vond daar echt wel verschil in zitten, hier althans. Vwo meer huiswerk, meer zelfstandigheid.
Hier een VWOer in 2e van de havo/vwo klas. Basisschool was stellig: vwo klas en klaar, want gelijkgestemden blabla. Ons leek een havo/vwo klas prima en de school die zij koos bleek geen vwo klassen te hebben in de brugklas. Het gaat super goed op school, ze is blij en ze gaat idd door naar het vwo na de brugperiode. Ze bieden hier wel gewoon de klassieke talen aan aan iedereen in de havo/vwo brugklassen. Dochter vond het echt niet leuk en is daar inmiddels mee gestopt.
Voor gymnasium moet je echt het type zijn. Voorkeuren voor talen. En ook de verhalen die daarbij horen. Het kost veel extra tijd. Terwijl ik die meerwaarde niet altijd zie. Ik zou dat liever besteden aan bijvoorbeeld tweetalig vwo. Of technasium etc.
Nee, dat verschilt dus echt per school. Hier geven ze les op Havo-niveau op de ene school en op de andere hangt het niveau tussen Havo en VWO in in de Havo-VWO-brugklas. En bij die laatste moet je dan ook nog gemiddeld een 8 staan, dyslexie of wat dan ook of niet, om door te mogen naar VWO. Terwijl je op VWO met een krappe 6 gemiddeld gewoon al over gaat naar de tweede. Dus vraag goed na welke eisen ze stellen. Onze dochter deed Havo-VWO en dat was dus echt hard werken om naar VWO te mogen en onze zoon startte op VWO (hier is dat ook standaard gymnasium brugklas) en had het echt veel makkelijker. Beide kinderen hebben dyslexie, mijn zoon vond gymnasium echt niets en heeft het meteen laten vallen. Het telde alleen wel mee bij je overgangsnormen, zelfs al wou je daarna helemaal niet verder met VWO, dat was wel een beetje zuur.
Hier in de regio is het standaard zo: Met enkel vwo advies mág je naar t gymnasium (of technasium) of naar havo/vwo. Dat is bij alle scholen hier vwo niveau en moet je bij ons gemiddeld een 7 staan voor 2 vwo. In 2 vwo doe je nog een stapje extra en in 2 havo heb je het dan iets makkelijker. 2/3 van de havo/vwo brugklas gaat naR 2 vwo. Dus atheneum. Ik zou dus in jullie geval gewoon kiezen voor havo/vwo
Oh, het verbaast me echt dat er scholen zijn die in de havo-vwo klas op havo-niveau lesgeven. Hier in de regio weet ik niet beter dat het allemaal vwo-niveau is. Ik zie het ook niet helemaal voor me hoe je na 2 jaar havo ineens in vwo3 moet instromen. Dan zit je toch met een behoorlijk gat? Het zou voor mij echt reden zijn om zo'n school niet te kiezen. Het geeft kinderen in een havo-vwo brugklas niet echt een eerlijke kans om een vwo-diploma te halen, als je ze eerst 1 of 2 jaar op een te laag niveau les geeft.
Mijn zoon heeft een havo/vwo advies gekregen. Hij had voor rekenen en begrijpend lezen op vwo niveau gescoord (rekenen zelfs max score) maar taal scoorde hij wel lager (mavo, 2 punten te weinig voor havo). Bij ons is er geen havo/vwo dus wij moeten kiezen tussen een havo klas of vwo klas (met dit advies mag hij ook naar vwo). Wij neigen naar havo aangezien onze zoon ADD heeft en zich dus wat moeilijker kan concentreren. Maar ergens voelt het ook "zonde" omdat hij qua intelligentie het vwo zou moeten kunnen halen. Dus snap je gevoel. Maar als er een havo/vwo optie zou zijn zou ik die gewoon pakken want als ze toch niks met latijn/grieks wil doen zie ik daar de meerwaarde niet van in.
Is er dan alleen gymnasium mogelijk? Geen atheneum in de brugklas? Want dat laatste zou ik dan doen eigenlijk. Als ze zelf niet enthousiast is voor gymnasium, zou dat niet de voorkeur hebben bij mij. Onze kinderen hebben vwo brugklas gedaan en zitten nu in 2 en 3 vwo. Op de havo/vwo brugklas moesten ze anders geloof ik gemiddeld een 7,5 of 8 of zo halen om naar vwo door te kunnen.
Hier geven ze de eerste helft van het 1e jaar les op havo-niveau, daarna mag je ervoor kiezen of en welke vakken je op vwo niveau wilt doen. De toetsen en een aantal huiswerkopdrachten zijn vanaf dan anders. Een deel stroomt na h/v 1 al door naar vwo een ander deel na h/v 2.
Voor ons is het juist wel een reden om er voor te kiezen. Want hier geven ze aan: als je kinderen die eigenlijk havo kunnen een heel jaar op vwo niveau lesgeeft, lopen ze op hun tenen. Dat motiveert niet. De VWO kinderen filteren zich er echt wel uit. Maar dat is dus wel op een school waar een aparte VWO brugklas is, waardoor de echte VWO kinderen daar naar toegaan.