VWO advies, toch Havo-VWO brugklas?

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door julia80, 24 jan 2025.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.289
    10.260
    113
    Wat apart. Hier hebben ze dakpan klassen. Havo/ vwo maar los ook atheneum en gymnasium.

    Zoon is ook duidelijk geen extra talen dus gymnasium valt af.

    Liever tijd voor andere dingen waar zijn interesse wel ligt
     
  2. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    7.494
    8.414
    113
    Dat lijkt me helemaal ingewikkeld :oops:

    Bij één van de kinderen hebben ze ook 2 H/V jaren, maar daar werd wel bij een ouderinformatieavond eerlijk gezegd dat in de praktijk blijkt dat wie na de eerste niet doorstroomt naar VWO meestal naar de tweede naar de Havo gaat.
    Uitzonderingen daargelaten natuurlijk.
     
  3. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.062
    3.857
    113
    Echt zoveel verschillen per school wat het niveau is en welke eisen er zijn, dat je het beste in gesprek kan gaan met die middelbare scholen zelf.
     
  4. Vissenkom

    Vissenkom Bekend lid

    9 aug 2024
    619
    678
    93
    Vrouw
    Ik ging naar zo'n middelbare school waar je in de brugklas op óf havo/vwo begon, óf gymnasium. Vanaf de 2e werd die havo/vwo brugklas in havo/atheneum opgesplitst, en ging je op één niveau verder. Ik ben zelf op gynasium begonnen, en na twee jaar alsnog naar atheneum omdat ik het nut van grieks/latijn voor mijzelf gewoon niet inzag... Nooit spijt van gehad.
    Heeft ze dat gevoel nu al, dat het niet per se moet, zou ik haar dus op havo/vwo laten beginnen, simpelweg omdat het latijn en/of grieks in de brugklas scheelt... Waarom die moeite doen voor niks.
     
  5. Driessen21

    Driessen21 Fanatiek lid

    13 jan 2012
    1.021
    284
    83
    Vrouw
    Hier is het ook verschillend: havo, havo/vwo of vwo klassen. De vwo klassen krijgen in de 1e wel 1 of 2 blokken Grieks/ latijn als kennismaking en evt voorsorterend op de keuze aan het eind van het 1e jaar. Dan kun je dus kiezen om door te gaan op vwo of te kiezen voor gymnasium. Argument is hier ook dat veelkinderen geen idee hebben of Grieks/ latijn (talen + cultuur) iets voor ze is, of het meerwaarde heeft. Zo kunnen (moeten) ze op het vwo allemaal kennismaken met die talen om dan een gefundeerde keuze te maken of dit wel iets voor je is, of het bij je past.
    Zit je in een havo/vwo klas wordt gekeken of je daar kan blijven aan de hand van je cijfers. Voor havo gelden dezelfde normen als voor de ‘gewone’ havoklas. Scoor je bijv alles op vwo niveau wordt besproken of je doorgaat in havo/vwo of op alleen vwo overgaat.
     
  6. Kache

    Kache VIP lid

    11 jan 2012
    6.257
    1.165
    113
    Mijn dochter had vwo advies, heeft 2 jaar in havo/vwo brugklas gezeten en voor haar was dat prima (nu 4 VWO). Maar het was best een slagveld vond ik, hoeveel kinderen dat niet aankonden en naar havo gingen na 1 of 2 jaar. Ik weet niet hoe prettig/motiverend dat voor die kinderen is geweest... Maar als het alternatief gymnasium is, dan zou ik het wel weten.

    Ik zou alleen gymnasium overwegen als je kind een dik VWO advies heeft EN het waanzinnig interessant vindt, die klassieke talen, want het is echt veel werk (ik heb zelf gymnasium gedaan, zelfs in mijn tijd gingen veel kinderen als nog verder op atheneum omdat het toch te pittig was en/of te veel tijd kostte. We starten ooit met 55 gymnasium leerlingen en we hebben met zijn 10-en daadwerkelijk eindexamen gedaan).
     
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Ik zou vooral informeren op welk niveau ze les krijgen en wat de overgangseisen zijn. Dat kan enorm verschillen per school.

    Hier waren alleen havo of vwo-klassen op de school waar de oudste naartoe wilde en is ze met een gemengd advies in een havo-klas gestart. Ze vond het niet belangrijk genoeg om daarvoor een andere school te kiezen.

    Afhankelijk van vooral het lesniveau en daarnaast de overgangseisen vind ik met een vwo-advies een havo/vwo-klas niet vreemd als er verder geen school is die vwo-klassen heeft (en je dochter daar naartoe zou willen). Ze zal ook echt de enige niet zijn daar, lijkt me.
     
  8. julia80

    julia80 Fanatiek lid

    11 jan 2014
    4.610
    2.403
    113
    Bedankt voor alle input en informatie!!
     
  9. chrystel73

    chrystel73 VIP lid

    9 jan 2009
    6.300
    2.559
    113
    Onze school heeft havo/vwo brug klassen, een atheneum brugklas en een gymnasium brugklas.

    De oudsre wilde heel graag naar het gymnasium en is daar toegelaten
    De jongste is met een vwo advies baar de atheneum brugklas gegaan omdat we dachten dat ze niet zo talig was. Bleek dat ze alleen nederlands wat lastiger vond.
    Halverwege het brugjaar heeft een ze bijspijkerkasje latijn gevolgd.
    Is toegelaten in 2 gymnasium en heeft als enige grieks en latijn gekozen.

    Op school kun na 1 gymnasium ook makkelijk door naar 2 atheneum. Er is sowieso veel mogelijk.
    Ik zou zeggen laat haar 1 gymnasium doen en dan kijken hoe het uitpakt
     
  10. Luppy

    Luppy VIP lid

    1 dec 2007
    7.166
    2.282
    113
    Hier drie kinderen met VWO advies. Allemaal vrijwel de maximale score op de eindtoetsen, plusklassen op de basisschool, verrijking etc. noem maar op. Twee ervan zijn ook daadwerkelijk gestart op het VWO, tweetalig zelfs. Beiden zijn na het tweede jaar overgestapt naar de havo. Toen het pubergedrag eenmaal toesloeg was VWO gewoon niet meer haalbaar, helaas.
    Bij een van de twee heeft het hem zelfs een jaar gekost. Die wou over van VWO 2 naar havo 3, had daar ook precies de benodigde cijferlijst voor, maar vanwege het torenhoge advies mocht dat niet van school en moest hij VWO twee nog maar een jaartje over doen. Want ze zagen een VWO-kind in hem. Daarna is hij alsnog overgestapt naar de Havo op een andere school.

    De jongste hebben we mede om dat strikte beleid gelijk naar die andere school gedaan, waar ze met Havo/VWO brugklassen werken. Er is ook een aparte VWO brugklas, maar daar hebben we hem expres niet in laten zetten. Hij staat op dit moment goed genoeg om VWO te kunnen doen, maar we zien het wel. Hij zit nog heerlijk in zijn ijverige basisschool mindset, en pubert nog niet zo erg. Hier maken ze pas na het tweede jaar definitief de keuze. Volgens mij krijgen ze hier les op havo niveau en als ze dan overal gemiddeld een 7 voor staan mogen ze door met VWO, of zoiets.

    Conclusie: als je nog niet zeker weet of je dochter echt wel VWO wil of kan doen, is zo'n combinatiebrugklas ideaal. Dan heb je gewoon even tijd om te kijken hoe ze zich ontwikkelt en kan ze wat later een keuze maken als je wat beter kunt inschatten wat ze wil en kan.
     
    Zoe123 vindt dit leuk.
  11. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.804
    5.941
    113
    Vrouw
    #31 Zoe123, 28 jan 2025
    Laatst bewerkt: 28 jan 2025
    Hier jongste dochter op het gymnasium, nu in de 3e klas.
    Grieks en Latijn geven heel, heel veel extra werk.
    Een kind moet dat dus wel echt heel leuk vinden want het eist een behoorlijke investering
    Zo niet, dat is Atheneum natuurlijk net zo prima.
    Overigens zijn er in haar klas na het 2e jaar 5 leerlingen naar de Havo vertrokken
    Naast de moeilijkheidsgraad is het gewoon ook heel veel werk. Zoveel vakken.
    Zoveel huiswerk

    Op deze school zijn er combi klassen (mavo/havo en havo/vwo) maar ook klassen met 1 type onderwijs (in de onderbouw dan).
    Bij twijfel zou ik zelf altijd kiezen voor de combi klas
     
  12. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.357
    30.646
    113
    Vrouw
    Onze zoon had ook VWO advies. Hij is in een HAVO/VWO brugklas begonnen. De keuze was hier ook dat of gymnasium. En gymnasium wilde hij beslist niet.

    Ik snap niet goed wat het probleem zou zijn van een jaar gemengd.
     
  13. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.002
    14.667
    113
    Vrouw
    Hier op school hebben ze geen gemengde brugklassen. Je moet dus direct kiezen voor een niveau. 3 van onze kinderen hebben VWO advies gekregen. 2 daarvan hebben gekozen voor vwo-tto. De andere koos voor gewoon VWO. Hij is uiteindelijk afgestroomd naar de havo. Hij liep vast op zijn talen.
    De andere 2 hebben VWO-tto afgemaakt (of nou ja, ene zoon zit nu in de 5e, maar die gaat het wel redden)
    Geen van drieën wilde gymnasium, totaal geen interesse in die talen.
    Als jouw dochter daar geen interesse in heeft zou ik daar ook zeker niet voor kiezen. Het kost een hoop extra tjjd en energie. Ik zou haar lekker laten starten in de gemengde brugklas. Wij dachten dat ene zoon ook prima het VWO aan zou kunnen, was naar ons idee ook echt wel een vwo'er. Maar toch lukte het hem niet.
    Er komt zoveel nieuws op ze af en dan kan een havo/vwo brugklas een prima optie zijn.
    Mocht ze het zelf echt in zich hebben komt het er vanzelf uit en gaat ze door op vwo. Mocht het toch te hoog blijken te zijn stroomt ze daarna gewoon in op de havo. Ook prima toch?
     
    julia80 vindt dit leuk.
  14. Sopje1234

    Sopje1234 Bekend lid

    30 okt 2018
    828
    534
    93
    Op de middelbare school van mijn kinderen kom je met vwo-advies in principe in een vwo-klas terecht of vwo-masterclass. In 1 vwo krijgen ze 1e half jaar Grieks & 2e halfjaar latijn en in de 2e gaan ze of gymnasium variant van vwo of gewoon vwo (atheneum) doen. De leerlingen uit havo/vwo krijgen op vwo-niveau les maar bij toetsen gelden de normen voor de havo. Vwo-leerlingen gaan al over als ze overal een 6,0 voor staan of maximaal 2 5-en. Havo/vwo-leerlingen moeten gemiddeld minstens een 7,5 staan voor alles om naar 2 vwo te kunnen.
     
    julia80 vindt dit leuk.
  15. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.132
    8.867
    113
    Gemengd lijkt me niet zo zeer een probleem, maar wel als er op een ander niveau les gegeven wordt of er hele andere overgangseisen gelden. Dan wordt de mogelijkheid namelijk al vrij vlot afgesneden.
     
    Jo79 vindt dit leuk.
  16. evaleana

    evaleana Fanatiek lid

    2 nov 2021
    4.878
    6.405
    113
    Zo was dat op mijn oude school; op papier zou je bij havo/vwo advies naar het vwo kunnen, in praktijk moest je bij een havo/vwo advies op dezelfde toetsen veel beter scoren om op het vwo te komen dan leerlingen die met een vwo-advies binnen kwamen. Heel krom.
     
    Jo79 vindt dit leuk.
  17. Bloempjelief

    Bloempjelief VIP lid

    28 mrt 2020
    9.457
    8.609
    113
    Vrouw
    Ze hebben in de eerste de kansklassen toch? Mavo/havo en havo/vwo. Er wordt les gegeven op het hoogste niveau.
     
  18. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Mijn zoon zit in gymnasium 3, ik reageer vooral als tegenwicht voor de mensen die zeggen dat gymnasium zoveel extra werk is. Hier is het eigenlijk geen extra werk, hij maakt al zn huiswerk voor Latijn en Grieks altijd tijdens de les en voor de toetsen is en een rijtje woordjes wat je moet kunnen vertalen naar het Nederlands en wat “cultuur”-dingetjes en dat is eigenlijk altijd nog wel blijven hangen van de les. Hij doet er thuis amper iets aan en haalt achten en negens. Dus blijkbaar verschilt dat ook erg per school hoe zwaar Latijn en Grieks zijn ingestoken.
     
  19. nijn37

    nijn37 Fanatiek lid

    13 aug 2006
    2.700
    2.382
    113
    Ik zie ook verschillende manieren voorbij komen van hoe scholen een havo/vwo klas insteken qua les en overgaan. Hier op school krijg je in de dakpanbrugklas (alleen de 1e) 2 cijfers voor elke toets: een havo- en een vwo-cijfer op basis van RTTI (wat ze overigensin alle jaren blijven gebruiken). Een toets heeft havo- en vwo-vragen. Havo is meer het 'leren en toepassen' deel en vwo ook toepassen maar dan in een nieuwe situatie en de inzichtvragen (bij een woordjestoets telt een fout iets zwaarder voor vwo). Theoretisch kun je ook een hoger vwo-cijfer voor je toets krijgen dan het havocijfer. Mijn dochter heeft dat weleens gehad in de brugklas. Maar om naar het vwo te mogen in de 2e hoef je dus niet een 8 gemiddeld te staan ofzo. Je vwo-cijfers moeten dan voldoende zijn voor overgang. Wat we bij dochter zagen indertijd en nu bij zoon ook, is dat het havocijfer voor een toets meestal net wat hoger is dan het vwo-cijfer, maar dat die laatste ook prima is. Dochter had op haar eindlijst van de 1e zelfs bij veel vakken hetzelfde afgeronde eindcijfer, alleen was de een dan naar boven afgerond en de ander naar beneden. Bij een paar vakken was havo 1 punt hoger afgerond dan vwo.

    De lessen zijn denk ik in de basis vooral havo-niveau, met een extra inzichtsdeel voor vwo. Voor de kernvakken (NL, ENG, WI) krijgen ze elke periode een advies: havo of vwo. Bij dochter werden indertijd de klassen vervolgens opgesplitst op basis hiervan en kregen dus wel daadwerkelijk anders les (ze hadden altijd een 'partnerklas' die op dezelfde momenten die vakken had en die werden dan samengevoegd voor havo en vwo). Nu bij zoon pakken ze het anders aan en differentiëren binnen de klas. Bij vwo-advies ga je dan andere opdrachten maken.
     
  20. Felice

    Felice VIP lid

    22 apr 2009
    7.494
    8.414
    113
    Dat zal ook per kind verschillen. Hier eentje die nooit moeite had met talen en nu in VWO 3 er wel meer aan moet trekken.
    Altijd al moeite gehad met automatiseren en nu in VWO 3 is de hoeveelheid te leren woordjes behoorlijk toegenomen.
    Grieks was voor haar als een soort Chinees, dat heeft ze al laten vallen.
     
    cowgirl80 en Jo79 vinden dit leuk.

Deel Deze Pagina