Volgens mij is het grootste deel van de route wel ns. Alleen eerste stukje niet. Haha.. ja. Dat vind ik ergens wel spannend hoor. Maar goed. Ik heb net in een ander topic lopen beweren dat ik mijn 16-jarige zoon wel alleen met een vriend op wandelvakantie zou laten gaan. Dus dan moet ik hier ook maar vertrouwen in hebben
Ships.. Afgelopen week heb ik ipv 300 410 uitgegeven: één mijn kinderen had een wat nieuwe sportspullen nodig en we gaan een fotoshoot doen met ons gezin die ik nog moest betalen. Ergens ‘vergoelijk’ ik dat te veel uitgegeven geld in mn hoofd omdat: 1: kleding mag eigenlijk uit een ander potje dan uit die 300 euro, en 2; die fotoshoot mag ook uit het activiteiten budget potje worden gehaald…. Maar voor nu laat ik het gewoon zo uit het algemene potje. Ik probeer volgende week en die 2 weken daarop 33 euro per week minder (dwz 277 euro) uit te geven om het veel uitgegeven geld weer terug te verdienen. (PS. Ik heb wel goed geluisterd naar jullie: ik heb direct een bedrag naar m’n spaar gestort toen ik mn salaris kreeg )
300 min 33 is 267 Gebeurt hier soms ook hoor. Maar heb laatst wel voor 400 euro meubels van de ikea (inclusief bezorgkosten) van het opgespaarde huishoudgeld betaald. Dat zou ik anders klakkeloos van de algemene rekening hebben betaald. Dochter is nu ook druk bezig met consuminderen en sparen: ze gaat in april naar Parijs en daarvoor en daarna naar nog wat evenementen dus ze zet nu zoveel mogelijk apart op haar spaarrekening. Gelukkig is de studiefinanciering wat omhoog gegaan Tegen de tijd dat ze gaat stop ik haar nog wel wat extra toe (wij gaan als gezin nooit op vakantie namelijk) maar dat hoeft ze nu nog niet te weten.
Ik lees iets opmerkelijks: jij maakt gebruik van potjes om grip op je geld te krijgen. Maar je dochter wisselt potjes 1 op 1 uit. Althans: studiefinanciering gebruiken voor een vakantie. Zou je haar niet willen leren dat verschillende inkomsten bronnen verschillende doelen hebben? Niet aanvallend bedoelt, maar het viel me gewoon op. Ook omdat ik over een aantal jaar zelf een studerende zoon heb en hem wel wil bijbrengen dat je geen studieschuld moet opbouwen, omdat je ook leuke dingen wilt doen. Dan kun je werken. Maar meer algemeen he, want misschien bouwt jouw dochter wel helemaal geen studieschuld op en houdt ze zelfs over. Dat had ik in mijn tijd ook: basis + aanvullend ivm inkomen ouders. Ik woonde nog thuis, had geen gekke kosten en hield echt schaamtevol over aan mijn studiefinanciering.
Zij bouwt ook geen studieschuld op, ze leent niets en wij betalen haar studie. Van dat kleine beetje studiefinanciering kan je nog niet eens het collegegeld betalen dus dat is haar zakgeld geworden. Werken kan in haar situatie niet maar ze redt zich prima. De meeste vrienden van haar houden inderdaad schaamteloos over maar zij krijgt alleen de basisbeurs helaas omdat het inkomen van een zzp'er die daar ook periodes zonder werk en tijdens ziekte van moet bekostigen gezien wordt als een riant inkomen. Vrienden van haar kunnen inderdaad hun volledige studie betalen en om de haverklap uit eten en op vakantie zonder een bijbaantje te hoeven hebben omdat ze maximaal aanvullend krijgen. Zij moet het helaas met heel wat minder stellen. Paar van die meiden doen alleen niets aan school dus gaan dat wel terug moeten betalen, elk jaar wisselen van opleiding pikt duo niet op de lange termijn. Maar dat boeit hen vrij weinig die leven echt in het hier en nu. Valt me sowieso op uit haar verhalen dat veel leeftijdsgenoten niets weten van het systeem: dat je moet terugbetalen als je geen diploma haalt, dat je voor 1 februari straffeloos kunt stoppen, dat je überhaupt studiepunten moet halen en hoeveel dan. Blijkbaar heeft niemand het ze dat ooit verteld. Dus nu leven ze er op los, en dat kan zich in de toekomst wel tegen hen gaan keren... Dochter heeft dus een andere situatie en is zich een stuk bewuster van haar geld, ook op lange termijn. Is dankbaar dat wij haar studie betalen en is niet erg veeleisend verder. De verschillen zijn echt oneerlijk groot soms. En dan gaat zij ook nog een jaar niets krijgen tijdens haar universitaire bachelor omdat het jaar van de benodigde hbo propedeuse in mindering wordt gebracht op de universitaire bachelor. Heel krom allemaal...soms frustreert het haar wel omdat het zo oneerlijk is maar het systeem kun je weinig aan veranderen.
Mijn ouders hebben dit ook een aantal keer gedaan. Zo wilde ik op mijn 13e een gitaar: "ga maar werken, zulke dingen kosten geld". Na een paar maanden krantenwijk hebben zij alsnog de hele starterset gekocht, maar ze zagen 1. dat ik het echt wilde en 2. dat ik leerde hoe sparen voor grotere doelen werkt. Tijdens mijn middelbare school kreeg ik zo ook een deel van een wintersportreis die ik zelf gespaard had, en tijdens mijn studie heb ik zo ook een bijdrage gekregen voor inderdaad een studiereis. Nu ik ouder ben waardeer ik die manier van opvoeden zó, zo wil ik het ook bij mijn kinderen doen De luxe dat je als ouder zoiets af en toe kunt doen, en de luxe als kind dat het een (op die leeftijd) enorme financiële meevaller is, heerlijk.
Whahahaha ja je hebt gelijk Ik hoop dat het mij lukt om van die 267 euro (per week) rond te kunnen komen. Als dat niet lukt is dat ook prima om wat terug te storten van m’n spaar want na aftrek van mn vaste lasten heb ik 1500 euro naar mn spaarrekening gegooid. Ik realiseer mij ook dat dat wel een beetje idioot is (of eigenlijk vooral idioot als ik mij bedenk dat als ik dit echt per maand kan sparen wat ik normaal aan onzin uitgeef… )
Wij hebben ook nog een 9-jarige en normaal gesproken zou zij gewoon met ons gezin op vakantie gaan, maar door omstandigheden doen we dat al jaren niet meer. Dus vind ik het vanzelfsprekend dat zij wel die mogelijkheid krijgt, zij kan en wil wel op reis, logisch op deze leeftijd. Vorig jaar kon ze helaas niet gaan. Dus wij hebben reis en verblijf naar Parijs betaald (230 euro), tis nou niet bepaald dat ze op luxetrip naar dubai voor duizenden euro's wil ofzo Daar ter plekke geeft ze vooral geld uit in de souvenirwinkels van de (gratis) musea waar ze heen gaat en aan eten en drinken. En ze hoeft ook niet iedere vakantie zoals sommige leeftijdsgenootjes normaal vinden.
Hebben jullie eigenlijk een boodschappen budget? Ik vind dat altijd zo lastig, want als er een aanbieding is dan sla ik altijd goed in. Bijvoorbeeld limonade siroop. Dan neem ik niet 2 flesjes, maar soms wel 20. Wij drinken alle vier limonade. (Bijna geen frisdrank of sapjes bijvoorbeeld) Ik heb tot nu toe 455 euro uitgegeven aan boodschappen. Daar zitten ook 4 potten proteïne poeder bij, veel limonade siroop, kaas, 3 kilo kippendijfilet. Vriezer gevuld met brood van de bakker! 40 eieren, wc papier hebben we ook nog wel voor een maand Ik ga proberen niet over de 500 te komen haha. Maar meer gewoon omdat dat mij wel leuk lijkt Hoe doen jullie dat met budget en extra voorraad kopen van producten die je vaak gebruikt, maar niet elke week in de aanbieding zijn? (Dus die je "moet" inslaan)
Gebeurt weinig omdat wij a merken alsnog te duur en de moeite niet waard vinden. Heel soms koffie voor man, dan koop ik direct 30 pakken dat betaal ik dan van de algemene rekening. Scheet weer 5 euro per 2 weken. Gewone aanbiedingen als een extra fles ketchup ofzo lukt makkelijk. Wel sla ik een paar keer per jaar groot in in Duitsland voor basisboodschappen en verzorgingsproducten. Dat geld zet ik vooraf apart. Ik heb overigens wel altijd enorme voorraden, gerust tot een half jaar of meer dan een jaar afhankelijk van de producten. Dat houd ik al zolang bij dat dat ingebed zit in het huishoudgeld. Ik zit niet graag zonder iets
Dat.moet binnen mijn budget passen. Zo kocht ik een tijd terug in AH 10 pakken pasta, solo boter 2+3, 1+1mayonaise, 4 flessen robijn en dan elders 5 tubes tandpasta en 5 flessen douchezeep (tahithi) aan -70% omwille van verlaten assortiment. Tegen dat het op is, is er vaak al een gelijk lopende actie. Wij hebben buiten choco van nutella en wasverzachter geen vaste merken dus wissel wel. Budget voor alle boodschappen is 1200 euro. Dat is voeding, verzorging, schoonmaak, wasproducht voor eens gezin van 5 (2 pubers) Duurste uitgaven slagerij, kaaswinkel, verpakkingsvrij winkel (noten, gedroogd fruit,...).
Snap ik helemaal, maar ik heb het nu over echt goede aanbieding haha. Ik koop van een aantal producten zoals Calvé mayonaise of Wijko satésaus het liefst dus het A merk. Maar als er geen goede aanbiedingen zijn dan koop ik gewoon het huismerk. Soms is het A merk nog goedkoper dan het B merk door een goede aanbieding en dan koop ik meerdere stuks. Wij eten veel mayonaise haha! Ja hier ook gigantische voorraden. Als de supermarkten dicht zouden gaan hebben we denk wel voor een maand of 3 eten in. Genoeg voor redelijk gevarieerde maaltijden, inclusief vlees en groenten. We hebben hier en daar een potje/blikjes en ook veel in de vriezer. Maar ook pizza, snacks, ijs. Allemaal uit de aanbiedingen of To Good To Go haha.
Mooi budget! Zo te horen besparen jullie niet op kwalitatief goed eten. heerlijk! Ik heb niet echt een budget, maar ik zelf zou 1200 p/m wel iets veel voor mijn eigen gezin vinden. Nu zijn mijn kinderen ook nog klein, en eten ze niet zoveel als twee pubers haha. Ik probeer veel dingen in de aanbieding te kopen. Zo is de Karvan Cevitam limonade in de aanbieding een stuk goedkoper dan de Raak limonade (die hele dunne goedkoopste siroop vinden wij echt heel vies) raak, of ijzeren blikken van de supermarkt is prima. Maar doordat ik de Karvan Cevitam altijd goed in de aanbieding koop, heb ik vaak genoeg of net aan genoeg tot een volgende goede aanbieding. Maar kost het mij die week wel 50 a 60 euro aan siroop haha. Op een budget van 1200 euro merk je dat niet zo denk ik, maar op een budget van bijvoorbeeld 500 euro per maand merk je het weer wel aanzienlijk haha.
@Prettykitty wij hebben geen vast budget, maar ik weet wel wat het maandgemiddelde is. Voor die spontaan goede aanbiedingen (deze week wat bij de lidl onze muesli bijna voor de helft terwijl die nooooit in de aanbieding is) nemen we dus voor lief dat er ineens voor 50 euro aan muesli wordt gekocht. Idem voor deze maand weer een kipdijvoorraad à 55 euro. Daar doen we ongeveer een half jaar mee, dus dat is prima. We proberen in ieder geval laatste tijd nóg bewuster bij de boodschappen stil te staan, ik wil 't maandgemiddelde (zo'n 700 euro) niet verder ophogen de komende tijd Overigens zit hier ook een keer buiten de deur lunchen en een keertje friet afhalen bij, bijvoorbeeld. 't is echt al 't eten en drinken etc. In ons maandbudget zit ook een bedrag voor "extra's". Daar vallen bijvoorbeeld kringloop en marktplaats onder, maar dus ook dit soort uitschieters gaan uit dat budget. Wat over is sparen we extra bovenop wat we normaliter al sparen. De ene maand is 't bijna alles, de andere maand bijna niks, maar zo komen we op maandbasis dus prima uit
Er zijn trouwens ook bepaalde uitgaven die we alleen doen als het echt een goede aanbieding is. Zo hebben we nooit ijs in huis, maar wél als de Ben & Jerry's 1+1 is, dan halen we 4 potten en daar moeten we dan mee doen tot de volgende aanbieding Nog steeds heel duur ijs, maar dat vinden we dan de moeite waard. Liever 3x per jaar zoiets, altijd een C-merk ofzo waar we minder van genieten. Maar goed, dat zit dus allemaal in die gemiddeld 700 euro. Denk dat we deze maand toe kunnen met 650, zelfs inclusief de grote voorraden... Dat is top.
Als je maar een budget van 500 euro hebt, dan is 50 of 60 euro per week aan siroop uitgeven te veel natuurlijk en dan zou ik daar andere keuzes maken ( ookal is het voordeliger op langer termijn, als het budget beperkt is moet je meer in kortere periodes kijken volgens mij) Ik kan het puur op vlak van voeding niet berekenen omdat alle boodschappen van 1 rekening komen maar wanneer er een budget is moet je altijd een beetje nadenken en kijken. Zo heb ik deze maand 900 euro uitgegeven ( nog 3 dagen te gaan dus zal nog een klein beetje meer worden) Reden: zeer interessante promoties op vlak van groenten, diepvries en voorraad volledig leeggegeten en geen wasverzachter of wasproduct bijgekocht. Ik zal dus wat over hebben maar dat laat ik staan want ik heb nog amper voorraad in de kast staan en zal dus meer uitgeven volgende maand. Zo keek ik deze avond al voor promoties ( ik kijk ter plekke nog wel eens naar de kwaliteit) en er staan wel wat zaken in de promo die wij lekker vinden ( kiwi, pompelmoes, brocoli, wortel, witloof, ....) Voor de fun doe ik wel af en toe een weekje zo goedkoop mogelijk. Maar dan vind ik het persoonlijk er niet persé gezonder op worden.
Ja, dat vind ik dus ook lastig. Laatst was het wasmiddel 4 voor de prijs van 2. Wij hebben de xl verpakkingen met 100 wasbeurten. Normaal 44 euro per stuk, nu dus 22 euro. Dan zit ik wel ook meteen aan mijn week budget, al hoef ik de rest van het jaar geen wasmiddel te halen Zelfde met tandpasta, potjes Olvarit voor baby etc.
Ik heb 6 jaar geleden 2 enorme dozen witte reus gekocht voor omgerekend 11 euro per stuk. Was ivm eftelingzegels (die kreeg je over het bedrag voor de bonus er af ging en die dozen waren oorspronkelijk 40 euro per stuk dus dat schoot goed op toen). Ben nu met de tweede doos bezig en nu op een derde van die doos denk ik. Dat was nog eens een voordelige deal voor de lange termijn
Heel erg tegenstrijdig voor iemand die als consuminderkoningin (ja sorry hoor, maar verschillende mensen hebben me wel eens gekscherend zo genoemd... ) bekend staat, maar wij hebben dus géén vast boodschappenbudget. Met verschillende redenen: de ene week veel meer uitgeven dan de andere week bijvoorbeeld. En anders moet je weer een speciaal budget maken voor bv aanbiedingen ofzo, dat wordt me echt veel te onoverzichtelijk... Maar ook omdat we hebben gemerkt dat je bij een budget soms méér uitgeeft dan zonder. Raar maar waar, maar over het algemeen blijf je toch tot het budget uitgeven, ook als je er die week nog onder zit. En dan wordt het vaak uitgeven om het uitgeven. Of de week erna ruim over budget gaan "want vorige week zat ik er toch onder". Overigens zegt Mr. Money Mustache dit ook, dus ben lang niet de enige met deze "afwijkende" kijk op budgetteren. Maar dat we geen vast budget hebben betekent uiteraard niet dat we geld als water uitgeven. Sterker nog: zijn juist erg zuinig Om een concreet voorbeeld te noemen, wat ik bv hierboven lees over limonade enzo. Wij drinken thuis dus gewoon water (en thee/koffie), sapjes/frisdrank e.d eigenlijk alleen bij uitzondering. Limonade wordt niet echt verkocht, al maak ik wel eens zelf limonade van citroenen van onze boom, zoals afgelopen vrijdag. Maar dat is dan echt bij uitzondering, drinken dat zeker niet dagelijks. Overigens niet eens op de eerste plaats om het geld hoor, maar dat weegt uiteindelijk ook wel mee.