Het sociaal emotionele zegt ook niet alles. Zoon paste zijn gedrag aan het gedrag van de jongste kleuter. In gr 1 verveelde hij zich verschrikkelijk en vond het niet leuk. Hij mocht kring gesprekken en opdrachten volgen in gr 2 en daar was hij zo anders. Na de kring liep hij terug en daar was hij weer in eens jong. Ook op dat vlak kunnen ze zich aanpassen. Hij is van 1 naar 3 gegaan. Ook dat was spannend. Fijn dat ze nu dingen van gr 2 aanbieden maar sls ze volgend jaar gr 2 gaat doen wat gaan ze dan aanbieden? Bij beide mogelijkheden hebben ze een goed plan nodig.
Hij zit in een combinatieklas inderdaad. Hij doet met groep 2 mee met lezen en schrijven (hakken en plakken van woordjes, en hij leest 3 woord zinnetjes) en hij doet groep 2 rekenen (hoeveelheden, groepjes maken, optellen, aftrekken, stapjes maken in tellen, getallenlijn tot 100, enz). Motorisch (zowel fijne als grove) gaat hij ook sterk, hij kan netjes schrijven en knippen, goed in sport. Ik denk dat hij op papier, cognitief, zo zou kunnen doorschuiven naar groep 3. Maar verder is hij echt een kleuter nog. Hij heeft nog heel erg behoefte aan spelen en vrijheid. Sociaal sluit hij ook goed aan bij leeftijdsgenootjes en leert heel veel van ze. Sociaal is hij namelijk niet heel sterk, en hij heeft een best grote taalachterstand (waardoor hij sociaal niet zo sterk is). Groep 3 zou sociaal te complex zijn voor hem. Hij kan bijv slecht klassikale opdrachten uitvoeren omdat hij daar gewoon nog geen kaas van kan maken. Sociale interacties moeten eerder simpeler zijn voor hem dan complexer. hij speelt met anderen liever makkelijke spelletjes (zoals verstoppertje, ganzenborden zonder regels of de Lotto van zijn 2jarige zusje). In zijn eentje speelt hij wel graag complexere spellen (Smart games en zo). Voor hem denk ik daarom echt beter om groep 2 te doen. Maar elk kind is anders uiteraard. Ik denk dat als je dochter al wat vriendjes heeft, dat zij haar kunnen helpen in de overstap maken naar groep 3. In een half jaar kan er ook nog zoveel gebeuren qua ontwikkelen. Misschien dat je nu nog twijfelt maar is ze in september gewoon helemaal klaar voor groep 3. Ik zou zeker met school in gesprek blijven hierover. @tatie , dankjewel voor je ervaring! Wat fijn dat het allemaal zo goed is gegaan en gaat met je zoon! Ik denk idd dat het verstandig is om stap voor stap te blijven kijken. Per jaar, per seizoen.
Hier een zoon van januari, die kort gekleuterd heeft. We hebben de school hier ook op uitgezocht, want voordat hij startte gingen we er al van uit dat hij niet 2,5 jaar zou kleuteren. Er is niemand die dacht dat het niet klopte dat hij naar groep 2 zou gaan na een half jaar. Ondertussen is hij nogmaals versneld, maar eigenlijk voelt het voor ons maar als 1 klas overgeslagen.
Bedankt voor het delen van jullie ervaringen. Ik wacht af wat het advies van de school is. Hopelijk komen ze met een plan wat ook voor mij als ouder goed voelt.
Wij hadden hetzelfde (ook januari jarig) en hebben besloten het niet te doen. Wel extra uitdaging in plusklas en bovenschoolse plusklas, werk dat wordt gecompact. We hebben in groep 1 en 3 de keuze gehad van klas overslaan, maar beide keren niet voor gekozen. Een juiste beslissing nu hij in groep 6 zit. Zeker sociaal-emotioneel!
Benieuwd wat er komende weken besloten wordt op school nav de rapporten enzo. Dan is er in theorie een plek mogelijk op de plusgroep en kan hij bij de gratie gods misschien wat extra rekenwerk krijgen. Zijn cito's waren iig erg goed. Doortoetsen moeten ze gaan uitzoeken hoe dat werkt. Maar verwacht maar niet te veel: het beleid is hier: als we niet weten wat we moeten doen, doen we gewoon helemaal niets En de plusklas is in principe voor de rustige meisjes en aangezien er maar 2 per klas mogen vinden ze het zielig om hen hun plekje af te pakken Op zijn plusclub in het weekend heeft ie het geweldig naar zijn zin. Een vd juffen die zelf ook leerkracht bovenbouw is zei dat zijn rekenen zeker op groep 8 niveau ligt (hij zit in groep 6)
Volgens mij is doortoetsen niks anders dan het volgende pakken en net zo lang tot het kind een net onder het gemiddelde scoort. Vanaf dat punt zouden ze dan leren. Maar goed op zijn oude school zeiden ze ook dat ze dat gingen doen maar deden ze niet. Dat ze niet een plek van een ander kind willen afstaan snap ik wel. Dat ze niet nog een plek maken snap ik niet. Krijgt hij nu geen rekentijgers of meesterwerk naast zijn ( compact) rekenwerk? Of compacten ze ook niet? Overigens zou ik ook niet teveel hoop hebben op de plusklas. Hier was pluswerk alleen voor vlotte/ slimme kinderen maar niet voor hb kinderen. Hopelijk hebben ze dat bij jullie beter voor elkaar. Cito gaat hier trouwens wel op niveau. Inmiddels is hij met alles op 3/4 van gr8 Maar goed dat hij nog maar een half jaar moet en niet nog 1.5 jaar. Ben wel benieuwd naar wat nu hun plan is. Ook plusklas is niet voldoende als hij zo ver voorloopt. Gesprek al in de planning of komt dat nog?
Klopt en dat hebben ze bij de oudste 10 jaar geleden ook gedaan maar nu is het voor dezelfde ib'er blijkbaar nieuw... Er zijn 3 meisjes die een klein beetje voorlopen en zij rouleren met de 2 plekken waar zijn klas recht op heeft. Ze hebben letterlijk gezegd dat ze het liefst rustige meisjes daarheen laten gaan. Terwijl ik hoop dat hij daar wat meer sociale contacten op kan doen, van de inhoud verwacht ik niet veel. Vind het vooral verbazingwekkend dat iedere persoon met verstand van onderwijs die hem meemaakt zijn potentie en voorsprong ziet en bij hem op school ze gewoon niets doen in feite. Eindeloze gesprekken maar geen enkele actie. En dat terwijl ze zelf zeggen dat ze zo'n kind nog nooit meegemaakt hebben. Maar hij past niet in hun hokjes dus doen ze gewoon niets... Compacten doen ze alleen bij spelling in de zin dat hij dat onderdeel niet hoeft te doen in het bezigboekje (weektaak). Verder krijgt hij niets extra voor wat dan ook "want dat zou toch niet aansluiten".
Wat gek op een plek te rouleren. Snap dat het handig is voor de juf/ meester om rustige kinderen te hebben maar dit is niet de manier. Als ze niks doen krijg je misschien alleen met gekkigheid. Die van ons werd dwars, ging kletsen en deed uiteindelijk niks meer behalve de laatste 5 min. Gek dat ze alleen spelling compacten. Juist van rekenen is het makkelijk om te compacten. Dan is het onderhouden voor hem. Snap er niks van dat ze geen rekentijgers of meesterwerk hebben. Hebben ze op verschillende niveaus. Is anders rekenen en denken. Misschien toch tijd voor een gesprek met ib' er en juf. Als je er niet uitkomt zou ik toch echt het samenwerkingsverband adviseren mocht die nog niet in beeld zijn. Wat een vervelende situatie!
Ze hebben wel rekentijgers en sprinters. Rekentijgers vindt hij zelf erg oninteressant, sprinters heeft hij om gevraagd maar dat hoort hij pas in februari. Maar dat past nog steeds niet bij zijn niveau wat hij buiten school laat zien. Cjg is betrokken, samenwerkingsverband vorig jaar ivm zijn gedrag maar die constateerde alleen maar dat de ene juf het beter deed dan de andere... Net vorige week gesprek gehad met juf, ib'er en cjg. Ben er wel een beetje klaar mee er gebeurt toch nooit wat. Hij gaat gelukkig wel met veel plezier naar school. Hopelijk wordt hij in maart getest want de betrokken tester is enorm druk en cjg had het niet goed aangevraagd en extra uren mochten wel maar die heeft ze pas in oktober ofzo... waarschijnlijk gaan ze in maart intelligentie testen en dan ooit als ze tijd heeft nog een keer autisme omdat dat moet van het cjg. 3 jaar geleden gaf ze de diagnose niet, nu 3 jaar later zegt ze dat dat puur vanwege zijn leeftijd was maar dat hij dat wel heeft. Had ze toen ook wel wat duidelijker mogen zeggen Het is dus zeer verwarrend hier allemaal...
Hopelijk gaat de testen in maart door, maar wat een gedoe! Dus misschien nog een mis diagnose. Wel vaker dat ze hb kinderen niet goed zien. Snap dat je er nu even klaar mee bent. Dat waren wij ook. Veel zeggen niks doen. Met test kwamen we iets verder. Vooral het samenwerkingsverband was top. Rekentijgers vond zoon vreselijk. Dat was het eerste wat hij zei op zijn huidige school. Gelukkig hadden ze meer keus en wat hij nu doet heeft hij lol in. Hier werken ze op niveau dus boek hoger of lager is geen probleem. Zou fijn zijn dat ze na de test meer gerichten handvaten krijgen. Gelukkig gaat hij nog met plezier naar school. Dat is heel belangrijk ( helaas ook gezien wat het met het kind doet als niveau niet goed is en je kind ongelukkig) Succes met het wachten en deze overbruggingsperiode. Gelukkig dat hij in het weekend de uitdaging heeft!
Even snel want niet zoveel tijd, maar hier wordt RekenXL gebruikt voor de kinderen die sprinters ook niet uitdagend genoeg vinden. Volgens de meester van vorig jaar wordt daar echt een andere manier van denken gevraagd.
Doet onze dochter idd ook. En compacten natuurlijk. Inmiddels Avi uit en spelling eind groep 7. Ze doet dus een heleboel niet meer mee in dr les. Ze leest nu voor bij de peuters en dat vindt ze heel leuk. Maakt eigen projectjes ook in de plusklas (met HB juf) en presenteert die dan in de klas. Helpt een Pools jongetje met Nederlands en lezen. Zo heeft ze toch een hoop uitdaging gelukkig. Ze vindt het met vlagen nog wel saai, maar versnellen zien we niet zitten wegens de hele grote groep 7 van 38 kinderen. Ze zit sociaal en emotioneel echt prima in haar klas. (Groep 6)
Dat klinkt beter Zoiets zou hij geweldig vinden en van opbloeien. Hier zijn ze helaas niet erg actief in uitdaging bedenken...
Echt zo jammer. En zo lastig lijkt het allemaal niet hier om dat te regelen. Juffen kwamen er ook zelf mee telkens.
Nou alles wordt blijkbaar uitgesteld tot eind augustus of nog later want toen ik zei niet blij te zijn heeft ze die datum ook alweer verwijderd volgens mij... er moet perse een heel breed onderzoek komen vindt ze, ivm financiering door cjg die zelf het onderzoek te krap heeft aangevraagd. Kan hij nog langer wachten tot ze op school weten wat hij nu eigenlijk nodig heeft... Ben zo kwaad en verdrietig
Wat naar voor hem! Zeker als andere kinderen, die ook wel voorlopen maar niet zo ver, wel een plekje krijgen. Ging jouw zoon al naar een bovenschoolse plusklas? Hier is de uitstroom van de plusklas voornamelijk havo wat ik ook wel bijzonder vind. Niets mis met de havo en prima als er een paar kinderen uit de plusklas naar de havo gaan vanwege werkhouding oid, maar het is wat anders als bijna alle kinderen uit de plusklas naar de havo gaan. Dan gaat er toch iets niet helemaal goed. Waarschijnlijk moet de selectie hier wat strenger wat dat betreft. Er wordt bijvoorbeeld tussendoor niet meer gekeken of kinderen nog wel in de plusklas passen, zodra je er eenmaal inzit dan blijf je er in. Dus ook kinderen die bij de kleuters een kleine voorspring leken te hebben komen er soms in, terwijl die voorsprong soms later weer verdwijnt. Maar gelukkig is het hier niet zo dat de plusklas ‘vol’ zit en er geen nieuwe kinderen in mogen. Dat is bij jou wel heel erg vervelend en een beetje oneerlijk. Heb je eventueel andere goede scholen in de buurt?
De plusklas is met 1 andere school samen. Interessante uitstroom ja. Ik schat in dat er in zijn klas 1 meisje ook op VWO gaat uitstromen, en de 2 andere vd plusklas hooguit havo/VWO. Werken keurig netjes maar geen enorme voorsprong ofzo. In groep 8 zijn er wat plusactiviteiten op zijn middelbare school, ik ga er wel op aandringen dat hij daar tzt wel heen mag. Nee er zijn geen alternatieven en hij wil zelf ook echt niet weg hier dus het is de tijd uitzitten. Op zijn club en thuis krijgt hij wel vee uitdaging aangeboden en hij gaat gelukkig graag naar school. Maar als ik dan hoor hoe het bij @Liekje81 gaat zou het zo makkelijk zijn om er veel meer uit te halen op school. En dan ben ik gewoon verbaasd dat de houding is: we weten niet wat we hem moeten aanbieden dus doen we maar niets...dat snap ik gewoon niet.
Bedankt voor je tip. Ik heb zelf een paar boekjes besteld en sommige dingen vond hij erg interessant: 1 deel ging over afstanden in de ruimte (al 4 jaar zijn hyperfocus) en hij is zich gaan verdiepen in het Babylonische getallenstelsel. Was best ingewikkeld dus goed om zich even lekker in vast te bijten. Tip voor thuis: heutink voor thuis heeft veel verdiepende en extra werkboekjes voor vaak maar een paar euro per stuk. Zo is hij thuis graag bezig met losse methodes voor aardrijkskunde en geschiedenis omdat ze op school alleen faqta hebben en dat erg beperkt is.